Til hovedinnhold
TestUkens utvalgte apper til iOS, Android og Windows Phone

Se ukens utvalgte apper

Her finner du noe for enhver smak.

Ukens utvalgte apper

Amobil.no tester hver eneste uke et stort antall ulike apper. Ikke alt er like bra. For at du skal slippe å lete gjennom store mengder "søppel" plukker vi hver uke ut både godbitene og appene du bør styre unna. I tillegg finner vi frem en app av den sjeldne sorten.

Her er ukens app-anbefalinger:

Ukens anbefalte:

WhatsApp

Format: iPhone, Android og Windows Phone
Pris: Gratis første året

Du er kanskje bekymret over at amerikanske myndigheter leser dine private meldinger på Facebook? Da kan kanskje en app som er utenfor rekkevidde av NSA være tingen.

WhatsApp.

Dessverre kan du heller ikke med meldingstjenesten Whatsapp være sikker på at storebror ikke leser det du skriver, det er i det hele tatt lite som er privat i våre dager. Trøsten er at samtalene dine sannsynligvis er svært lite interessante for diverse etterretningstjenester, uansett hvor saftig sladder du selv synes du meddeler vennene dine.

WhatsApp er, i likhet med alle andre apper, ikke laget med tanke på FBI, CIA og NSA. WhatApp er derimot en app som skal gjøre det enklere, billigere og morsommere å kommunisere med vennene dine.

For deg som vil være helt privat: Les om Snapchat.

Kommuniser på flere måter

Det du kanskje bruker WhatsApp mest til, er å sende tekstmeldinger. Du kan selvsagt legge ved smilefjes i ørten varianter, bilder og video. Noe av styrken til WhatsApp er nettopp hvor enkelt og integrert bilder kommer inn i samtalene dine.

Akkurat som på Facebook-chatten kan du se når en melding er levert, og når den er lest.

Spesielt interessant for de mest økonomiske er at du også kan ringe med WhatsApp.

Siden WhatsApp bruker datatrafikk til overføring av meldinger og tale, kan du kommunisere gratis dersom du er koblet til et trådløst nettverk.

Hvor mye du sparer i praksis er en annen sak nå som de fleste har en haug med gratis SMS inkludert i mobilabonnementet, og det også finnes mange gode alternativer for tale over internett, med Skype som den kanskje mest kjente.

Hvis du ikke har skjønt det, Facebook-chatten er gammeldags. Nå er det WhatsApp og tilsvarende tjenester som gjelder. Om WhatsApp vil klare å få folk til å betale for tjenesten etter et år, er en annen sak.

Last ned til iPhone »
Last ned til Android »
Last ned til Windows Phone »

På de neste sidene kan du lese om ukens mest kuriøse app og en app som er et sjansespill. Sjekk også ukens spill!

Rando

Ukens kuriøse:

Rando

Format: iPhone, Android og Windows Phone
Pris: Gratis

Hvis du husker Chatroulettes storhetstid, er dette definitivt appen for deg. Rando er en slags minimalistisk versjon av Chatroulette, og kanskje aller viktigst: uten alt griseriet.

Rando.

Hvis du ikke har den minste anelse om hva vi snakker om, skal vi gi deg noen hint. Rando er en app hvor du sender et bilde til en tilfeldig person et eller annet sted i verden.

Få en overraskelse

Du tar ganske enkelt et bilde, som du så sender. Du aner ikke hvor eller til hvem du sender bildet, men når bildet er levert, får du beskjed om hvor i verden det havnet.

Når du så har sendt et bilde, får du et bilde tilbake fra en annen tilfeldig person rundt om i verden. Du kan se hvor i verden bildet er tatt.

Bortsett fra dette er det ikke mye du kan gjøre, men det er egentlig akkurat passe. Det eneste du kan gjøre utover dette er egentlig å merke et bilde som upassende.

For å gjenta oss selv: Her kan du hverken like, kommentere eller ta kontakt med andre brukere. Bildet i seg seg, og hvor det er tatt er alt du får vite.

Nettopp dette gjør at brukerne som kun er interessert i å dele bilder av sine edlere deler med resten av verden raskt blir utestengt. De fleste bildene du får er ganske kjedelige. Til gjengjeld kommer de fra hele verden, og du vet aldri hva slags bilde du får.

Appen har et av de enkleste grensesnittene vi har sett. Her er det ikke noe overflødig krimskrams, og appen blir dermed suverent enkel å bruke.

Last ned til iPhone »
Last ned til Android »
Last ned til Windows Phone »

Klikk deg videre til neste side for å lese om en app som er et sjansespill!

