Tek.no

Test

Håpløse nettløsninger for filmleie

Ole Morten Knudsen
31 Okt 2008 13:30

Filmbransjen mener piratene koster dem enorme summer når de laster ned film ulovlig via nett. IKT-Norge ber filmbransjen vurdere sine løsninger om de vil makte å overvinne piratene. Vår test viser at kravet til IKT-Norge er helt legitimt.
Her kan du se bildegalleri fra vår test.
Hva er mulighetene?
Teknofil har den siste tiden gått gjennom nettfilmløsningene Viasat On Demand, SFanytime, Film2home og Filmarkivet. Alle disse fire tilbyr norske kunder lovlige løsninger for å se film via nett. De fleste via streaming gjennom nett, mens Film2home også har en løsning hvor du kan kjøpe filmen og laste den ned til din maskin.
La oss si det først som sist, de lovlige løsningene for norske filmelskere er mildt sagt skuffende. Av fem filmer vi kjøpte var det så vidt to vi fikk lyst til i det hele tatt å se, og det var ikke på grunn av filmenes innhold at vi stod over moroa. Løsningene er rett og slett for dårlig. Norske distributører har en lang vei å gå om de vil komme piratmarkedet til livs. Slik tilbudet ser ut i dag virker det som om både filmbransjen og distributørene har liten interesse av å selge film via nett.


Om du vil se film via nett er det ingen av de tjenestene vi har testet som vi kan anbefale.
Kopisperren ødelegger mye
På generelt grunnlag er det ingen av løsningene som tilbyr noen god brukeropplevelse. Med alle løsningene måtte vi gå kronglete veier for i det hele tatt å få sett film. Dette ondet har et navn - DRM, populært kalt kopisperre. For å benytte oss av de norske filmløsningene var vi tvunget til å bruke Internet Explorer, og måtte laste ned programmer fra Microsoft for å kunne se filmene via deres mediespiller Windows Media Player.
Vi sitter igjen som et stort spørsmålstegn. Hvorfor gjøre det så vanskelig? Om noen vil kopiere filmen og legge den ut for nett vil dette neppe stoppe dem. For den gjengse bruker skaper dette kun et system som gir en dårlig brukeropplevelse. Når filmen uansett streames og ikke kan lastes ned, er det vel uansett liten fare for at normale brukere vil spre filmen videre. Kvaliteten er uansett laber, så den store nytteverdien av piratkopiering er uansett ikke der.
Foruten denne enorme bøygen som ødelegger brukeropplevelsen allerede fra starten av, har vi flere kritiske punkter hos hver enkelt av distributørene.


Filmarkivet får en svak toer for sin tjeneste.
Filmarkivet - Heller dårlig forvaltning av norsk filmarv
Filmarkivet.no er opprettet av Norsk Filminstitutt og Norgesfilm AS. Formålet med siden er ifølge den selv å ivareta den norske filmarven, samtidig som de gir et kommersielt tilbud hvor du skal kunne se storfilmer direkte på din maskin. Ifølge vår vurdering oppfyller tjenesten ingen av disse målene. Utvalget av filmer virker usystematisk og sprikende.
Du kan, ikke helt uten problemer, få se den nye filmen "Mannen som elsket Yngve". Store produksjoner som "Jeg er Dina", Varg Veum-filmene eller "Veiviseren" glimrer derimot med sitt fravær. At den norske filmarven ikke inneholder vår eneste film som har vunnet en Oscar er rett og slett merkelig. Utenlandske storfilmer er også lagt inn med lite systematikk. Du finner filmer som japanske "A better tomorrow 3", mens alle Batman-filmene glimrer med sitt fravær. Dette er nok mye fordi filmarkivet ikke vil satse på de store Hollywood-produksjonene, samtidig fyller de heller ikke noen klar egen nisje med sitt bibliotek.
Rotete design
Selve designet er også kronglete. Om du vil søke etter spillefilmer kan du ikke gjøre det samtidig som du søker etter perioden filmen er lansert. Et søk etter filmen "Goodbye Bafana" gir heller ikke noe resultat. Litt merkelig da denne filmen lar seg kjøpe slik bildet under viser.


