TestHuawei Ascend G300

God budsjettmodell

Når Huawei til topps denne gang?

Du har hørt det før: Billig, Android-basert smarttelefon med god ytelse og de fleste funksjoner. Også kjent som "mye for pengene".

Lurt av reklamen?

Veldig mange telefoner ønsker å være nettopp dette, men svært få holder hva de lover. Ofte er de enten for dyre, har for liten skjerm eller har andre alvorlige mangler.

Denne gangen ser det faktisk ut til at reklamen mer eller mindre holder hva den lover!

For det første, Huawei Ascend G300 er faktisk billig. Drøyt 1500 kroner for en Android-telefon med 4 tommers skjerm er nemlig akseptabelt også for deg som snur på skillingen.

Standard mobil med trykkskjerm

Utseendemessig er Ascend G300 en helt vanlig smarttelefon. Den berøringsfølsomme skjermen dekker det meste av forsiden, og får selskap av de tre vanlige valg-tastene under skjermen.

Telefonen er forholdsvis rund i kantene, og med en skjerm på fire tommer ender størrelsen midt på treet. Selv om dette langt fra er noen ekstremt krympet eller superslank mobil, går den allikevel ned i bukselommen uten problemer.

Når du begynner å trykke dukker de velkjente Android-menyene opp. Her er det versjon 2.3 som brukes, dessverre ikke den nyere 4.0, også kjent som Ice Cream Sandwich. En oppgradering til nyeste versjon av Googles Android-operativsystem skal riktignok komme etterhvert.

Menyene er forøvrig enkle og uten særlig fiksfakseri fra Huaweis side. Skjermen er stor nok til at det meste er oversiktlig, selv om det selvsagt er enda bedre å surfe på en diger skjerm á la Samsung Galaxy SIII (eller et nettbrett for den saks skyld) - men da blir prisen fort tredoblet, eventuelt blir det for stort til å drasse med seg i lommen.

Akseptabel ytelse

I daglig bruk oppleves G300 som forholdsvis responsiv. Den er ingen racer, men vi har sett vesentlig dyrere telefoner som er tregere i responsen. Så selv om G300 ikke stiller med noen voldsom muskelkraft hverken på papiret eller i praksis, så oppleves den stort sett som rask nok.

Selv om Huawei reklamerer med forbedret batteriytelse, er G300 ingen ekstremist hva gjelder batteritid. Vårt testeksemplar varte i mellom ett og to døgn mellom hver lading, noe som absolutt er godkjent, men heller ikke noe vi roper veldig høyt hurra for.

Som telefon fungerer Ascend G300 godt. Lyden er god under samtale, og den har da også en støykansellerende mikrofon som skal presentere motparten med en mest mulig ren versjon av stemmen din.

Ordboken er ikke den beste vi har vært borti, og mange vil nok velge å laste ned et av de mange alternativene som finnes på Google Play.

Googles nyttefunksjoner

Som en Android-telefon har du de mest vanlige nyttefunksjonene som standard. Kalender, e-post og synkronisering med Exchange er blant disse. Det samme gjelder Google Maps inkludert fullverdig navigasjon. Er du veldig opptatt av avanserte muligheter, vil du merke at Huawei har spart litt ved å kutte ut endel mer avanserte innstillingsmuligheter.

Det samme gjelder programpakken for å åpne dokumenter og vedlegg. Du kan åpne og lese dokumenter, men vi opplevde flere ganger at vi heller ikke fikk åpnet dokumenter fordi de visstnok innehold funksjonalitet som ikke var støttet i den medfølgende versjonen. Det er enkelt å betale noen kroner for en oppgradert versjon, men vi hadde ønsket at vi kunne åpne alle de mest vanlige dokumentene uten å måtte gjøre noe ekstra, selv på en billig telefon som dette.

Bra kamera - dårlig video

Som videospiller fungerer G300 ganske så dårlig. Den sliter nemlig med å spille av de fleste videofiler. Da er musikkspilleren flere hakk bedre.

Til å ta opp både stillbilder og video fungerer G300 heldigvis bedre. Dette er langt fra noen kamerakonge, men her får du et meget kapabelt kamera prisen tatt i betraktning.

Konklusjon

Huawei har posisjonert seg som en av de virkelige budsjett-produsentene av mobiltelefoner. Ascend G300 er med på å befeste denne posisjonen. Med en gunstig pris og fravær av de graverende manglene, er dette en god kandidat for deg som er ute etter en mobil i budsjett-klassen. Du må godta at operativsystemet ikke er av siste versjon, og du får ikke det siste og råeste av hverken spesifikasjoner eller ytelse. Til gjengjeld har du stort sett det du trenger til en akseptabel pris.

Det er selvsagt hard konkurranse i denne prisklassen. Selv om toppmodellene fra de forskjellige produsentene får mye oppmerksomhet, selges det drøssevis med mobiler i denne prisklassen også i oljerike Norge.

En av de kanskje aller mest aktuelle alternativene er ZTE Blade II. Dette er også en telefon vi nylig har anbefalt. Da må du riktignok klare deg med hakket mindre skjerm. Til gjengjend kan du faktisk spare enda en hundrelapp eller tre, og hvis du er spesielt prissensitiv, så kan akkurat disse hundrelappene være avgjørende. Er du villig til å betale noen hundrelapper til, bør du også ta en kikk på Sony Ericsson Xperia Arc S.

Vil du vite mer?
Les hele testen av Huawei Ascend G300 på Amobil.no »

Les også
Dette er de nye august-mobilene
Les også
UT.no-appen: Denne appen anbefales til alle ...
Les også
Sony Xperia Go ST27i: Lekker smartmobil som ikke lekker
Les også
BTH-033: Rent og pent, uten en tråd
Les også
Huawei Ascend P1: Tynn, rask og rimelig Android-telefon
annonse