Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNvidia GeForce GTX 1070 «Founders Edition»

Test av Nvidia GTX 1070 Founders Edition

Innledning »

For en måned siden lanserte Nvidia endelig de første av sine mye omtalte Pascal-baserte grafikkort, GTX 1070 og GTX 1080.

Mens storebror GTX 1080 i vår test viste at den utraderte all konkurranse og leverte opptil 60 FPS i 4K-oppløsning, har vi nok en del med oss på laget når vi trakk dette monstrøse kortet noe i karakter for den svært stive prisen.

Da er det enda godt at Nvidia i dag er klare med sitt GTX 1070 Founders Edition, et grafikkort som kan passe perfekt for deg som ikke har planer om å bruke hele feriepengebunten på grafikk.

Nvidia lover med sitt GTX 1070 å levere ytelse som overgår GTX 980 Ti, og som matcher Titan X – et grafikkort som frem til for en måned siden var verdens raskeste grafikkort og som fortsatt koster hele 10 000 kroner!

Vi har ikke testet Titan X her hos oss, men vi skal i alle fall sjekke om Nvidias påstand om å overgå forrige GTX-generasjons flaggskip, GTX 980 Ti, holder stand – også vet vi fra andre tester at Titan X ikke ligger langt unna. Det blir også svært interessant å se hvor mye ytelse du må vinke farvel til ved å gå for lillebror GTX 1070 i forhold til GTX 1080.

Bilde fra GTX 1070s jomfruferd gjennom våre nye testrutiner.

Mens Nvidias GTX 1070 «FE» har en anbefalt utsalgspris på 4900 kroner, vil tredjepartsprodusenter etter hvert lansere sine egne modeller med spesialkjølere og tilpassede kretskort for 4200 kroner og oppover, forteller Nvidia i en epost til oss.

Apropos tredjepartskort: Vi venter faktisk inn et eksemplar av MSIs GTX 1070 «Gaming TwinFrozr» neste uke som vi naturlig nok ønsker å sammenligne dagens Founders Edition opp mot. Vi anbefaler at du også får med deg denne før du bestemmer deg for hvilket kort du skal bruke dine hardt oppsparte kroner på, uansett hvor overbevisende ytelsesmålingene våre kan være over de neste sidene.

Neste uke ligger an til å bli en virkelig duell-uke her på Tek.no, da vi blant annet skal sjekke hvilken av disse to GTX 1070-modellene som klarer å holde på den beste overklokken over tid – og i tillegg gjennomføre støytester.

Vil GTX 1070 gi mer ytelse for pengene enn GTX 1080? Det må du nesten bare bla deg videre inn i testen vår for å finne ut. På neste side sammenligner vi GTX 1070 FEs spesifikasjoner mot konkurrentene. Ellers kan du klikke på en eller flere av ytelsestestene nedenfor for å se en haug av herlige ytelsesmålinger.

Hopp til ytelsestestene (klikk på bildene)

Se hvor strømeffektivt og hvor varmt GTX 1070 FE blir på side åtte.
Hopp rett til konklusjonen om du er utålmodig, eller les mer om testbenken vår og hvordan vi tester på siste side.

Spesifikasjoner og sammenligning »

Her følger et raskt overblikk over de tekniske spesifikasjonene til GTX 1070 FE i forhold til konkurrentene. Vi kommer tilbake med en egen sak på alle de nye Pascal-teknologiene ved en senere anledning.

I mellomtiden kan du legge merke til at Nvidias GTX 1070 sammen med GTX 1080, markerer starten på en helt ny grafikkgenerasjon med sin 16-nanometer «FinFET»-teknologi. Denne krympingen ned fra forrige generasjons 28-nanometerteknologi betyr at grafikkbrikken nå har plass til flere transistorer på samme areal som tidligere. Det baner vei for kraftig forbedret ytelse, lavere produksjonskostnad for produsenten og mindre behov for kjøling på grunn av høyere energieffektivitet.