Filmarkivet sin søketjeneste roter med sammensurium av norske og utenlandske titler.
Derimot må det søkes på den norske tittelen "Farvel Bafana", dette på tross av at originaltittelen ligger inne i systemet. Tydeligvis har Filmarkivet gjort lite for å få på plass en god søkbar løsning.
Designmessig blir vi også overrasket når vi kjøper filmen "Farvel Bafana". Etter gjennomført kjøp blir vi sendt rett tilbake til forsiden. Vi blir sittende som et stort spørsmålstegn over hvor filmen vi kjøpte ble av. Det viser seg at den befinner seg i en liten spiller øverst til venstre på bildet. Ikke veldig intuitivt.
Du får i det minste sett film
Filmkvaliteten er ok, men langt under et normalt signal på din TV. Men det er vanskelig å spole i filmen, og om du blåser den opp til storskjerm får du den ikke opp i et eget vindu som du kan plassere der du vil. Du får heller ikke tilgang til verktøyslinjen for å bytte hvor i filmen du ser eller sette filmen på pause i storskjerm. For å komme ut av fullskjermen må du trykke på escape, noe som ikke er helt innlysende.


Etter å ha kjøpt film er dette siden Filmarkivet sender oss til. Hvor er filmen vi kjøpte?
På den positive siden begynner ikke filmen helt på nytt om du blåser opp bildet slik vi opplevde hos andre. Men løsningen har ingen innstillinger slik at den husker hvor i filmen du var om du lukker siden for å komme tilbake senere. Om du går inn i siden på nytt er det heller intet sted noen indikasjon på hvilke filmer du har tilgang til via din maskin. Du må da lete deg frem til filmen du kjøpte, og så på beste måte finne frem til dit du var sist.
Alt i alt så får du sett film med tjenesten, og for det får tjenesten en svak toer. Men du skal være rimelig nøden, og helst værfast på en øde hytte uten annen form for underholdning, om du betaler de 45 kronene som filmene hos Filmarkivet koster å leie i 24 timer. På den positive siden lover filmarkivet at de er i ferd med å forbedre sin brukervennlighet. Hvor mye det vil hjelpe gjenstår å se.
Karakter: 2
Pluss: Du får sett filmen.
Minus: Rotete brukergrensesnitt, dyr film, laber kvalitet, lite brukervennlig, tilfeldig utvalg.


Viasat on Demand kommer heller ikke godt ut i vår test.
Viasat on demand - TV1000 på nett
Viasat har lansert sin egen tjeneste for film på nett i samarbeid med CDon.com. Her skal du få tilgang til alle storfilmene som vises på TV1000, og de som tidligere har vært tilgjengelig på Viasats filmkanaler. Vi vurderer det som langt bedre om du faktisk kjøper distributørens kanaltilbud, eller tar deg en tur ned til din lokale DVD-utleier.
Designmessig er siden mindre rotete enn Filmarkivet, men funksjonsmessig er den lite brukelig. Også siden her sliter med tittelnavn som er lagt inn på noe norsk og noe engelsk. Det er dessuten ingen funksjoner som forteller deg hvilke filmer du har tilgang til om du forlater siden og går inn senere. Du må da lete deg frem om du i det hele tatt husker riktig tittel, en prosess som er langt mer knotete enn å søke seg gjennom en noenlunde ryddig DVD-samling.


Viasat on Demand ser ryddig ut. Derimot er det knotete system om du vil ha mer informasjon om filmene kjapt.
Mystisk kortavgift
Selve filmene koster 39 kroner å leie i 24 timer. Det Viasat unngår å opplyse er at det legges til en "kortavgift" på fem kroner. Denne kortavgiften har vi forhørt oss med hos både banken og Visa og de påstår at de ikke tar noen slik avgift for bruk av kort på nett.
På den annen side er ikke Viasat de eneste som opererer med denne formen for avgift, men blant filmtjenestene vi testet stod de alene om dette.
OPPDATERT: I ettertid har vi fått henvendelse fra Viasat som stiller seg uforstående til denne kortavgiften. Kortavgiften har heller ikke blitt medregnet i beløpet vi ble trukket for leie av film hos Viasat.
Utvalget hos Viasat var i likhet med Filmarkivet merkelig. Storfilmer som Batman Begin fantes ikke. Be Kind Rewind og Varg Veum-filmene er derimot på plass. Likevel finner du trolig langt større utvalg på ymse nettsider enn det du finner her.


