Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Proffe håndfrier

Einar Eriksen

Introduksjon og resultat

Det fins en rekke hodesett for kontorbruk der ute. Vi har testet fire håndfrier for deg som trenger ledige hender når du snakker i mobiltelefonen, fasttelefonen eller via PC-en over lengre tid, for eksempel på kontoret.

Håndfriene i testen er ganske forskjellige, og vi har derfor endt opp med to testvinnere i denne samletesten.

Jabra Pro 9470 kan brukes med fasttelefon, mobiltelefon eller PC-en, mens Plantronics Savi Office WO300 bare kan brukes sammen med fasttelefon eller PC. Begge disse bruker Dect-teknologien for å kommunisere med en basestasjon, og begge fungerer altså bare i nærheten av basestasjonen sin.

Plantronics Voyager Pro og BH-M12 er Bluetooth-håndfrier uten basestasjon. Med førstnevnte kan det følge med en Bluetooth-dongel for PC-en om du kjøper pakken som heter WG200/B, men også BH-M12 kan kobles til enheter som støtter Bluetooth inkludert datamaskiner.

Testvinnerne

Jabra Pro 9470

Lydkvalitet og ergonomi er helt på topp i Jabra Pro 9470, og dette er den eneste håndfrien i testen som kan kobles til både fasttelefon, mobiltelefon og PC-en din. Veksling mellom disse skjer svært enkelt ved hjelp av skjermen på basestasjonen.

Lydkvaliteten er helt topp, og det er også støykanselleringen som gjør at den egner seg svært godt i støyfylte åpne kontorlokaler.

Jabra Pro 9470 koster fra 3000 kroner og oppover i nettbutikkene, og da får du mye proffhåndfri for pengene.

Les hele testen av Jabra Pro 9470

Plantronics Voyager Pro

Voyager Pro finnes som en enkel håndfri eller i en pakke med medfølgende Bluetooth-dongel. Vi anbefaler førstnevnte, og ikke pakkeløsningen. Bluetooth-dongelen gjør at du kan bruke håndfrien mot PC-en din, men pakkeløsningen koster tusenlappen mer enn bare håndfrien gjør. En egen Bluetooth-dongel kan kjøpes til rundt 200 kroner. Dermed sparer du rundt 800 kroner på å kjøpe disse to separat.

Voyager Pro har god ergonomi, design og byggekvalitet, og i tillegg er lydkvaliteten helt i toppsjiktet blant vanlige Bluetooth-håndfrier.

For de som vil bruke håndfrien også utenfor kontoret er Voyager Pro å anbefale.

Les hele testen av Voyager Pro

Disse når ikke opp

Plantronics Savi Office WO300

Savi Office WO300 er en bøylehåndfri som er det nærmeste vi kommer Jabra Pro 9470. Den har imidlertid ikke Bluetooth i basestasjonen, og dermed fungerer den bare sammen med fasttelefonen og PC-en.

Lydkvaliteten og ergonomien er også god, og alt i alt vil nok de fleste være fornøyd med WO300. Problemet er bare at den er svært mye dyrere enn Jabras bidrag i testen, og ikke noe bedre.

Den eneste fordelen er at du enkelt kan bytte ut batteriet i WO300 bare ved å åpne en luke, noe som kan spare for eksempel store bedrifter for større kostnader i fremtiden om de går til innkjøp av et stort antall håndfrier.

Les hele testen av Savi Office WO300

BH-M12

BH-M12 leveres av importøren Mirakel Data, og er et såkalt OEM-produkt. Hvilken produsent som står bak produktet er ukjent, og det er importøren som står for kundeservice.

Håndfrien koster rundt 700 kroner, men det kjennes ut som det bør koste mye mindre. Hodebøylen falt faktisk av fra resten av håndfrien under testperioden, uten at vi brukte spesielt mye makt. Byggekvaliteten er definitivt ikke BH-M12s sterkeste side.

I tillegg er håndfrien ubehagelig å ha på øret i lengre tid. Etter en halv time blir vi slitne i øret og må ta det av oss. Dette er ikke noe for de som sitter mye i telefonen, med andre ord.

Lydkvaliteten er grei, men ikke bedre enn det du får ut av vanlige mer portable håndfrier som du stikker rett inn i øret.

Vi mener BH-M12 ikke er verdt de 700 kronene du må ut med. Da ville vi heller kjøpt Plantronics Voyager Pro som koster omtrent det samme og utmerker seg som en kvalitetshåndfri.