«Annenrangs» brikke

GP-104-200-brikken i midten, omkranset av GDDR5-minnebrikker.

Det er den nyutviklede «Pascal» GP104-brikken som ligger til grunn for både GTX 1070 og GTX 1080. Imidlertid er det ikke alle GP104-brikker som kommer ut av fabrikken med alle deler intakt. Ved å slå av de delene av brikken som ikke fungerer helt som ønsket, og tilby disse i et annet produkt, kan Nvidia likevel kapitalisere på mange av disse «annensortsbrikkene». Slik fødes altså produktet med navn GTX 1070.

I forhold til høvdingen GTX 1080 får lillebror av denne grunn 25 prosent færre Cuda-kjerner (streamprosessorer), samt noe lavere klokkehastighet.

I tillegg til overnevnte forskjeller, som hovedsaklig skyldes at GTX 1070 er basert på annensorts GP104-brikker (GP104-200, fremfor GTX 1080s GP104-400), har Nvidia valgt å utstyre GTX 1070 med det «gamle» GDDR5-minnet fremfor det nyere og raskere GDDR5X-minnet de har gitt storebroren. En effektiv minnehastighet på 8 GHz er likevel et steg opp fra GTX 970s 7 GHz.

I forhold til GTX 970 har GTX 1070 som «høydepunkter» to milliarder flere transistorer og en langt høyere klokket kjerne.

Vi ser at oppgitt TDP, som forteller hvor mye varme kortets kjøleløsning vil trenge å kvitte seg med, er noe lavere for GTX 1070 enn GTX 1080. Hvor mye energi kortene maksimalt bruker under normal spilling kommer vi tilbake til mot slutten av testen.

GTX 1070 har ellers fått på plass DisplayPort 1.4 HDR – som støtter 4K-oppløsning i opptil 120Hz – samt HDMI 2.0 som støtter 4K-oppløsning i opptil 60Hz. DualLink DVI-tilkoblinger støttes også. Som storebror GTX 1080 får dessuten maskinvarestøtte for 4K-video og HEVC-kodeken.

Neste stopp:

3DMark »

Syntetiske tester

Første test ut er gode, gamle 3DMark, en test som belaster hele datamaskinen for å simulere ytelse i moderne spill. Denne skal gi oss de første svarene på det vi lurer på, nemlig hvor bra Nvidias GTX 1070 FE klarer seg mot den nye kongen, GTX 1080.

Grafen under taler i grunn for seg selv, men noen betraktninger skal vi selvsagt også dele:

Viktigst: Med GTX 1070 FE holder Nvidia ord.
Nykommeren yter faktisk bedre enn forrige generasjons råeste grafikkort, GTX 980 Ti.

Ikke at dette bør være noe annerledes når vi ser på prisen til de to kortene – som i dag ligger ganske nær hverandre – men GTX 980 Ti har jo også dumpet en hel del i pris nettopp på grunn av dagens nylansering.

Utover ren ytelse har GTX 1070 også andre fordeler å komme med, men dette er noe vi kommer tilbake til etter hvert.

Om vi forsøker å omsette de noe kryptiske 3DMark-poengene til faktiske ytelsesforskjeller nå med en gang, ser vi følgende:

GTX 1070 er hele 41 prosent raskere enn GTX 970, som altså er kortet det erstatter!

GTX 1070 er også 1,6 prosent raskere enn GTX 980 Ti, et i seg selv kraftig kort som for bare et par måneder siden hadde en snittpris på omtrent 6700 kroner i norske nettbutikker. Altså omtrent 2000 kroner mer enn dagens testkandidat.

GTX 1080 yter 16 prosent bedre enn GTX 1070. Det er imidlertid en imponerende bragd av GTX 1070 å ikke havne lenger bak, tatt i betraktning at GTX 1080 også er omtrent 40 prosent dyrere.

Det er verdt å merke seg at GTX 980 bare yter 9 prosent bedre enn GTX 970. Dermed ser det ut til at forskjellen mellom kortene i -70 og -80-serien har økt betraktelig i denne «tiergenerasjonen».

