Til hovedinnhold
TestDen store dekningstesten 2016

Norges største test av mobildekning

Vi har kjørt 5000 kilometer og gjort mer enn 2000 målinger for å finne ut hvilken operatør som er best der du bor.

Montasje, Tek.no

Mobildekning

For to år siden gjennomførte vi det som den gangen var Norges desidert største test av mobilnettene. Da var 4G såvidt i startgropen, og veldig mange steder målte vi forholdsvis lave hastigheter. I Nord-Norge var det for eksempel kun Telenor som hadde 4G-dekning. Surfeopplevelsen for mange i Norge må med andre ord ha vært ganske begredelig på det tidspunktet.

I løpet av de siste to årene har både Telenor og Telia (tidligere NetCom) bygget 4G-dekning for harde livet over hele landet – og det var på høy tid med en ny dekningstest. Og denne gangen har vi mer enn doblet antallet målepunkter.

Etter å ha kjørt mer enn 5000 kilometer på kryss og tvers i Norge kan vi slå fast at det har skjedd enormt mye med mobilnettene i Norge siden forrige test.

Ikke bare er det nå 4G nesten overalt i hele Norge – inkludert Nord-Norge – hastighetene vi målte på vår rundreise var også vesentlig høyere enn sist.

Slik har vi gjort testen

Denne testen fokuserer på «mobilt bredbånd» via mobiltelefonen, med vekt på surfing, strømming og annen dataintensiv bruk av mobiltelefonen. Målet er å gi Tek-leserne best mulig forutsetninger for å velge det mobilnettet som gir den beste opplevelsen når det gjelder hastighet, dekning og pålitelighet.

Vi sendte ut til sammen ni personer som tok for seg hver sine deler av landet, og gjennomførte totalt over 2000 punktmålinger på nesten 350 steder fra Lindesnes i sør, Vestkapp i vest, Nordkapp i Nord og Vardø i øst. Målingene er gjort med testprogrammet Ookla Speedtest mot samme testserver.

For hvert målepunkt registrerer vi opp- og nedlastingshastighet, GPS-posisjon og tidspunkt. Det er nedlastingshastigheten vi har lagt mest vekt på.

For at det skal bli enklere for deg å finne resultatene der du bor, har vi delt inn Norge i fire områder.

(artikkelen fortsetter under kartet)

Klikk på det aktuelle området på kartet for å vise resultatene for ditt område:

Vi delte inn Norge i fire områder og sendte ni journalister og frilansere ut på veien. Klikk på det aktuelle området for å lese resultatene for området.
Tek.no/Google Maps

Vi har testet de to operatørene som har bygget ut nett som kan brukes på mobiltelefon, altså Telia og Telenor. Ice bygger også ut et 4G-nett, men deres nett kan foreløpig kun brukes på portable trådløse rutere for mobilt bredbånd, ikke på mobiltelefon. Ice-kunder på mobil får i dag dekning kun via Telias nett, inntil Ice senere lanserer VoLTE (Voice over LTE) – en teknologi som muliggjør tale over 4G-nettet. Dekningen til Ice-kunder på mobil vil altså være den samme som om du har et Telia-abonnement, med unntak av at Ice har et øvre tak på 50 Mbit/s.

Stemmer det at Ice-kunder får like bra dekning som Telia-kunder? Vi har sjekket »

God utsikt fra Kvænangsfjellet. Her var Telia fire ganger raskere enn Telenor.
Mathias Lekanger

Testen er gjort på identiske mobiltelefoner. Samsung Norge har lånt oss et større antall Samsung Galaxy S7- og S7 Edge-mobiltelefoner som vi har brukt under testingen. Dette er en telefon med god antenne, og som støtter alle frekvensene som brukes her i Norge. Vi har brukt SIM-kort uten noen hastighetsbegrensninger og med store datapakker.

Sammenlign og finn billig mobilt bredbånd for din bruk med vår tjeneste »

Lokale variasjoner

Når vi har testet har vi både målt langs hovedveiene, men også tatt mange avstikkere. Det er gjort målinger både i byer og tettsteder, i boligområder utenfor tettsteder, på rasteplasser og i avsidesliggende områder.

I en slik test vil det alltid kunne være store lokale variasjoner. Norge er et land med mye fjell og daler, og ikke et enkelt land å bygge mobildekning i. Kjører du noen meter kan du få helt andre måleresultater, og faktorer som antall samtidige brukere på basestasjonen, tid på døgnet og meterologiske forhold kan påvirke resultatet. Men siden vi har gjort svært mange målinger vil testen likevel gi et godt totalbilde av hvor gode de to operatørene er.

Dette kartet viser i utgangspunktet alle stedene hvor vi fikk god dekning (over 15 Mbit/s).
Trykk på ikonet øverst til venstre for flere valg.

