TestASUS Zenfone 5

En større «iPhone X» til halve prisen

Men leverer den varene sånn ellers?

Kort om Zenfone 5

Da Asus viste frem nye telefoner for mobilpressen i februar, var det med følgende kommentar til sine egne nykomlinger:

– Vi vet hva dere tenker. «De har kopiert», tenker dere. Men det er faktisk ikke sånn at Apple oppfant sensorleppe på toppen av skjermen!

Telefonene det er snakk om er de splitter nye Asus Zenfone 5 og Zenfone 5Z – hvorav det er førstnevnte vi skal titte på i dag.

Det er knapt noen forskjell på modellene, foruten at den Z-befengte modellen har den kraftige Snapdragon 845-brikken og mer minne på innsiden. Zenfone 5 må derimot klare seg med Snapdragon 636, som for øvrig er splitter ny og langt fra noen sinke. Lagringsplassen er også ulik, med 64 GB for Zenfone 5 og 256 for Zenfone 5Z (men joda, det er minnekortplass her!).

Ja, også er selvsagt prisen ulik.

For å knabbe til deg den kraftigste modellen må du ut med småfriske 5 490 kroner, mens dagens modell går over disk for en tusenlapp mindre. Førstnevnte får du i skrivende stund ikke tak i, ettersom Asus har valgt å starte salget her på berget med den mer moderate Zenfone 5.

Strategien er for øvrig den samme som i fjor, da den svakere Zenfone 4 kom oss i hende raskt, mens toppmodellen Zenfone 4 Pro måtte vente. Begge disse var imidlertid en god del dyrere enn årets modeller, så utgangspunktet i år er langt bedre. Heldekkende skjerm hjelper også enormt i dagens marked. Litt interessant er det imidlertid at Asus har valgt å differensiere to modeller utelukkende på prosessor, og ingenting annet – de aller fleste andre produsenter ønsker å skille toppmodellene sine tydeligere ut.

Det gir deg i alle fall muligheten til å spare en tusenlapp uten at noen av dine nærmeste nordmenn skulle mistenke deg for å ha en – gisp! – mellomklassemodell i lomma. Vinn-vinn, ikke sant?

Rask opplevd ytelse. Stort sett.

Designet er tungt lesset med glass, og spesielt baksiden er griselekker.

Vel, om du utstyrer telefonen din med like kliss ren Android som Lenovo-eide Motorola gjør, er middels innmat null problem. Zenfone 5 er imidlertid kraftigere enn konkurrenten fra Motorola, Moto G6 Plus, på papiret, uten at det gjenspeiles i opplevd ytelse. Ingen overraskelse der, egentlig – Moto-serien har vært kongene her i flere år nå.

Ikke det at Zenfone 5 er treig, altså. Det er bare det at du innimellom opplever at den må tenke bittelitt før den tar deg til hjemskjermen, noen ganger bruker litt ekstra tid på å bytte mellom de to hovedkameraene (mer om det om litt) og generelt ikke kan garantere en absolutt fullstendig hikkefri opplevelse. Selv garvede mobiljournalister kan imidlertid leve fint med noen hikk innimellom, og Zenfone 5 er for alle formål en rask telefon. Veldig rask. Stort sett.

Du kan bare ikke forvente perfekt oppførsel hver eneste gang du skal gjøre noe, slik man kan på Moto-, Nexus- og Pixel-telefoner.

Dette må Asus hente inn igjen på annen funksjonalitet, og dét er det heldigvis mye av i Zenfone 5. Det mest merkbare er selvsagt den nær sagt heldekkende skjermen i front, som foruten en liten skjermleppe i toppen og cirka fem millimeter i bunnen strekker seg helt ut til metallkanten på telefonen.

Det siste gjør at den har mer til felles med eksempelvis OnePlus 6 enn Apples iPhone X, som også har kuttet bort bunnrammen. Zenfone 5 og OnePlus 6 har imidlertid langt mindre skjermlepper enn iPhone X, mye takket være mangelen på ansiktsbiometri.

For sikker innlogging er det her en bakplassert fingeravtrykksleser som gjelder, og den fungerer akkurat som forventet – raskt, presist og hikkefritt. Det samme kan ikke sies om ansiktsopplåsningen Asus sysler med, som uansett ikke er sikker nok til å brukes som fullverdig biometri. Stikkord: tregt og upålitelig.

Glatt som et såpestykke – men du verden så lekker

Når vi først er på baksiden, er det verdt å nevne at Asus har plassert de to bakkameraene i vertikal posisjon – omkranset og uthevet av en ganske skarp metallkant. Kameraet er imidlertid ikke hevet på langt nær like langt ut som på iPhone X, så telefonen ligger relativt stabilt på flate overflater. Det fargede glasset på baksiden (som for øvrig ser veldig flott ut) sørger imidlertid for at du ikke skal stole for mye på at overflaten du legger telefonen på faktisk er rett.

Telefonen sklir rundt som et såpestykke, så du skal være litt påpasselig når du legger den fra deg.

I boksen følger det heldigvis med et gjennomsiktig gummideksel som eliminerer dette problemet totalt. Da eliminerer du også den lekre glassbaksiden i samme slengen, så det hele koker ned til om du liker å leve farlig eller ikke – og hvor mye du er villig til å lide for skjønnheten.

