Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMinix Neo U1 + Neo A2 Lite

Denne boksen tar opp kampen med Apple TV

Byr blant annet på 4K-oppløsning og Android.

Design og tilkoblinger

Sitter du på en gammel TV som ikke har noen gode smart-funksjoner, finnes det mange muligheter for å gjøre den smartere. En av disse er å kjøpe deg en smart-boks, som for eksempel Apple TV eller Nvidia Shield.

Disse boksene tar seg av den samme jobben som de smarte TV-ene gjør, og ofte kan du få en raskere og mer allsidig løsning ved å ha en boks utenom TV-en.

Nå har vi fått inn en spennende konkurrent, Minix Neo U1, som baserer seg på Android-plattformen. På papiret er det en kraftig sak vi har med å gjøre, hvor blant annet 4K-oppløsning med 60 bilder i sekundet og 10 bits fargerom står på menyen. Noe som er langt høyere enn for eksempel den nyeste generasjonen av Apple TV.

Wifi-antennen er ganske stor.

Ligner veldig på en av konkurrentene

Ut av esken er det ikke vanskelig å se hvilken modell de hadde for øyet da Minix Neo U1 ble laget. Den er på mange måter slående lik Apple TV, uten at det er noe stort minus. Det er en utforming vi liker godt.

Dog er det en forskjell når det kommer til størrelse, hvor Neo U1 er en god del større enn Apples forrige generasjon Apple TV. En annen umiddelbar forskjell er at det er langt flere knapper og innganger på Neo U1.

Et stort pluss er at modellen har fire små gummiføtter under seg, slik at den står i ro selv om du skumper borti.

På den andre siden er det et minus at WiFi-antennen er ekstern. Den store «spaden» bryter med den ellers så rene designen.

To varianter

I vår pakke følger det med to fjernkontroller. Den til venstre er den originale, mens den andre er Neo A2 Lite.

Om du søker etter pris på denne enheten finner du raskt ut at den kommer i to konfigurasjoner. Den ene koster rundt 1900 kroner, og er altså kun boksen hvor blant annet en enkel fjernkontroll følger med.

I vårt tilfelle har vi fått tilsendt en større pakke hvor fjernkontrollen Neo A2 Lite er inkludert. Det øker også prisen til 2150 kroner, men gir deg også en kontroll som blant annet kan by på et vanlig tastatur på baksiden – som igjen er hendig om du er en aktiv bruker av for eksempel en nettleser på TV-en.

NB: Med i esken følger det ikke med batterier. Det er ikke et stort problem, men likevel sitter vi igjen med en irritasjon over at de ikke er inkludert.

Godt med tilkoblinger

Neo U1 har hele tre USB-porter, dog er alle USB 2.0.

Ser vi nærmere på Minix Neo U1 har den en god del tilkoblinger å velge mellom. Blant annet har du én HDMI-port, samt at du har utgang for både mikrofon og hodesett dersom du vil bruke boksen til å spille enkle spill på.

Videre har modellen inngang for kablet nett, samt en optisk lydutgang for deg som vil hente ut lyden på et eksternt anlegg. Boksen har også hele tre USB-porter, dog må du regne med at en av disse går med til senderen som følger med Neo A2 Lite.

Alle tre USB-portene av typen 2.0, noe som er et minus i vår bok. Det gjør at ting overføres langt tregere enn nødvendig, og vi hadde gladelig lagt på prisen noen kroner for å fått på plass USB 3.0 i stedet.

Minix Neo U1 scorer helt ok på Antutu.

Hvor kraftig er Neo U1?

For prisen får du en boks som har nokså kraftig skyts å by på. Starter vi med prosessoren er dette en firekjerners ARM Cortex-A53, som sammen med en Mali-450 Penta Core-GPU skal kunne takle 4K-oppløsning med hele 60 bilder i sekundet.

Ser vi nærmere på arbeidsminne til Minix Neo U1, har du 2 GB med DDR3-minne til rådighet, samt at enheten har 16 GB med intern lagringskapasitet.

Vi laster ned en del av de vanlige ytelsestestene vi pleier å kjøre på mobiltelefoner, og resultatene er helt midt på treet. Om vi starter med Geekbensch scorer den 1751, mens Antutu gir en totalscore på 37647 poeng. Med andre ord er ikke dette noe kraftverk sammenlignet med de kraftigste mobilene på markedet.