Svært jevnt

I testen fra 2014 var det ingen tvil om hvem som var best av Telenor og Telia (den gang NetCom). Telenor hadde gjennomgående mye bedre dekning enn Telia, med unntak av enkelte områder i Sør-Norge, Midt-Norge og på nordvest-landet. I Nord-Norge fungerte Telia svært dårlig.

I år er situasjonen en helt annen. De aller fleste stedene vi målte oppnådde vi svært gode hastigheter med både Telenor og Telia, og det var ganske vilkårlig hvem som var best. Gjennomsnittshastigheten vi målte for hele landet var nesten lik for de to operatørene.

Når vi skal kåre en vinner i år har vi ikke bare sett på makshastigheten du får, siden høye hastigheter også kan ha å gjøre med at den aktuelle operatøren kanskje har færre kunder tilkoblet sine basestasjoner. I tillegg er det heller ikke så viktig om du får 40 eller 60 Mbit/s på et målepunkt, om du har et mobilabonnement som er strupet på for eksempel 20 Mbit/s. Selv en 10 Mbit/s-forbindelse vil være nok til å kunne strømme video i høy kvalitet til mobiltelefonen.

For å kunne skille vinneren fra taperen har vi i tillegg til makshastighetene også sett på hvilken operatør som har flest målepunkter hvor vi oppnår uakseptabelt lave hastigheter, hvilken operatør som oppnår de hastighetene folk flest trenger (som vi definerer til minst 15 Mbit/s), og hvilken operatør som har flest punkter med svært høy hastighet. Så har vi gjort en totalvurdering.

Vi delte inn i fire hastighetsklasser:

HastighetOppleves som
Svært dårlig0-5 Mbit/sDårlig brukeropplevelse, kan fungere til nød.
Bra 5-15 Mbit/sFungerer greit i de fleste tilfeller til nettsurfing, e-post og antagelig også videostrømming om du er i det øvre hastighetssjiktet.
Meget bra15-40 Mbit/sVeldig god brukeropplevelse. Strøm video i HD-kvalitet problemfritt og last ned apper forholdsvis raskt.
ImponerendeOver 40 Mbit/sSvært god brukeropplevelse. Raske nedlastinger og mulighet til å dele mobilnettet med flere uten problemer.

Du kan selv se hvilke hastigheter de ulike operatørene klarer ved å gå inn på kartene og velge ønsket hastighet.

Når vi har kåret vinneren har vi sett på hvilken operatør som gir deg gode hastigheter (mer enn 15 Mbit/s) og samtidig har færrest «huller» i dekningen sin – altså steder der du får svært lave hastigheter.

På de neste sidene skal vi ta for oss fire ulike deler av landet, før vi konkluderer på siste side.

Gå rett til konklusjonen »

Østlandet

I testen vi gjorde for to år siden leverte både Telia og Telenor gode hastigheter på østlandet, og dette var ett av de områdene hvor 4G var best utbygd den gangen. Også i årets test er resultatene svært gode for begge operatørene. Siden forrige test har det naturligvis blitt bygget mye mer dekning, samtidig som man også har tatt i bruk nye frekvenser (800 MHz), som gir bedre dekning over større områder.

Henrik Wergeland sjekket dekningen sammen med Niklas Plikk i Eidsvoll.
Niklas Plikk, Tek.no

Når vi har definert områdene i denne testen har vi tatt utgangspunkt i de ulike rutene vi kjørte da vi testet, og vi følger derfor ikke fylkesgrenser. Området «Østlandet» har vi definert som området rundt Oslo og Drammen, hele Østfold og Akershus, samt deler av Hedmark og Oppland opp til Lillehammer.

Hastighetene vi oppnådde for Telenor ligger i snitt på mer enn det dobbelte av hva vi oppnådde for to år siden. For Telia er forbedringen formidabel – her snakker vi om en hastighetsforbedring på 3-4 ganger. Noen steder var ytelsesøkningen enda høyere. For eksempel oppnådde Telenor i 2014 en hastighet på 14,2 Mbit/s i Ski sentrum, mens de i år leverte 134,8 Mbit/s i år – mer enn ni ganger høyere. Telia leverte 25 Mbit/s i 2014 i Ski, og respektable 185,1 Mbit/s i år – mer enn sju ganger høyere.

Telenor oppnår likevel noe bedre gjennomsnittsytelse, og Telenor har også noen flere målinger med hastighet på mer enn 40 Mbit/s.

Men selv om Telenor har en knapp ledelse på de høye hastighetene, er det likevel Telenor som har flest målepunkter med veldig lave hastigher.9,5 prosent av målingene til Telenor var på under 5 Mbit/s, mot bare 4,8 prosent av målepunktene til Telia. Enkelte steder hadde Telenor kun Edge-dekning, blant annet på en lang strekning mellom Ørje og Bjørkelangen, i Aremark i Østfold. Her viste telefondisplayet «E» nesten hele tiden på Telenor-mobilen, mens det var full 4G-dekning med Telia. Dette er et område som vil bli bygget ut til 4G i 3. kvartal, får vi opplyst fra Telenor.

