Tek.no

Test Hall Audio 2x8W aptX

Denne lille boksen vekker liv i gamle høyttalere

Så lett kan du få en blåtann-lyd til en fornuftig penge.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
25 Okt 2016 06:10

Noe som virkelig er i vinden om dagen er trådløs lyd, hvor blåtann og wifi er de to vanligste teknologiene som brukes. I kjølvannet av at både Motorola og Apple valgte å ta vekk hodetelefon-utgangen på sine nyeste telefoner, har stadig flere pressemeldinger om trådløse produkter dukket opp i innboksen vår.

En av disse kommer fra Danmark, og heter Hall Audio 2x8W aptX. Dette er en liten forsterker som vil kunne lage nytt liv i et par høyttalere – ved å bruke blåtann som overføring.

Selve forsterkeren er ikke så stor av seg. Her ved siden av en Samsung Galaxy S7 Edge.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Denne lille rakkeren har nå funnet veien til vår testlab, hvor vi har tenkt å sette den på prøve. Etter litt graving i kjelleren hos undertegnede fant vi et par høyttalere som før tjenestegjorde sammen med et lite JVC- anlegg på kjøkkenet – før CD-spilleren og FM-radioen takket for seg.

Liten boks

Hall Audio 2x8W aptX er en liten stereoforsterker som yter 8 watt per kanal (RMS), og den koster 672 danske kroner, eller rett over 800 norske kroner. Du kan få den samme enheten i to forskjellige utførelser, sort eller treverk, hvor vi har fått tilgang til den sorte utgaven.

Boksen er ellers ganske enkel og liten, hvor du ikke har noe annet på fremsiden enn en liten lapp hvor det står Hall Audio. På baksiden finner du alle tilkoblingene som enheten har å by på. Lettere sagt skruterminaler til to høyttalere, en av og på-knapp, en analog lydinngang og strøminntaket.

Strømadapteren som følger med er enorm.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Med andre ord er selve forsterkerenheten en liten og hendig boks som du enkelt kan gjemme unna. Forsterkeren har en egen strømforsyning, og denne er langt fra like liten og nett. Denne kan du antagelig også bruke til en bærbar datamaskin. At denne er så stor er noe som trekker den ned i vår bok.

Baksiden har skruterminaler.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Enkelt å sette opp

Med denne lillle boksen kan du altså hekte på et par høyttalere og bruke blåtann til å spille musikk fra for eksempel mobiltelefonen din. For å få god kvalitet på overføringen takler Hall Audio-enheten både A2DP og aptX-formatene.

Som nevnt har vi altså funnet frem to høyttalere fra kjelleren, og sammen med forsterkeren er planen å ordne litt lyd i garasjen.

Etter å ha plassert de to høyttalerne oppunder taket på garasjen, mest fordi vi ville ha de gjemt bort så mye som mulig, og fisket frem ledningene til der forsterkeren er plassert, er det enkel match å koble disse til. Det er nemlig skruterminaler for ledningene, og selv om de ikke er av den aller mest robuste kvaliteten, er dette en enkel og praktisk løsning.

Når du skrur på forsterkeren er du neppe i tvil om høyttalerne er koblet til eller ei. Det smekker nemlig godt i dem når du slår på enheten. Samtidig så kommer det en høy tone ut av høyttalerne som forteller deg at enheten er påslått og klar til å kobles til.

Selve parringen er også fort unnagjort, og anlegget er klart til å brukes.

Kan ikke trekke hva som helst

Slik ser JVC-høyttalerne fra mini-anlegget ut. En av fordelene er at de er lettdrevne..
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Som nevnt så har høyttalerne vi kobler til en forhistorie som en del av et mini-anlegg, og de er på 20 watt ved 4 ohms motstand, skal vi tro informasjonen på baksiden. Når vi slår på anlegget og setter i gang med å spille musikk, blir vi ganske overrasket over hvor godt den bittelille forsterkeren klarer seg.

Dog skal det sies at disse høyttalerne ikke er spesielt tungdrevne, og for å gi forsterkeren noe vanskeligere å bryne seg på så hektet vi også på et par kraftigere bokhyllehøyttalere på 100 watt ved 8 ohm (B&W CM1 S2). Og ikke helt overraskende ble disse langt vanskeligere for Hall Audio-forsterkeren å håndtere.