I bruk og konklusjon

Rask og kjapp

Startsiden du kommer til når du slår på enheten minner mye om en startside på en Android-mobil. Med andre ord er det lett å kjenne seg igjen hvordan du bruker spilleren.

En av fordelene er hvor kjapp den er i bruk. Den er nemlig meget frisk i responsen når du ber den utføre oppgaver, og dette er noe vi setter pris på. Det er dessuten enkelt å forstå hvordan den brukes, og selv om fjernkontrollens pekefunksjon ikke alltid henger like godt med i svingene, er dette en enkel plattform å bruke – gitt at du kjenner Android-systemet fra før.

Her er alle appene som følger med fra frabrikken.

En annen ting vi også setter pris på er at boksen ikke kommer overfylt med apper og andre programmer vi ikke har noe bruk for. Med andre ord er det et svært begrenset utvalg av apper som ligger klare, og du har selv kontrollen over hva du velger å legge inn – uten å måtte fjerne en rekke ting først.

Spiser nesten alt

Vi har testet denne spilleren over en tid, og en ting skal den virkelig ha; den tygger unna det aller meste av ulike filformater. Med andre ord er den ikke kresen på noen måte, noe som ofte er kan være et problem.

Samtidig håndterer den 4K-innhold på en mesterlig måte. Vi lastet ned noen demoer med nettopp 4K med hele 60 bilder i sekunder, og dette innholdet hadde spilleren ingen problemer med å takle.

Startsiden du kommer til minner deg raskt om en hvilken som helt Android-startskjerm.

Vi må si oss imponert over den generelle bildekvaliteten vi får servert, hvor spilleren ikke bærer noe som helst preg av å mangle krefter eller støtte for innholdet vi serverer den.

Konklusjon

Minix Neo U1 kommer inn på markedet som en friskus, som på papiret blant annet kan friste med 4K-oppløsning med 60 bilder i sekundet og 10-bits fargerom.

Ut av esken ser den ved første øyekast ut som en Apple TV, og det er først og fremst størrelsen og ikke minst flere innganger som skiller den fra konkurrentens utseende. Samtidig har den også en ekstern WiFi-antenne, hvor «spaden» av en antenne står på utsiden av spilleren. Ikke spesielt flott å se på, men dertil bedre for å hente ned signalene fra ruteren din.

Av tilkoblinger har spilleren det du trenger, som blant annet én HDMI, nettverkskabel og optisk lydutgang. I tillegg har den hele tre USB 2.0-porter, som etter vår mening er et minus. Her hadde vi gladelig betalt noen kroner ekstra for å fått på plass USB 3.0-porter.

I bruk er dette en kjapp spiller, hvor Android-plattformen ligger i bunnen. Og har du tidligere erfaringer med nettopp Android fra for eksempel mobiltelefoner, vil du raskt kjenne deg igjen når du starter opp Minix Neo U1. Og den er generelt enkel å bruke, selv om fjernkontrollen Neo A2 Lite ikke alltid henger helt med på notene, spesielt når du bruker pekefunksjonen.

Dette er en spiller for deg som trenger et knutepunkt under TV-en din som skal kunne spille av alt du har liggende på andre maskiner i nettverket ditt. Og det er det stor mulighet for at den klarer. Vi prøvde ut en rekke ulike varianter under vår test, og ingen var et problem å få spilt av.

Samtidig er spilleren kraftig nok til å takle 4K med hele 60 bilder i sekundet uten problemer. Ergo er dette en relativt raskt og kraftig smartboks for rundt 2000 kroner, selv om våre ytelsestester viser at boksen ikke er i nærheten like kraftig som dagens beste mobiler.

Alt i alt er dette en spiller som kan hjelpe deg å vekke din gamle TV til liv, og som samtidig gjør denne jobben godt. Er du på jakt etter noe basert på Android, er dette en het kandidat.

Alternativer

Det finnes mange alternativer på markedet, og en av de bedre kommer fra amerikanske Apple. Den nye generasjonen av Apple TV har blitt langt bedre, og ikke minst har en fått på plass muligheten til å laste ned apper. Samtidig er prisen en del hyggeligere enn hva tilfellet er med Minix Neo U1.

Er du på et stramt budsjett, finnes det fortsatt muligheter for å «smarte» opp TV-en din. En av disse kommer fra Google, og den lille sjarmøren heter Chromecast. Denne har nettopp kommet i en oppgradert versjon og koster deg rett under 400 kroner.

Les også
Irriterer du deg over høy lyd i reklamepausene?
annonse