Totalt sett er forskjellene såpass små at det for de fleste vil være likegyldig hvilken operatør du velger.

Best på Østlandet: Uavgjort

Kartet til venstre viser hvilken operatør som har høyest målt nedlastingshastighet på det aktuelle stedet. På kartet til høyre har vi markert hvilke operatører som har svært dårlige nedlastingshastigherer på det aktuelle målepunktet. Klikk på kartet for å zoome inn på områder, og klikk så på målepunktene for å se hvilke hastigher vi målte akkurat der.

Målte gjennomsnittshastigheter (Mbit/s)

- = Ikke dekning
Uthevet skrift i tabellen = Nedlastingshastighet under 5 Mbit/s

Sted Telenor, ned Telenor, opp Telia, ned Telia, opp
Aremark, Nordbyskogen7,51,619,01,2
Asker126,747,0175,543,0
Askim28,30,9 4,316,2
Asmaløy, Rød103,632,763,917,3
Aspedammen 0,1-- -
Bakke/Iddefjordsveien21,53,829,54,4
Bjørkelangen kirke6,76,416,411,7
Bokerød 0,20,245,319,5
Båstad sentrum v/YX90,446,632,721,6
Circle K Dal, ved Vognveien56,05,160,46,6
Degernes150,647,017,31,5
Degernes, Bjerkeli87,48,017,03,5
Drammen135,348,3168,738,0
Drammen66,732,0180,037,7
E16 mot hønefoss16,41,216,94,6
E6 rett før Espa35,22,858,58,1
Eidsvoll44,62,4 1,90,8
Eidsvollbygget80,35,86,18,3
Fossby24,83,033,74,5
Fredrikstad, Brohodet øst186,140,06,36,1
Fredrikstad, Jet/Seut50,213,767,413,6
Fredrikstad, Kråkerøy Super48,527,436,29,7
Gan11,03,911,33,3
Garderåsen, Fetsund7,21,35,41,3
Gressvik, Solgård146,717,065,642,8
Greåker5,30,488,124,5
Grålum226,024,7101,043,0
Hafslund177,342,877,245,4
Haga Stasjon63,23,58,93,0
Halden, Fredriksten Festning20,335,339,744,5
Halden, Rød58,219,528,08,2
Holmsbu126,347,7139,725,3
Hvaler, Stokken14,719,685,911,8
Hønefoss46,439,934,21,9
Hønefoss Sentrum44,715,444,516,0
Ise166,423,173,92,4
Jeløy, Balaklavatoppen89,424,468,316,8
jevnaker156,746,350,09,9
Jåvall0,20,147,314,7
Kløfta/E 6134,044,287,430,6
Kongsvinger, Kongssenteret83,626,780,441,5
Kornsjø 0,20,125,52,0
Kråkerøy Kirke, Holte Vest153,341,699,528,0
Langholmen/Ystehedekilen15,83,5167,05,9
Leirsund IL14,55,523,10,9
Lierbyen111,547,0265,045,3
Lillehammer, Strandtorget99,144,888,844,7
Lillestrøm, Rema1000146,937,151,116,4
Lundeby badeplass10,44,332,013,2
Lunner147,137,213,312,5
Maura132,04,119,03,0
Momarken111,09,8116,410,1
Moss Rådhus72,831,699,710,2
Moss stasjon57,221,867,327,2
Moss, Melløs/Øre131,134,157,221,3
Moss, Tigerplassen105,823,950,413,1
Navestad88,434,627,511,7
Nebbejordet55,71,6134,021,9
Nes Kirke21,42,546,63,2
Nes, langs E1622,70,533,519,7
Oppåkermoen60,713,766,01,7
Oslo, Rådhusplassen73,048,062,038,9
Oslo, Stortorget134,146,581,722,4
Prestebakke 0,20,1 2,43,9
Rakkestad115,411,141,115,8
Rakkestad, Finnestad44,96,616,41,9
Rygge99,830,266,326,4
Røyken69,046,0123,546,5
Råde133,344,070,042,0
Råholt?47,328,010,910,0
Sander16,55,434,913,9
Sarpsborg sentrum17,12,2148,239,3
Sarpsborg, Trøsken bru17,72,514,11,1
Shell Kløfta36,910,5137,043,3
Skarnes66,524,930,916,2
Ski134,821,4185,144,2
Skjeberg stasjon78,312,899,815,6
Skjærhalden32,415,8162,535,2
Skjærvika, Skivika38,42,468,123,2
Slemmestad121,316,721,71,7
Slitu18,53,7167,046,1
Solbergfoss41,44,20,5-
Sperrebotn/Teksnes126,730,937,92,3
Spydeberg sentrum91,447,732,910,7
Stabekk, E181,50,18,423,7
Strømsfoss0,20,1 2,60,4
Svelvik81,721,328,71,7
Svinndal, Nordby handel10,00,819,719,3
Svinndal, Nordby handel123,721,218,63,3
Sylling26,53,519,53,5
Søndre Boksjø0,20,126,97,3
Sørli, Isebakke111,528,5179,546,2
Tistedalen137,114,2143,016,4
Tranby177,346,396,545,5
Trøgstad sentrum, Rema 100089,341,893,642,5
Verket133,347,040,335,3
Vesterøy, Bratte Bakke5,80,545,311,6
Vik145,133,927,422,5
Vikingskipet, Hamar94,147,6128,944,2
Vingrom144,231,026,218,7
Vollen187,336,0151,712,3
Ytre Enebakk115,735,356,719,7
Ørje, rett utenfor v/turistinfo, E180,10,119,915,0
Ørmenåsen/Skinnerflo2,50,229,03,7
Gjennomsnittshastighet (Mbit/s) 73,5 20,0 62,7 18,2
Målinger under 5 Mbit/s9,5 %-4,8 %-
Målinger under 15 Mbit/s19,2 %-13,5 %-
Målinger over 40 Mbit/s64,4 %-53,8 %-
Niklas Plikk sjekket dekningen i Kroksund. 145 mbit/s for Telenor!
Niklas Plikk, Tek.no

