Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPhanteks Enthoo Primo

Dette kabinettet er perfekt for vannkjøling

Likevel hadde vi styrt unna.

Rolf B. Wegner, Hardware.no

Introduksjon

Phanteks er strengt tatt ingen nykommer på IT-markedet, for der har de vært siden 2007, der de har drevet med vifter og prosessorkjølere. Det som derimot er nytt for dem er kabinetter, og vi har testet det første Phanteks-kabinettet på markedet – Enthoo Primo.

Enthoo Primo er et stort og relativt prangende kabinett. For mange vil det være prikken over I-en, mens det for andre nok vil være litt over streken.

Enthoo Primo.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

På kabinettet får du digre flater i børstet aluminium, fete vinduer og viftegriller både her og der.

Vi pakker ut

Innpakningen til Enthoo Primo er i høyglanset papp, noe som kanskje ikke er helt i tråd med dagens miljøfokus. Like fullt er det litt ekstra spennende når produktene kommer i en pen eske. Så snart vi får pakket ut kabinettet blir vi slått av størrelsen: Dette er et digert beist.

Tyngden er derimot ikke helt i samsvar med størrelsen, og kabinettet virker nesten hakket for lett. Enthoo Primo ser ganske stilig ut der det står på gulvet i all sin kjølige prakt.

Fronten er preget av en stor og ren flate av børstet aluminium. I nederkant av fronten er det plassert et viftedeksel, der det skjuler seg to vifter på innsiden. Dette dekselet kan løsnes ved et lett trykk på den øvre kanten, hvorpå det er lett å ta det av. På vårt testeksemplar var det ikke mulig å feste dekselet igjen, så kvaliteten er ikke nødvendigvis helt på topp.

De optiske brønnene er skjult bak en dør, og denne døren går i kabinettets fulle bredde. Selve døren låses med en magnet, så er her er det ingen klikklåser som kan gå i stykker etter kort tid.

På toppen er det en diger viftegrill, og på baksiden av denne er det plass til en enorm radiator. Viftegrillen fungerer for øvrig på samme måte som dekselet i fronten.

Venstresiden preges av to vinduer, et stort og firkantet slik vi er vant med, men også et litt mindre vindu helt mot fronten. Høyresiden har bare et par perforeringer, slik at du kan putte inn vifter på innsiden.

Så til noe av det mer spesielle. Hele kabinettet hviler på en måte på en diger L-formet profil. Dette er det lettest å se forfra, og denne profilen er noe som skaper en annerledes og artig vri på de tradisjonelle boksene.

Tilkoblingene er helt til høyre.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

USB-tilkoblingene befinner seg på toppen av kabinettet, akkurat i sprekken mellom selve kabinettet og L-profilen. Det som er nytt på dette kabinettet er at det følger med noen gummiplugger som plasseres i de USB-kontaktene som ikke er i bruk.

Potent innside

Med en gang vi tar av sidedørene åpenbarer det seg en hel rekke med smarte og stilige løsninger. Vi begynner på venstresiden, altså der vi putter inn maskinvaren.

Helt foran, der vi er vant til å se en diger ramme for harddisker, blir vi møtt av en blank flate. Det viser seg at alle harddiskene blir montert inn fra baksiden, slik at fronten ser mest mulig stilren ut.

Videre ser vi at strømforsyningen kan gjemmes i en egen kanal helt i bakkant av kabinettet. Dermed slipper du å se strømforsyningen i det hele tatt, og trenger ikke engste deg for designen på denne. Kablene kan så føres videre gjennom den samme kanalen, og ut til resten av maskinen.

Her er det flust med kjølemuligheter.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Vi merker oss også en enorm mengde vifteplasser, her kan du sette inn et stort antall vifter for en ekstrem kjøleeffekt. Én av vifteplassene i bakkant kan faktisk gjøres om til en plass til en ekstra strømforsyning, dersom du skulle ha behov for to stykker.

Totalt er det fjorten vifteplasser, og det er flere av områdene som passer for vannkjølingsradiatorer. I fronten har du plass til en radiator på 240 millimeter, og det samme har du på siden av kabinettet. I bunnen er det plass til en 480-millimeters radiator, og det samme gjelder på toppen av kabinettet. Hvis du enda ikke har fått nok er det også mulighet i bakkant, da til en radiator på 120 millimeter.

Her er det mange muligheter.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Det siste vi legger merke til er et langt beslag som ligger ved der hovedkortets ulike tilkoblinger befinner seg. Dette beslaget er tenkt brukt til vanntanken din, men den har også en annen mulig bruk. Bak denne kan du nemlig gjemme det meste av kabler til hovedkortet slik at det fra utsiden ser renest mulig ut.

På baksiden finner vi enda mer spennende. Det første som slår oss er den enorme mengden med kabler, som er ferdig stripset fast. Nå snakker vi ikke slike tradisjonelle strips, men Phanteks har brukt stoffstrips med borrelås som på toppen av det hele prydes med selskapets egen logo.

Blant alle kablene finner vi en viftekontroller. Denne har plass til totalt seks vifter, men fem av de seks plassene støtter bruk av Y-ledd slik at man totalt kan koble 11 vifter til dette panelet.

Gjemt helt øverst på fronten finner vi også et kretskort som styrer LED-belysningen. Enthoo Primo har en blå LED-stripe som går opp langs hele den høyre siden av fronten, og følger på høyre side av toppen. Lyset kan du skru av og på, og dersom du bruker LED-vifter vil du også kunne styre disse via kontrollerkortet på kabinettet.