Nedenfor har vi forsøkt å vise hvilket grafikkort som per 10.06.2016 gir mest valuta for pengene i form av kortenes 3DMark-score.

En bør selvsagt ikke bare basere seg på ytelsen i en syntetisk test når man skal finne ut hvilket grafikkort som gir mest «bang for the bucks», men noen tendenser ser vi helt klart fra tabellen ovenfor. For det første virker GTX 1070 å levere omtrent 19 prosent høyere ytelse per krone enn GTX 1080. Nykommeren får imidlertid et kraftig stikk i siden fra sin forfølger, GTX 970, som – ettersom det den siste tiden er dumpet i pris – kan levere hele 18 prosent bedre ytelse per krone enn GTX 1070 igjen.

Dette er noe å tenke på om du ikke planlegger å spille de aller mest krevende spillene i sommer, men uansett vil foreta en oppgradering og gjøre en god «deal».

Merk av verken GTX 980 eller GTX 980 Ti har noe som helst å stille opp med i forhold til de to ferske Pascal-baserte grafikkortene når det kommer til ytelse vs. pris – selv etter forrige måneds prisnedsettelse.

Syntetiske målinger er noe helt annet enn faktisk spillytelse. Derfor skal det over de neste fire sidene bli interessant å se nøyaktig hvor mange FPS GTX 1070 faktisk legger seg foran sin spirituelle forfader GTX 970, og også hvordan den overgår den tidligere storheten GTX 980 Ti i våre svært krevende testspill. Ikke minst blir det godt å endelig få svaret på hvor mye høyere ytelse storebror GTX 1080 faktisk disker opp med, så det er bare å bla seg videre!

Neste stopp:

Dragon Age: Inquisition »

I den syntetiske 3DMark-testen kapret GTX 1070 en ventet annenplass like foran GTX 980 Ti. Samtidig viste nykommeren til en ytelsesøkning på omtrent 30 prosent over GTX 980 og hele 40 prosent over GTX 970 – kortet det erstatter.

Nå er det klart for den aller første reelle spillytelsestesten, og, her går det faktisk enda bedre for GTX 1070 enn den syntetiske testen vår ga håp om.

I 1920x1080-oppløsning:

GTX 1070 er nemlig 51 prosent raskere enn GTX 970, 39 prosent raskere enn GTX 980 og – til tross for små forskjeller i 3DMark – hele 7,6 prosent raskere enn GTX 980 Ti. Samtidig er det et godt stykke opp til GTX 1080, et kort som virker å være helt overlegent rent ytelsesmessig.

Full HD-spilling er likevel bare som oppvarming å regne, der kortet holder jevnt over 100 FPS i Dragon Age: Inqusition med ultrahøye grafikkinnstillinger. Det lover godt for alle som har bladd opp for lynraske Full HD spillskjermer med 120Hz-paneler.

I 2560x1440-oppløsning:

I den mer interessante oppløsningen 2560x1440 er GTX 1070 53 prosent raskere enn GTX 970, 41 prosent raskere enn GTX 980 og (også her) 7,6 prosent raskere enn GTX 980 Ti.

Om Dragon Age: Inquisition er representativt for GTX 1070s ytelse ser det ut til at oppløsningen 2560x1440 passer kortet perfekt, med en bildeflyt stabilt over 60. Tidligere kunne bare GTX 980 Ti håndtere dette, men nå blir dette kortet altså overgått av GTX 1070 også, i tillegg til GTX 1080 nå nylig.

I 3840x2160-oppløsning:

GTX 1070 er henholdsvis 51, 36 og 3,6 prosent raskere enn GTX 970, GTX 980 og GTX 980 Ti.

Når vi slår av kantutjevning og øker oppløsningen til 4K får vi fortsatt gode resultater fra vårt GTX 1070, men, hva «4K-spilling» angår er vi ikke i tvil om at det er storebroren du her bør ty til. I alle fall om du søker å unngå å inngå kompromisser med grafikkvaliteten eller FPS-en.

