Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestArchos 101 XS

Dette er et billig tastatur-nettbrett med høy ytelse

Se om det klarer å hamle opp med konkurrentene.

Einar Eriksen

Design, skjerm og menyer

Archos 101 XS er et nettbrett med høy plastfaktor, og det er i stedet ytelsen som er satt i høysetet. Nettbrettet er blant de billigste med tastatur, om vi regner med dagens pris på Asus Transformer Pad TF300T uten 3G og det tilpassede tastaturet. Sistnevnte nettbrett har også blitt solgt med medfølgende tastatur.

Byggematerialet i 101 XS er i all hovedsak plast som føles som den billige sorten. Hvis vi vrir nettbrettet forsiktig som en kjøkkenklut, føles nettbrettet uvanlig mykt. Dette har med kvalitetsfølelse å gjøre, og ikke nødvendigvis kvalitet, ettersom det en gjerne kaller "billig plast" oftest er svært solid.

En plate som er midtstilt på baksiden er laget i metall, og det samme gjelder en sølvgrå ramme rundt skjermen. Denne får veldig lett riper i lakken.

Selv om ikke design virker altfor høyt prioritert, kan vi ikke kalle det ujålete. Nettbrettet er nemlig iPod-hvit med iPad-grå baside, og dermed må heller fargevalget sies å være litt jålete.

Hvitfargen får lett svarte merker. Selv etter svært lite og forsiktig bruk satt vi med svarte skitne merker rundt ramma på baksiden etter oppbevaring i en sekk sammen med bøker, samtidig som lakken på metallplaten hadde fått riper.

Standardisert ladeport

Når nettbrettet blir tomt for strøm lader du ved hjelp av Micro-USB-porten, som er tilsvarende det du finner i de fleste av dagens mobiltelefoner. Det er noen hakk mer praktisk enn proprietære løsninger som gjør at du er hjelpeløs når du glemmer laderen igjen hjemme.

Ved siden av Micro-USB-porten er det en inngang for minnekort av typen Micro-SD, en minijackutgang for hodetelefoner og øreplugger og en Mini-HDMI-port som lar deg se filmer på TV-skjermen. Vi kommer tilbake til disse senere i testen.

Volumtasten synes vi er plassert litt rart. Den befinner seg rett ved av/på-tasten på det som blir høyre side av nettbrettet når du holder den i bredskjermmodus. Det gjorde at vi ofte tok feil mellom volumtastene og av/på-tasten. Både volumtastene og av/på-tasten er bygd inn i nettbrettet i stedet for å være uthevet, slik at det er veldig vanskelig å kjenne tastene.

Velfungerende tastatur

Hele nettbrettet festes på det medfølgende tastaturet, som egentlig bare er nettopp det – i motsetning til Asus' løsning med ekstra batteri, USB-porter og annet i selve tastaturet.

Festeanordningen er uvant, men fungerer utmerket.Foto: Einar Eriksen

Nettopp derfor er tastaturet tynt og lett. Det er bare en halv centimeter tykt, og veier 275 gram, målt med skyvelære og kjøkkenvekt. I tillegg kan tastaturet plasseres flatt foran skjermen, der den holdes godt på plass av magneter og en gummilist. Dermed er tastaturet en utmerket skjermbeskytter.

Nettbrettet festes ved at du slår opp en støtte i tillegg til at to magneter holder nettbrettet ned mot tastaturet. Når du fester tastaturet til nettbrettet blir dette registrert, og skjermtastaturet vil ikke vise seg på skjermen.

Tastene er mindre enn det vi er vant med fra bærbare datamaskiner, men vi treffer likevel bokstavene helt greit. Med fingre som ikke har sett altfor mye arbeid skal det nok til og med gå an å bruke touchmetoden på dette tastaturet. Vårt testeksemplar har internasjonalt tastaturoppsett, men enhetene som selges i Norge skal ifølge Archos få norsk tastatur.

Foto: Einar Eriksen

Tastesettets øverste rekke inkluderer en tilbaketast, en søketast, en tast for å hente frem listen med varslinger, taster for å slå av og på Bluetooth og Wi-Fi, taster for å justere volum og taster for å justere lysstyrke i skjermen. I tillegg finner du tre taster for å styre musikken: avspilling/pause, forrige sang og neste sang.