Sør-Norge og Vestlandet til og med Bergen

Ole Henrik Johansen har testet sørlandet langs kysten, via Stavanger og Haugesund, og deretter over fjellet via Haukeli og tilbake igjen og hjem til Enebakk via Horten-Moss-fergen.
Ole Henrik Johansen

Tre personer dekket området langs sørlandskysten. Vi målte langs hele kyststripen på vestsiden av Oslofjorden, videre oppover mot Stavanger og Haugesund, samt over Haukelifjell. En annen person testet i området rundt Bergen, mens en tredje tok for seg Buskerud, Hallingdal og området fra Drammen og vestover.

På turen mellom Horten og Kristiansand og videre til Mandal, hadde både Telenor og Telia høye nedlastingshastigheter og topp dekning overalt. Men Telenor hadde gjennomgående høyere nedlastingshastigheter, med et snitt på 129 Mbit/s mellom Larvik og Mandal, mot 76 for Telia. Dette er uansett så høye hastigheter at du i praksis vil ha like god opplevelse med de to operatørene.

Enkelte steder over Haukelifjell var det imidlertid enkelte steder Telenor slet med dårlige hastigheter på ned- og opplasting, hvor Telia på sin side gjorde det veldig bra. I Bergen og omegn kunne både Telenor og Telia skilte med svært høye hastigheter, faktisk helt opp mot 200 Mbit/s – og de fleste steder vil det være hipp som happ om du velger den ene eller den andre operatøren.

Oppover i Hallingdal leverte Telenor høyest hastighet de fleste steder, med unntak av noen steder – som Gol – hvor Telia briljerte. Men hastighetene var gode for begge operatører.

Telenor hadde flere steder med dårlig dekning der vi fikk målehastigheter under 5 Mbit/s, og kom også dårligst ut målt i antall steder vi fikk under 15 Mbit/s.

Best i Sør-Norge og Vestlandet til og med Bergen: Uavgjort

Sjekk kartet – og trykk på kartet for å kunne zoome inn og klikke på de enkelte målepunktene for flere detaljer:

Kartet til venstre viser hvilken operatør som har høyest målt nedlastingshastighet på det aktuelle stedet. På kartet til høyre har vi markert hvilke operatører som har svært dårlige nedlastingshastigherer på det aktuelle målepunktet. Klikk på kartet for å zoome inn på områder, og klikk så på målepunktene for å se hvilke hastigher vi målte akkurat der.

Målte gjennomsnittshastigheter (Mbit/s)

