Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Sony Ericsson T650i

Klikk på bildene for å se større versjoner. (Alle foto: Silje Gomnæs)

Design og skjerm

Takk til Elprice for lånet av T650i.

Til venstre ser du mekanismen for å fjerne bakdelselet.
Slik ser tastene til T650i ut.

Førsteinntrykket av T650i er meget godt. Telefonen er både stilren og solid.

Den øverste delen av telefonen er dekket av børstet stål, mens den nederste delen er laget i plastikk. Telefonen føles meget solid og godt sammensatt. Det er ikke et snev av slark eller knirking å spore.

Skjermen til T650i er dekket av mineralglass. Dette skal bidra til at den fungerer godt i mørke omgivelser såvel som i sollys, samt beskytte mot riper. Skjermstørrelsen er på 1,9 tommer, og det er rikelig med plass rundt. Her kunne Sony Ericsson utnyttet plassen litt bedre og gitt telefonen en større skjerm.

På bakisiden av telefonen finner du kameraet. Dette står en drøy millimeter ut fra telefonen, og gjør det dermed lett utsatt for riper.

På høyre side av telefonen finner du snarveistaster for kamera og volumkontroll. På venstre side finner du ingen taster, men overraskende nok åpningen for ladepluggen. Sony Ericsson ser aldri ut til å kunne bestemme seg for hvor ladeåpningen bør sitte på telefonene sine. Hvilken plassering som er best blir kun et spørsmål om smak og behag.

Sony Ericsson har gitt T650i en genial løsning for å løsne bakdekselet. I stedet for at du må presse dekselet av med begge hender som på mange andre mobiler, finner du en liten knapp oppå telefonen. Ved å dra denne til side, kan du enkelt vippe av hele bakdekselet.

Spesielle talltaster

Det store spørsmålet om T650i holder mål designmessig, står og faller på talltastene. Da vi testet telefonen under lanseringen, noterte vi oss at tastene virket svært spisse, og at mye SMS-skriving kunne føre til såre tomler.

Men til vår overraskelse går det over all forventning å skrive SMS med T650i. Du skal skrive over 50 meldinger om dagen hvis du skal ende opp med sår tommel. Men er du kresen på tastene, anbefaler vi deg å ta en tur i butikken og teste ut telefonen før du kjøper den.

At tastene er så små, gjør også at det er god plass mellom dem. Dermed er det nesten vanskelig å treffe feil tast når du skriver.

Er du mer komfortabel med vanlige taster til SMS-skriving, anbefaler vi Nokias 6300, som har store og gode taster.

De øvrige tastene til T650i er det ingen ting å si på. Responsen er god, og tastene er plassert godt fra hverandre.

Oppsummert gleder vi oss over utseendet til T650i. Telefonen er veldig solid, og tastene fungerer godt til både SMS-skriving og annet bruk. Det eneste vi har å sette fingeren på er at kameraet stikker ut fra telefonen uten noen form for beskyttelse.

Fargesterk skjerm

Skjermen til T650i er lesbar i alle lysforhold.

Skjermen til T650i er både skarp og klar. Den har en oppløsning på 240 x 320 piksler og en fargedybde på 262 144 farger.

Telefonen har det vanlige menysystemet til Sony Ericsson, med et rutenett av ikoner. Lite er forandret i menyene fra tidligere telefoner, og du finner for eksempel anropslogg, musikkspiller, filbehandling og nettleser som egne ikoner.

Alarmklokken har også et eget ikon i hovedmenyen. Dette er veldig praktisk fordi du slipper å rote deg langt inn i menyene for å stille vekkerklokken.

Det eneste vi har å utsette på menyene, er at du må grave deg ned i telefonens innstillinger for å komme deg til Bluetooth-menyen. Et eget ikon for kommunikasjonsmulighetene i hovedmenyen hadde absolutt ikke vært å forakte.

Når du skal se på bildene du har tatt med T650i, har du flere fiffige muligheter. I tillegg til den vanlige kronologiske rekkefølgen, kan du velge å vise bildene etter forskjellige tidslinjer. Her kan du velge mellom både måneds-, ukes- og dagsvisning av bildene.

Maskinvare, kommunikasjon og nytte

(Taletidstesten er gjort i samarbeid med Telenor)

Mangler fire timer tale

T650i kommer med 160 MB internminne. Dette gir plass til en god del bilder, eller rundt 40 sanger om du vil.

I tillegg følger det med et minnekort på 256 MB i pakken.

Taletiden til T650i er mildt sagt skuffende hvis vi sammenlikner med Sony Ericssons løfter. I følge produsenten skal T650i nemlig holde ut hele 7 timer tale i 3G-nettet. Men da vi testet taletiden på telefonen, sloknet den etter drøye tre timer.

Tar du et par små mobilsamtaler om dagen og sender en del meldinger, må du lade telefonen omtrent hver 3 dag. Skrur du av 3G-funksjonen, kan du drøye 4 dager mellom hver lading.

Den innebygde høyttaleren til T650i fungerer helt greit om du skal spille av en sang for en kompis. Både bass og diskant er med i lydbildet.

Det medfølgende hodesettet er Sony Ericssons standardhodesett med ørepropper. Hodesettet gir god lyd, og stenger samtidig all annen støy ute.

Bordstativet til T650i

Lyden er veldig god hos T650i ved samtale. Vi opplevde ingen problemer med å høre hva motparten sa. Vi fikk heller ingen klager fra den andre enden.

Menyene til T650i er kjappe, og valgene dukker alltid opp med en gang du trykker på en knapp. Det eneste unntaket er SMS-skriving. Skriver du fort, sliter telefonen med å følge med i svingene, og kan noen ganger hoppe over noen bokstaver. Dette er imidlertid ikke et stort problem, da de fleste skriver litt sakte nok til at telefonen rekker å få med seg det du vil si.

Tilbehørspakken til T650i inneholder det meste du kan ønske deg. Her finner du et bordstativ til telefonen som kan kobles sammen med laderen. Dermed kan telefonen stå til utstilling hver gang du lader den. Med i pakken følger også en liten og elegant bæreveske til telefonen. På toppen følger også hodesett, lader og USB-kabel med.

Enkel e-post

T650i er en trebåndstelefon, som betyr at du også kan bruke den i USA.

Når det gjelder datakommunikasjon, er det sterkeste kortet til T650i 3G-støtten. Telefonen har ikke støtte for EDGE. Kommer du utenfor områder med 3G-dekning, må du derfor nøye deg med GPRS, som kun egner seg for de mest tålmodige av oss.

Sony Ericsson lager også mobiltelefoner med støtte for både EDGE og 3G. Behøver du dette, kan du velge mellom Z750i og W910i.

For lokal kommunikasjon har T650i støtte for Bluetooth 2.0. Det skulle derfor ikke være noen sak å overføre filer til og fra telefonen raskt og enkelt.

Telefonen har en innebygget e-postleser. Denne er svært enkel å bruke, og du kan ha et utall forskjellige kontoer. E-postprogrammet har støtte for protokollene IMAP og POP3. Dette betyr at du kan bruke telefonen opp mot for eksempel Gmail-kontoen din.

Du kan også stille inn e-postprogrammet til å sjekke om du har fått ny e-post automatisk. Du kan velge mellom syv forskjellige kontrollintervaller, hvor den korteste er 5 minutter og den lengste er 12 timer.

E-postprogrammet lar deg også sende vedlegg med e-posten din. Du kan legge til både lyd, bilde, video, visittkort og bokmerker fra nettleseren, for å nevne noe.

Intet nytt fra nyttefronten

T650i har fått Sony Ericssons standardpakke med nyttefunksjoner. Men dette er ikke nødvendigvis noe negativt. Her finner du nemlig både oppgaver, notater, tidsur, kodeliste og lys. Du kan velge om lyset for eksempel skal lyse som en lommelykt, eller om du vil at det skal blinke SOS-signalet.

Adresseboken til T650i burde være avansert nok for de aller fleste. Her kan du legge til alt fra e-postadresse og tittel til fødselsdag og notat til hver enkelt kontakt. Du kan også legge et bilde til kontakten, og dette vil vises på skjermen når vedkommende ringer eller sender deg SMS.

Telefonens kalender er ikke den mest avanserte vi har sett, men den oppfyller likevel basiskravene for en mobilkalender i 2007. Hver oppføring har et emne, tidspunkt og varighet. Du kan også bestemme om du vil sette en påminnelse noen minutter før oppføringens tidspunkt. I tillegg kan du velge gjentakelse av oppføringen, noe som er perfekt om du bruker mobilen som bursdagskalender.

Det er ikke akkurat flust med programmer på T650i. Det eneste som er installert på telefonen er værprogrammet AccuWeather. Dette programmet er på sin side veldig nyttig, og viser deg værmeldingen for alle verdens land.

Alt i alt er tilbudet av nyttefunksjoner godkjent hos T650i. Både adresseboken og kalenderen er avansert nok. Vil du ha en Sony Ericsson-telefon med flere muligheter, bør du heller vurdere en av produsentens smarttelefoner, som for eksempel P1i.

Underholdning og kamera

Tetris for viderekomne

Det er bare ett spill installert på T650i, nemlig Lumines Block Challenge. Spillet likner en avansert form for Tetris, hvor det går relativt fort unna i svingene. Spillet er underholdende en kort stund.

