Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple Mac mini (2018)

Årets Mac mini er den beste hittil

Men prisen gjør det vanskelig å bli begeistret.

Apple Mac mini (2018)

Det har rent noen liter vann gjennom Mjøsa siden Apple sist oppdaterte sin rimeligste stasjonære PC, den lille Mac mini.

Da vi testet den sist skrev vi nemlig det herrens år 2014, og etter fire lange år begynte vi faktisk å få våre tvil om Apple noen gang hadde tenkt å dytte ut en ny versjon av den plasseringsvennlige datamaskinen.

Men nå er den altså her. Designen er den samme, mens fargen er ny.

Da er det viktigere å få med seg at det har skjedd en god del på innsiden – noe som reflekteres i prisen.

Forrige utgave startet på 4290 kroner, noe som egentlig betydde at du ikke måtte ut med all verden for en plass i Apple-universet. Dagens rimeligste variant koster 8990 kroner, altså er den litt over dobbelt så dyr. Uten å ha noe annet til å overta i «billigsegmentet», går nå Apple for alvor bort fra å ha en datamaskin for folk flest.

Vi nevner at MacBook Air, som er selskapets rimeligste bærbare PC, også nettopp har hatt et prishopp fra 10 000 til 13 500 kroner.

En ny klasse

Det er flere ting som gjør nye Mac mini såpass mye dyrere enn forgjengeren. Prosessoren tilhører Intels Coffee Lake-generasjon, og selv innstegsmodellen har fire CPU-kjerner.

Videre har vi ingen mulighet til å velge en vanlig harddisk i stedet for SSD, og 8 GB RAM er nå minimum. En annen forandring er at Thunderbolt 3 nå er på plass, faktisk har Apple puttet inn fire slike USB Type-C-porter på denne tassen.

Disse støtter video ut, så sammen med HDMI 2.0-porten kan Mac mini drive opptil tre 4K-skjermer med bildefrekvens på 60 Hz.

Samtlige porter på Mac mini sitter bak.

Foruten dette har PC-en trådløse muligheter med Bluetooth 5.0 og 802.11ac Wi-Fi. Av fysiske inn- og utganger er den utstyrt med to USB 3.0-porter, en 3,5 mm minijackport for lyd og LAN-port for gigabit-nettverk. Sistnevnte kan faktisk oppgraderes til 10 gigabit for 1100 kroner ekstra.

Det er for øvrig flere måter å oppgradere Mac mini på ved bestilling, men det blir fort dyrt å legge til masse diskplass, RAM og sekskjernet prosessor. Prislappen legger seg på vanvittige 46 390 kroner dersom du klikker på alle de mest kostbare valgene.

Uheldigvis er det slik at du også er nødt til å svelge i deg Apples priser, for selv om datamaskinens to minnemoduler faktisk kan byttes ut, er det ikke meningen at du skal gjøre dette selv.

Lyspunktet her er at du faktisk har muligheten til å oppgradere til mer RAM i ettertid om det skulle være behov for det. Dessuten finnes det naturligvis de som er vågale nok av seg til å gjøre det selv uansett hva Apple sier eller gjør.

Stille og lekker

Det er kun én vei inn i Mac mini, og det er gjennom bunnplaten. Men du får ikke fjernet den sånn uten videre.

Det første som slår oss når vi pakker opp Mac mini, er at designen fremdeles holder seg ganske bra. Men selv om fargen «stellargrå» gjør den hakket mer moderne, er det også en finish der vi fortere ser hvor vi har tafset på den med fettete fingre.

Men det plager oss egentlig ikke – dette er jo tross alt en stasjonær datamaskin som ikke skal røres for mye når den først er på plass.

Selve kabinettet er en «unibody» av aluminium, der den eneste åpningen sitter på undersiden. Men inn i maskinen kommer du ikke sånn uten videre, ettersom bunnplata av sort plast ikke lar seg fjerne uten spesialverktøy.

I esken sammen med Mac mini får du en strømledning, og det er det. Tastatur og mus må du eventuelt kjøpe i tillegg dersom du ikke har noe liggende.

Både trådløse Bluetooth-enheter og utstyr med USB-kabel kan brukes, men notér deg bak øret at den lille datamaskinen kun har to USB Type-A-porter («vanlig» USB). Disse sitter også ganske nærme hverandre, så kraftige USB-pinner eller lignende kan få problemer.

Nye Mac mini kommer naturligvis med macOS Mojave ferdig installert, og etter en liten programvareoppdateringsrunde er den klar til dyst.

Og det så å si helt uten et knyst.