- = Ikke dekning
Uthevet skrift i tabellen = Nedlastingshastighet under 5 Mbit/s

Sted Telenor, ned Telenor, opp Telia, ned Telia, opp
Arendal sentrum112,047,068,339,7
Austbygde47,726,356,021,7
Bamle Rådhus i Langesund136,719,087,728,3
Beitostølen240,221,4211,021,6
Blefjell Camping89,017,79,71,3
Bolkesjø59,09,026,023,3
Brumma85,016,034,522,5
Bygdin80,912,595,012,1
Bø i Telemark54,014,051,015,3
Dagali75,03,756,317,0
Dale sentrum, Vaksdal191,548,088,719,1
Danmarks plass, Bergen206,746,5123,243,6
Darbu36,043,0152,345,3
Eidsfoss--15,34,3
Eikelandsosen, Fusa87,534,336,516,5
Etne121,024,363,324,0
Fagernes113,031,973,918,8
Fana kirke, Bergen99,712,876,636,3
Flekkefjord47,037,319,33,0
Flå78,741,740,323,3
Furebergsfossen, Kvinnherad11,20,33,92,1
Geilo47,718,3167,316,0
Gjendeosen2,52,70,20,3
Gjermundshavn, Kvam26,92,04,32,8
Gjuvsjå12,35,746,322,0
Gol60,039,3169,023,3
Gvarv99,319,351,016,7
Hamrehjørnet, Bergen71,842,213,813,0
Hattvik fergekai, Os23,39,279,16,5
Haugesund61,715,3108,314,3
Haukeli turistheim14,71,029,017,3
Herdla, Askøy11,22,319,60,9
Hjartdal3,32,319,07,7
Hokksund42,911,034,935,4
Holmestrand125,335,063,343,3
Hovin51,01,031,715,3
Hvittingfoss45,01,513,313,7
Ikea Åsane, Bergen79,216,248,140,0
Indre Djupvik, Ullensvang Herad0,10,436,721,0
Kaia i Kragerø55,74,764,743,0
Kaia i Larvik135,347,362,745,0
Kilen, Fusa0,1-1,02,2
Kinsarvik12,73,720,415,2
Kjerland13,84,156,321,2
Knapphus101,748,08,37,0
Kongsberg81,743,355,042,0
Kongsberg86,746,0132,745,3
Kristiansand dyrepark160,045,098,346,7
Krøderen21,036,517,021,5
Lampeland71,33,756,322,3
Lillesand sentrum213,744,775,744,7
Linden Park Horten68,348,065,042,0
Lindesnes fyr12,04,058,723,3
Lysekloster, Os1,50,128,41,2
Mandal sentrum113,340,764,336,0
Markhus143,741,726,323,0
Mjøndalen37,010,064,019,7
Moi97,341,069,732,7
Morgedal3,31,013,73,7
Mosterøy70,710,313,712,0
Nesbyen83,347,028,06,7
Noresund33,728,7148,528,5
Notodden35,522,532,018,0
Notodden38,340,078,041,0
Odda sentrum, Odda68,618,472,513,7
Osøyro, Os139,822,4106,533,9
Porsgrunn (Herøya)22,028,336,716,3
Randsverk43,613,238,219,4
Rauland Skisenter97,528,526,31,7
Rjukan101,327,756,521,0
Rosendal, Kvinnherad39,74,059,02,4
Rødberg74,05,715,76,3
Røldal Skisenter26,311,048,322,0
Sande128,045,066,045,3
Sanden Champing8,01,012,01,3
Sauland5,34,027,321,7
Seljord65,326,3119,345,7
Skien146,044,726,714,7
Spelhaugen, Bergen136,635,0188,742,3
Stavanger95,78,766,026,0
Storavatnet, Bergen55,61,870,63,8
Tvedestrand108,340,788,741,0
Ullefoss98,322,331,72,7
Ullensvang, Ullensvang Herad110,112,232,919,3
Ulvik9,02,950,323,0
Vaksdal senter, Vaksdal9,22,367,88,1
Veggli45,31,351,318,0
Vestfossen80,510,046,321,3
Vestre torggate 18, Bergen119,444,4168,639,9
Vikersund53,037,7150,020,5
Vikeså20,74,023,016,7
Vinjesvingen0,20,148,022,7
Voss sentrum, Voss138,345,465,229,3
Vågå25,71,0 3,814,8
Ølen84,346,361,346,0
Ål98,321,076,016,7
Åmot90,721,018,720,7
Åmot i Vinje113,348,355,746,0
Årsnes fergekai, Kvinnherad88,715,010,54,2
Gjennomsnitt 71,3 21,4 58,1 21,6
Målinger under 5 Mbit/s7,1 %-5,1 %-
Målinger under 15 Mbit/s18,2 %-13,1 %-
Målinger over 40 Mbit/s66,7 %-58,6 %-
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Nord-vestlandet og midt-Norge

På Vestkapp – Norges vestligste punkt, ytterst på Stadlandet.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vestlandet er et stort område å dekke, med mye ferger og lange strekninger å kjøre. Vi delte oss derfor opp, slik at alt fra Bergen og sørover ble håndtert av to personer (les testen av dette området her), som også tok Sørlandet. Så sendte vi én person mot Måløy og deretter Vestkapp, og så videre nordover mot Ålesund, Molde og Kristiansund. Så gikk turen videre sørover mot Oslo igjen, via Gudbrandsdalen. Med litt bidrag fra en fjerde person som gjorde målinger på vei oppover E6-en på vei til Nord-Norge, fikk vi dekket den nordlige delen av vestlandet, samt Midt-Norge.

Mens det var svært jevnt mellom Telenor og Telia i hele den sørlige delen av Norge, ble det ganske raskt klart at Telenor ville ta ledelsen på Nord-vestlandet og i Midt-Norge. Telenor oppnådde gjennomgående veldig høye hastigheter, og Telenor var også klart best på å oppnå hastigheter over 15 Mbit/s og over 40 Mbit/s – spesielt langs kysten fra Måløy opp mot Ålesund, Molde og Kristiansund.

