Tek.no

Test AMD Radeon HD 7970

AMDs nye skjermkort er kraftigere enn alt annet

Det tar de seg godt betalt for.

Jørgen Elton Nilsen
9 Jan 2012 07:42

Introduksjon

Nå er vi endelig her igjen. En tradisjonell ryktestorm har endelig lagt seg: Nå er AMD Radeon HD 7970 offisielt lansert. Dette er AMDs nyeste skjermkort, basert på en helt ny arkitektur, og vi forventer ikke noe annet enn at det yter bedre enn alle andre skjermkort på markedet med én kjerne.

AMD valgte riktig nok å sniklansere skjermkortet allerede 22. desember, ganske nøyaktig ett år etter sin forrige skjermkortserien, Radeon HD 6000. Det var imidlertid en komplisert papirlansering. Det var kun AMDs referanseprodukt og spesifikasjoner som ble gjort kjent offisielt, det er først i dag at partnerne som MSI, Asus, Powercolor og mange andre får fjernet munnkurven og kan viser frem sine versjoner av kortet.

Og kanskje viktigst av alt – det er i dag det faktisk ligger i butikkhyllene klare for salg.

Det kun HD 7970 som er sluppet, som tidligere rykter har indikert toppkortet alene, og den nært tilknyttede HD 7950 lar vente på seg litt til. Skjermkortene har i lang tid gått under kodenavnet Southern Islands, med HD 7970 eller Tahiti XT om du vil i spissen.

Radeon HD 7970
Crossfirekoblinger og BIOS-bryter
Skjermkortet har to strømtilkoblinger
Blankpolert plast

Ny produksjonsteknikk, ny kjerne

I likheten med lanseringen av Radeon HD 5870 for over to år siden er det snakk om en nesten helt ny arkitektur, og en helt ny produksjonsprosess. Skjermkortene lages nå på 28 nm, ned fra 40 nm på tidligere skjermkort. Det betyr langt mindre transistorer som gjør at produsentene kan klemme inn flere transistorer i kjernen, noe som til syvende og sist resulterer i langt kraftigere skjermkort. Her har vi Moores lov i full aksjon.

AMDs overgang til 28 nm er viktig. Ikke bare er det godt for skjermkortene de nå skal lansere i Raden HD 7000-serien, men det er også en viktig oppvarming til det som kommer neste gang de lanserer en ny serie skjermkort. Kjernen som sitter i HD7970 er ny, men ikke helt ny – det henger fortsatt igjen forskjellige biter fra HD 6000-serien. Det er rett og slett for risikabelt og satse på ny kjernestruktur og ny produksjonsteknikk samtidig, så AMD tar det i steg.

Kraftigere struktur

I dette tilfellet har AMD klart å hive inn hele 4,3 milliarder transistorer i kjernen. Det er 1,7 milliarder flere enn de har hatt tidligere. Det økte antallet transistorer i selv kan si noe om ytelsen, men før de får gjort noe som helst må de samles i grupper som kalles streamprosessorer.

Dem har HD 7970 massive mengder av – hele 2048 av, opp fra 1536 i forrige generasjon. Det er akkurat dette det blir massive mengder kraft av, 3,79 TFLOPS, opp fra 2,7 TFLOPS.

Videre har skjermkortet 128 teksturenheter og 32 ROPs. Det er også på kommet på plass en liten bryter som lar deg velge mellom to forskjellige BIOS-systemer. Du kan på den måten leke fritt med frekvensene på den ene, og om det går galt bytter du bare tilbake.

Alt i alt betyr dette at du nå kan kjøpe langt mer ytelse enn tidligere, samtidig som AMD får pakket inn en rekke spennende funksjoner til deg.

Vil gi deg større bilde

Eyefinity, teknologien som lar deg spre bildet ditt utover hele seks skjermer fra ett og samme skjermkort var en av de store nyhetene AMD kunne bringe frem da de lanserte sine to forrige skjermkortgenerasjoner. Dette har tydeligvis falt i smak blant kundene, for AMD satser hardt videre.

Selve funksjonen har blitt kraftig utvidet, og det skal vi snakke nærmere om på neste side, men for å gjøre plass til en utvidet Eyefinity-funksjon har selve skjermkortet gått igjennom radikale endringer fra AMDs ståsted.

For det første er 3 GB minne nå standard på Radeon HD 7970, opp fra de tidligere 2 GB. De har også utvidet minnebusbredden, fra 256 bit som de har tviholdt på i mange år, til 384 bit.

For når du sitter med tre, fire, fem eller seks skjermer foran seg kreves det en helt spesiell kraft fra skjermkortet. Det totale bildet inneholder utrolig mange piksler, og det skal gjerne genereres minst 30 bilder hvert sekund. For å holde styr på alt dette må mye mellomlagres i minnet, som fungerer som en framebuffer.

Om du holder deg unna både Eyefinity og overklokking vil du imidlertid ikke merke så alt for mye til det nye minnesystemet, men alle monner drar i en eller annen form mot økt ytelse.

Av bildetilkoblinger har skjermkortet to mini-DisplayPort, HDMI 1.4a og DVI dual-link.

Solid tilbehørspakke

Samtlige Radeon HD 7970-kort du finner i butikkhyllene i dag, om de så er fra Asus som vi i dag tester, MSI, Zotac eller noen andre, er i bunn og grunn det samme skjermkortet med forskjellig logo, det tar noen måneder før spesialkortene treffer markedet.

Vi legger imidlertid merke til at Asus har lagt med en meget god tilbehørspakke. Vanlige komponenter som Crossfire-bro og strømadapter følger med, med at vi ser aktive bildeadaptere er helt nytt for oss. Disse koster gjerne noen hundrelapper, og Asus har lagt ved to av dem.

Se flere bilder av skjermkortet i karusellen under tabellen.

Les også