Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNokia Lumia 920

Kan denne telefonen redde Nokia?

Det nye Windows-flaggskipet byr på solide oppturer og et par små nedturer.

Design, skjerm og menyer

Form: Berøringsskjerm
Størrelse: 13,03 x 7,08 x 1.07 cm
Vekt: 185 gram
Skjerm: IPS, PureMotion HD+, 4,5 tommer, 1280 x 768 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, av/på/skjermlås, kamera.
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Nei
Menysystem: Windows Phone 8
Pris: Fra 4800 kroner

Kort sagt:

Super skjerm

Kan betjenes med hansker

Raske menyer

Knall byggekvalitet

Veier i meste laget

Litt rotete menyer

Lumia 920 kommer i mange forskjellige farger. Her er den gule og den svarte versjonen.
Slik ser baksiden ut.
Når Lumia 920 kommer på markedet vil Samsung Galaxy S III være en av dens argeste konkurrenter.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
De to toppmodellene er nesten like store i overflate. Lumia 920 er imidlertid noe tykkere og hele 52 gram tyngre.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Windows Phone 8 ble endelig lansert for noen dager siden, og med det gikk startskuddet for flere nye telefoner basert på Microsofts nye operativsystem. Den heftigste av disse er muligens Nokia Lumia 920.

I tyngste laget?

Nokias nyeste toppmodell har de kvasseste spesifikasjonene av Windows-modellene, men ett av tallene kan være en ulempe for mange. Nokias Windows-kjempe veier nemlig intet mindre enn 185 gram. Det er omkring 50 gram mer enn telefoner med tilsvarende skjermstørrelse.

Det er ingen tvil om at enkelte vil oppfatte Lumia 920 som en tung mobiltelefon, men vi synes likevel ikke dette virker som noe kjempeproblem. Er du i tvil om vekten er for voldsom bør du muligens forsøke å holde en i hånden før du kjøper.

Som svært mange av toppmodellene i dag er Lumia 920 bygget i ett stykke plastmateriale. Den eneste luken du finner her er en liten plass for SIM-kort som er plassert øverst på telefonen. Ellers er det ingenting som kan åpnes på telefonen.

Solid byggekvalitet

Lumia 920 føles svært solid i hånden. Her er det ingenting som føles slarkete eller løst.

Som på de andre nye Windows-telefonene er det temmelig nøyaktig seks knapper og snarveier på Lumia 920. De tre snarveisfeltene er plassert under skjermen og kan ta deg ett steg tilbake, eller gi direkte tilgang på hjemmeskjerm eller søk.

Flotte skjermer har lange navn

Skjermen er 4,5 tommer stor, og svært høyoppløst med 1280 x 768 pikslers oppløsning. I disse dager er det umulig å lansere en ny skjerm uten å også gi den et fint navn. Skjermen i Lumia 920 har fått navnet PureMotion HD+.

Den siste delen av navnet dreier seg om oppløsningen, som altså er såvidt over det som er vanlig og det som skal til for at vi skal snakke om HD-oppløsning. Det vanlige hos konkurrentene er 1280 x 720 piksler.

PureMotion-delen av navnet kommer av at Nokia mener skjermen oppdateres raskere enn andre mobilskjermer. Dette skal gi en flyt i alt fra menyene til video og spillinnhold som ikke andre telefoner kan by på.

Helt i toppen på bildekvalitet

Skal vi være helt ærlige er det ikke så godt å kjenne igjen navnet når vi bruker skjermen. Det fremstår mest som en gimmick. Skjermen er ikke så høyoppløst at den blåser alle andre skjermer til side, og vi har egentlig ikke vært plaget av trege skjermer på andre mobiltelefoner.

Uansett er det ingen tvil om at denne skjermen gjør seg fortjent til en plass blant de beste mobilskjermene vi har sett. I dag er det et tett felt som blant annet består av AMOLED-skjermer fra Samsung og et utvalg Super LCD- og IPS+-skjermer fra de andre produsentene.

Berøringsskjermen i Lumia 920 er så følsom at den fungerer selv om du har på deg hansker.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Selv ganske tykke hansker fungerer bra på skjermen. Disse er i grenseland og vi må trykke litt hardere på skjermen for å få respons.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser hjemmeskjermen i Windows Phone 8 ut. Firkantene kalles tiles, og er en slags mellomting mellom vanlige programikoner og widgets.