Musikkspilleren hos T650i er veldig enkel. Du har muligheten til å velge mellom avspilling i tilfeldig rekkefølge og gjentakelse av spilleliste. Musikken kan justeres i fire forskjellige kategorier; normal, bass, tale og diskantøkning. Spilleren er enkel å betjene, og den kan minimeres slik at du kan bruke telefonen til andre ting mens du høer på musikk.

Sony Ericsson har gitt T650i noen temaer som er med dynamiske enn de fleste. Noen av de endrer nemlig farge alt etter hvilken tid på døgnet det er. En snedig idé fra designerne bak temaene, som gir menyene et mer livlig preg.

T650i har også radio, og det skulle vel egentlig bare mangle med tanke på hva telefonen koster. Radioen har automatisk lagring av kanaler, slik at du slipper å søke deg frem hver gang du vil høre på yndlingskanalen din.

Godt kamera

Kameraet til T650i kan ta bilder i en oppløsning på tre megapiksler - en passende oppløsning for en telefon som denne.

Fra du trykker på snarveistasten til kameraet er klart for å ta bilder, går det knappe 3 sekunder. Dette er ganske lang tid, og utelukker muligheten for spontane bilder.

Kameraet bruker også omtrent et sekund på å finne fokus før du kan ta bildet.

Du kan velge mellom tre forskjellige fokusinnstillinger; automatisk, uendelig og makro for "de nære ting". Du har også mulighet til å endre på alt fra hvitbalanse, effekter og scener til lysmodus og selvutløser.

Bildene du tar i høyeste oppløsning med T650i blir skarpe og gode. Det eneste minuset er at bildene har en tendens til å få et brunskjær når du bruker de automatiske innstillingene. Du kan imidlertid endre hvitbalanseinnstillingene slik at fargene blir mer naturtro.

I mørket klarer kameraet til T650i å ta bedre bilder enn de fleste andre mobilkamera. Hvor andre mobiler ender opp med veldig kornete bilder, takler T650i mørket veldig godt - til et mobilkamera å være.

T650i har ikke innebygget blits. Telefonen har derimot kameralys, men dette kommer egentlig bare til nytte hvis motivet er en meter eller mindre unna deg.

Oppsummert har T650i et godt kamera, som klarer oppgavene både i dagslys og mørke. Den eneste åpenbare ulempen er at telefonen bruker noen skunder på å starte opp kameraet.

Konklusjon

Takk til Elprice for lånet av T650i.

T650i er uten tvil en stilren telefon, og ingen behøver å skjemmes over å gå med den på gata.

Telefonen har en unødvendig liten skjerm. Samtidig er den både glassklar og lyssterk.

Sony Ericsson har eksperimentert med talltastene til T650i. Disse er mye mindre og skarpere enn alle andre mobiltaster vi har sett. Mange vil nok få et elsk- eller hat-forhold til tastene. Vi mener at de kan føles noe skarpe og uvante i begynnelsen, men at de etter noen dagers bruk er like gode å bruke som andre taster.

T650i har heldigvis mer ved seg enn bare utseendet. Telefonen har 3G, som gir deg rask datakommunikasjon over mobilnettet. Som vanlig med Sony Ericssons telefoner, savner vi at T650i ikke har EDGE-støtte.

Taletiden til T650i er på tre timer, altså fire timer mindre enn Sony Ericsson lovet. Men tre timer er likevel et godt stykke fra den verste taletiden vi har opplevd.

Kjøper du deg et eksemplar av T650i, får du med en rikt utstyrt tilbehørspakke. Vi nevner i fleng: Hodesett, bordstativ, bæreveske og datakabel.

I tillegg til radio, har T650i en enkel musikkspiller med grunnleggende funksjoner. Vil du ha flere musikkmuligheter, kan du se nærmere på Sony Ericssons Walkman-telefoner.

Kameraet til T650i er veldig bra. Bildene blir skarpe og klare. Tar du bilder i mørket, vil også disse bli langt bedre enn mange andre mobilkameraer presterer. Det eneste aberet med kameraet er at bildene kan få et lite brunskjær.

T650i er langt i fra noen billig telefon. Den koster nemlig 3500 kroner. I praksis betaler du mye for designet og tilbehøret. Alt i alt er det ikke mye nytt å hente under dekselet. For den prisen burde Sony Ericsson kunnet presse inn EDGE i T650i.

Kan du unnvære mineralglass og børstet metall, kan vi anbefale Sony Ericssons K610i. Denne telefonen har 2 megspikslers kamera og noe lavere skjermoppløsning, men funksjonsmessig er det lite som skiller de to telefonene.

Har du forelsket deg i innpakningen til T650i, kan Nokias 6300 være et alternativ. Her får du omtrent det samme som du får hos T650i, men til en mye rimeligere penge.

annonse