Tek.no

Test

Test av Olympus Camedia C-70

26 Mai 2005 20:25Først publisert 8 Apr 2005 14:41
annonse

I bruk

Størrelse

Kamerahuset er ikke i miniatyrstørrelse slik mange andre er for tiden. Men med 7 megapiksler, og 5x optisk zoom, er det heller ikke å forvente. Kameraet er på ingen måte stort, og på grunn av at objektivet trekkes helt inn i kamerahuset når det er slått av, er ingenting i veien for å ha det i en jakkelomme.

annonse

Byggekvalitet
Huset er i metall, og gir et solid og kompakt inntrykk. Alle knappene føles solide, og hjulet for å velge program er fast nok til at det ikke endrer innstilling ved tilfeldig berøring.Kontakter for diverse tilkoblinger er dekket av gummilokk, som sitter greit, og gjør nytten sin. De er godt integrert med kamerahuset, og vil ikke sjenere noen.

Kameraet har stativfeste i plastikk, og det er ikke plassert midt under sensoren, noe som kan skape problemer med panoramabilder.

Selv om det i det store og hele ikke betyr all verden, synes vi det er litt rart at Olympus ikke har gjort dette skikkelig på et kamera som tydelig er beregnet på mer avanserte brukere. Det er også litt vanskelig å komme til den nederste knappen når kameraet står på stativ, og det er heller ikke mulig å åpne lokket til minnekort og batteri da. Det er tydelig at Olympus ikke har tatt hensyn til stativbruk da de designet det, og det er vel også heller sjelden at det vil bli brukt med stativ.

Ergonomi
Omtrent alle knappene sitter plassert slik at du når dem med høyre hånd. Det er lett tilgang selv til avanserte funksjoner og det er til og med en knapp som kan settes til ulike funksjoner, alt etter brukerens behov. Den eneste knappen som ikke nås med høyre hånd er knappen for å vippe opp blitsen. Vi vet ikke hvorfor Olympus har gjort det sånn, men blitsen må vippes opp før den kan brukes, og det må gjøres manuelt. Det er ingenting i veien for å vippe den opp, og så stille den til Auto, så har du full automatikk likevel, men det burde ikke være nødvendig. Det er lett å glemme å ta den opp når du plutselig trenger blitsen.

På forsiden er det et fingergrep av fast gummi som gir et godt grep, og det er plass på baksiden til å hvile tommelen, uten at den kommer borti noen knapper.

annonse

Så kommer vi til Olympus sin akilleshæl: Utseende. Det er vel ikke å ta for hardt i å si at Olympus jevnt over har de minst pene kameraene på markedet. I noen tilfeller er det så ille at man kan lure på om designeren fortsatt er på frifot. Camedia C-70 er i så måte langt bedre enn mange andre Olympus-kameraer. Jeg vil kanskje ikke gå så langt som til å kalle det pent, men det er heller ikke stygt. Olympus har lagt vekt på funksjonalitet foran utseende, og de skal ha all ære for det. Kameraet skiller seg utseendemessig ikke ut i noen retning.

Olympus har klart å utstyre kameraet med hele 5x optisk zoom, selv om objektivet trekkes helt inn i kameraet når det er slått av. Det er godt gjort, og gjør kameraet mer anvendelig. Dessverre er zoom-området tilsvarende 38-190mm, noe som betyr at man fort møter veggen hvis man skal ta bilder innendørs, eller på trange steder uten mulighet til å flytte seg lengre unna. De fleste produsentene konsentrerer seg om å gi brukerne lengre tele, og ignorerer vidvinkelområdet. Mer avanserte brukere, som dette kameraet er beregnet på vil normalt være villig til å ofre litt tele til fordel for mer vidvinkel. Se egne artikler om dette.

Største blenderåpning på vidvinkel er 2,8, som er normalt på denne brennvidden, men må regnes som bra på en 5x zoom. På full tele er største blenderåpning 4,8 som er bra.

Zoomen lager fortsatt den typiske ”zoomlyden” som de fleste kameraer har. Casio har klart å gjøre noe med dette i ett av sine nye kameraer, og vi skulle ønske andre produsenter ville gjøre det samme.