En hjem-tast befinner seg der du vanligvis finner Windows-tasten på et vanlig PC-tastatur. Ved siden av er tasten for oppgavebehandleren som vi vanligvis finner blant ikonene nederst til venstre på skjermen. I tillegg kan du velge blant kjørende programmer ved å trykke alt + tab, slik vi er vant med fra datamaskiner med Windows eller Linux. Flervalgtasten er plassert på samme sted som tasten som ofte tilsvarer et klikk på høyre musetast på PC-en.

Tastaturet har ingen pekeplate, slik vi kjenner fra Eee Pad Transformer TF300T.

Grei oppløsning

Skjermen i 101 XS måler 10,1 tommer, slik navnet hinter om. Oppløsningen er på 1280 x 800 piksler. Dette er samme spesifikasjoner som Asus Eee Pad Transformer TF300T, og holder til at det ikke er påfallende lett å øyne pikslene i skjermen.

Asus Transformer Pad Infinity TF700 er et eksempel på en 10,1 tommers skjerm med høyere oppløsning, men da snakker vi om en helt annen prisklasse.

Vi opplever fargene som presise, og svartfargene går dypere enn i andre skjermer av samme type. Dette er ikke en IPS-skjerm, men fargene vises likevel forholdsvis riktig også i skarpe innsynsvinkler.

En hale følger etter fingeren hvis du ikke trykker relativt svakt.Foto: Einar Eriksen

En annen ulempe ved en TN-skjerm foran en IPS-skjerm er at det følger en hale bak fingeren når vi er litt hardhendt på skjermen. Vi får også lignende effekter på skjermen når vi trykker litt hardt på baksiden av nettbrettet.

Noe vi synes er veldig merkelig med denne skjermen, er at vi faktisk får skjermen til å reagere ved å trykke på baksiden av hele nettbrettet. Det virker som det er det at nettbrettet gir litt etter som er årsaken. Når vi er litt hardhendt med nettbrettet mens vi surfer, går vi inn på lenker selv om vi ikke har noen fingre i nærheten av skjermen.

Videre synes vi bakbelysningen er veldig svak, noe som gjør det svært vanskelig å se skjermen i sola og i sterk innendørs belysning. Vi merker spesielt godt at vi savner mer lys når vi ser film på nettbrettet.

Hvit bakgrunn blir også gråaktig i forhold til i andre nettbrett, selv om fargespekteret forøvrig er bra og små kontraster på en mørk skjerm vises bra.

Uresponsiv i kantene

Når vi trykker nærme kantene av skjermen, oppleves skjermen svært uresponsiv. Her gjelder det å trykke hardt og tydelig.

Iskremmenyer

Vi går fra å snakke om skjermen til det som er på skjermen, og her er det ingen overraskelser. Archos har ikke laget sitt eget grensesnitt, men i stedet tatt i bruk en ren Android OS i versjon 4.1.0 med søtsaknavnet Jelly Bean. De tidligste eksemplarene av nettbrettet har hatt en eldre Android-versjon som nå kan oppgraderes.

Android 4.1 Jelly Bean er kjent for mange.

Med Jelly Bean går det raskt og jevnt i menyene. Varslingsmenyen er ny, hjemmeskjermen har smartere småprogrammer, prediktiv inn-data er standard og ved "sveiping" med fingeren i bildevisningen kan du styre det aller meste.

Du får fem hjemmeskjermer som standard, og her kan du enkelt legge til eller fjerne innhold i form av snarveier til programmer eller moduler (også kalt widgets). Som nevnt tidligere kan du bruke alt + tab for å bla i programmene når du bruker tastaturet, men i tillegg er funksjonen som viser de siste programmene du har brukt også oversiktlig og grei. Her kan du velge programmet du vil hente frem eller "kaste ut" de du vil fjerne fra menyen med sist brukte programmer.

Det er forholdsvis enkelt å sette seg inn i Android OS 4.1.0 hvis du er vant med tidligere Android-versjoner, men for helt nye brukere er det endel som er litt kryptisk.