CoPilot GPS

Ukens usikre:

CoPilot GPS

Format: iPhone, Android og Windows Phone
Pris: Gratis

CoPilot har akkurat lansert navisjonsprogrammet sitt for Windows Phone. Vi setter som vanlig pris på programvareleverandører som lager apper som de fleste av våre lesere kan bruke.

CoPilot GPS.

Vi har derfor testet Windows Phone-versjonen av den populære navigasjonsappen. CoPilot GPs er en fulverdig navigasjonsapp som gir deg steg-for-steg navigasjon.

Masse funksjoner

CoPilot er spekket med funksjoner. Her finner du for eksempel trafikkinformasjon, fotobokser og enkel visning av alternative ruter. Vi fikk riktignok ikke noe særlig utbytte av trafikkinformasjonen da rutene våre alltid var "grønne" uten at det ble markert for noe trafikk.

Vi likte spesielt godt hvor enkelt det var å endre en rute. Du kan bare ta "tak" i ruten og dra den dit hvor du vil den skal gå dersom du ikke var fornøyd med det foreslåtte alternativet.

Dessverre synes vi brukergrensesnittet ellers var litt klumsete å bruke. Vi synes for eksempel inntasting av en rute ikke var så selvforklarende som det burde. Enda vanskeligere var det å forstå hvordan du betjente menyene i kart- eller navigasjonsvisning.

En fordel med CoPilot GPs er at du laster ned kartene til telefonen. Dette gjør at du kan navigere uten mobildekning, eller uten å bruke dyr datatrafikk i utlandet.

Husk bare på at du både må laste ned kartene du trenger på forhånd, og også norsk stemme dersom du ønsker det. Av en eller annen grunn skjønte ikke CoPilot GPS at vi ønsket metriske mål selv om vår testtelefon var stilt inn på norske regionale innstillinger.

Innfrir ikke

Vi opplevde også at CoPilot GPS lukket seg under navigering, men dette kan selvsagt like gjerne skyldes vår testtelefon.

CoPilot GPS ser altså ut til å være en app som har det du trenger av funksjoner, men dessverre med et brukergrensesnitt som ikke innfrir.

Spesielt merkbart blir dette når vi sammenligner med kart- og navigasjonsappene som Nokia har ferdig installert på sine Windows Phone-telefoner. Disse er ganske enkelt enklere og mer oversiktlige å bruke.

Da blir spørsmålet selvsagt hvorfor du skal installere en annen app som gjør mye av det samme. Etter en prøveperiode må du også betale for stemmestyrt navigasjon.

Konklusjonen er at CoPilot GPs er mest aktuell for deg som har en smarttelefon som ikke er levert med et godt navigasjonsprogram. Du må også regne med å trykke litt før du skjønner hvordan du skal bruke alle funksjonene i appen.

Last ned til iPhone »
Last ned til Android »
Last ned til Windows Phone »

Gå videre til neste side for å lese om ukens anbefalte spill

Survivalcraft

Ukens spill:

Survivalcraft

Format: Android, iPhone, iPad
Pris: 25-28 kroner, avhengig av versjon

Survivalcraft.

La meg bare få det ut med en gang. Det er liten tvil om at dette spillet har hentet all inspirasjon fra Minecraft. Til tross for dette har spillet flere egne ideer, og opplevelsen skiller seg fra Minecraft.

Her blir du satt av på en øde øy alene med et eneste mål – overleve. I motsetning til Minecraft finnes det adskillig mer farer i dette spillet. Øyas dyreliv er rikt og mangfoldig, og uheldigvis for deg er mange av dyrene både store og sultne på litt mannebein. Jeg har blitt spist av både bjørner og ulver i mine desperate forsøk på å overleve.

Du lager verktøy og hus på samme måte som Minecraft, akkurat når det gjelder slike mekanikker i spillet er det lite nytt å se. Du kan derimot ri på hester og andre dyr, noe som kan være svært nyttig til tider.

Grafikken i spillet ligner inspirasjonen, men er kanskje hakket mer polert enn mobilversjonen til Minecraft. Kontrollene fungerer godt, der du styrer retning med høyre tommel og hvor du ser med venstre. Jeg synes spillet fungerer best på telefon sammenlignet med nettbrett, rett og slett fordi størrelsen på nettbrettet gjorde at det jeg måtte flytte hendene litt vel mye når jeg skulle trykke på noe.

Survivalcraft rir på popularitetsbølgen til Minecraft, det er helt tydelig. Uansett er spillet vellaget, spennende og det gir en annerledes spillopplevelse. Her er det mer råbarket overlevelse, en kamp mot natur og dyr, og mindre bygging av firkantede klosser.

Ukens spill er levert av Gamer.no
Her finner du ytterligere ni spillanbefalinger

Last ned til iOS »
Last ned til Android »

annonse