Tek.no

Test Archos 101 XS

Dette er et billig tastatur-nettbrett med høy ytelse

Se om det klarer å hamle opp med konkurrentene.

Einar Eriksen
Einar Eriksen
18 Apr 2013 06:00

Design, skjerm og menyer

Archos 101 XS er et nettbrett med høy plastfaktor, og det er i stedet ytelsen som er satt i høysetet. Nettbrettet er blant de billigste med tastatur, om vi regner med dagens pris på Asus Transformer Pad TF300T uten 3G og det tilpassede tastaturet. Sistnevnte nettbrett har også blitt solgt med medfølgende tastatur.

Byggematerialet i 101 XS er i all hovedsak plast som føles som den billige sorten. Hvis vi vrir nettbrettet forsiktig som en kjøkkenklut, føles nettbrettet uvanlig mykt. Dette har med kvalitetsfølelse å gjøre, og ikke nødvendigvis kvalitet, ettersom det en gjerne kaller "billig plast" oftest er svært solid.

En plate som er midtstilt på baksiden er laget i metall, og det samme gjelder en sølvgrå ramme rundt skjermen. Denne får veldig lett riper i lakken.

Selv om ikke design virker altfor høyt prioritert, kan vi ikke kalle det ujålete. Nettbrettet er nemlig iPod-hvit med iPad-grå baside, og dermed må heller fargevalget sies å være litt jålete.

Hvitfargen får lett svarte merker. Selv etter svært lite og forsiktig bruk satt vi med svarte skitne merker rundt ramma på baksiden etter oppbevaring i en sekk sammen med bøker, samtidig som lakken på metallplaten hadde fått riper.

Standardisert ladeport

Når nettbrettet blir tomt for strøm lader du ved hjelp av Micro-USB-porten, som er tilsvarende det du finner i de fleste av dagens mobiltelefoner. Det er noen hakk mer praktisk enn proprietære løsninger som gjør at du er hjelpeløs når du glemmer laderen igjen hjemme.

Ved siden av Micro-USB-porten er det en inngang for minnekort av typen Micro-SD, en minijackutgang for hodetelefoner og øreplugger og en Mini-HDMI-port som lar deg se filmer på TV-skjermen. Vi kommer tilbake til disse senere i testen.

Volumtasten synes vi er plassert litt rart. Den befinner seg rett ved av/på-tasten på det som blir høyre side av nettbrettet når du holder den i bredskjermmodus. Det gjorde at vi ofte tok feil mellom volumtastene og av/på-tasten. Både volumtastene og av/på-tasten er bygd inn i nettbrettet i stedet for å være uthevet, slik at det er veldig vanskelig å kjenne tastene.

Velfungerende tastatur

Hele nettbrettet festes på det medfølgende tastaturet, som egentlig bare er nettopp det – i motsetning til Asus' løsning med ekstra batteri, USB-porter og annet i selve tastaturet.

Festeanordningen er uvant, men fungerer utmerket.Foto: Einar Eriksen

Nettopp derfor er tastaturet tynt og lett. Det er bare en halv centimeter tykt, og veier 275 gram, målt med skyvelære og kjøkkenvekt. I tillegg kan tastaturet plasseres flatt foran skjermen, der den holdes godt på plass av magneter og en gummilist. Dermed er tastaturet en utmerket skjermbeskytter.

Nettbrettet festes ved at du slår opp en støtte i tillegg til at to magneter holder nettbrettet ned mot tastaturet. Når du fester tastaturet til nettbrettet blir dette registrert, og skjermtastaturet vil ikke vise seg på skjermen.

Tastene er mindre enn det vi er vant med fra bærbare datamaskiner, men vi treffer likevel bokstavene helt greit. Med fingre som ikke har sett altfor mye arbeid skal det nok til og med gå an å bruke touchmetoden på dette tastaturet. Vårt testeksemplar har internasjonalt tastaturoppsett, men enhetene som selges i Norge skal ifølge Archos få norsk tastatur.

Foto: Einar Eriksen

Tastesettets øverste rekke inkluderer en tilbaketast, en søketast, en tast for å hente frem listen med varslinger, taster for å slå av og på Bluetooth og Wi-Fi, taster for å justere volum og taster for å justere lysstyrke i skjermen. I tillegg finner du tre taster for å styre musikken: avspilling/pause, forrige sang og neste sang.

En hjem-tast befinner seg der du vanligvis finner Windows-tasten på et vanlig PC-tastatur. Ved siden av er tasten for oppgavebehandleren som vi vanligvis finner blant ikonene nederst til venstre på skjermen. I tillegg kan du velge blant kjørende programmer ved å trykke alt + tab, slik vi er vant med fra datamaskiner med Windows eller Linux. Flervalgtasten er plassert på samme sted som tasten som ofte tilsvarer et klikk på høyre musetast på PC-en.