Neste stopp:

GTA V »

GTA V er et svært godt optimalisert spill som mange grafikkort når stabile 60 FPS i ved Full HD-oppløsning. Med et GTX 1070 i maskinen din får du imidlertid også muligheten til å oppleve Los Santos gater i 4K med 60 FPS på ultrahøye innstillinger!

Med et GTX 1070 kan du:

  • Utnytte lynraske 120- og 144Hz-skjermer i Full HD-oppløsning.
  • Nyte politijakter i 1440p-oppløsning med en bildeflyt som holder seg jevnt over 60 FPS.
  • Eller, vel, gjøre det samme i 4K-oppløsning! Som målingene våre viser skiller det kun 9 FPS mellom oppløsningene 2560x1440 og 3840x2160 når kantutjevning er slått av. Og, tro oss: GTA V ser nydelig ut i 4K også uten kantutjevning – som det ikke er behov for på 24 – 32 tommer store 4K-skjermer.

I 1080x1920-oppløsning:

GTX 1070 FE er 53 prosent raskere enn GTX 970 og 38 prosent raskere enn GTX 980. Det legger seg også, som ventet, et hakk foran GTX 980 Ti.

Full HD er en oppløsning GTX 1070 ikke svetter i. Selv om storebroren nok vil være å foretrekke for deg med en 144Hz-skjerm, ville vi valgt lillebror for 60- og 120Hz-skjermer.

I 2560x1440-oppløsning:

I oppløsningen 2560x1440 er GTX 1070 hele 55 prosent raskere enn GTX 970 og 39 prosent raskere enn GTX 980. Det er også litt avstand ned til GTX 980 Ti, hvor vi spesielt legger merke til at minimumsverdien er hele 24 prosent høyere.

Som i Dragon Age: Inquisition elsker GTX 1070 denne oppløsningen også i GTA V. Stødige 60 FPS med høye grafikkdetaljer er null problem der kortet holder seg over 70 FPS i våre tester. Også minimum-FPS-en på 42 er god nytt for alle som er allergiske mot hakking, som forstyrrer innlevelsen når de spiller.

I 3840x2160-oppløsning:

GTX 1070 er vanvittige 63 prosent raskere enn GTX 970, og hele 52 prosent raskere enn GTX 980 her i 4K-oppløsning!

Og, som nevnt, du trenger ikke et dyrt GTX 1080 for å nyte GTA V i 4K-oppløsning! Uten å ha kompromisset på annet enn kantutjevningen når vi nemlig betryggende 62 FPS.

Nå passer det kanskje å sjekke ut vår test av Asus' 4K-glis? »

Neste stopp:

The Witcher 3 »

The Witcher 3 flyter fint av gårde i Full HD-oppløsning med et GTX 1070. Dette spillets nydelige grønnkledde skoger og vakre terreng er likevel ikke ment for slike grøtete skjermer som mange av oss har vært låst til med forrige generasjons grafikkort, så det er med lettelse vi ser at 1440p-oppløsningen også her er en super match for vår testkandidat.

I 1080x1920-oppløsning:

Mens GTX 1080 ga sin forfølger, GTX 980, det glatte lag ved å overgå det med hele 40 FPS – eller smått vanvittige 65 prosent i Full HD-oppløsningen da vi testet det, er ikke GTX 1070 like hard mot kortet det erstatter. Likevel kan vi melde om gode ytelsesøkninger her også, næmere bestemt på henholdsvis 46 og 34 prosent over GTX 970 og GTX 980. GTX 980 Ti blir på sin side slått med 7 prosent.

The Witcher er langt tyngre enn både Dragon Age og GTA V. Så, om du vil ha utbytte av en rask 120- eller 144Hz-skjerm, må du enten bla opp for GTX 1080 eller kompromisse noe på grafikkinnstillingene – som vi naturligvis har stilt inn på nesten maks i våre tester.