At seks knøttsmå prikker øverst i høyre hjørne er inngangen til menyen, er ikke noen selvfølge. Menyen som viser de sist brukte programmene viser ikke nødvendigvis (bare) de programmene som faktisk kjører, noe som kanskje også er uvant for mange nye brukere. At du må flytte hengelåsen til høyre for å låse opp, og ikke i en hvilken som helst retning, er ikke så lett å forstå. Flytter du den oppover går du rett til Google, og flytter du den til venstre aktiverer du kameraet. Symbolene som dukker opp akkurat når du tar tak i hengelåsen, er ikke veldig lett å få øye på.

Trenger du noe som er enkelt i bruk, kan det være lurt å se nærmere på nettbrett med Microsoft Windows RT eller Apple iOS. Vi skal se nærmere på alternativene når vi kommer til konklusjonen.

Dette følger med:

  • Nettbrett og tastatur
  • USB-kabel
  • 230V~ til USB for lading

Teknologi og funksjoner

Minnekortspor og HDMI-utgang er velkomne hull på brettets venstre side.

101 XS stiller med en brikke av typen Texas Instruments OMAP 4470, som vi ikke kjenner fra så mange produkter her til lands. Dette er samme brikke som bokgiganten Amazon har utstyrt sitt første nettbrett, Kindle Fire, med.

Brikken er firekjernet, og består av en dobbeltkjernet ARM Cortex-A9 klokket til 1,5 GHz og to Cortex-M3-kjerner på 266 MHz som tar seg av mindre oppgaver på en energieffektiv måte.

Texas Instruments har en tendens til å ofte holde seg på litt eldre arkitektur og heller kjøre en høy klokkehastighet hva gjelder grafikkbrikke, og OMAP 4470 er ingen unntak. Grafikkbrikken er en PowerVR SGX MP1. Dette er en enkjernet brikke som kjører på så mye som 384 MHz. En ulempe ved det er at OMAP 4470 vil ligge bak konkurrenter når det kommer til nye grafikksystemer som for eksempel OpenGL ES 3.0. Ytelsen er likevel grei, som vi skal se senere.

Vi er litt usikre på hvorfor Archos har klokket Cortex-A9 til 1,5 GHz. Maksimalt anbefalt klokkehastighet er nemlig 1,8 GHz. Hvis du rooter nettbrettet kan du dermed endre prosessorhastigheten ganske drastisk. På eget ansvar altså.

Lang OMAP-fartstid

Archos har tidligere benyttet OMAP 4430 og 4460 i nettbrettene som utgjør den niende generasjonen fra selskapet. Produsenten er altså godt kjent med disse brikkene når de nå har utstyrt hele serien sin med tiendegenerasjons nettbrett med OMAP 4470.

Vi kjørte ytelsestestene Geekbench 2 og Antutu, og fikk henholdsvis 1 301 og 10 455 poeng. Geekbench 2 tester det meste hva angår ytelse, og poengsummen er svært god. AnTuTu legger mer vekt på grafikkegenskapene, og her er poengsummen også helt grei.

Hurtigminnet er på 1 GB, noe som er helt på det jevne. Mange nettbrett stiller nå med dobbelt så mye hurtigminne, altså 2 GB. Likevel er dette vesentlig bedre enn iPads mini med 512 MB.

Operativsystemet og maskinvaren virker å kommunisere helt utmerket, og vi har ikke opplevd at nettbrettet har "krasjet" i testperioden. Nettbrettet har oppført seg stabilt.

16 GB lagring og plass til minnekort gjør at 101 XS er helt frampå når det kommer til lagringsplass.

Foto: Einar Eriksen

Ingen mobilnettversjon

101 XS kommer uten SIM-kortinngang, og dermed må du holde deg innenfor Wi-Fi-sonene du har tilgang til eller bruke mobilen som modem. Kanskje ingen stor ulempe for de fleste, siden de fleste nyere smarttelefoner kan settes opp som en trådløs internettruter på noen få skjermtrykk.

Bluetooth 4.0 er på plass. Det er den strømsparende etterfølgeren av Bluetooth 3.0 som også bruker Wi-Fi til å sende og motta filer mye raskere enn tidligere Bluetooth-versjoner.

Micro-USB-porten er av typen som støtter masselagringsenheter og annet tilbehør som krever at nettbrettet oppfører seg som en såkalt USB-vert, men overgangen du trenger fra micro-USB til USB følger ikke med.

