TestNokia Lumia 920

Kan denne telefonen redde Nokia?

Det nye Windows-flaggskipet byr på solide oppturer og et par små nedturer.

Nokia Lumia 920 er kanskje den Windows Phone 8-mobilen det har vært knyttet størst forventninger til. Den er toppspesifisert fra innerst til ytterst, skal være en skikkelig råtass, men den veier også en del med sine 185 gram.

I løpet av testen lot vi mange få holde telefonen, og det var relativt få som reagerte på tyngden før vi fortalte at den veier omkring 50 gram mer enn sammenliknbare telefoner. Det lover muligens godt for toppmodellen, siden vekten har gitt grobunn til en viss skepsis etter lanseringen.

Knall byggekvalitet

Som de tidligere toppmodellene i Lumia-serien er Lumia 920 støpt i ett sammenhengende stykke plast og det gjør at den føles svært solid i hånden. Den eneste luken som er å finne på telefonen er en liten skuff for micro-SIM helt på toppen av telefonen.

Forsiden dekkes av en 4,5 tommer stor høyoppløst skjerm. Skjermen er svært god, men det forventer vi også i denne prisklassen. Sammenliknet med andre toppmodeller har den hverken merkbart dårligere eller bedre bildekvalitet.

Skjerm som virker med votter

Det som gjør denne skjermen unik er at den virker når du har på deg hansker. Andre typer materiale som penner eller fingernegler fungerer også på skjermen. Dermed har Nokia endelig laget en mobil du ikke trenger spesialhansker for å betjene i norsk vinterkulde. Den er rett og slett skapt for norske forhold, slik enkelte bilprodusenter ynder å si.

På skjermen er det Microsofts nylanserte operativsystem Windows Phone 8 som flyter. Det går som regel svært raskt for seg, og de fleste menyene er ryddige og fine. Noen unntak finner vi imidlertid, og enkelte deler av operativsystemet føles litt som hastverksarbeid. Vi opplever også fra tid til annen småfeil og bugs, selv om de stort sett ikke er av dramatisk art.

Massevis av nyttefunksjoner

Nettleseren i Lumia 920 fungerer svært godt - også under vanskelige forhold.

Lumia 920 er proppfull av gode nyttefunksjoner. Spesielt merker vi oss at nettleseren fungerer ekstremt godt under dårlige forhold, og laster inn nettsider kjapt selv der andre telefoner sliter med å få kontakt med omverdenen.

I denne sammenhengen er det også verdt å merke seg at Nokias toppmodell har støtte for de aller raskeste 3G-hastighetene, og at 4G-støtte er innebygget og vil fungere fra operatørene åpner for mobiltelefoner i løsningen. Foreløpig er de norske 4G-nettene forbeholdt mobilt bredbånd og nettbrett.

Microsofts fullverdige kontorpakke følger med. Den har ikke flest funksjoner av de mobile kontorpakkene på markedet, men den er enkel å bruke og er tett integrert mot Microsofts egen skytjeneste, Skydrive.

Knallgod navigasjonstjeneste

En av de store fordelene med Nokias Windows Phone-mobiler er at de kommer med navigasjonsappen Nokia Drive. Dette er sannsynligvis den aller beste gratisnavigasjonen på markedet, og konkurrer mer med de dyre navigasjonsappene fra TomTom og Garmin enn med andre gratisløsninger som Google Maps og Waze.

Til tross for alle sine positive sider merker vi at Windows Phone 8 også har noen ulemper. Enkelte funksjoner følger ikke med når du pakker telefonen ut av esken. I stedet må de lastes ned fra applikasjonsbutikken. Noen finner du via lenker i menyene, mens andre må du jakte opp selv ved et søk i butikken.

Det betyr at brukere av Lumia 920 må orientere seg rimelig godt for å få tilgang på alle funksjonene som telefonen kan by på. Det er en viss fare for at noen brukere rett og slett vil gå glipp av viktige funksjoner, så som den offisielle PDF-leseren som ikke er omtalt noe sted i operativsystemet men som kan lastes ned fra applikasjonsbutikken.