Bildekvalitet vil vi diskutere på neste side.

Dette kameraet er fullt av funksjoner. Her er omtrent alt man kan ønske seg både av innstillingsmuligheter og informasjon.

Makrofunksjonen er svært god. I følge Olympus kan man fokusere ned til 2cm med supermakro-funksjon. Vi klarte å fokusere skarpt på 1cm avstand. Selv i denne modusen kan kameraet fokusere til uendelig. Det er praktisk hvis du glemmer å slå den av, og du plutselig skal ta et vanlig bilde, men det er ikke mulig å zoome. Kameraet har også en vanlig makro-funksjon, der fokusavstanden er oppgitt til 8-60cm på vidvinkel. Vi klarte likevel å fokusere til uendelig med denne innstillingen. Det er med andre ord en meget fleksibel makrofunksjon på kameraet.

Den manuelle fokusen er omtrent trinnløs, og midten av bildet blir forstørret opp så man lettere kan se om det er skarpt. Meget bra. Det er likevel ikke helt elementært å fokusere riktig. Dette fordi kameraet har ganske stor dybdeskarphet, og det derfor er vanskelig å vurdere hvor det faktiske fokuspunktet er. Den manuelle fokusen er også ganske treg, men man bruker den ikke når man har dårlig tid likevel, så det betyr mindre.

Kameraet har mulighet til å lagre bildene i både RAW- og TIFF-format i tillegg til JPEG. Hvorfor de inkluderer TIFF forstår vi ikke, særlig ikke hvis man ser på hastigheten man får med dette. Det kan fort ta et 15-20 sekunder for kameraet å lagre ett bilde i TIFF format - langt tregere enn i RAW. TIFF-formatet tilbyr ukomprimert lagring, der ingen data går tapt. Men med beste JPEG-innstilling, vil man ikke kunne se dette, og hvis man er så nøye på å beholde all informasjon i bildet, vil man likevel bruke RAW, som også er raskere. Likevel et pluss for å gi mulighet til å lagre i RAW.

RAW brukes av de som ønsker å beholde full kontroll over behandlingen av bildet, og det krever etterbehandling på en datamaskin. For de som ikke ønsker det, finnes det en rekke innstillinger for hvordan kameraet skal behandle bildet før det lagres som JPEG. Her er det innstillinger for fargemetning, skarphet, kontrast, manuell innstilling av hvitbalanse, og du kan velge om det skal gjøres støyreduksjon i kameraet eller ikke. Veldig bra.

Det er mulighet for å vise histogram både før bildet tas og etterpå. Dette er et svært nyttig verktøy for å vurdere om bildet er riktig eksponert.

Alle Olympuskameraer har muligheten til å la deg velge om kameraets innstillinger skal bli stående til selv om du skrur av kameraet, eller om de skal tilbake til utgangspunktet. På den måten kan du selv velge om du vil ha dine spesialinnstillinger, eller om du ønsker å unngå muligheten for at du gjør en eller annen obskur innstilling i et spesialtilfelle, og så glemmer å sette den tilbake igjen, og får ødelagt bilder senere.

Det er en knapp på baksiden som heter Quick View som lar deg se på det siste bildet som er tatt. Du har faktisk muligheten til å se på alle bildene der. Fordelen med denne knappen er at kameraet er klart til å ta bilder når du måtte ønske, uten å måtte stille det tilbake til opptaksmodus.

Videofunksjonen er god, med mulighet for opptak i VGA-oppløsning med 30 bilder pr. sekund, med lyd, så lenge det er plass på minnebrikken,

Til slutt må det nevnes at kameraet har flere forskjellige lysmålingsmetoder og autofokusmetoder som enkelt kan velges uten å måtte gå inn i bortgjemte menyer. Det er også en knapp for eksponeringslås, som gjør at du kan måle lyset et annet sted enn der du tar bildet. Veldig nyttig hvis du har vanskelige lysforhold, og en avansert funksjon som man ikke ofte ser på kompaktkameraer. Dersom dette er en funksjon du ikke benytter, kan knappen omdefineres til å gjøre noe annet. Stort pluss for funksjonalitet og fleksibilitet.

