Tek.no

Test PNY XLR8 Pro SSD 240 GB

Dette skal være en SSD for spilleren

PNY skal friste noen av de mest krevende brukerne.

Varg Aamo, hardware.no
Varg Aamo
20 Des 2012 18:30

Introduksjon

Etter hvert begynner det å bli flere og flere produsenter som hiver seg på SSD-karusellen, og jo mer dette brer om seg, jo flere av dem får vi se i Norge. Selskapet PNY er intet unntak.

Om de ikke er best kjent for sine grafikkort til profesjonell CAD-bruk, er kanskje de fleste nordmenns forhold til det New Jersey-baserte selskapet knyttet til minnepinner og -kort. PNY produserer dog også SSD-enheter, og i dag har vi fått gleden av å legge en slik ved navn XLR8 Pro 240 GB på pinebenken.

Dette er noe så snodig som en SSD som påstås å være spesielt bra for dataspill. Selv om det unektelig er fryktelig mye å hente på å bytte ut harddisken din med en SSD, vil dette normalt påvirke opplevelsen inne i spill i liten grad. Alle innlastinger vil gå svært mye raskere med nærmest en hvilken som helst SSD, men med mindre du spiller noe som henter inn store områder av kartet dynamisk er det lite annet en SSD kan tilføre.

PNY XLR8 Pro: Solid og stilren.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Det følger ikke stort med XLR8 Pro.Foto: Varg Aamo, hardware.no
PNY XLR8 Pro.Foto: Varg Aamo, hardware.no
SSD-en har egne kjøleblokker til minnebrikkene.Foto: Varg Aamo, hardware.no
XLR8 Pro har en SandForce SF-2281 under lokket.Foto: Varg Aamo, hardware.no

Vi stiller oss dermed noe skeptiske. Feltene som PNY sin XLR8 Pro er nødt å levere på må nesten være de samme som alle andre SSD-er vi har testet – og testbenken vår klør etter å få starte opp. Før den tid kommer skal vi likevel titte litt på hva du faktisk får om du kjøper denne SSD-en.

Lite å skrive hjem om

Når vi pakker ut XLR8 Pro er det første som slår oss hvor lite det er å pakke ut. I esken ligger det nemlig bare en liten pose med selve enheten, og en søt liten SATA-kabel – som må være laget for folk med svært kort avstand mellom hovedkortet og kabinettets 2,5-tommers brønner.

Vi får ingen programvare for harddisk-kloning, og ikke engang et monteringssett for å putte enheten i en 3,5-tommers harddiskbrønn. Det er likevel et tykt lag med polstring i esken, som er litt ironisk med tanke på at det står «støtsikker» på utsiden som et salgsargument.

Om man ikke skal skue hunden på hårene nytter det nok heller ikke å vurdere den basert på hundehuset. Hva angår «hårene», altså selve boksen, er den meget stilig. En sort metallboks med et av de mest minimalistiske design vi har sett på lenge gir et inntrykk av eksklusivitet som er svært tiltalende.

Orden i rekkene

Når vi skrur boksen fra hverandre holder det stilrene inntrykket seg godt. Mens andre SSD-er gjerne har minnebrikkene sine spredt utover kretskortet til alle kanter, har PNY XLR8 Pro det hele mer organisert. De Intel-produserte minnebrikkene på 16 GB stykket står på geledd, og kjøleblokker i metall leder eventuell overskuddsvarme fra disse ut i SSD-ens ytre skall.

Når SSD-en er i aktivitet oppgir produsenten et typisk strømforbruk på 5 watt, men den skal bare bruke 0,1 watt når den hviler seg. Hva angår garantien blir du som europeer lovet tre år, mens amerikanere kunne fått denne utvidet til fem år ved å registrere produktet på produsentens hjemmeside.

Selv om vi faktisk ikke får fem års garanti her på berget, er villigheten til å tilby dette til største kundegruppen et godt tegn. Dette kan nok også komme av at minnet som benyttes er av høy kvalitet – synkron MLC NAND med 16-bits enhetsbusbredde koster sitt, men yter ofte bedre enn det asynkrone minnet vi som regel kommer over i mer budsjett-tilpassede SSD-er.

Imponerende påstander

Til vår forrige SSD-test, da av OCZ Vector 256 GB, kom produsenten med noen temmelig drøye påstander om ytelsen vi kom til å se. Dette holdt ikke vann i vårt standardoppsett, og PNY har i så måte vært mer nøkterne i sitt materiell, når vi ser på tallene.

Selv om 550 MB/s lesehastighet og 520 MB/s skrivehastighet fortsatt er nesten dramatisk høyt, oppgis det «bare» inntil 85 000 operasjoner i sekundet. Selv om det ikke virker urealistisk har vi ikke sett mange levere høyere tall enn dette, så om PNY XLR8 Pro skal leve opp til markedsføringen – og ikke minst prisen – håper vi at dagens testobjekt vil innfri.

Det skal vi prøve å finne ut, og testene starter på neste side »

Les også