I 2560x1440-oppløsning:

Bare GTX 1080 har til nå klart å holde stabile 60 FPS i det oppløsningen i The Witcher skrus opp til den overlegne spilloppløsningen 2560x1440. Nå har dette kortet fått selskap.

GTX 1070 karrer seg nemlig akkurat over denne magiske grensen, og, som om ikke det var nok leverer kortet også gode minimumsverdier slik at du unngår å bli dratt ut av opplevelsen av hakking når mye skjer på skjermen samtidig.

Omsatt til prosent viser målingene våre at GTX 1070 yter 45 prosent bedre enn GTX 970 og 31 prosent bedre enn GTX 980 i denne oppløsningen.

I 3840x2160-oppløsning:

Når vi går over til å teste i enda høyere oppløsning, 4K, møter GTX 1070 sin overmann. Med 37 FPS får du en tøff oppgave med å prioritere hvilke grafikkinnstillinger som skal kuttes for å få bildeflyten på fote.

Per dags dato er GTX 1080 det eneste grafikkortet du bør vurdere om du vil oppnå en jevn bildeflyt i The Witcher 3s 4K-oppløsning.

Neste stopp:

Rise of the Tomb Raider »

Rise of the Tomb Raider er testens foreløpig eneste DirectX 12-spill. Det er visuelt slående, helt nytt (men ferdig patchet) og inneholder mange nye grafikkteknologier.

I 1080x1920-oppløsning:

GTX 1070 er hele 51 prosent raskere enn GTX 970 og 39 prosent raskere enn GTX 980. GTX 980 Ti havner også under nykommeren, som yter 7,6 prosent bedre i «folkeoppløsningen» Full HD.

I 2560x1440-oppløsning:

GTX 1070 spyr her ut 52,5 prosent flere FPS enn GTX 970 og 41 prosent flere FPS enn GTX 980. I forhold til GTX 980 Ti oppleves ikke forskjellen som særlig stor med våre innstillinger, men er som vanlig rundt 7,5 prosent bedre.

I 3840x2160-oppløsning:

Med siste 1440p-test gjennomført er det helt klart at GTX 1070 er et kort for denne oppløsningen, mens det sliter hakket mer med å temme 4K-spill. Tomb Raider er intet unntak. Selv om 43 FPS for noen er nok til å kose seg med Lara Croft i 4K, ville vi helst sett verdier nærmere 50-tallet. Som i forrige spilltest, The Witcher 3, er det kun GTX 1080 som har kreftene til å håndtere henne i denne oppløsningen.

Strømbruk og temperatur »

En av de virkelig spennende nyhetene da Nvidia slapp sin Maxwell-baserte GTX 900-serie på tampen av 2014 var lavere strømforbruk. For eksempel har GeForce GTX 970 en TDP på svært lave 145 watt, noe AMDs tilsvarende kort ikke kan matche i det hele tatt.

Nå, med Pascal og krympingen fra 28 nanometer til 16 nanometer FinFET-prosess, har Nvidia økt energieffektiviteten ytterligere. Oppgitt TDP for GTX 1070 er 5 watt høyere enn for GTX 970, men våre effektivitetsmålinger viser at GTX 1070 faktisk trekker litt mindre strøm fra støpselet ditt under spilling, noe som er svært imponerende tatt i betraktning den enorme ytelsesøkningen over nevnte kort. Verdt å nevne er det også at GTX 1070 kun bruker 1x8-pin strømkontakt, mot 2x6-pin strømkontakter på GTX 970.

Det er vanskelig å sammenligne temperatur på kortene vi har testet. Spesielt på grunn av at vi her har blandet referanse-utgaver med kort som har fått påmontert påkostede kjølere fra tredjeparter som Asus, MSI, EVGA, Sapphire, Gigabyte og Gainward. Vi kan likevel slå fast at GTX 1070 Founders Edition legger seg omtrent der vi ventet, altså under storebroren. Det vil selvsagt komme modeller fra tredjepartsprodusenter som vil senke lasttemperaturen i løpet av de neste par ukene.