Viasat on Demand har som alle andre en ekstremt irriterende kopisperre på filmene som streames via nett.
Laber kvalitet og usynlig undertekst
Filmen vi leide var kvalitetsmessig lik den vi fikk servert fra Filmarkivet, altså langt fra god. Men som hos Filmarkivet fikk vi i det minste sett teksten. Det fikk vi ikke hos Viasat. Vi opplevde i tilegg mye hakking og måtte til slutt ta en lengre pause for å la filmen summe seg. Ikke sjokkerende i og med at det er snakk om streaming, men heller ikke veldig brukervennlig. Verktøyslinjen var vanskelig å få frem og skjulte seg ofte bak selve filmen. Den ga deg uansett få muligheter og det å spole eller lete frem eksakte posisjoner i filmen. Det var rett og slett ikke lett.
Alt i alt ble det rett og slett lite hyggelig å se filmen da den stadig måtte startes på nytt da systemet slet med å bytte mellom liten og fullskjerm.  Introen ble vi mildt sagt grundig lei av. Du får sett film og det får Viasat terningkast to for. Men opplevelsen var såpass lite trivelig at vi heller vil anbefale deg å holde deg til de filmene du kan se på TV.
Karakter: 2
Pluss: Du får sett filmen.
Minus: Undertekster forsvinner, lite brukervennlig, mystisk kortavgift, laber kvalitet.


Film2home får en terning for nedlastning og en for streaming. Ingen av funksjonene er på den annen side vellykkede.
Film2home med både streming og nedlastning
Film2home er den eneste filmløsningen vi har testet som gir deg mulighet for både nedlastning og streaming av film. Streamingløsningen er helt ubrukelig, om du ønsker å laste ned fungerer det hele noe bedre.
Lite anvendelig design
Film2home sitt design er i likhet med de andre løsningene lite brukervennlig. Du får ikke se hvilke filmer du har kjøpt, og det tar tid å lete seg frem i systemet. Film2home har forsøkt seg på en fiffig løsning hvor du kan velge sjanger og så hvilken stemning du vil at filmen skal ha. Filmene som koster 39 kroner å leie i 24 timer krever som alltid nitidig installering av kopibeskyttelse. Etter at dette er gjennomført er filmen fortsatt ubrukelig.


Det tok mye tid før Film2home var klar. Tiden var også bortkastet.
Ubrukerlig fullformat
Om du vil se filmen i storskjerm serverer nemlig Film2home deg dette resultatet:


Dette er hva Film2home kaller fullskjerm.
Å se på film i miniformat fungerer dårlig med en 42 tommer stor TV. Film2home serverer en løsning for at du skal kunne få fjernet rammen, men den fungerte ekstremt dårlig og hjalp oss ingenting. Resultatet er rett og slett ubrukelig, og kvaliteten kan vi ikke engang kommentere på grunnlag av dette. Om du leier film her blir du rett og slett grundig lurt.
Slitsom nedlastning
Nedlastningstjenesten fungerte noe bedre. Etter 139 kroner, noe som er en stiv pris for en digital kopi av en film, og en times venting kunne vi spille av "The good german" på maskinen. Filmen kan derimot ikke kopieres eller brennes på DVD, så du er avhengig av maskinen for å se filmen. Avspillingen var derimot ikke enkel. En stund slet vi med synkronisering av bilde og lyd, og undertekstene kom opp dobbelt.


Vi er glade i undertekster, men ikke dobbelt opp. I så fall fint om de stemmer overens.
Dette bedret seg etter litt omgjøring av innstillinger i avspilleren, men for en gjennomsnittlig bruker er dette slett ikke gjort i en håndvending. Kvaliteten var heller ikke stort å skryte av sett i forhold til filmer du kjøper på DVD. I USA kan du via Apple laste ned film i HD-kvalitet som du kan se mens filmen lastes ned. At Norge da, med de hastighetene vi har på bredbåndet her i landet, skal tilby en såpass dårlig løsning sliter vi med å se grunnlaget for.
Film2home får en ener for patetisk forsøk på streaming og en toer for at vi fikk se nedlastet film. Løsningen er derimot dyr og lite tilfredsstillende.
Karakter: 1 (streamingtjeneste), 2 (nedlastningstjeneste)
Pluss: Nedlastningstjeneste.
Minus: Dyr, elendig streamingtjeneste, rotete brukergrensesnitt som gir deg lite kontroll.


