Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Dlink Boxee - Nærmest perfekt medialink

For dem som husker de gode gamle mediastreamerne vil denne komme som et friskt pust. Dlink Boxee er ikke bare et friskt pust rent funksjonelt, men også sett fra et designsynspunkt. Det er litt underlig at det skal ha tatt så lang tid før denne bransjen begynte å tenke på design og at produkter også må se bra ut. Dette er et konsept som Apple har forstått i årevis.

Rent utseende
Dlink Boxee, eller DSM-380, som den egentlig heter, er bygget rundt det frie systemet Boxee. Dette gjør den utrolig enkel å bruke, men dette skal vi komme tilbake til. Den er utformet som en stor terning, men der den ene siden på kvadratet er skrånet inn. Den innskrånede siden er sykt grønn men resten av boksen er sort. Jeg er ikke helt sikker på hva det egentlig likner på, men ganske morsomt er det i alle fall.

Den rene designen følges opp. Den har en diskret på-knapp på toppflaten. I den ene sidevangen sitter en SD-kortleser. Dette er de elementene du normalt ser. På boksens bakside sitter tilkoblingspanelet. Det ser kanskje sparsommelig ut, men det har akkurat det du trenger. HDMI ut, nettverk inn, samt to audioutganger. De vanlige rød/hvite analoge lydutgangene samt en optisk digital lydutgang. I tillegg er det to USB-innganger samt tilkobling for strømtilførsel. Det er det hele, og du trenger faktisk ikke noe annet.

Det skal også nevnes at i boksen sammen med enheten har Dlink faktisk lagt ved en HDMI-kabel. Ikke så vanlig at produsentene faktisk leverer en slik. Stort sett må du ut å handle selv.

Tilkoblingspanelet har akkurat de kontaktene du trenger.

Fjernkontroll
Denne er verdt et lite avsnitt i seg selv. Den er tosidig. Hovedsiden, eller kontrollsiden, fungerer omtrent som Apples lille fjernkontroll. Svært enkel og meget effektiv. Den andre siden består av et fullt QWERTY-tastatur. Det er ikke stort, men det kommer usedvanlig godt med når noe skal skrives for eksempel i forbindelse med søking. Sette fra vårt norske ståsted er fraværet av de norske tegnene æ, ø, å et savn, men man kan vel ikke få alt.

Fjerkontrollen er tosidig. Med QWERTY-tastatur på ene siden.

Oppsett
Oppsettet av maskinen kunne ikke vært enklere. Du plugger inn boksen inn via HDMI-pluggen og slår boksen på. Den første oppgaven er å få tilpasset bildet. Har du en TV som støtter 1080p er det bare å velge dette så er du over første hinder. Oppkobling mot kablet eller trådløst nettverk er også så enkelt at det knapt er mulig å trå feil. Det eneste du må gjøre i tillegg er å registrere deg med en Boxee-konto. En veldig enkel affære som i verste fall tar et par minutter. Dermed er du klar til å bruke enheten.

I bruk
Brukergrensesnittet er noe av det enkleste vi har sett. Skal vi sette fingeren på noe så må det være at selve grensesnittet kunne utnytter TV-ens oppløsning bedre. Elementene i grensesnittet blir unaturlig store og det hele ville rett og slett sett bedre ut hvis man hadde begrenset seg noe. For dem som har sett grensesnittet på Apple TV 2, så er dette et godt eksempel på hvordan det kan gjøres.

Når du først er kommet opp å kjøre kan grensesnittet vanskelig bli enklere. Du ender opp med seks valg: Friends, Watch Later, Shows, Movies, Apps og Files. Velger du Friends kan du se videoer som er blitt delt over Facebook eller Twitter. Legg merke til at du må legge disse tjenestene til før du kan bruke dem. Watch Later er rett og slett en køfunksjon som lar deg legge inn ting du ønsker å se i rekkefølge. Du kan installere en rekke Apps som gir deg tilgang til alt fra nettkanaler til spill, musikk og et hav av forskjellig innhold.

Grensesnittet er oversiktelig og effektivt.

Hva som er tilgjengelig i Shows er stort sette TV-kanaler. Utvalget for Norge er ikke spesielt stort, men noe finner du. Det samme gjelder for Movies. De fleste av oss som velger en slik løsning har fjerne en samling egne filer som vi ønsker å benytte. Dermed er funksjonen Files kanskje den du kommer til å benytte mest. Her får du tilgang til filer du har liggende på nettverket, koblet til via en USB-basert lagringsenhet eller et SD-kort.

Boxee skanner automatisk nettverket ditt i jakten på på video- eller lydfiler som kan brukes. Det hyggelige er at den spiser det aller meste. Det er svært få filformater den ikke håndterer. Den kan være litt vrien hvis du har filer som kjører spesielle varianter av filformater, men det er svært sjelden du kommer opp i trøbbel angående dette. Sammenliket med Apple TV 2 er den et fantastisk produkt hva gjelder å akseptere filformater, spesielt for video. Når det gjelder musikk spiser den stort sett alt.

Håndterer de meste
Når det gjelder støtte for filformater så spiser boksen som sagt det meste. På videosiden støtter den følgende formater: MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, H.264, WMV9, XVID, DIVX, VC-1. Når det gjelder musikk er det også meget bra med støtte for MP3, WMA, AAC, OGG, WAV og FLAC. Den støtter ikke Audibles format og heller ikke AAC og WMA med DRM-beskyttelse. På bildesiden støttes BMP, JEPEG og TIFF.

UPnP
Har du en server som er satt opp som UPnP kan du nå denne uten problemer. Når det gjelder musikk får du med all informasjon som ligger som metadata. Det samme gjelder også for bildefiler og videofiler. Filer som ligge på USB-enheter behandles også på samme måte.

Konklusjon
Dette er en meget enkel mediastreamer som vil fungere i de aller fleste miljøer. den spiser nesten hva det skal være av filformater og den er nesten utrolig enkel i bruk. Den er på mange måter laget slik denne typen enheter burde vært konstruert for flere år siden. brukergrensesnittet er en fornøyelse å bruke og selv om den kunne utnyttet skjermoppløsningen bedre rent grensesnittmessig er det ikke noe å sette fingeren på. Vi la inn siste oppgradering av programvare og firmware og feil vi ha sett andre påpeke er nå borte. Med en pris på 1 850 kroner er det heller ikke en alt for stor investering.

annonse
D-Link Boxee Box DSM-380I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Les også
Streamer HD-film trådløst til TV-en
Les også
Nå kan du få porno på Boxee Box
Les også
Boxee Box får viktig oppdatering
Les også
A.C. Ryan Playon HD og Playon HD Mini
Les også
Pinell Iconnect
annonse