Kameraet har både optisk søker og 2” LCD-skjerm. Vi er nå blitt så bortskjemte at vi på kameraer av denne størrelsen forventer å se 2,5” LCD-skjerm, og dermed virker skjermen på dette kameraet litt liten. Til gjengjeld har den høyere oppløsning enn de fleste slike skjermer, med 206000 punkter. Det gjør at det er mye lettere å vurdere skarpheten på bildene. Skjermen er også meget klar under alle lysforhold. Selv i meget dårlig lys klarer skjermen å gjengi et godt bilde uten mye støy eller for harde kontraster. Det er en av de bedre skjermene vi har sett på noe digitalkamera. Hadde den vært et nummer større hadde det vært helt perfekt.

Den optiske søkeren har Olympus valgt å beholde. Det er en fordel, særlig i de tilfeller det er vanskelig å bruke skjermen, men siden skjermen er så god på dette kameraet vil nytteverdien være mindre. Vi har sett enda mindre søkere enn denne, men den kan ikke kalles stor. Den kan brukes hvis du må, men vi ser ikke helt hva denne søkeren tilbyr som ikke skjermen gjør bedre, bortsett fra kanskje å spare litt strøm.

Batteriet er et proprietært Litium-Ion-batteri. Disse batteriene tar mindre plass og veier mindre enn tilsvarende standard AA-batterier i forhold til den mengden strøm man får utav dem. Ulempen er at de er svært kostbare. Hvis batterilevetiden er svært lang, er det ikke så nødvendig med ekstra batteri, men Camedia C-70 var helt tomt etter 456 bilder i vår test, og det er i nedre ende av skalaen. Mange vil derfor finne det svært nyttig å ha et ekstra batteri, så man kan fortsette å ta bilder mens det andre batteriet lader. Når det da koster fra 450 kroner for et ekstra batteri, utgjør det nesten 10% av kameraets kjøpspris.

Se en sammenlikning mot andre kameraer her.

Autofokusen på kameraet er over gjennomsnittet rask, både på vidvinkel og tele. Den klarer seg også bra i dårlig lys.
Kameraet er utstyrt med hjelpelampe for autofokusen, som innebærer at det kan fokusere i stummende mørke. Dessverre blir autofokusen svært treg når den baserer seg utelukkende på hjelpelampen, særlig på tele. Hjelpelampen kan man skru av hvis man ikke ønsker den. Hvis den ikke er slått av brukes den ved behov. Bra.

Hastighet - autofokus vidvinkel

Hastighet - autofokus tele

Vi hadde aldri noe problem med autofokusen, og kunne stole helt på den. En litt pussig ting vi la merke til er at fokusavstandene er bedre enn det som er oppgitt. På vidvinkel er minste fokusavstand (uten makro) oppgitt til 60cm. Vi målte den til 7,5cm, som er omtrent identisk med minste fokusavstand i makromodus.

Tilsvarende målte vi på tele. Det var også mulig å fokusere til uendelig både i makromodus og i supermakromodus, mens dette ikke skulle gå an i følge spesifikasjonene til Olympus. Siden autofokusen likevel er rask, er dette bare et pluss.

Minste fokusavstand for kameraet er 1cm (Olympus oppgir 2). På den avstanden fikk vi skarpe bilder med stor detaljrikdom. På tele er minste fokusavstand, selv i makromodus, ca 60cm, noe som ikke kan kalles makro over hodet.

Kameraet har relativt kort oppstartstid med 2,18 sekunder. Dette er bedre enn de fleste kameraer vi har testet. Dette er tiden fra vi skrur på kameraet til det første bildet er tatt. Det er viktig at denne tiden er så kort som mulig, da man fort kan miste gode motiver ellers. Det er likevel ikke eksepsjonelt raskt, og over to sekunder kan virke lenge når motivet ditt er i ferd med å forsvinne.

Oppstartstid

I likhet med omtrent alle nye kameraer er det ingen målbar utløserforsinkelse når motivet allerede er i fokus. Når man derimot måler utløserforsinkelse med blitsen på, bruker C-70 vesentlig lengre tid enn de fleste andre kameraer.