GPS og kompass er også på plass. HDMI-porten, sensorer og andre multimediafunksjoner kommer på neste side, men først ser vi litt på nytteprogrammene.

Kan den erstatte en PC?

Med sitt tastatur kan 101 XS i større grad enn de fleste andre nettbrett erstatte en bærbar datamaskin. Tastaturet i vårt testeksemplar mangler "Å" og de to andre særnorske bokstavene må du holde inne en ekstra tast for å skrive, men de nettbrettene du får kjøpt i norske butikker skal ha norsk tastatur.

Foto: Einar Eriksen

Vi brukte nettbrettet med Google Drive-dokumenter, og selv om det går noe tregere for undertegnede å skrive på et vesentlig mindre tastatur enn en bærbar PC gikk det forbausende smertefritt etter litt tilvenning. At det går noe tregere kan i mange sammenhenger oppveies med at nettbrettet er mye lettere å ha med seg samtidig som det har bedre batteritid enn de fleste bærbare PC-er.

Hvis du for eksempel skal jobbe på en strømløs hytte, i bilen, i campingvogna, i båten eller i et telt midt i en nasjonalpark er nettbrett praktisk fordi batteriet varer lenge og kan lades med for eksempel et solcellepanel.

Les vår test av solcelleladere »

Går jobben din ut på noe annet enn å bare skrive e-post eller andre tekster, stiller saken seg litt annerledes. Bruker du for eksempel Photoshop eller AutoCAD i jobben, vil du nok savne fullversjonene av programmene selv om det fins lettversjoner til Android. Det er fortsatt veldig begrenset hva du kan gjøre på et nettbrett med Android i forhold til en vanlig datamaskin med Windows, Linux eller OS X.

Det bør dessuten nevnes at 101 XS ikke har blant de største batteriene. Med 10 timer oppgitt batteritid under nettsurfing eller 7 timer videotitting havner den langt bak mange konkurrenter.

Gode medfølgende nytteprogrammer

I tillegg til den vanlige WebKit-baserte Android-nettleseren, finner vi Chrome i 101 XS. Denne nettleseren gir deg mange funksjoner, god fanestyring og har en genial funksjon som forstørre lenkene når du klikker i et område med mange små lenker, slik at du treffer hver gang. De fleste vil nok derfor foretrekke Chrome, men også standardnettleseren fungerer bra.

E-postleserne i Android gir god oversikt. Den separate Gmail-klienten tar hånd om Gmail-kontoen din, mens den andre nettleseren fikser både Microsoft Exchange og BlackBerry Enterprise, så vel som vanlige e-postkontoer (POP3, IMAP4, SMTP) og Hotmail, Gmail, Yahoo og AOL. Å samle flere innbokser i én er ikke noe problem.

Kalenderen er oversiktlig og grei, og synkroniseres gjerne mot Google-kontoen din.

Noen viktige mangler

Vi velger å tro at et tastaturnettbrett kan være aktuelt i jobbsammenheng, og det er ikke uvanlig at bedriftene setter pris på god sikkerhet så vel som gode nyttefunksjoner.

Mulighet til å fjernlåse nettbrettet, spore nettbrettet via internett eller fjernslette innholdet er på plass i mange konkurrenter, men i Google har ikke lagt dette til i Android 4.1. Vi har ikke forståelse for at Google har nedprioritert dette når både Apple og Microsoft har det.

Tar du sikkerheten på alvor får du imidlertid lastet ned tredjepartsløsninger som gjør jobben.

Til tross for at nettbrettet har et medfølgende tastatur, finner vi ikke en forhåndsinstallert Office-programvare i 101 XS. Vi synes medfølgende Office-pakke "står i stil" med et nettbrett med fulltastatur, men Archos er tydeligvis ikke helt enig. Vi tok til takke med å laste ned Google Drive som i og for seg kan håndtere Office-dokumenter, men du kan også laste ned en fullversjon av for eksempel Quickoffice Pro HD for (i skrivende stund) 110,30 kroner i Play eller OfficeSuite Pro 7 for 87,44 kroner.

Vi brukte Google Drive i testperioden som en velfungerende erstatning for Office.

Dette er ikke alvorlige mangler, men konkurrenten Microsoft Surface RT har både sikkerhetsfunksjonene og velfungerende Office-pakke på plass.