Riktignok kom det lyd ut, men presisjonen og kontrollen er langt fra like god når høyttalerne blir for tungdrevne. Samtidig er bassen langt mer sjenert. Med andre ord er det begrenset hvor store høyttalere denne boksen kan håndtere. Noe som i seg selv ikke er noen stor overraskelse, for det er litt begrenset hva 8 watt kan bære. Likevel må vi si oss imponert over resultatet med mini-anlegg-høyttalerne.

Låter slettes ikke verst

For lyden du får servert med Hall Audio 2x8W aptX er overraskende god til prisen å være. Det skal også sies at JVC-høyttalerne vi bruker i testen heller ikke av det heftigste slaget, men likevel så blir kombinasjonen mer enn god nok for å tilføye litt lyd i garasjen.

Vi plasserte høyttalerne og forsterkeren mellom takstolene i garasjen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Lydbildet du får servert er ikke av det luftigste, og samtidig så er den litt spiss. Men det er langt fra dårlig, hvor både bass og mellomtone fremstilles nøytralt. Diskanten er muligens en smule kraftig, men om det skyldes bare forsterkeren eller kombinasjonen av denne og høyttalerne, er vi ikke helt sikre på.

Dog skal det sies at de andre B&W-høyttalerne vi testet med også ble noe lyse i klangen, i tillegg til at dynamikken og bassen ble borte på grunn av manglende krefter fra forsterkerens side.

Men til 800 kroner er dette slettes ikke ille.

Sammendrag

Skulle du ha noen forholdsvis lett-drevne høyttalere stuet vekk, så kan du faktisk med hell bruke disse til å spille trådløst fra telefonen din. Med Hall Audio 2x8W aptX kan du altså til rundt 800 kroner blåse liv i høyttalere du kanskje ellers ikke hadde tatt i bruk.

Selve boksen er ikke stor av seg, og samtidig anonym og stilig nok til at du enten kan ha den stående fremme. Det at den er så liten er et pluss i vår bok, det samme kan dog ikke sies om strømforsyningen. Denne er på størrelse med dem som følger med bærbare PC-er, noe som er et minus i vår bok.

Hall Audio 2x8W aptX skal ha skryt for å være enkel å koble opp, samtidig som den er enkel i bruk. Her har du det du trenger – og ikke noe mer. En av fordelene med denne forsterkeren er at den støtter A2DP og aptX over blåtann. Dette gir lydkvaliteten en liten ekstra piff.

Vi gir Hall Audio et Anbefalt-stempel.

Forsterkeren smeller ganske godt i høyttalerne når du slår den på, og en ganske høy tone forteller deg om enheten er klar til å kobles opp. Dette er ikke et kjempeproblem, men fortsatt nok til å gi litt trekk i karakterboka.

Denne lille forsterkeren har en utgangs-effekt oppgitt til maksimalt 8 watt RMS, altså er det litt begrenset hvor store høyttalere den klarer å drive skikkelig. Under vår testperiode testet vi med to ulike høyttalere, og når vi testet med de litt mer tungdrevne høyttalerne mistet forsterkeren litt kontrollen.

Men har du et par eldre høyttalere som ikke er så veldig tungdrevne, er dette et godt alternativ om du vil spille musikk trådløst. For lydkvaliteten du får servert for de vel åtte hundre kronene enheten koster er slettes ikke verst. Lydbildet er ikke av de aller mest luftige, og samtidig så låter forsterkeren litt «spiss» i toppen.

Alt sett under ett så har denne forsterkeren mye å by på for pengene du betaler. Med en litt mindre strømforsyning og høyere effekt hadde dette vært rene innertieren for 800 kroner. Og selv med et par minuser i boka er dette et produkt vi trygt kan anbefale deg.

Les også
Disse tre Sony-dingsene koster deg 70 000 kroner
Les også
Henry Audio DAC: Denne kan heve lydkvaliteten fra PC-en mange hakk
Les også
THE VAMP: Denne lille kuben skal gjøre en dum høyttaler smart
annonse

Les også