Tek.no

Test

Sony Ericsson Vivaz Pro

25 Aug 2010 13:00

Sony Ericsson Vivaz Pro

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Vi har tidligere i år anmeldt HD-videomobilen Sony Ericsson Vivaz, og nå er altså Pro-versjonen med uttrekkbart tastatur klar for det norske markedet.
Det er verdt å merke seg at det er flere ting enn tastaturet som skiller de to kameratelefonene til tross for store likheter i både design og maskinvare.

Feminint og maskulint

Designen er relativt likt, med avrundede kanter og bakside, men Vivaz Pro er naturligvis noe tykkere på grunn av det uttrekkbare tastaturet. Vi snakker likevel om en relativt liten og nett mobil sett i forhold til en del av smartmobilene i samme klasse. Mobilen kommer i to ulike farger – sort eller hvit og lysgrønn. Den mannlige delen av redaksjonen foretrekker den sorte versjonen, mens damene liker den hvite og grønne varianten. Prisen på Vivaz Pro og Vivaz er relativt lik, begge mobilene koster rundt 2 800 - 2 900 kroner.


Fronten er dominert av den samme 640 x 360 pikslers skjermen som Vivaz har, med en størrelse på 3,2 tommer. Det betyr at pikseltettheten er god, og i rett lys er skjermen strålende å se bilder og video på. I bunnen finner du tre ulike knapper, til høyre og venstre de tradisjonelle ringeknappene, mens tasten i midten tar deg til hovedmenyen.
Det er på baksiden at vi finner første tegn på at Vivaz Pro skiller seg kraftig fra lillebroren. Kameraet har 5,1 megapikslers oppløsning mot Vivaz’ åtte megapiksler. Plasseringen av kameraet og av/på-knappen er noe forskjellig, sistnevnte er nå plassert på baksiden i stedet for på toppen av mobilen.
På venstresiden har du utgang for en standard 3,5 mm headset-plugg og en micro-usb-tilkobling. All kudos til Sony Ericsson for at de har kvittet seg med den digre, proprietære klumpen av en plugg de tidligere brukte. Er du av den ekshibisjonistiske typen er her også en liten knott som gjør at telefonen står støtt om du vil filme eller ta bilder av deg selv, eller kjøre videokonferanse. På høyresiden har du volum/zoom-knapper, samt dedikerte taster for henholdsvis video og kamera. Sammenliknet med lillebror ser Vivaz Pro slett ikke verst ut, de få ekstra millimeterne ekstra i tykkelse er bare kledelig, men det er fortsatt et lite plastikkpreg over modellen.

Kamera og video
Både Vivaz og Vivaz Pro har fokus på kamera og video, og kan begge ta opp film i HD. Men Pro-en har fem megapikslers kamera mot storebrors åtte.
Bildene blir likevel gode i godt lys på Vivaz Pro, selv om fargegjengivningen i enkelte tilfeller blir noe overmettet og lyse områder noe utbrent. Bildene er skarpe og har god detaljgengivelse, men bilder tatt i dårlig lys preges av at Vivaz ikke har skikkelig blitz. Du kan selv bedømme bildekvaliteten på neste side i testen.
Video fungerer også bra, men Vivaz Pro har samme problem som på mange mobilkamera – det hakker noe. Likevel, bildet er skarpt og spesielt når du filmer motiver med på avstand fungerer det godt. Investerer du i et lite stativ, vil mye av ristingen elimineres, men samtidig blir det mer plunder og mindre enkelt å fange øyeblikkene – som jo er fordelen med mobilvideo.
Håper du på å kunne vise fram videoene dine på stor skjerm i HD-kvalitet må vi nok skuffe deg – komprimeringen er såpass hard at selv på vår 22-tommers PC-skjerm blir bildet kornete.
Det er i det hele tatt liten forskjell på kvaliteten både på bilder og video fra den originale Vivazen som har åtte megapiksler, mot Vivaz Pros fem megapiksler, noen som igjen understreker at bildekvaliteten på mobiler bestemmes mer av bildebrikke, prosessering og optikk enn antall piksler.
Her er en video vi filmet med Vivaz Pro og lastet direkte til vår YouTube-konto:

Ikke imponerende trykkskjerm

Så hvordan fungerer resten av Vivaz Pro? Det første vi legger merke til er den trykkfølsomme skjermen. Dette er en resistiv skjerm, det vil si at du virkelig må trykke på den for å få respons – i motsetning til kapasitive skjermer som på HTC Desire og iPhone 4 hvor en lett berøring er nok. Skjermen er treg og lite følsom, så vi er ikke helt fornøyd med fingerfølelsen på mobilen. I motsetning til Vivaz har Pro-versjonen heller ikke noen egen penn til å trykke på skjermen med, her skal det uttrekkbare tastaturet sørge for at navigasjonsopplevelsen blir enklere.
Og for å ta tastaturet med det samme – vi har lite å utsette her. I mørke omgivelser er tastene bakbelyste, og de er store og gode nok til at man kan knaste e-poster og meldinger nokså kjapt. Vårt testeksemplar har kun svenske taster, men Sony Ericssons representanter har lovet at når telefoner kommer i salg i neste uke er norsk tastatur på plass.


På touch-siden har telefonen store og gode ikoner vi kan trykke på. Men iblant dukker det opp lister og menyvalg som er mer egnet for valgtaster enn for fingertrykk. Er du vant til Symbian-modeller som Nokia N95 eller tilsvarende, så vil du antakelig se på Vivaz som en telefon det er enklere å bruke. For oss som har knastet på iPhone iOS 4.0 og HTCs siste toppmodeller blir dette for dårlig.
Responsen på skjermen er treg, og å måtte trykke flere ganger for å få utført enkle funksjoner føles veldig gammeldags. Operativsystemet Symbian Series 60 virker bare mer og mer utdatert etter som vi har testet iPhone OS 4.0, Android v2.1 med ulike grensesnitt og Samsungs nye Bada-system. Menyvalgene er ikke spesielt intuitive og applikasjonsutvalget begrenset til hva som finnes i Sony Ericssons PlayNow-butikk eller Symbian S60-applikasjoner du finner andre steder på nettet. Dessverre er disse ofte ikke optimalisert i forhold til skjermstørrelse og tastatur på spesifikke modeller.
Vi opplevde også flere problemer med PlayNow under testingen av Vivaz Pro. Siden var innimellom utilgjengelig, og hadde problemer med kredittkortinformasjon. PlayNow skal ha ros for at kortinformasjonen huskes slik at man slipper å taste inn 16 siffer for hvert kjøp, men helt trygt føles det ikke. Første gang fikk vi riktig nok betalt og ble belastet for kjøpet, men applikasjonen ble ikke lastet ned. De neste gangene fikk vi bare beskjed om at transaksjonen feilet, og fikk aldri gjennomført kjøpene våre til tross for at vi prøvde flere ganger.
Å laste ned gratisapps går greit, og godt er det. Her er nemlig Twitter preinstallert på telefonen, men ikke Facebook. Vi savner også muligheten til å selv legge opp programmer på startsiden på mobilen, det nærmeste vi kommer er snarveitasten fra navigasjonslinjen på toppen av skjermen. Vivaz Pro har fem ulike startsider du kan skifte mellom ved å dra skjermen til siden.

Bra tastatur
Tastaturet hjelper på den dårlige responsen på skjermen, men det er likevel ikke mulig å styre mobilen kun via keyboardet. Du kan bruke piltastene og enter-knappen for mange valg, men innimellom må du inn og bekrefte via skjermtastaturet.
Vivaz Pro er lettere å ha med å gjøre enn Vivaz-en på grunn av det innebygde tastaturet, men det er dessverre ikke nok til overkomme det faktum at Symbian S60 begynner å bli kraftig utdatert. Brukergrensesnittet har ikke utviklet seg mye fra tidligere Sony Ericsson-enheter, og vi irriterer oss til stadighet over ulogiske menyvalg, å måtte dobbelklikke på menyvalg og tungvinte løsninger for å skifte mellom applikasjoner og valg.
Mediespilleren er som vanlig fra Sony Ericsson svært bra. Telefonen har også DLNA, slik at du kan bruke telefonen som medieserver. Her kan du lese vår utfyllende artikkel om DLNA og hvordan du tar det i bruk.

God, men dyr navigasjon

Vivaz har GPS og den medfølgende navigasjonsløsningen fra WisePilot dekker det meste av verden, og fungerer bra ved bilnavigasjon. Men dette er en online-tjeneste der kartene og ruteberegning ligger på en server. Trafikkinformasjon dukker opp på skjermen når vi planlegger en rute. Men om turen går over grensen kommer trafikkmeldingene på det lokale språket. Du skal med andre ord være rimelig språkmektig for å ha glede av denne funksjonen på en rundreise i Europa.
WisePilot varsler også om fotobokser langs kjøreruten, i tillegg til at vi kan hente inn ulike værvarsel.
Stemmen som loser deg frem er lett å høre. Med mindre du har aversjoner mot å la deg dirigere av en kvinne, så er WisePilot et godt navigasjonsverktøy. Husk bare at det kan koste en del å bruke denne nettbaserte løsningen utenfor Norge.
Etter kjøreturen dukker en turrapport opp på skjermen. Denne kan lagres og kommer godt med om du for eksempel skal skrive kjørebok.
Dessverre løper abonnementet ut etter 30 dager. En årslisens for Europa koster mellom 550 og 600 kroner, noe som gjør dette til en svært dyr tjeneste. Velger du en Nokia-mobil med samme operativsystem er navigasjon over hele verden inkludert for all fremtid.
Alt i alt er det lite å utsette på maskinvaren i Sony Ericssons siste kameramobil, dessverre trekkes brukervennlighet og telefonopplevelsen kraftig ned av Symbian S60. Vivaz Pro er likevel den eneste telefonen på markedet som kombinerer et godt videokamera med et uttrekkbart tastatur, så vi tror telefonen vil finne sin nisje.

Er du på jakt etter andre alternativer til Sony Ericsson Vivaz Pro? Alternativene under kan være verdt å ta en titt på, trykk på lenkene for å lese våre tester av modellene.
Vivaz Pro er i en liten nisje for seg selv, men andre telefoner det kan være verdt å ta en titt på er Xperia X10 Mini Pro, også fra Sony Ericsson. Denne minitelefonen har ikke like bra kamera som Vivaz-en, men en hendig størrelse og uttrekkbart tastatur. Prisen ligger noe under Vivaz Pro, rundt 2 600 kroner.
En annen mulighet er LGs GW620, en Android-modell med uttrekkbart tastatur. For 2 700 kroner får du en tastaturmobil, men heller ikke LG når helt opp til kamerakvaliteten – fem megapiksler til tross.

Les også