Underholdning

Archos 101 XS er moro å spille på.

Når du sitter og jobber er det ofte viktig med litt god musikk på øret. 101 XS har en vanlig 3,5 millimeters minijack-utgang. Det følger ikke med øreplugger i salgspakken, men ettersom medfølgende øreplugger stort sett er av svært lav kvalitet er det like greit. I stedet kan du koble til egne øreplugger eller hodesett av god kvalitet.

God lyd med øretelefoner

Gjør du det, får du også lyd av god kvalitet. Archos 101 XS har en tilstrekkelig kraftig forsterker for begge lydenhetene vi prøvde den sammen med; Denon AH-C751 og Beyerdynamic DT770 Pro. Vi opplever lydbildet som romslig, slik at du enkelt kan finne og lytte til ett instrument i en gruppe. Lyden er også balansert, og ingen frekvensspekter ødelegger for et annet.

Nettbrettet har imidlertid ikke stereohøyttalere innebygd, så hvis du er uten øretelefoner for hånden må du nøye deg med svært dårlig lyd fra én høyttaler på høyre side av skjermen. Lyden er i tillegg så svak at det er vanskelig å høre hva karakterene i en spillefilm sier selv i støyfrie omgivelser.

Til videospilling gjør 101 XS det bra. Vi kjørte både 720p- og 1080p-videoer helt uten problemer. Imidlertid er skjermen, som tidligere nevnt, lyssvak. Dermed er det litt vanskelig å se filmer i belyste rom.

Mangler gyroskop

Akselerometer og kompass er på plass, men i enkelte spill brukes også gyroskop. Det gjør det mulig å sikte ved å vri på nettbrettet i for eksempel et førstepersons skytespill. Gyroskop mangler i 101 XS, men ettersom få spill bruker gyroskopet er det ikke det helt store minuset å mangle denne sensoren.

Ellers fungerer 101 XS bra til spilling takket være kraftig maskinvare og en god og lyssterk skjerm.

Kamera kun på fremsiden

Enten du skal ta bilde av et fint landskap eller en person kommer du til å måtte streve en hel del. Utendørs er det litt vanskelig å se skjermen i utgangspunktet, og når du i tillegg må snu skjermen mot det du prøver å ta bilde av samtidig som du skal treffe den lille utløsertasten på skjermen, er det litt vanskelig å knipse et bilde. Kameraet er først og fremst ment til videosamtaler eller til å ta bilder av deg selv i andre sammenhenger.

Kameraet filmer i en oppløsning på 720p, noe som gir detaljrike videosnutter. Også fargene og kontrastene er gode, og det er lite støy i filmene og ingen hakking.

Stillbildefotografering gir ikke like vellykkede resultater. Av en eller annen grunn synes kameraet av og til at vi holder nettbrettet opp ned, av og til sidelengs og av og til rett vei. Dermed har vi bilder vendt i alle mulige retninger som resultat, og vi måtte snu mange av bildene i ettertid ved hjelp av programvare på PC-en.

Kvaliteten er også en sørgelig historie. Bildene er støyfulle samtidig som støyfjerning ser ut til å ha visket ut mange detaljer. Likevel er kameraet godt nok til å knipse et nytt profilbilde til Facebook for de aller fleste.

Under ser du bilder tatt med kameraet i 101 XS. Vi har tatt noen bilder utendørs, men dette er kameraet egentlig ikke beregnet til. Kameraet har nemlig ikke autofokus, og er fra fabrikk justert til å ha fokus på objekter nærme kameraet. Det er portrettbilder som er hovedbruksområdet for kameraet.

Konklusjon

Archos 101 XS er det billigste fulltastatur-nettbrettet du får i dag. Nettbrettet kan brukes både med og uten tastatur, men tastaturet er tynt og lett samtidig som det fungerer som en skjermbeskytter, og er derfor praktisk å ha med seg.

At nettbrettet er billig merkes på designen. Den hvite plasten føles billig, og er nok også det. Det blir fort riper i plasten, og det går an å bøye både nettbrettet og tastaturet. Det hjelper ikke på inntrykket at den hvite plasten veldig lett blir skitten. Aluminiumsplaten bak og aluminiumsrammen rundt skjermen foran forbedrer inntrykket noe.

