Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

FSP Group / Fortron Source Aurum Gold AU-600

Introduksjon

Fortron/Source, heretter FSP, er en verdsatt produsent som i likhet med Seasonic lenge har levd i skyggen. De satser nå for fullt inn mot privatmarkedet, og starter året med en ny serie rettet spesifikt mot sluttbrukerne. Fokuset på OEM-markedet står trolig like sterkt, men nå skal altså sluttbrukerne få mer direkte fokus.

FSP starter året med den nye serien Aurum – som vi nå skal bli bedre kjent med.

Dette er en ny rekke gullsertifiserte strømforsyninger. De strekker seg fra 400 til 700 watt, og i dag har vi valgt ut enheten på 600 W for test. FSP har pakket et ellers litt kjedelig produkt inn i en spennende design, og klemt inn det som skal være særs effektive komponenter.

Strømforsyningen kommer med fire 12 v-linjer, godt spredd effektfordeling og det som fra utsiden reklameres som gode komponenter. Vi tar ingenting for god fisk, bli med meg over på neste side så tar vi en nærmere kikk på hva FSP nå kan levere!

Takk til FSP LifeStyle som sendte strømforsyningen til test.

Spesifikasjoner

FSP Aurum 600 W
FormfaktorATX12V Rev:2.3
Dim. (BxHxD)150 x 86 x 140 mm
DC ut
DC UT+3,3 V+5 V+12 V1+12 V2 +12 V3+12 V4 -12 V+5 Vsb
Strøm24 A24 A18 A18 A 18 A 18 A 0,5 A3,5 A
Totalt Effekt Ut140 W-540 W ---6 W17,5 W
600 W--------

Ut i fra spesifikasjonslisten ser vi at FSP har gått for fire uavhengige +12 V-linjer, og ikke én samlet. Hovedforskjellen i mellom de tre enhetene i serien er den totale mengden effekt du kan hente ut fra disse linjene. Som et eksempel kan vi i dag hente ut 450 W, mens man på 700 W-enheten maksimalt kan trekke 672 W.

I henhold til ATX-standarden går den ene kanalen rett til hovedkortets 4/8-pins-kontakt, så mye av effekten er allerede reservert vekk. De andre kanalene er spredd utover ATX-kontakten, de periferiske og videre til dedikerte PCIe-kontakter.

Av de mer spennende kontaktene finner vi totalt fem PCIe-kontakter og totalt 13 SATA- og 4-pins periferiske kontakter. De to sistnevnte er spredd over samme kabel, slik at du ikke må trekke opp en helt ny kabel for å få én SATA-tilkobling i nærheten av en 4-pins periferisk kontakt.

Strømforsyningen er ikke modulær. Slikt koster litt ekstra, men det er fortsatt noe vi savner. Kablene som skal strekkes til hovedkortet og skjermkortene er fra 55 - 70 cm lange. De øvrige kontaktene starter ved 55 cm, og sprer seg utover i steg på 15 cm helt frem til en hel meter.

En nærmere titt

FSP leverer strømforsyningen i en solid pappeske, med et par skruer, kabelbånd og en strømkabel vedlagt. Alle som tidligere har kjøpt en strømforsyning fra FSP, vil kjenne igjen det som nærmest kan omtales som et innviklet kaos av papp på innsiden, men strømforsyningen ligger godt beskyttet.

Viften er produsert av Protechnic Electric og har modellnummer MGA12012HF-A25. Vi har ikke møtt på nøyaktig den samme viften tidligere, men vi har testet flere strømforsyninger med Protechninc-vifter tidligere. Erfaringene vi da har hatt rundt støynivået har vært blandet, så vi holder alle muligheter åpne.

På innsiden virker strømforsyningen særs enkel, og det er mye ekstra plass rundt komponentene. Selv om det er snakk om en relativt kvass strømforsyning ser det ikke lenger ut til å være det samme behovet i dag som det var for to-tre år siden, med en rekke massive komponenter og dertil kjøleribber.

For ordens skyld kan vi trekke frem at det er FSP selv som har produsert denne strømforsyningen. FSP er faktisk en av meget få produsenter som både designer, produserer og selger til sluttbrukere helt alene. I akkurat dette tilfellet er det fabrikken deres i Taipei som står for jobben.

Når det kommer til komponentene så finner vi en 105°C-kondensator fra det kjente og kjære merket Nippon Cemi Con på primærsiden. Nippon har over de siste årene så godt som dominert akkurat denne delen i strømforsyninger, og det med god grunn. På sekundærsiden finner vi komponenter fra blant annet CapXon, et merke vi som en motsetning aldri før har møtt.

Testresultater

Vår testbenk for strømforsyninger - Techred TR-368

Når vi tester spenningene til en strømforsyning presenterer vi vanligvis resultatene fra fem stadier. I hvilket område som for deg vil være realistisk ved praktisk bruk varierer veldig. Det er i utrolig få tilfeller at en strømforsyning jobber ved sin maksimale kapasitet. Vi har derfor skrevet en guide som gir deg en pekepinn mot hvor mange Watt som er nok for deg.

Hva er rippel? Kort fortalt er dette "urenheter" i spenningen, altså noe som ikke er ønsket. Rippel oppgis som en verdi i forhold til den aktuelle spenningen, i mV (tusendeler av en Volt). Desto lavere tallet er, desto bedre.

Rippelen er målt ved de samme stadiene som vi målte spenningen. I dette tilfellet betyr det at vi har målt rippelen ved 200, 300, 400, 500 og 600 watt.