Merk av Founders Edition-kortene sender all varmen ut i bakkant av maskinen, mens de fleste tredjepartskort kun sender varmen ut i kabinettet ditt. Et kort med tilpasset kjøleløsning krever derfor på generelt bedre ventilasjon i resten av maskinen din for å få full effekt.

Noen ord om støy

Vi vil legge til at vi på vår nye testbenk, og i våre nye testrutiner, opprinnelig ønsket å teste støy fra alle grafikkortene. Dette la vil imidlertid fra oss, og det var det egentlig en veldig fin grunn til. Generelt støyer dagens grafikkort nemlig så lite at det var vanskelig for måleverktøyet vårt å plukke den opp over bakgrunnslyden fra ventilasjonsanlegget vårt (som er ganske stille av seg). Dessuten er forskjellen mellom dagens kort mikroskopiske. Som vi har nevnt i denne saken er det kun AMDs referanseutgaver av R9 290 og R9 290X som har støyet merkbart av de kortene vi har testet.

Heller ikke dagens GTX 1070 FE støyer særlig under last, men, på grunn av den ventede populariteten for GTX 1070 vil vi komme tilbake med en måling av støy straks vi får vår GTX 1070 TwinFrozer-modell fra MSI neste uke.

Konklusjon »

Nå har du forhåpentligvis vært innom alle de flotte grafene våre og tatt innover deg hvilken liten revolusjon GTX 1070 faktisk er over sin forgjenger, GTX 970. Vi snakker om en generell ytelsesforbedring på godt over 50 prosent om vi samler dataene fra våre fire 1440p-ytelsestester!

Så, vel fremme på konklusjonssiden forventer du kanskje å se en tallkarakter? Vi må nok skuffe deg der, foreløpig.

Det har seg nemlig slik at selv om vi vurderte å dele ut en karakter fra det absolutt øvre sjiktet av skalaen i dag, venter vi rett over helgen et grafikkort signert MSI, merket med deres TwinFrozer-kjøler og med et tilpasset kretskort.

Ettersom dette er rett rundt svingen, og de fleste ikke akkurat har muligheten til å kjøpe seg et GTX 1070 i mellomtiden likevel – takket være svært få grafikkort i markedet – avventer vi karaktersettingen til vi har testet også hva denne duellanten fra MSI er god for. Det har selvsagt med at vi ikke ønsker å slenge ut høye karakterer i dag som vi angrer på å ha gitt i morgen.

Vi vet at mange lurer på hvorvidt tredjeparts GTX 1070-kort er bedre enn Nvidias Founders Edition, og det er det vi skal forsøke å avgjøre neste uke. Det kortet som yter best ut av boksen, holder på overklokkingen vi gir det lengst uten å stritte imot, og som er det mest stillegående, kan sannsynligvis smykke seg med en 10 av 10 og et soleklart anbefaltmerke fra oss. «Taperkortet»? Vel, det må se seg fornøyd med hakket lavere karakter.

Rent gull for spillere

Det er likevel ingen tvil om at GP104-200, altså Pascal-brikken som ligger til grunn for GTX 1070 uansett versjon av kortet, er verdt sin vekt i gull for spillere. Spesielt er denne brikken og GTX 1070 en liten skattekiste for alle med raske Full HD-paneler eller skjermer med 1440p-oppløsning.

GTX 1070 er energieffektivt, og temperaturene holdes også under sjakk hele tiden samtidig som vi aldri plages av støy mens kortet leverer en konstant strøm av jevne spillscener. Målingene våre viser ytelsesøkninger over forrige generasjon som vi ikke har sett på mange år, og selv om GTX 1070 koster mer enn GTX 970 gjorde da det i sin tid ble lansert er kortet fortsatt å betegne som et «mye for pengene kort».