I bunnen finner vi en egen plass for pumpen til et vannkjølingsoppsett. Denne har en rekke festemuligheter og er dekket av en vibrasjonsdempende plate.

PCB.se sendte produktet til test.

Installasjon

Frem med litt verktøy

Det er på tide å montere inn litt maskinvare i kabinettet, og noe av det første vi pleier å starte med er hovedkortet. Men før vi kommer så langt må vi av med sidedørene. Vi føler at sidedørene er relativt spinkle, og spesielt den med vinduer virker veldig skrøpelig.

Med sidedørene av er det bare å konstatere at distansestykkene allerede er montert. Dermed er det bare å smette hovedkortet på plass.

Hovedkortet er full ATX, men det "drukner" på innsiden.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Strømforsyningen vinkles, og holdes i en egen kanal.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Før vi setter inn noen andre komponenter er det strømforsyningen som står for tur. Denne plasseres i en egen brønn nederst i kabinettet. Her vil den trekke frisk luft fra utsiden av kabinettet, og sende returluften ut i bakkant. Strømforsyningen er med andre ord ikke med på å varme opp kabinettet i nevneverdig grad.

Strømforsyningen hviler i tillegg på fire gummiforinger, slik at minimalt med vibrasjoner skal overføres til kabinettet.

Kablene strekkes lett til de stedene rundt om i kabinettet som trenger strøm. Her priser vi oss lykkelig over den gode plassen i kabinettet, og all plassen bak hovedkortplaten. Det er en fryd å trekke kabler i dette kabinettet.

Det er gjennomføringer en rekke steder rundt om i kabinettet, og vi fant alltid en i nærheten av der vi kunne trengt det da vi monterte inn hovedkortet vårt. Strøm til slikt som harddisker er heller ikke noe problem, da disse er gjemt bak en heldekkende plate.

SSD-er kan gjemmes på baksiden.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Enkel montering av harddisker

Harddiskene plasseres i egne skuffer, som igjen skyves inn i harddiskrammen. Monteringen er skrueløs, og harddiskene blir festet til skuffene sine via metallplugger som presses inn i harddiskenes skruehull. Det eneste ankepunktet er at vi må gjøre alt dette fra kabinettets høyreside, noe som gjør det litt mer tungvindt. Med tanke på hvor lekkert sluttresultatet er, har vi likevel ingen store problemer med dette.

Optiske enheter plasseres på vanlig plass, og så snart du har smøget en enhet på plass kan den låses med en enkel klikklås.

Har du drøyt lange skjermkort, så forsvinner braketten for vanntanken.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Vi fikk derimot en liten utfordring da vi skulle sette inn skjermkortet. Braketten som skal holde vanntanken, og som skjuler en del av kablene inn til hovedkortet, står i veien. Dersom vi skrur bort braketten blir det plass, men da forsvinner også braketten. Nå er testkortet vårt, et AMD Radeon HD 6990, særdeles langt, så vi ble ikke veldig overrasket.

Vi testet også med de nåværende toppkortene AMD Radeon R9 290X og Nvidia GeForce GTX 780, og ingen av disse fikk heller plass uten videre. Her er løsningen å fjerne en pynteplate som står på braketten, ettersom selve braketten har en litt smalere profil utenfor PCIe-sporene. Ved å fjerne pynteplaten sklir Radeon R9 290X og GeForce GTX 780 rett på plass, men testkortet vårt får fremdeles ikke plass.

Konklusjon

Phanteks Enthoo Primo er et friskt pust inn i kabinettmarkedet, men vi er dessverre ikke overbevist. Her får du et stilrent kabinett, med enkelte artige detaljer. Noen vil sikkert mislike designen, mens andre sikkert vil like den. Vi er litt midt på treet, og har ingen planer om la designen trekke i den ene eller andre retningen.

Phanteks Enthoo Primo når ikke helt opp.

Dessverre føles kabinettet litt skrøpelig, og da spesielt sidedørene. Når man sitter med et nytt kabinett foran seg, og sidedørene er så slarkete, da blir inntrykket raskt at dette er et litt smålurvete produkt. Det er synd, for Phanteks har gjort veldig mye rett også.

Enthoo Primo har bra med plasser til både optiske drev og harddisker. De har også kastet seg på bølgen med egne plasser for SSD-ene dine, og det synes vi er bare bra.

Det råeste med Enthoo Primo er nok de gode mulighetene for vannkjøling. Foruten plass til fem radiatorer får du også en egen plass til vannpumpen din, og to plasser der du enkelt kan feste vanntankene dine. Akkurat dette synes vi er særdeles bra.

Ellers er det godt med plass internt til det meste du måtte finne på, være seg en rekke med skjermkort, eller en diger vannkjøling. Den gode plassen gir deg også flust med muligheter til å skjule kabler, noe som alltid er velkomment hos oss.

Prisen er dessverre ikke så hyggelig. Rundt 1900 kroner må du ut med i skrivende stund, og sett opp mot kvalitetsfølelsen synes vi Phanteks her faller igjennom.

Det finnes flere stilsikre kabinetter på markedet, blant annet dette fra SilverStone »

+ Frisk design
+ Godt sammenskrudd ramme
+ Fantastiske vannkjølingsmuligheter
+ Godt med plass bak hovedkortbrettet
+ Mulighet til å skru LED-lys av og på


- For dyrt
- Sidedørene gir et dårlig inntrykk

annonse