På ett punkt vant imidlertid Telia. Mens Telenor fikk målinger på under 5 Mbit/s på tre steder, var det kun én Telia-måling som var på under 5 Mbit/s. Men ser vi på målinger under 15 Mbit/s var det som nevnt Telenor som var best.

Det er med veldig knapp margin vi kan kåre en vinner på Nord-vestlandet og i Midt-Norge.

Best på Nord-vestlandet og i Midt-Norge: Telenor

Kartet til venstre viser hvilken operatør som har høyest målt nedlastingshastighet på det aktuelle stedet. På kartet til høyre har vi markert hvilke operatører som har svært dårlige nedlastingshastigherer på det aktuelle målepunktet.

Målte gjennomsnittshastigheter (Mbit/s)

- = Ikke dekning
Uthevet skrift i tabellen = Nedlastingshastighet under 5 Mbit/s

Sted Telenor, ned Telenor, opp Telia, ned Telia, opp
Bergkåk56,246,955,242,4
Bergsøysundbrua74,746,831,815,2
Bryggja36,80,811,01,6
Dombås98,546,925,815,0
Flatraket0,20,112,83,2
Grong10,10,7167,241,5
Grotlivatnet132,644,9117,948,1
Hareid82,546,361,135,2
Koparnes8,71,514,93,3
Kristiansund43,139,762,135,8
Kråkenes fyr34,113,49,72,3
Leikanger46,748,317,43,4
Molde54,545,345,28,8
Mære11,31,523,312,8
Måløy75,6-24,219,1
Namskogan106,448,319,17,7
Nord-Fron185,844,812,818,5
Nordfjordeid110,242,36,715,9
Orkanger75,634,543,315,6
Otta161,342,849,315,7
Ringebu66,438,239,33,9
Selje85,622,156,119,9
Skjåk, Furuly Camping19,53,822,218,0
Snåsa5,93,056,823,5
Steinkjær110,668,128,540,2
Stiklestad136,643,318,65,6
Stjørdal44,210,745,45,7
Stryn, sentrum55,243,47,115,1
Strynefjell, nedkjøring 0,10,1 0,20,1
Trondheim126,046,7134,045,4
Trones 0,90,157,417,1
Ulstein111,547,025,640,3
Vestkapp13,54,38,51,8
Vestnes23,85,5142,746,5
Vestnes23,85,5142,746,5
Åheim52,922,513,73,5
Ålesund57,439,637,127,4
Gjennomsnittshastighet (Mbit/s) 63,2 27,0 44,5 19,5
Målinger under 5 Mbit/s8,1 %-2,7 %-
Målinger under 15 Mbit/s21,6 %-27,0 %-
Målinger over 40 Mbit/s64,9 %-40,5 %-
I Kristiansund vant Telia med en nedlastingshastighet på 62,1 Mbit/s – mot 43,1 for Telenor.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nord-Norge

Nord-Norge har vi definert som fra og med Nordland fylke og nordover.

Kristoffer Møllevik testet dekningen i hele Finnmark. Her fra Nordkapp.
Kristoffer Møllevik

Vi var to personer som gjorde målingene i de nordligste delene av landet vårt. En kjørte på kryss og tvers i Finnmark, fra Kirkenes via Vadsø og Vardø, mot Nordkapp, før turen gikk videre til Hammerfest, Alta, Kautokeino og Karasjok, mens en annen tok for seg blant annet Lofoten og Vesterålen.

Da vi testet mobildekningen i 2014 var det ingen tvil om hvem som var «dekningskongen» i Nord-Norge. Telia hadde den gangen elendig dekning og lave hastigheter – og ikke én eneste 4G-mast var satt opp. Telenor hadde overlegen dekning i våre nordligste fylker, men selv de slet med dårlig dekning og lave hastigheter mange steder.

I 2016 er situasjonen en helt annen. I årets test oppnådde vi imponerende høye hastigheter med både Telenor og Telia. Mens snitthastigheten for Telenor i 2014 lå på 16,2 Mbit/s, var hastigheten i år hele 68,6 Mbit/s – altså mer enn en firedobling. Telia fikk en beskjeden snitthastighet på 4,2 Mbit/s i 2014 – i årets test er snitthastigheten hele 74,4 Mbit/s – altså nesten 18 ganger høyere!

De fleste steder i Nord-Norge får du gode hastigheter og god dekning enten du velger Telenor eller Telia. Spesielt i Finnmark er målingene veldig gode for begge operatører.

Men likevel opplevde vi at det var langt flere steder vi oppnådde dårlige hastigheter med Telenor, enn med Telia. Kun én måling i hele Nord-Norge endte på under 5 Mbit/s for Telia, mot 7 målinger for Telenor. Ser vi på hastigheter under 15 Mbit/s, er mer enn 20 prosent av Telenors målinger på under 15 Mbit, mot bare 4 prosent av Telias målinger. Telia har også flest målinger med svært høye hastigheter, og altså også høyere snitthastighet.