GTX 1080 er på sin side klart kraftigere og et soleklart valg for deg som allerede har en 4K-skjerm eller planer om å kjøpe en snart.

Vi gleder oss til neste ukes duell, til harde og lange overklokkingsøkter, støytester og utdelingen av vårt anbefaltmerke til det (eller de?) kortene som fortjener det.

Testoppsett »

Testoppsett

Vår nye 2016-testbenk.

Maskinvaren og rutinene vi tester med, samt en forklaring på hvorfor vi har valgt ut akkurat disse, er nærmere beskrevet i en egen sak om grafikkort-testriggen vår. Her følger likevel en kort oppsummering av de viktigste komponentene:

  • Hovedkort: MSI Xpower Gaming Titanium Edition
  • Prosessor: Intel Core i7 6700K
  • Minne: Corsair Vengeance 2400 MHz 16 GB
  • Strømforsyning: Corsair AX 1200W
  • Lagring: OCX Vertex 460A

Vi tester alltid nye grafikkort med nyeste stabile driver fra AMD eller Nvidia.

Dagens GTX 1070 er testet med GeForce Driver 368.19, som kun har vært tilgjengelig for anmeldere nå før lansering.

Grafikkort lansert før mai 2016, da vi ettertestet flere av dem på vår nye grafikkort-testbenk, bruker følgende drivere:

  • AMD-kort: Radeon Software Crimson Edition 16.4.1
  • Nvidia-kort: GeForce Game Ready Driver 364.72

Her kan du laste ned nyeste driver for ditt grafikkort:

Syntetisk ytelse måles med 3DMark «Fire Strike 1.1». Spillytelse måles i Dragon Age: Inquisition, Grand Theft Auto V, The Witcher 3: Wild Hunt og Rise of the Tomb Raider. Vi tester i tre oppløsninger: 1920x1080, 2560x1440 og 3840x2160. Bildeflyten måles med innebygde måleverktøy hvor tilgjengelig – eller i The Witchers tilfelle – med Fraps. Samtlige spilltester kjøres minimum to ganger i hver oppløsning for å sikre at vi har stabile og representative resultater.

Temperaturmålinger gjør vi med GPU-Z, og temperaturen som registreres er den høyest oppnådde under ytelsesmålingen av Rise of the Tomb Raider i 2560x1440-oppløsning, som for øvrig er omtrent 40 minutter inn i testløpet vårt. Grafikkortene skal dermed ha rukket å bli skikkelig varme i trøya. Effektmålinger, altså hvor mange watt hele testsystemet vårt drar under last, overvåker vi og leser av ved stikkontakten i løpet av samme test.

Les mer om hvordan vi tester grafikkortene våre her »

Les også
AMD Radeon RX Vega 56: Yter bedre enn GTX 1070, men vi hater referansedesignet
Les også
Zotac GTX 1070 «AMP! Extreme»: – Å kjære, for et massivt kort
Les også
MSI GTX 1080 «Gaming X» møter Nvidia GTX 1080 Founders Edition: MSI GTX 1080 «Gaming X»
Les også
Ytelsestest av Deus Ex: Mankind Divided
Les også
Vi har testet DirectX 12-ytelsen til 17 grafikkort
Les også
Denne boksen gir laptop-en din «superkrefter»
Les også
Gigabyte har laget en GTX 1070 for mini-maskiner
Les også
Nå er grafikkortet som skal demokratisere VR her
Les også
MSI og Asus har sendt «dopede» kort til media
Les også
Forumbruker hevder å ha testet ytelsen på GTX 1080M
Les også
EVGA trapper opp satsningen i Norge
Les også
MSI GTX 1070 «Gaming X»: Test av MSI GTX 1070 «Gaming X»
Les også
...og vips så brøt vi 2GHz-merket!
Les også
Nvidia: Så godt yter GTX 1070
Les også
Nvidia GeForce GTX 1080 «Founders Edition»: Heis flagget for 60 FPS i 4K!
Les også
Dette er GTX 1080 og GTX 1070
annonse