Utløserforsinkelse med blits

Når vi måler antall bilder kameraet klarer på 10 sekunder, skårer det svært dårlig. Det er ikke det at kameraet er tregt, men bufferen som bildene lagres i er alt for liten. Våre gjentatte målinger viser at kameraet kun klarer 4 bilder på 10 sekunder. Disse fire bildene tas i løpet av litt over fem sekunder, men etter det får vi ikke tatt flere innenfor 10 sekunder, fordi kameraet jobber med å skrive til minnekortet. Hadde kameraet hatt litt større buffer, ville vi antakelig kunnet ta sju bilder på 10 sekunder, og det svært bra.

Bilder på 10 sekunder uten blits

Når vi måler antallet bilder på 10 sekunder med bruk av blits, får omtrent alle kameraene et lavere resultat fordi blitsen bruker tid på å lade seg opp. Med Olympus C-70 er ikke det tilfellet, for det er ikke blitsen som er flaskehalsen, men bufferen. Det klarer med andre ord det samme antallet bilder med blits som uten blits i løpet av 10 sekunder.

Bilder på 10 sekunder med blits

I det store og hele synes vi dette kameraet er meget brukervennlig. Hvis du ikke har de helt store behovene, er det bare å skyte i vei. Dersom du ønsker noe mer, har du enorme muligheter med dette kameraet. Muligheten til å skreddersy funksjonen til noen knapper, og lage snarveier i menyene, gjør at du kan få enkel tilgang til akkurat de funksjonene du selv trenger ofte.

Menyer og funksjonsvalg er kjappe, og reagerer umiddelbart når du velger noe. Betjeningen av kameraet føles aldri treg. Men antallet menyvalg, og mulighetene som er innebygd gjør at mindre avanserte brukere fort kan føle seg bortkomne midt oppi alt sammen.

Vi må likevel trekke for blitsløsningen, der man manuelt må ta opp blitsen for at den skal fyre når det trengs. Dette er lett å glemme. Sprettoppblits er en fordel, for man får større avstand til objektivet, og dermed ikke så lett røde øyne, men det er mulig å lage en løsning der man ikke må gjøre det manuelt.

For å forenkle bruken for den litt avansert fotografen, er mange funksjoner lagt på egne knapper. Det gjør at man må lære seg hva symbolene betyr før man kan bruke dem ordentlig, men gjør samtidig at en rekke avanserte innstillinger kan gjøres raskt og enkelt når man først har lært det.

Brukeren har mulighet for å laste ned menyspråk fra internett, og dermed få menyene på det språket man selv ønsker. Dette er et alternativ til å legge en stor mengde språk inn i kameraet til å begynne med. Det er ingen fordel å måtte laste ned sitt eget språk i stedet for bare å velge det fra menyen, men på den annen side er du (nesten) sikret meny på ditt eget språk selv om det er lite.

LCD-skjermen er en av de bedre vi har sett. Den er riktignok ikke kjempestor, men to tommer er en grei størrelse, og med den høye oppløsningen og gode bildekvaliteten på skjermen til C-70, er den en fryd å bruke. Vi har sjelden sett en skjerm som gir så bra bilde i dårlig lys, uten å introdusere mye støy samtidig. Oppløsningen er på over 200 000 piksler, og det gjør det mye enklere å vurdere skarphet på bildene. Det er også mye informasjon på skjermen, så man vet til enhver tid hvilke innstillinger som er satt.

En ting vi ikke likte så godt var at når vi satte på selvutløser, så ble den automatisk satt tilbake etter at bildet ble tatt, så den måtte velges hver gang. Det gjør at du ikke glemmer å slå den av, men det er litt irriterende når man bruker den mye.

Alt i alt har det vært en glede å bruke kameraet, og de ankepunktene vi har på de tekniske løsningene i kameraet er ikke viktige nok til å ødelegge dette inntrykket. Så får vi se på det som virkelig er viktig, nemlig hvor gode bilder kameraet tar.

Les også