Les hele testen av BH-M12

Jabra Pro 9470

Jabra Pro 9470 er noe litt utenom det vi vanligvis har på testbenken. Dette er en bøylehåndfri med basestasjon, og basestasjonen har en innebygget trykkskjerm.

Håndfrien kommuniserer med basestasjonen ved hjelp av Dect-teknologien, og basestasjonen kan kommunisere med mobiltelefonen din over Bluetooth, PC-en ved hjelp Micro-USB-porten eller fasttelefonen ved hjelp av en telefonkabel. Hvis du samtidig vil bruke telefonrøret, må telefonen ha egen utgang for håndfri.

Veksling mellom de forskjellige kildene skjer på trykkskjermen, og gjøres svært enkelt fra "hvilemodus". Trykkskjermen bidrar også til at det er svært enkelt å sette opp håndfrien mot kildene. Alt du trenger å gjøre forklares på denne skjermen på norsk.

Design og byggekvalitet

Pro 9470 utmerker seg som en veldesignet enhet. Her er det ingen overflødige detaljer, men bare en matt mørkegrå farge med noen få detaljer i krom.

Det følger med tre festeløsninger i pakken. Du finner en ørebøyle for å feste enheten rett på det ene øret, en løsning for å ha håndfrien midt over hodet og en løsning der bøylen går på baksiden rundt nakken.

Vi synes ørebøyleløsningen er litt ubehagelig, mens de andre bæreløsningene gjerne kan sitte på hodet hele dagen uten at det blir behagelig.

Den eneste tasten på håndfrien befinner seg på baksiden av øreklokken, og brukes til å slå av eller på enheten og besvare eller legge på samtaler. Volumet justeres ved at du stryker fingeren over den øverste delen av mikrofonarmen, og du demper mikrofonen eller oppløser dempingen ved å dobbeltappe på det samme området.

Pro 9470 settes enkelt og greit i basestasjonen for lading, og blir stående ved hjelp av magnetisme. Selve selve hodesettkrybben i basestasjonen kan vris til å stå i fire forskjellige retninger

Basestasjonen bærer også et minimalistisk preg. Hele enheten er i svart plast, og på høyre side finner du en trykkskjerm som kan ligge nede i basestasjonen eller felles opp.

Både hodesettet og basestasjonen gir god kvalitetsfølelse.

Blant de aller beste på lydkvalitet

Lydkvaliteten i Pro 9470 er helt topp. Lyden er detaljrik og god i din egen ende, uansett om du kobler til PC, mobiltelefon eller fasttelefon.

Motparten merker ingen forskjell når vi bytter mellom å snakke i håndfrien og å snakke direkte i "kilden" (PC, fasttelefon eller mobiltelefon). Som oftest blir lydkvaliteten betydelig dårligere hos motparten når vi bruker Bluetooth-håndfrier, og bare spesielt gode trådløse håndfrier kan måle seg.

Det beste av alt er kanskje støykanselleringen, som Jabra kaller Noise Blackout. Pro 9470 har to mikrofonen, der den ene fanger opp stemmen din og den andre fanger opp støy i omgivelsene. På denne måten kan håndfrien definere hva som bare er bakgrunnsstøy, og dette fjernes fra lydbildet.

Dette fungerer utmerket, og selv med så høy musikk at vi hverken hører oss selv eller motparten har ikke motparten noen problemer med å høre oss. Det er ingen tvil om at Pro 9470 egner seg godt i åpne kontorlokaler med mye støy.

Batterilevetiden er oppgitt til åtte timer taletid eller litt over fire døgn hviletid. Siden håndfrien er ment å brukes i nærheten av basestasjonen, vil nok de fleste klare seg lenge med dette. Som regel har vi håndfrien stående i krybben sin, der den automatisk også lades, all den tid vi ikke er i en telefonsamtale.

Konklusjon

Pro 9470 er den eneste håndfrien i testen som kan kobles til både fasttelefon, datamaskin og mobiltelefon. En trykkskjerm i basestasjonen gjør det lett å veksle mellom kildene, samtidig som den gjør det lett å sette opp håndfrien.

Lydkvaliteten er helt i toppsjiktet, og den gode støykanselleringen gjør håndfrien velegnet til åpne kontorlokaler med mye støy.

Både håndfrien og basestasjonen gir god kvalitetsfølelse, og hodesettet er behagelig å ha på øret time etter time.