Apple Mac mini har med et par unntak som regel ikke vært spesielt støyende av seg, og den nye versjonen er imponerende stillegående. Selv under hard jobbing må vi nærmest legge øret inntil den for å høre noe, mens den under tomgang praktisk talt er lydløs. Apple oppgir et lydtrykk på fattigslige fire desibel fra vanlig brukerposisjon foran datamaskinen.

Fullverdig prosessor

I motsetning til tidligere Mac minier, har 2018-utgaven fått prosessoralternativer som tilsvarer fullverdige «desktop»-prosessorer vi som regel kun finner i større stasjonære PC-er.

På papiret har prosessorene en oppgitt TDP på 65 watt, og i spesifikasjonene er datamaskinen oppgitt til å takle en kontinuerlig effekt på opptil 150 watt.

Men det er i så fall kun med noen av de sterkere prosessoralternativene. Med Core i3-en på 3,6 GHz målte vi ikke noe høyere trekk enn rundt 60 watt. Det er altså for hele systemet under ett, ikke bare prosessoren.

Mer om prosessoren og testresultater finner du på side to >>>

Med en SSD innabords er det ikke noe å klage på når det kommer til den generelle responsen heller. Her målte vi sekvensiell lese- og skrivehastighet til henholdsvis drøye 3000 og 2700 megabyte i sekundet.

Konklusjon

Apple Mac mini i 2018-utgave er en nær perfekt liten stasjonær datamaskin. Rett ut av esken – naturligvis til dels avhengig av konfigurasjon – kan den brukes til det aller meste med unntak av alvorlig spilling.

Den beskjedne størrelsen gjør den svært plasseringsvennlig, og dette forsterkes ytterligere av at PC-en er imponerende stillegående. Det er knapt mulig å høre en lyd fra denne tassen, og det selv under hard jobbing.

Her har vi ganske enkelt en datamaskin som passer like godt passer like godt på kontoret som i stua. Potensielt gjør den seg på gutterommet også, men fraværet av grafikkrefter gjør at det meste annet enn nettspill krever en eGPU – en dyr boks med eksternt grafikkort som kobles til over Thunderbolt 3.

Mac mini er en veldig god PC. Og egentlig litt kjedelig.

Da er det bedre å kjøpe seg en vanlig, oppgraderbar PC med et vanlig grafikkort innabords. Eller, hvis størrelsen er avgjørende, noe i nærheten av en Zotac Zbox Magnus.

Likevel burde vi egentlig vært imponerte over hva Apple har snekret sammen denne gangen, men den høye prisen henger som en regntung sky over den grå aluminiumen. Der vi så for oss at forgjengeren godt kunne passe inn i en vanlig bolig, har den nye fått en tydelig eim av lyseblå skjortekrager og sorte designbriller.

Ved å doble prisen på innstegsmodellen, har Apple ganske enkelt tatt livet av Mac mini som en «folke-Mac». Den er nå en meget god, men også litt kjedelig datamaskin for folk med dype lommer.

Med mer grafikkrefter, samt muligheter for å oppgradere minne og lagringsplass selv, har vi sånn sett mer sansen for den godt over to år eldre Intel NUC6i7KYK, som med samme konfigurasjon også blir et rimeligere alternativ.

Det eneste er at den ikke kan matche det fraværende støynivået til Mac mini. Med en gang vi putter inn en kraftigere prosessor i Apples lille stasjonære, vil NUC-en heller ikke ha like god ytelse.

Det skal dog nevnes at det finnes nyere og kraftigere NUC-er også, der både prosessor- og grafikkytelse er noen hakk bedre. Dessuten har vi de andre småtasser som den nevnte Zbox Magnus fra Zotac. En slik koster først litt mer, men har både dedikert grafikk og blir rimeligere når vi ønsker oss mer minne og lagringsplass.

På virkelig lavbudsjett?
Vi brukte Raspberry Pi som jobb-PC i en uke >>>

Mac mini (2018)
7.5
Bra

Mac mini (2018)

sitat"Mac mini har blitt voksen, men prisen dreper begeistringen vår."

Fordeler

 • Krysse av
  Usedvanlig stillegående
 • Krysse av
  10 Gbit Ethernet er mulig
 • Krysse av
  Thunderbolt 3 er på plass
 • Krysse av
  Lav profil, plasseringsvennlig
 • Krysse av
  Stilren og solid konstruksjon
 • Krysse av
  Fullverdig prosessorytelse

Ting å tenke på

 • Bytt
  Lagring kan ikke oppgraderes etter kjøp
 • Bytt
  Ikke lagd for å kunne oppgradere RAM selv
 • Bytt
  Pris