Elendige Xbox-tjenester

Dette litt uferdige og rotete preget blir spesielt tydelig i Microsofts egne Xbox-merkede tjenester. Xbox SmartGlass skal fungere som en slags fjernkontroll og ekstra skjerm til spillkonsollen din, men er en treg og rotete opplevelse som ikke egentlig gir styring nok til å være nyttig.

Microsofts abonnementstjeneste for musikk, Xbox Music Pass, er akkurat like kronglete. I tillegg er den vanskelig å bruke på PC hvis du ikke har nye Windows 8 installert.

Den fødte underholder

Lydkvaliteten som kommer ut av minijacken er svært god.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Til tross for disse svakhetene er Lumia 920 svært sterk på underholdning og multimedia. Den tar en rekke filformater, slik at du slipper å konvertere alt du legger inn. Du klarer deg også godt uten tilleggsprogramvare for å overføre musikk og video til telefonen.

Nokia har også lagt ved en gratis streamingtjeneste der du kan høre på all den musikken du orker, organisert i tematiske spillelister. Du kan spole i spillelistene, men bare inntil seks ganger i timen. En viktig fordel er at du kan laste ned spillelistene til bruk når du ikke har internettilkobling på telefonen, for eksempel på flyreiser.

Applikasjonsbutikken på Windows Phone 8 har fortsatt klare mangler i forhold til Android og iOS, men er du på jakt etter spill vil du neppe bli skuffet. Det er overraskende mange store spilltitler tilgjengelig for plattformen allerede.

Tar gode bilder i mørket

Kameraet i Lumia 920 var et av de største spenningsmomentene etter at den ble lansert. Det tar bilder i svært god kvalitet, men vi opplever det ikke som noen revolusjon i fullt dagslys. Det er først etter mørkets frembrudd at styrkene viser seg.

Her får du nemlig gode bilder også i relativt dårlig lys. Videoopptakene fra Lumia 920 blir dessuten svært gode takket være den mekanisk stabiliserte optikken.

Til slutt

Når Lumia 920 kommer på markedet vil Samsung Galaxy S III være en av dens argeste konkurrenter.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Alt i alt er Lumia 920 en svært god telefon. Den lever opp til mange av lovnadene Nokia kom med da de lanserte den. Vi synes imidlertid at Windows Phone 8-plattformen har klare mangler, og tidvis fremstår som litt uferdig.

Aller mest merkbart blir dette i noen av de nylanserte Xbox-funksjonene der du må bla rundt i evigheter i menyene for å oppnå det som kan oppnås med enkle tastetrykk i liknende tjenester.

Alle de små uregelmessighetene trekker ned inntrykket av en ellers knallgod telefon, og slik telefonen fremstår i dag holder helhetsinntrykket til en svak femmer på terningen.

Alternativene

Lumia 920 kriger mot en rekke knallgode telefoner – først og fremst i Android-leiren. Samsungs Galaxy S III og HTC One X+ er de fremste av disse. Med utviklingen som har skjedd på Android-fronten det siste året fremstår operativsystemet som ryddigere og mer stabilt enn Windows Phone 8 gjør akkurat i dag.

Foreløpig er det bare HTCs Windows Phone 8X som er på markedet av Windows-konkurrentene. Også det en grei telefon, men den mangler mange av funksjonene som er unike for Lumia 920, samtidig som den plages av de samme lytene i menyer og operativsystem.

Samsungs kommende Windows-versting, Ativ S, er muligens verdt å vente på, men foreløpig har vi ikke rukket å teste den og det er litt uklart akkurat når den vil havne i butikkhyllene.

Vil du vite mer?
Les hele testen av Nokia Lumia 920 på Amobil.no »

Les også
Her er Nokias nye flaggskip
Les også
Nå kommer 4G-telefonene
Les også
Du kan måtte vente to måneder før denne får 4G
Les også
Nokia frir til ungdommen
Les også
Samsung Ativ S (I8750): Samsungs Windows-flaggskip overbeviser
Les også
Feilen funnet, fikses straks
Les også
Får ikke beslaglegge mobiler som brukes i timen
Les også
– Ingen er billigst i mobilbransjen
Les også
Slik har mobilen endret våre TV-vaner
Les også
HTC Windows Phone 8X: Kul mobil med enkelte barnesykdommer
Les også
Nokias fremtidshåp har fantastisk skjerm
annonse