Trenger du en proff håndfri for langtidsbruk på kontoret eller på privaten, kan vi trygt anbefale Jabra Pro 9470.

Plantronics Savi Office WO300

På toppen av basestasjonen kan du veksle mellom fasttelefon og PC.

Savi Office WO300 fra Plantronics kan ikke kobles til mobiltelefonen via Bluetooth, men kun til fasttelefoner og PC-en din.

I forhold til Jabra Pro 9470 er det litt kjedelig å ikke få brukt håndfrien du har på øret når mobiltelefonen din ringer i kontortiden, men om du bare trenger en håndfri til PC-en og fasttelefonen kan Savi Office gjøre jobben.

Mellom basestasjonen og håndfrien er det Dect-tilkoblingen som brukes. Med Savi Office kan du i likhet med Pro 9470 gå imponerende langt fra basestasjonen uten problemer, men lyden kuttes litt tidligere enn Jabras på en ferd fra kontoret til nærmeste dagligvarebutikk. Noen praktisk betydning har nok dette neppe, da du uansett kan bevege deg svært langt fra kontorpulten før lyden begynner å hakke.

Design og byggekvalitet

Håndfrienheten hos Savi Office er litt større og mer klumpete enn Jabras bidrag i testen. Øreklokken er betydelig tykkere, og i stedet for en tynn metallskinne over hodet har du her en tykkere bøyle av plast. Også reguleringsdelen som du drar ut og inn for å regulere håndfrien til hodestørrelse er også tykkere og av plast. Mikrofonarmen er litt lengre enn i Pro 9470.

På selve øreklokken finner du fire taster. Med disse justerer du volum, slår av og på hodesettet, tar telefonen og legger på og demper mikrofonen. Her må du bli litt kjent med hodesettet før tastesettet ligger godt nok i fingrene til at du impulsivt kan dempe mikrofonen eller justere volumet i riktig retning.

Litt morsomt er det at Savi Office har en liten luke nederst på øreklokken. Under her finner vi et batteri som enkelt kan byttes ut med et nytt.

Selve basestasjonen er mindre enn Jabras, blant annet fordi den ikke har en egen skjerm. For å veksle mellom telefon og PC trykker du på tastene på toppen av enheten, og den kilden som brukes tildeles et grønt lys.

Enheten kobles til PC via Micro-USB og til fasttelefonen via en vanlig telefonkabel mellom telefonen og telefonrøret. Telefonrøret kobles deretter i en liten boks midt på kabelen.

God lydkvalitet

Lydkvaliteten i Savi Office er på høyde med det vi opplever fra Jabras Pro 9470. I begge ender er lyden god, men du bør være obs på at basestasjonen har en liten luke nederst på venstre side. Her kan du justere mikrofonvolum og høyttalervolum. Justerer du de for høyt får du et ekko av deg selv, så her gjelder det å finne de rette innstillingene for å få best mulig lyd.

Også Plantronics har funnet plass til en ekstra mikrofon som brukes til støykansellering. Denne mikrofonen er plassert på utsiden av mikrofonarmen, og fanger opp støy for at håndfrien skal kunne skille på bakgrunnsstøy og stemmen din. Dette fungerer utmerket, og selv med så høy musikk i bakgrunnen at vi ikke hører oss selv har ikke motparten noen problemer med å høre hva som blir sagt.

Også denne enheten må med dette sies å fungere svært godt i åpne kontorlokaler der det ofte er bakgrunnsstøy.

Batterilevetiden i WO300 er oppgitt til ni timer, noe som bør holde ettersom Dect-tilkoblingen krever at håndfrien holdes i nærheten av basestasjonen.

Konklusjon

Savi Office WO300 er en god håndfri til sitt bruk, og leverer god lydkvalitet enten du kobler den til fasttelefon eller PC. Dessverre har den ikke Bluetooth, slik at du ikke kan bruke den til mobiltelefonen din.

Ergonomien er også god, og du kan ha den på øret i timesvis uten at det blir ubehagelig.

Det er prisen som skremmer oss langt vekk fra å anbefale Savi Office WO300. Mens Jabra Pro 9470, med skjerm i basestasjonen og Bluetooth-funksjonalitet, koster fra 3000 kroner i nettbutikkene ligger Savi Office WO300 på 4400 kroner veiledende.