Best i Nord-Norge: Telia

Kartet til venstre viser hvilken operatør som har høyest målt nedlastingshastighet på det aktuelle stedet. På kartet til høyre har vi markert hvilke operatører som har svært dårlige nedlastingshastigherer på det aktuelle målepunktet. Klikk på kartet for å zoome inn på områder, og klikk så på målepunktene for å se hvilke hastigher vi målte akkurat der.

Målte gjennomsnittshastigheter (Mbit/s)

- = Ikke dekning
Uthevet skrift i tabellen = Nedlastingshastighet under 5 Mbit/s

Sted Telenor, ned Telenor, opp Telia, ned Telia, opp
Alta sentrum59,946,4160,545,9
Alta vest70,915,5110,837,5
Andslimoen114,737,535,224,9
Ankenes41,312,157,716,2
Ballstad17,32,8156,34,7
Bardu196,547,2142,445,2
Bardufoss107,243,086,517,6
Bardufoss vest107,847,160,536,7
Beisfjord7,33,143,121,9
Birtavarre27,213,423,6666,4
Bjerka17,84,013,32,6
Bjerkvik10,63,535,814,0
Bodø54,446,885,436,7
Bogen173,824,421,417,7
Bognes fergekai75,01,948,619,8
Borg5,81,953,914,8
Burfjord132,126,544,621,9
Evenes Lufthavn23,14,0163,546,0
Fauske31,67,563,22,7
Fiskebøl47,415,0141,428,3
Fredvang11,83,2149,211,7
Hammerfest124,048,257,242,8
Hammerfest49,018,771,714,9
Hammerfest89,440,8114,528,8
Harstad sentrum151,944,441,638,4
Henningsvær191,126,994,111,9
Hesseng21,027,134,915,8
Honningsvåg83,540,563,91,9
Indre Billefjord63,62,920,817,6
Kabelvåg114,443,0150,446,1
Kanebogen144,745,8140,945,3
Karasjok113,212,457,418,8
Kautokeino139,747,056,222,4
Kirkenes sentral112,047,563,143,4
Kirkenes sør/vest40,913,537,833,8
Kirkenes øst44,729,629,638,1
Kjerringnes26,311,565,714,3
Korgen5,12,622,542,4
Krokstrand0,10,126,14,9
Kvænangsfjellet6,62,528,311,9
Láhpoluoppal8,22,525,53,5
Lakselv131,245,5131,844,6
Langnes/Tromsø64,628,593,436,3
Laukvik7,82,53,50,2
Laupstad6,03,297,711,6
Leknes51,817,4105,015,5
Lødingen70,65,910,512,0
Máze194,245,757,322,1
Melbu63,142,057,032,3
Mo i Rana71,745,197,728,7
Mortensnes2,60,658,03,2
Mosjøen65,88,146,715,2
Moskenes11,04,3173,720,0
Napp11,13,058,523,5
Narvik sentrum91,143,241,913,3
Narvik v/skiheisen97,238,327,02,1
Nordkapp139,642,847,322,4
Nordkjosbotn121,342,4137,628,1
Nordnes i Saltdalen9,63,755,215,9
Nordreisa124,319,124,016,1
Nusfjord0,20,141,618,7
Olderdalen34,720,717,112,7
Polar Park0,20,120,61,9
Polarsirkelsenteret215,048,645,715,1
Ramberg16,03,7168,69,2
Reine96,142,3126,144,3
Rolvsfjord18,10,654,71,1
Ruggevika144,813,5131,213,5
Skaidi95,542,2132,117,1
Skallefjord0,20,160,79,0
Skibotn118,047,130,77,4
Sortland170,748,254,927,9
Stamsund100,612,1144,87,8
Steira31,93,553,322,2
Stokmarknes100,112,5103,521,5
Storforshei24,413,443,517,2
Sund0,10,150,620,0
Svolvær85,533,185,915,7
Svolvær sentrum syd58,220,765,426,9
Svolvær sentrum syd150,424,825,315,1
Sørkjosen68,63,126,86,1
Talvik86,85,3119,546,9
Tana Bru27,94,054,711,6
Tomasjord/Tromsdalen126,434,8147,243,4
Trofors91,146,021,820,1
Tromsø Nord/94,135,6118,135,2
Tromsø sentrum120,447,229,29,0
Tromsø syd15,04,570,93,7
Utkant av Alta29,91,3159,316,9
Vadsø sentral59,427,657,441,3
Vadsø vest48,215,959,322,7
Vadsø øst50,211,543,03,2
Varangerbotn21,64,388,846,2
Vardø Nord140,126,8175,920,0
Vardø senter76,221,552,612,2
Vardø sør6,11,6172,640,7
Vardø øst51,744,7113,045,8
Øvra Alta1,50,19,218,2
Å i Lofoten23,04,1163,613,1
Gjennomsnitt68,6 21,0 74,4 28,0
Målinger under 5 Mbit/s7,1 %-1,0 %-
Målinger under 15 Mbit/s20,2 %-4,0 %-
Målinger over 40 Mbit/s62,6 %-74,7 %-
Nord-Norge har mye vakker natur og spennende fotomotiver. Her fra Magerøya.
Kristoffer Møllevik, Tek.no

Konklusjon

Når vi skal kåre en totalvinner har vi ikke bare sett på hvilken operatør som har de høyeste hastighetene. Om både Telenor og Telia har en 4G-mast som er omtrent like langt fra mobiltelefonen det testes fra, kan ulike hastigheter skyldes noe så enkelt som at det er flere brukere tilkoblet denne masten. Det kan rett og slett bety at den ene operatøren har flere kunder enn den andre på det aktuelle stedet.