Vi har målt effektivitetsnivået ved de samme stadiene som vi målte spenning og rippel, og i tillegg ved 20 % belastning. Sistnevnte ble gjort for å forsikre oss om at strømforsyningen overholder kravene for 80-plus-programmet.

Under støytestene har vi målt viftenes turtall, og gjenskapt belastningen i vårt testlab for støymålinger. Nytt fra og med denne testen er at mikrofonen er montert 30 cm over støykilden, ikke 60 cm som vi har gjort tidligere. Dette er gjort for at vi skal kunne tilby mer nøyaktige målinger. Bakgrunnsstøyen ble målt til 26 dBA

Spenninger

Vi kan med en gang fortelle at spenningene vi måler er gode og trygge. Samtlige linjer starter et godt hakk over sin ideelle verdi, men ikke så høyt at overspenningsvernet må begynne å jobbe.

+ 12 V-linjene kommer ut med en snittverdi som aldri ligger langt fra der den bør være. Vi har også tatt enkelte kontrollsjekker på de individuelle linjene, og så ingen faretruende verdier. Både +5 V- og +3,3 V-linjen starter høyt, men henter seg godt inn igjen i takt med den økte belastningen.

+12 V+5 V+ 3,3 V
200 W0,83 %1,20 %0,91 %
300 W0,67 %0,40 %0,30 %
400 W0,25 %-0,40 %-0,91 %
500 W0,00 %-1,40 %-2,12 %
MAKS-0,67 %-2,40 %-3,03 %

Rippel

Denne gangen fikk vi dessverre ikke gjort rippelmålinger. Når vi gjør disse målingene lytter vi på både den positive lederen og jordingen. Dette gjør at vi benytter begge de to kanalene oscilloskopet vårt har. Dessverre ser det ut til at én av disse kanalene har tatt kvelden, og det var derfor ikke mulig å gjøre rippelmålinger.

Effektivitet

Effektiviteten til Aurum skal være det store salgspunktet, og så langt vi kan se kommer FSP virkelig godt i land. De bikker over hele 90 %, noe vi på dagens marked vil omtale som meget godt. Vi tok også en ekstra måling ved 120 W, eller 20 %, og fant ut at effektivitetsnivået lå på 89 %.

Støynivå

Totalt sett vil vi betegne dette som en stillegående strømforsyning. Vi merket oss at støynivået steg jevnt utover hele testen, men uten at det på noe punkt nådde et alarmerende nivå. De siste målingene vi gjorde, på 33,8 dBA er riktig nok hakket over det vi vil betegne som særs stillegående, men vi er fortsatt godt fornøyd.

Konklusjon

FSP har rettet et par strømforsyninger inn mot forbrukermarkedet tidligere. Selv om de har sin egen logo på få enheter, står de får den fysiske produksjonen av andre meget sterke merker. Produktene deres har i stor grad vært av den gode sorten, og Aurum er ikke et unntak.

Det er enheten på 600 watt vi i dag er kikket nærmere på, Aurum Gold AU-600. Den leverer spenninger som starter litt høyere enn normalt, men vi finner ikke en eneste urovekkende verdi igjennom hele testperioden. De noe høye verdiene vi startet med henter seg raskt inn igjen, og det hele stabiliserer seg rundt akkurat den belastningen du trolig vil sette på denne strømforsyningen.

Det store salgspunktet FSP skilter med, er effektiviteten. Her gjør de det godt, og ved 300 W ser vi at enheten jobber med en effektivitet over 90 %. Den holder seg også høy ved de andre testene vi kjørte, og den bikket aldri under 88 %. Videre vil vi omtale støynivået som lavt og pent, selv om det ikke er unikt stillegående.

Det eneste direkte negative punktet vi har å trekke frem når det kommer til denne strømforsyningen, er at den ikke er modulær. Den kommer med lange og fine kabler som er trukket i strømper. Til å være en enhet på 600 W har den også et meget godt kontaktsortiment. Mange kabinetter på markedet i dag har gode muligheter til å rydde vekk overflødige kabler, men for strømforsyningen er dette fortsatt en ulempe.

Totalt sett kan vi dermed si at dette er en god strømforsyning, men det hele avhenger av prisen. FSP har satt lanseringsprisen til 925 kroner. Av produkter vi tidligere har testet kan vi med en gang trekke frem Cooler Master Silent Pro Gold 600 W og Corsair HX650W som direkte konkurrenter.

Slik vi ser det kan Aurum AU-600W gi deg like mye verdi, så lenge du ikke trenger modulære kabler. Er ikke dette nødvendig for deg, kan du like gjerne velge FSP sin enhet, spesielt fremfor Cooler Master sin gull-enhet. Corsair blir en sterkere konkurrent, fordi den er både billigere og gir deg litt mer effekt. Det man samtidig må ta med i betraktning er at Corsair-enheten har vært på markedet lenge, mens vi i dag snakker om en lanseringspris for FSP. I dag vil vi omtale HX650W som er hakket bedre valg, men om du om har planer om å kjøpe maskin om en måned eller to, er FSP Aurum 600 W et flott og fint valg.

+ God energieffektivitet
+ Fine spenninger
+ Godt med kabler og kontakter


- Ikke modulær

Les også
Cougar A450 W
Les også
Corsair AX850W
Les også
Seasonic X-400FL
Les også
Chill Innovation CP-450F 450 W
Les også
Chieftec Nitro Series 750 W
annonse