Det er ingen tvil om at vi heller ville valgt Jabra Pro 9470, som har de samme gode egenskapene som Plantronics pluss litt til, og koster 1400 kroner mindre.

Plantronics Voyager Pro og WG200/B

Voyager Pro har en stilren design.

Plantronics Voyager Pro er en håndfri av den mer portable typen. Denne hekter du rett på øret, og den kobler seg til mobiltelefonen over Bluetooth. WG200/B er en pakke med Voyager Pro og en Bluetooth-dongel for USB-porten på PC-en.

Dermed kan du bruke Voyager Pro både på kontoret, i bilen og hvor som helst ellers. Ulempen er at den ikke kan kobles til fasttelefonen.

Design og byggekvalitet

Voyager Pro er ganske stor i forhold til andre håndfrier som du hekter på øret. Likevel er den behagelig å ha på øret. Tyngden ligger ovenfor øret ditt, og du merker nesten ikke at du har håndfrien på øret. Vi har ingen problemer med å ha det på øret i lengre tid.

Designen er også stilren og enkel, og mikrofonarmen gjør at håndfrien ser ut til å høre hjemme på et kontor så vel som i bilen.

Volumtastene befinner seg på toppen av håndfrien.

På den lille øreklokken er det plassert en tast for å ta telefonen og legge på, mens det er en egen av/på-tast på baksiden. Volumtastene sitter på toppen av håndfrien. Siden tastene er plassert på forskjellige sider av håndfrien er det lett å finne fram med fingrene mens håndfrien er på øret.

God lyd

Lydkvaliteten i Voyager Pro er det ingenting negativt å si om. I ditt øre blir lyden klar og tydelig, og volumet kan stilles høyt nok for de fleste og litt til.

Motparten hører deg også klart og tydelig. Mens de fleste Bluetooth-håndfrier leverer litt flat og robotaktig lyd til motparten, kunne motparten ikke rapportere om noen forskjell i lydkvaliteten når vi byttet mellom å bruke håndfrien og mobiltelefonen direkte.

Støykansellering er også på plass, med en egen mikrofon på utsiden av mikrofonarmen som gjør det mulig for håndfrien å skille mellom stemmen din og bakgrunnsstøy. På den måten kan den fjerne støyen.

Dette fungerer bra nok til åpne støyfylte kontorlokaler, men motparten kunne rapportere om noe mer støy enn i Jabra Pro 9470 og Plantronics Savi Office WO300.

Batterilevetiden er mer aktuell her enn i de håndfriene som har basestasjoner som de kommuniserer over Dect. Denne håndfrien er nemlig tiltenkt bruk i bilen og på reise så vel som på kontoret.

Enheten lades ved hjelp av en Mini-USB-kabel.

Batterilevetiden er oppgitt til seks timer i samtale eller fem døgn i hvilemodus. Dermed er ikke håndfrien helt i toppsjiktet på dette området. Et plaster på såret er at den lader med Micro-USB.

Rimelig håndfri men svindyr pakkeløsning

Det eneste vi sliter med å svelge når det kommer til WG200/B er prisen. For en pakke med Voyager Pro og en Bluetooth-dongel må du ut med rundt 1800 kroner. Bare Voyager Pro koster rundt 800 kroner, og den kan kobles til PC-en din bare PC-en din støtter Bluetooth. Om PC-en ikke støtter Bluetooth, kan du kjøpe en Bluetooth-dongel for rundt 200 kroner.

Plantronics Voyager Pro
WG200/B-pakken

Konklusjon

Vil du ha en mer portabel håndfri enn basestasjonløsningene er Voyager Pro absolutt et godt valg. Ergonomien er helt på topp, og heller ikke lydkvaliteten kan vi si noe på.

Det er litt mer knotete å sette Voyager Pro på lading enn bøylehåndfriene med basestasjoner, og det er lettere å rote bort. Voyager Pro kan heller ikke brukes mot fasttelefoner.

Vi ville imidlertid ikke kjøpt pakken WG200/B for dagens pris. Å betale en tusenlapp mer for at det følger med en Bluetooth-dongel ser vi ikke noe poeng i.

Skal du hovedsaklig bruke håndfrien på kontoret ville vi gått for en løsning med basestasjon. Vil du også bruke det i bilen, hjemme og på reise er Voyager Pro absolutt verdt en anbefaling.

BH-M12

BH-M12 er en av de billigste håndfriene i testen. Her følger det ikke med noen basestasjon, og håndfrien kobles til mobiltelefonen din over Bluetooth.