Ved skjærhalden på Hvaler i Østfold.
Vegar Jansen, Tek.no

På mobiltelefon er heller ikke ytelse på over 100 Mbit/s spesielt viktig, i hvert fall ikke om du kun skal bruke data via mobiltelefonen – og ikke bruke telefonen som mobilt aksesspunkt. Har du hastigheter på over 10 Mbit/s vil du kunne strømme video i høy kvalitet på mobilskjermen, og har du 20-30 Mbit/s vil du også oppleve at nedlastinger går veldig raskt – og du har grei hastighet selv om du deler forbindelsen med 2-3 andre personer.

Tek-leserne: Hastighet ikke like viktig som store datapakker »

Det vi mener er viktig, er at du kommer over gitte minimumshastigheter overalt hvor du ferdes, slik at du kan regne med en god brukeropplevelse uansett hvor du er. Derfor har vi tatt for oss alle målepunktene våre, og sjekket hvor mange steder du får lave hastigheter med en gitt operatør.

Når vi har kåret vinneren har vi sett på hvilken operatør som gir deg gode hastigheter (som vi har definert som mer enn 15 Mbit/s) og samtidig har færrest «huller» i dekningen sin – altså steder der du får svært lave hastigheter.

Her er resultatene for hele Norge (beste resultat er uthevet):

Resultat
Antall målinger under 5 Mbit/s
Telenor8,0 % av målingene
Telia3,6 % av målingene
Antall målinger over 15 Mbit/s
Telenor79,8 % av målingene
Telia87,5 % av målingene
Gjennomsnittshastighet i hele Norge
Telenor70,2 Mbit/s
Telia62,1 Mbit/s

Konklusjon

Nesten uansett hvor vi har målt dekning i Norge har mobilene våre hatt 4G-dekning – en helt annen situasjon enn det vi opplevde i 2014. Hastighetene har blitt såpass høye at det ikke lenger er et viktig kriterie å skille operatørene mellom, ettersom begge er såpass gode.

Det vi imidlertid klarer å skille de to operatørene på er hvor de gir oss dårlig dekning – alle hullene hvor 4G-ikonet på mobilskjermen ble byttet ut med et kjipt Edge-ikon. Og her er tallene klare – Telia har jevnt over færre «huller» i dekningen sin i 2016 enn Telenor. Telia har også flest målingspunkt med god nedlastingshastighet. På 87,5 prosent av alle stedene vi sjekket dekningen i Norge ga Telia oss over 15 Mbit/s nedlastingshastighet, mens Telenor bare kunne lever det samme på 79,8 prosent av gangene.

Ser vi utelukkende på høyest nedlastingshastighet kommer Telenor best ut på 179 steder, mens Telia er best på 159 steder. Dette er imidlertid et misvisende tall å vise til, ettersom de høye mobilhastighetene aldri vil oppleves i praksis av en bruker.

Derfor blir det – med knapp margin – Telia som vinner årets store dekningstest, og får vår Best i test-utmerkelse.

sitat"Det at det er så jevnt betyr at det for de fleste av oss vil være revnende likegyldig om du velger et mobilabonnement med Telenor-dekning eller Telia-dekning"

Det at det er så jevnt betyr imidlertid at det for de fleste av oss vil være revnende likegyldig om du velger et mobilabonnement med Telenor-dekning eller Telia-dekning. Siden det kan være lokale variasjoner bør du sjekke tilstanden akkurat der du bor. På nordvest-landet og i Mellom-Norge er Telenor litt bedre enn Telia, mens Telia er best i Nord-Norge. På Østlandet og i resten av Sør-Norge er det mer likt mellom de to, og vanskelig å kåre en vinner.

Vårt tips er at du tar en tur innom vår Billigste mobilabonnement-kalkulator og finner et abonnement som har den datapakken og hastigheten du trenger – uavhengig av om det er Telia eller Telenor som leverer dekningen.

Vi kan altså slå fast at Telenor ikke lenger har overlegen dekning i Norge – men må se seg slått på målstreken av Telia. Når det er sagt så er verken Telenor eller Telia ferdig med 4G-utbyggingen – og samtlige basestasjoner i Norge skal være oppgradert til 4G i løpet av neste år.

Ingen 4G på mobilen din? Da kan du ha feil telefon »

annonse