Skjerm med "firehjulstrekk"

Den viktigste egenskapen i norsk sammenheng er Super Sensitive Touch. Navnet betyr at skjermen fungerer med mer enn bare fingre som input.

Hvis du tenker på hansker nå er det helt riktig. Vanter og selv relativt tykke hansker fungerer uproblematisk på skjermen. Lange fingernegler fungerer også fint på skjermen, men forutsetter at du er relativt treffsikker, siden kontaktflaten er mindre.

På nettet har det til dels gått sport i å finne ut hva som fungerer med den nye skjermteknologien, og for en tid tilbake gikk videoen av de som spilte Angry Birds med en banan som ild i tørt gress blant teknologinettstedene.

Etter vår mening gir denne skjermen Nokia like stor rett på ordtaket "Skapt for norske forhold" som diverse bilprodusenter har. Dette er rett og slett mobilskjermenes firehjulstrekker.

Windows Phone 8 i bruk

Windows Phone 8 skal være en fullstendig restart av Windows Phone-økosystemet. Heldigvis er det neppe så mange andre enn utviklerne som legger merke til det rent visuelt. Menyene er nemlig fortsatt like raske og flotte å se til. Innimellom synes vi likevel de kunne vært litt mer intuitive. Det er ikke alle elementene her som er like logisk plassert.

Det skal vi imidlertid komme tilbake til når vi går gjennom funksjonene på telefonen i de neste to sidene.

Tiles i stedet for ikoner og widgets

I selve navigeringen er det hovsaklig to skjermer du støter på. Her har du en hjemmeskjerm full av firkanter, såkalte "tiles" – eller fliser om du vil, og en hovedmeny som viser alle appene som er installert på telefonen.

Flisene er snarveier til de appene du selv velger, og mange av dem kan være aktive og ha informasjon. Eksempelvis vil e-postflisene kunne vise deg om det har kommet nye meldinger.

Du velger selv blant tre forskjellige størrelser for disse flisene, og fliser som kan vise mye informasjon vil skalere mengden informasjon etter størrelsen du velger. Det hele fungerer omtrent som en blanding av snarveier og widgeter på en Android-telefon, bare at du ikke kan gi tilbakemeldinger eller styre appen det dreier seg om gjennom flisene. Vil du gjøre det må du åpne applikasjonen.

Litt hikke her og der

Ved enkelte anledninger opplevde vi at disse flisene ikke nullet ut varsler etter at vi hadde lest dem. Vi vet ikke helt hva det kan skyldes.

Vi stusser også over at noen apper måtte legges til flere ganger før de faktisk dukket opp på hjemmeskjermen. Det skjer ikke hver gang, men innimellom. Helt fritt for små bugs er altså ikke Windows Phone 8.

Varsler på låseskjermen

I tillegg til flisene kan også låseskjermen vise varsler for et utvalg hendelser. Får du meldinger på flere ulike e-postkontoer kan det imidlertid være litt kronglete å finne frem til hvilken konto det er som har den nye meldingen. Det er riktig nok små forskjeller på ikonene som varsler om de nye e-postene, men du kan ikke komme direkte til kontoen det varsles om fra låseskjermen, slik du kan på Android-telefoner.

Selv om menyene for det aller meste er svært raske, tar det ofte tid å gå inn og ut av apper. Spesielt appene som skal gjøre ting i bakgrunnen har ofte lang lastetid når man skal tilbake igjen.

Windows Phone 8 er altså enkel og god å bruke for det meste, men den operativsystemet har sine særegenheter og enkelte av dem vil du ikke støte på om du velger en telefon med Android eller iOS. Samtidig skal det sies at heller ikke konkurrentene er helt feilfrie. Android vil for noen fortone seg som litt kronglete og uryddig, mens iOS har svært få muligheter til å tilpasse operativsystemet til eget bruk.

I esken

  • Nokia Lumia 920
  • Lader (USB-kontakt)
  • USB-kabel
  • Håndfrisett
  • Verktøy for SIM-luke
  • Dokumentasjon