TestDen store dekningstesten 2016

Norges største test av mobildekning

Vi har kjørt 5000 kilometer og gjort mer enn 2000 målinger for å finne ut hvilken operatør som er best der du bor.

Mobildekning

For to år siden gjennomførte vi det som den gangen var Norges desidert største test av mobilnettene. Da var 4G såvidt i startgropen, og veldig mange steder målte vi forholdsvis lave hastigheter. I Nord-Norge var det for eksempel kun Telenor som hadde 4G-dekning. Surfeopplevelsen for mange i Norge må med andre ord ha vært ganske begredelig på det tidspunktet.

I løpet av de siste to årene har både Telenor og Telia (tidligere NetCom) bygget 4G-dekning for harde livet over hele landet – og det var på høy tid med en ny dekningstest. Og denne gangen har vi mer enn doblet antallet målepunkter.

Etter å ha kjørt mer enn 5000 kilometer på kryss og tvers i Norge kan vi slå fast at det har skjedd enormt mye med mobilnettene i Norge siden forrige test.

Ikke bare er det nå 4G nesten overalt i hele Norge – inkludert Nord-Norge – hastighetene vi målte på vår rundreise var også vesentlig høyere enn sist.

Slik har vi gjort testen

Denne testen fokuserer på «mobilt bredbånd» via mobiltelefonen, med vekt på surfing, strømming og annen dataintensiv bruk av mobiltelefonen. Målet er å gi Tek-leserne best mulig forutsetninger for å velge det mobilnettet som gir den beste opplevelsen når det gjelder hastighet, dekning og pålitelighet.

Vi sendte ut til sammen ni personer som tok for seg hver sine deler av landet, og gjennomførte totalt over 2000 punktmålinger på nesten 350 steder fra Lindesnes i sør, Vestkapp i vest, Nordkapp i Nord og Vardø i øst. Målingene er gjort med testprogrammet Ookla Speedtest mot samme testserver.

For hvert målepunkt registrerer vi opp- og nedlastingshastighet, GPS-posisjon og tidspunkt. Det er nedlastingshastigheten vi har lagt mest vekt på.

For at det skal bli enklere for deg å finne resultatene der du bor, har vi delt inn Norge i fire områder.

(artikkelen fortsetter under kartet)

Klikk på det aktuelle området på kartet for å vise resultatene for ditt område:

Vi delte inn Norge i fire områder og sendte ni journalister og frilansere ut på veien. Klikk på det aktuelle området for å lese resultatene for området.

Vi har testet de to operatørene som har bygget ut nett som kan brukes på mobiltelefon, altså Telia og Telenor. Ice bygger også ut et 4G-nett, men deres nett kan foreløpig kun brukes på portable trådløse rutere for mobilt bredbånd, ikke på mobiltelefon. Ice-kunder på mobil får i dag dekning kun via Telias nett, inntil Ice senere lanserer VoLTE (Voice over LTE) – en teknologi som muliggjør tale over 4G-nettet. Dekningen til Ice-kunder på mobil vil altså være den samme som om du har et Telia-abonnement, med unntak av at Ice har et øvre tak på 50 Mbit/s.

Stemmer det at Ice-kunder får like bra dekning som Telia-kunder? Vi har sjekket »

God utsikt fra Kvænangsfjellet. Her var Telia fire ganger raskere enn Telenor.

Testen er gjort på identiske mobiltelefoner. Samsung Norge har lånt oss et større antall Samsung Galaxy S7- og S7 Edge-mobiltelefoner som vi har brukt under testingen. Dette er en telefon med god antenne, og som støtter alle frekvensene som brukes her i Norge. Vi har brukt SIM-kort uten noen hastighetsbegrensninger og med store datapakker.

Sammenlign og finn billig mobilt bredbånd for din bruk med vår tjeneste »

Lokale variasjoner

Når vi har testet har vi både målt langs hovedveiene, men også tatt mange avstikkere. Det er gjort målinger både i byer og tettsteder, i boligområder utenfor tettsteder, på rasteplasser og i avsidesliggende områder.

I en slik test vil det alltid kunne være store lokale variasjoner. Norge er et land med mye fjell og daler, og ikke et enkelt land å bygge mobildekning i. Kjører du noen meter kan du få helt andre måleresultater, og faktorer som antall samtidige brukere på basestasjonen, tid på døgnet og meterologiske forhold kan påvirke resultatet. Men siden vi har gjort svært mange målinger vil testen likevel gi et godt totalbilde av hvor gode de to operatørene er.

Dette kartet viser i utgangspunktet alle stedene hvor vi fikk god dekning (over 15 Mbit/s).
Trykk på ikonet øverst til venstre for flere valg.

Svært jevnt

I testen fra 2014 var det ingen tvil om hvem som var best av Telenor og Telia (den gang NetCom). Telenor hadde gjennomgående mye bedre dekning enn Telia, med unntak av enkelte områder i Sør-Norge, Midt-Norge og på nordvest-landet. I Nord-Norge fungerte Telia svært dårlig.

I år er situasjonen en helt annen. De aller fleste stedene vi målte oppnådde vi svært gode hastigheter med både Telenor og Telia, og det var ganske vilkårlig hvem som var best. Gjennomsnittshastigheten vi målte for hele landet var nesten lik for de to operatørene.

Når vi skal kåre en vinner i år har vi ikke bare sett på makshastigheten du får, siden høye hastigheter også kan ha å gjøre med at den aktuelle operatøren kanskje har færre kunder tilkoblet sine basestasjoner. I tillegg er det heller ikke så viktig om du får 40 eller 60 Mbit/s på et målepunkt, om du har et mobilabonnement som er strupet på for eksempel 20 Mbit/s. Selv en 10 Mbit/s-forbindelse vil være nok til å kunne strømme video i høy kvalitet til mobiltelefonen.

For å kunne skille vinneren fra taperen har vi i tillegg til makshastighetene også sett på hvilken operatør som har flest målepunkter hvor vi oppnår uakseptabelt lave hastigheter, hvilken operatør som oppnår de hastighetene folk flest trenger (som vi definerer til minst 15 Mbit/s), og hvilken operatør som har flest punkter med svært høy hastighet. Så har vi gjort en totalvurdering.

Vi delte inn i fire hastighetsklasser:

HastighetOppleves som
Svært dårlig0-5 Mbit/sDårlig brukeropplevelse, kan fungere til nød.
Bra 5-15 Mbit/sFungerer greit i de fleste tilfeller til nettsurfing, e-post og antagelig også videostrømming om du er i det øvre hastighetssjiktet.
Meget bra15-40 Mbit/sVeldig god brukeropplevelse. Strøm video i HD-kvalitet problemfritt og last ned apper forholdsvis raskt.
ImponerendeOver 40 Mbit/sSvært god brukeropplevelse. Raske nedlastinger og mulighet til å dele mobilnettet med flere uten problemer.

Du kan selv se hvilke hastigheter de ulike operatørene klarer ved å gå inn på kartene og velge ønsket hastighet.

Når vi har kåret vinneren har vi sett på hvilken operatør som gir deg gode hastigheter (mer enn 15 Mbit/s) og samtidig har færrest «huller» i dekningen sin – altså steder der du får svært lave hastigheter.

På de neste sidene skal vi ta for oss fire ulike deler av landet, før vi konkluderer på siste side.

Gå rett til konklusjonen »