SFanytime serverer dårligere kvalitet enn det du finner på Youtubes beste filmer.
SFanytime - Elendig kvalitet
Alle løsningene vi testet ga oss mer irritasjon enn glede. Det var derimot få som gjorde mer vondt enn løsningen SFanytime. Her var det mye surr.
Selve designet ligger på linje med de andre tjenestene. På tross av fine farger og store bilder av covere gir SFanytime deg ingen informasjon om handlingen i filmene mens du leter. Du må i så fall klikke deg inn på selve filmen, noe som kan bli slitsomt i lengden da biblioteket er et sammensurium av storfilmer og filmer ned til D på skalaen. Heller ikke her klarer systemet å huske hvilke filmer du har leid om du går ut av siden. Men det gjør for så vidt ingenting, for filmene her er av såpass dårlig kvalitet at vi heller anbefaler en tur på Youtube.
Takler ikke trådløst nettverk
Selve systemet slet i det hele tatt med å vise filmen vi leide over trådløst nettverk. Lyden gikk fint, men bildet hakket og hang seg flere ganger. Pauser på både halvtimer og timer ga ingen effekt. Etter å ha flyttet oss fra sofaen og opp i kontorstolen for å teste filmen på den stasjonære maskinen med fast nettilgang fikk vi i det minste sett filmen. Det angrer vi på.


Dette er hva SFanytime serverer for pengene du betaler. Det kan de heller spare seg.
Kvalitet langt under par
Bildet var kvalitetsmessig helt på bunnen av skalaen. Kanskje er det bedre enn de beryktede piratfilmene tatt opp med videokamera i kinosalen, men severdig var det ikke. Konturene på personene i bildet var rett og slett grøtete, og det gjorde nærmest vondt å se på bildet. Resultatet var at vi etter kort tid gikk tilbake til sofaen og heller nøyde oss med kveldens TV-program. Dette holdt rett og slett ikke mål.
Normalt koster filmene hos SFanytime 35 kroner å leie, de nyeste koster helt opp til 53. Selv føler vi at SFanytime burde betalt oss for i det hele tatt å ha vært innom siden. En klar ener.
Karakter: 1
Pluss: Fin intro på siden.

Minus: Dårlig kvalitet, problemer med trådløst nettverk.


SFanytime er en tjeneste vi ikke kommer til å bruke igjen om den ikke oppdateres kraftig.
Overlater markedet til pirater
Alt i alt er vi mildt sagt skuffet over hva slags lovlige filmtjenester som tilbys norske brukere. Løsningene er lite brukervennlige og kvaliteten på filmene er jevnt over lite tilfredsstillende. Det kan virke som om disse løsningene er skapt på måfå med lite interesse for å kunne gi deg et godt tilbud som du vil benytte flere ganger. Om dette er hva filmransjen håper skal stagge norske brukere fra å laste ned ulovlig via nett i dagens digitale verden, så ser det ut til at filmbransjen er på god vei til å tape for piratene.
Vårt råd til våre lesere er å leie eller kjøpe DVD-en eller eventuelt å holde seg til det som vises på TV. Å satse på dagens nettløsninger for film er ingen forunt.
Her kan du se bildegalleri fra vår test.

Les også
Endelig kan alle leie film
Les også
Hva feiler det filmbransjen?
Les også
Slik leier du film på nett
Les også
Tidenes tåpeligste spillkonsoller
Les også
Cdon dropper kopisperrer
Les også
Her finner du søndagsfilmen
Les også
Get gir deg filmleie via TV-en
Les også
Last ned film direkte til TV-en
Les også
- Kopisperrens tid er forbi
Les også
Nettfilmleverandørene svarer
Les også
Hvorfor får ikke du se film via nett?
Les også
Hvor er det lovlige alternativet?
annonse

Les også