Det er imidlertid i all hovedsak på designen vi merker at nettbrettet er billig. På mange andre områder imponerer 101 XS.

Komplementær til PC-en

Tastaturet er godt nok i bruk til at vi fikk et greit tempo på skrivingen. Det var enkelt å la den bærbare datamaskinen ligge igjen hjemme for å heller svare på e-post ved hjelp av nettbrettet. Batteritiden er gjerne også bedre på nettbrettfronten enn i bærbare datamaskiner. 101 XS er imidlertid ikke det beste eksempelet på det, med bare rundt 10 timer oppgitt batteritid på internettsurfing eller 7 timer videoavspilling.

Nettbrettet er lettere å ta med seg på telttur, strømløs hyttetur og i mange andre sammenhenger der du trenger batterilevetid og portabilitet, og ikke nødvendigvis trenger den beste oversikten og avanserte programmer som bare fins til datamaskiner. I slike sammenhenger egner 101 XS seg godt, selv om vi ønsker oss litt bedre batteritid.

Med Android 4.1 Jelly Bean under panseret er e-postprogrammene og kalenderen helt topp, og synkroniseringsmulighetene gode. Chrome er forhåndsinstallert som nettleser, og den har en svært praktisk funksjon som gjør det lett å treffe små lenker.

God på musikk

I tilkoblede øretelefoner får du kraftig, balansert og naturtro lyd med et bredt lydbilde. De aller fleste videofiltypene spilles av uten problemer, og det gjelder også video i 1080p-oppløsning.

Den innebygde høyttaleren er imidlertid et sørgelig kapittel i likhet med kameraet. Det kan du lese mer om i underholdningsbiten.

Litt dårlig skjerm

Skjermen har god oppløsning, viser gode farger og god kontrast, men bakbelysningen er for svak. Det er vanskelig å se skjermen i sollys, og vi savner også kraftigere lys når vi ser på videoer i godt belyste omgivelser.

Uansett hvilken side du velger å trykke på, vil du også se at skjermen flimrer hvis du er litt hardhendt. Dette er typisk for skjermer som ikke er av IPS-typen, men vi kan ikke huske å ha opplevd det så tydelig som i 101 XS.

Til tross for svak belysning av skjermen, er batteritiden også godt under gjennomsnittet med oppgitte 10 timer internettsurfing eller 7 timer filmtitting.

Når ikke opp

101 XS er et billig nettbrett i forhold til ytelse og funksjoner. Vi elsker tastaturet, lydkvaliteten under musikkspilling og ytelsen.

Det svake kameraet og den hviskende innebygde høyttaleren kan vi tilgi, med prisen i bakhodet. Vi forventer litt laber kvalitetsfølelse også til denne prisen, men skjermflimring og billig plast har vært som to gnagsår gjennom testperioden.

Når i tillegg skjermen har for svak bakbelysning og batteriet er for svakt, er det på tide å se etter andre alternativer. 101 XS er ikke et dårlig nettbrett, men du kan få mer for pengene.

Asus Eee Pad Transformer TF300T har gått såpass ned i pris at det i skrivende stund faktisk koster helt ned til litt mindre enn 101 XS. Det er imidlertid ikke alle salgspakkene som har med tastatur, men et enkelt tastatur fås kjøpt for ned til 500 kroner. Dette nettbrettet har bedre skjerm, bedre byggekvalitet, bedre batterilevetid og medfølgende kontorpakke, for å nevne noe. I denne prisklassen mener vi du får mest igjen for pengene ved å velge Eee Pad Transformer TF300T.

Vi nevner også det svært mye dyrere alternativet Asus Transformer Pad Infinity TF700 som er det råeste du finner med fulltastaur. Det koster mye penger, men også her får du mye igjen for pengene.

Andre alternativer vi kan trekke frem her er tastaturløse. Acer Iconia Tab A510 treffer først og fremst på underholdning, og er et godt alternativ hvis det ikke er av nyttegrunner du skal kjøpe nettbrett. Samsung Galaxy Note er i en annen prisklasse med en prislapp på litt over fire tusenlapper, og Apple iPad av nyeste variant ligger enda litt høyere opp i pris.

annonse