Tastaturet har ingen pekeplate, slik vi kjenner fra Eee Pad Transformer TF300T.

Grei oppløsning

Skjermen i 101 XS måler 10,1 tommer, slik navnet hinter om. Oppløsningen er på 1280 x 800 piksler. Dette er samme spesifikasjoner som Asus Eee Pad Transformer TF300T, og holder til at det ikke er påfallende lett å øyne pikslene i skjermen.

Asus Transformer Pad Infinity TF700 er et eksempel på en 10,1 tommers skjerm med høyere oppløsning, men da snakker vi om en helt annen prisklasse.

Vi opplever fargene som presise, og svartfargene går dypere enn i andre skjermer av samme type. Dette er ikke en IPS-skjerm, men fargene vises likevel forholdsvis riktig også i skarpe innsynsvinkler.

En hale følger etter fingeren hvis du ikke trykker relativt svakt.Foto: Einar Eriksen

En annen ulempe ved en TN-skjerm foran en IPS-skjerm er at det følger en hale bak fingeren når vi er litt hardhendt på skjermen. Vi får også lignende effekter på skjermen når vi trykker litt hardt på baksiden av nettbrettet.

Noe vi synes er veldig merkelig med denne skjermen, er at vi faktisk får skjermen til å reagere ved å trykke på baksiden av hele nettbrettet. Det virker som det er det at nettbrettet gir litt etter som er årsaken. Når vi er litt hardhendt med nettbrettet mens vi surfer, går vi inn på lenker selv om vi ikke har noen fingre i nærheten av skjermen.

Videre synes vi bakbelysningen er veldig svak, noe som gjør det svært vanskelig å se skjermen i sola og i sterk innendørs belysning. Vi merker spesielt godt at vi savner mer lys når vi ser film på nettbrettet.

Hvit bakgrunn blir også gråaktig i forhold til i andre nettbrett, selv om fargespekteret forøvrig er bra og små kontraster på en mørk skjerm vises bra.

Uresponsiv i kantene

Når vi trykker nærme kantene av skjermen, oppleves skjermen svært uresponsiv. Her gjelder det å trykke hardt og tydelig.

Iskremmenyer

Vi går fra å snakke om skjermen til det som er på skjermen, og her er det ingen overraskelser. Archos har ikke laget sitt eget grensesnitt, men i stedet tatt i bruk en ren Android OS i versjon 4.1.0 med søtsaknavnet Jelly Bean. De tidligste eksemplarene av nettbrettet har hatt en eldre Android-versjon som nå kan oppgraderes.

Android 4.1 Jelly Bean er kjent for mange.

Med Jelly Bean går det raskt og jevnt i menyene. Varslingsmenyen er ny, hjemmeskjermen har smartere småprogrammer, prediktiv inn-data er standard og ved "sveiping" med fingeren i bildevisningen kan du styre det aller meste.

Du får fem hjemmeskjermer som standard, og her kan du enkelt legge til eller fjerne innhold i form av snarveier til programmer eller moduler (også kalt widgets). Som nevnt tidligere kan du bruke alt + tab for å bla i programmene når du bruker tastaturet, men i tillegg er funksjonen som viser de siste programmene du har brukt også oversiktlig og grei. Her kan du velge programmet du vil hente frem eller "kaste ut" de du vil fjerne fra menyen med sist brukte programmer.

Det er forholdsvis enkelt å sette seg inn i Android OS 4.1.0 hvis du er vant med tidligere Android-versjoner, men for helt nye brukere er det endel som er litt kryptisk.

At seks knøttsmå prikker øverst i høyre hjørne er inngangen til menyen, er ikke noen selvfølge. Menyen som viser de sist brukte programmene viser ikke nødvendigvis (bare) de programmene som faktisk kjører, noe som kanskje også er uvant for mange nye brukere. At du må flytte hengelåsen til høyre for å låse opp, og ikke i en hvilken som helst retning, er ikke så lett å forstå. Flytter du den oppover går du rett til Google, og flytter du den til venstre aktiverer du kameraet. Symbolene som dukker opp akkurat når du tar tak i hengelåsen, er ikke veldig lett å få øye på.

Trenger du noe som er enkelt i bruk, kan det være lurt å se nærmere på nettbrett med Microsoft Windows RT eller Apple iOS. Vi skal se nærmere på alternativene når vi kommer til konklusjonen.

Dette følger med:

  • Nettbrett og tastatur
  • USB-kabel
  • 230V~ til USB for lading

Les også