Det er heldigvis metallrammer rundt hele telefonen og myk plast mellom metallet og glasset, så knusbarhetsfaktoren er noe redusert. Zenfone 5 finnes for øvrig ikke vannsikret på noe vis, så, eh, du taper mindre om du knuser baksiden på denne enn på for eksempel en Galaxy S9.

Fin kameraløsning

Skjermleppen, eller "notch-en", om du vil, er så absolutt til stede. Men telefonen gjør en god innsats for å skjule den.

Fotograferingsegenskapene til Zenfone 5 burde dessuten få hederlig omtale. Totalt er det tre kamera her: to bak, og ett foran. Frontkameraet er det lite sprell med, og det fungerer helt tålelig greit – 8 megapiksler blir greit skarp, og blenderåpning på f/2.0 greit lyssensitivt. Helt kurant.

De to kameraene bak er mer interessante – det «vanlige» kameraet kan vise til 12 megapiksler og en lyssterk blenderåpning f/1.8, samt optisk stabilisering (OIS) og en splitter ny bildebrikke. Det siste gjelder også det andre kameraet, men her har man mindre lyssensitivt glass (f/2.0), lavere oppløsning (8 megapiksler) og utvidet synsfelt (vidvinkel).

Resultatet er et svært fleksibelt kamerasystem, og takket være det Asus omtaler som «natt-HDR» kan man dessuten få relativt respektable resultater i dårlig lys. Alt sammen drevet av kunstig intelligens, selvsagt, slik trenden er nå for tiden. Resultatet er imidlertid et stykke fra magien Huawei bedriver i sin nye P20 Pro, akkurat hva angår nattbilder.

Konklusjon – Digger konseptet, gleder oss til Snapdragon 845-modellen

Så, hva er bunnlinja? Vel, kort og godt at prisen og den opplevde ytelsen ikke helt samsvarer når vi tar i betraktning et par nærliggende konkurrenter. Snapdragon 845-utstyrte Zenfone 5Z koster kun en tusenlapp mer, og er med dét ganske mye mer interessant i sitt segment.

Samtidig: om du vil ha en telefon med heldekkende skjerm, knallbra utseende, levbar ytelse og ikke alt for høy prislapp, så trår du ikke feil med Zenfone 5.

Vi anbefaler derfor telefonen, men oppfordrer likevel til å titte på modellene under før et eventuelt kjøp.

Dessuten: Dette var et sammendrag. Les hele testen av Asus Zenfone 5 på side 2 »

Alternativ til Asus Zenfone 5

Motorola Moto G6 Plus (4GB RAM) 64GB
Zenfone 5 sin skumleste konkurrent

Motorola Moto G6 Plus (4GB RAM) 64GB

«Motorola Moto G6 Plus» er en sammensetning bokstaver Asus burde smake på, for det er denne telefonen som egenhendig setter press på resten av mellomklassemarkedet akkurat nå. Den opplevde ytelsen er knirkefri, designet lekkert, kameraet fantastisk og skjermen ganske rammeløs. Den avgjørende faktoren er imidlertid prisen – for rett under 3 000 kroner får du en pakke få kan konkurrere på.

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB
Kraftigere, billigere og raskere Nokia

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB

Nokia 7 Plus overrasket oss nylig da den gikk hele veien og dro i havn 10/10 på skalaen vår. Det er heller ikke uten grunn; dette er en svært rask, svært funksjonell og overraskende billig sak. For under 4 000 kroner får du knallbra kamera, robust og pent design og en ganske stor skjerm. Samtidig er dette en svær sak – enda større enn Zenfone 5, til tross for at skjermen både er mindre og dekker mindre av fremsiden. Du får også et zoom-kamera, heller enn vidvinkel her. Men om du vurderer Zenfone 5, så sjekk ut Nokia 7 Plus før du bestemmer deg!

OnePlus 6 64GB
Den billigste toppmodellen du får tak i

OnePlus 6 64GB

OnePlus 6 er en av de siste telefonene vi har testet, og den lignes sterkt på Zenfone 5 på mange punkter. Der den skiller seg ut sterkest er på prosessorfronten – her sitter Snapdragon 845-brikken under panseret, slik som hos Zenfone 5Z (som vi venter på). Heldekkende skjerm med leppe er det også her, samt OLED-panel. Den er imidlertid ikke fri for skjønnhetsfeil, og kameraet er det svakeste punktet.

Asus ZenFone 5 ZE620KL (4GB RAM) 64GB
8
Meget bra

Asus ZenFone 5 ZE620KL (4GB RAM) 64GB

sitat"En moderne telefon som absolutt burde vurderes – men toppmodellen er nok mer spennende"

Fordeler

 • Krysse av
  Skjeeeeerrrrm, masse skjerm!
 • Krysse av
  Stereohøyttalere
 • Krysse av
  God byggekvalitet
 • Krysse av
  Super batteritid, med store tilpasningsmuligheter
 • Krysse av
  En av de aller beste LCD-skjermene vi har sett
 • Krysse av
  Følger med deksel i boksen
 • Krysse av
  Vidvinkelkamera som har blitt mye bedre siden i fjor

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ingen vanntetting
 • Bytt
  Henger i svingene innimellom
 • Bytt
  AI-kameraet jobber litt for hardt til tider
 • Bytt
  Frontkamera kunne fungert bedre i mørket
 • Bytt
  Følger ikke med hurtiglader
 • Bytt
  Ikke HDR-støtte i skjermen
annonse
Asus ZenFone 5 ZE620KL (4GB RAM) 64GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager