TestNikon Coolpix A

Dette kameraet trives best i dagslys

Du kommer enten til å elske eller hate Nikon Coolpix A.

Byggekvalitet

Nikons tidligere forsøk på et speilløst systemkamera, 1-systemet, ble møtt med en blandet mottakelse blant forbrukerne. De samme tilbakemeldingene ble stadig nevnt: Overpriset, kjedelig og med en svært liten bildebrikke. Riktignok var 1-systemet kjemperaskt, men det hjalp lite når så få kjøpte det.

Nye takter

Så kom Nikon plutselig med Coolpix A. APS-C-bildebrikken, tilsvarende det som er i de aller fleste speilreflekser, var et kraftig hopp fra bildebrikkene i Nikon 1-systemet, og plutselig så ting lysere ut.

Prisen er fortsatt stiv, men Nikon har utstyrt Coolpix A med optikk som ser svært lovende ut: 28 mm-tilsvarende f/2.8, svært kompakt og tilsynelatende veldig skarpt. Kombinert med at Coolpix A generelt også er kompakt, så har Nikon en pakke som vi gleder oss til å bruke.

Nylig testet vi Fujifilms X100S. 35mm-tilsvarende f/2.0, både optisk og elektronisk søker, og et enda mer gjennomført utseende. Det var to tusenlapper dyrere, men det hindret oss ikke fra å rose det opp i skyene. Hvordan måler Coolpix A opp mot denne konkurrenten? Vi ga kameraet en sjanse, og på de neste sidene får du dommen.

Her ser du hvordan Coolpix A-spesifikasjonene er i sammenligning med noen av konkurrentene:

Fujifilm FinePix X100S Nikon Coolpix A Olympus OM-D E-M5 Sony NEX-6 Sony Cyber-shot DSC-RX1
Oppløsning:16 megapiksler16,2 megapiksler16,1 megapiksler16,1 megapiksler24,3 megapiksler
Brikketype:X-Trans CMOSCMOSLiveMOSCMOSExmor-R CMOS
Brikke- størrelse:APS-C (328,56 mm²)APS-C (370,5 mm²)MicroFourThirds (220 mm²)APS-C (366,6 mm²)Fullformat (855,62 mm²)
Batterikapasitet:330 bilder230 bilder360 bilder360 bilder270 bilder
RAW-støtte:Krysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av
Vekt:405 gram299 gram373 gram287 gram453 gram
Pris per dags dato:ca kr 9600,- *ca kr 7500,-* ca kr 6955,- ca kr 5820,- ca kr 24000,- *

* = Inkludert kitobjektiv

Sjekk flere spesifikasjoner på Nikon Coolpix A i prisguiden

Fysisk

Coolpix A er etter vår kjennskap det minste kompaktkameraet på markedet utstyrt med en APS-C-bildebrikke eller større. Det er ikke verst, men det gjør det enda mer interessant å se på byggekvalitet og utformingen av kameraet. Kameraet veier under 300 gram med batteri og minnekort, og skulle du oppleve at dette kameraet blir for tungt tror vi ikke Nikon kan få skylden.

Kameraet er så kompakt at de knappene som har funnet veien til Coolpix A ikke har særlig god avstand til hverandre. Men det er akkurat nok. Kameraets bakside er preget av en tretommers skjerm, samt ni knapper og et instillingshjul. På toppen av kameraet finner vi fra venstre en integrert blits, en blitssko, programvelger, av/på-knapp, og til slutt, enda et instillingshjul.

Nikon Coolpix A _ISO 100_1-250 sec at f - 7,1. Foto: Anton Ligaarden.

En av de største rivalene til Coolpix A er antakeligvis Fujifilms X100S, som både er betraktelig større og noe dyrere. Til X100S forsvar er den hakket mer avansert og kommer utstyrt med en integrert hybridsøker (elektronisk og optisk) og mer lyssterk optikk.

Coolpix A føles veldig solid, og vi har ingen tvil om at den tåler en støyt eller to. Det er også overraskende at de har klart å oppnå dette og samtidig klart å holde fluevekten intakt. Kameraet er pakket inn i en aluminiumslegering og ytterst magnesiumlegering; svært solide materialer som er vanligst å bruke på kameraer av det dyre slaget, som Coolpix A må tåle å nevnes i samme ordlag som.

På neste side tar vi for oss skjerm og batterikapasitet »