Mikrofonarmen er lang og kan bøyes.

Design og utforming

BH-M12 har en bøybar mikrofonarm som du mer eller mindre kan forme i alle retninger. Ellers kan du skyve hodebøylen inn og ut av enheten for å forlenge eller forkorte den.

Det er imidlertid veldig vanskelig å få håndfrien til å sitte skikkelig på hodet. Øreklokken har en tendens til å gli for langt frem på øret og motparten som skal presse mot hodet for å holde det hele på plass sitter langt oppe noe som virker litt merkelig.

Drar du bøylen for langt faller den faktisk av og det er litt vanskelig å få den på igjen. Når noe du har brukt 700 kroner på faller fra hverandre så lett som dette, er det lett å mistenke at noen på veien fra og med fabrikk til og med butikk har tjent for mye penger.

På begge kontaktpunktene synes vi det er for mye kraft inn mot hodet, og etter å ha på seg BH-M12 i en halvtime lengter vi etter å ta det av. Håndfrien er svært ubehagelig å ha på øret i lengre tid.

Dette er altså ikke håndfrien vi ville brukt til å snakke mye og lenge i telefonen, og da er vitsen med håndfrier av denne typen borte. Hvis du bare bruker håndfrien i bilen og av og til ellers, bør du heller se på den mer portable typen som stikkes inn i øret.

Her finner du litt flere taster enn vi liker.

Også tastesettet er litt vanskelig. Tre taster er plassert i en rekke, der to av disse er for opptaksfunksjonen vi skal komme tilbake til, og en er for å dempe mikrofonen din. Forøvrig finnes volumtaster på den ene siden av øreklokken og en tast for å ta telefonen, legge på, slå av og på og sette enheten i paremodus.

Designen er rett og slett lite gjennomtenkt og dårlig gjennomført.

BH-M12 har en Micro-USB-port for lading, slik at du kan bruke din vanlige mobillader rett i hodesettet. Denne er dekket med en gummihette, slik at porten er beskyttet, men gummihetten er i overkant vanskelig å få opp.

Grei lyd

Lydkvaliteten i BH-M12 er helt grei. Lyden er litt flat i motpartens ende i forhold til om du bruker mobiltelefonen direkte uten håndfri, men budskapet kommer frem og ingen parter har noen problemer med å høre den andre.

Lyden utmerker seg ikke som noe dårligere eller bedre enn i vanlige Bluetooth-håndfrier i rimelig prisklasse.

Batterilevetiden er absolutt ikke noe å kimse av, med 13 timer taletid eller litt over åtte døgn hviletid.

Opptaksfunksjonen

Opptaksfunksjonen gjør akkurat det som det høres ut som den gjør. Denne kan ta opp samtalene dine i inntil ti minutter, og deretter kan du høre samtalen din ved å trykke på play-tasten.

Dette er litt vanskelig å administrere, og vi er ofte usikre på når enheten er i opptaksmodus eller ikke. Enheten blir heller ingen masselagringsenhet når du kobler den til PC-en, og du får ikke lydfilene ut av håndfrien.

Trenger du en opptaksfunksjon anbefaler vi heller å laste ned et program som gjør dette, såfremt du har en smarttelefon.

Konklusjon

Lydkvaliteten og batterilevetiden er absolutt godkjent for en håndfri i denne prisklassen. Opptaksfunksjonen fungerer greit, men er litt vanskelig å administrere. Denne typen håndfri er imidlertid ment til å ha på øret i lang tid, og det er her det går galt for BH-M12.

Håndfrien presser for mye på øret og på et punkt på motsatt side av hodet, og er ubehagelig etter en halv times bruk. Det holder ikke for denne typen håndfri.

Skal du ha en håndfri for å bruke i jobben eller om du sitter mye i telefonen på privaten, ville vi definitivt valgt et av de andre håndfriene i denne testen, selv om de koster en god del ekstra.

Jabra Pro 9470 kan kobles til mobiltelefonen, fasttelefonen og PC-en samtidig, og kommuniserer med basestasjonen ved hjelp av Dect-teknologien slik at du kan spasere opptil 300 meter unna basestasjonen, eller rundt 50 meter inne i kontorlokalet.

Bruker du håndfri bare av og til, ville vi gått for et mer portabelt Bluetooth-hodesett av typen som du setter rett inn i øret.

Les tester av andre håndfrier »

annonse