TestTomTom GO Live 1005

Tipp topp toppmodell

Men er den bedre enn Garmins GPS-flaggskip?

Introduksjon og funksjoner

TomTom GO Live 1005 er TomToms toppmodell. Den skiller seg fra GO Live 1000 med sin 5 tommers store skjerm mot lillebrorens 4,3-tommer. Det gir svært god oversikt når du kjører, noe vi skal se nærmere på senere.

Designmessig er de to toppmodellene like, men femtommeren er større og tyngre. I forhold til Garmins tynne og hendige toppmodell, nüvi 3590, er GO Live 1005 et beist. Den egner seg dårlig til å stikkes i lomma for videre navigering til fots etter at du har parkert bilen.

Overflaten har fått en nesten heldekkende "glass"-plate. Store deler av baksiden er dekket av metall, mens plast på toppen og på siden er nødvendig for GPS-dekningen.

Live

I likhet med flere av TomToms GPS-er av større kaliber, har GO Live 1005 et innebygget SIM-kort. Gjennom dette har den kontakt med andre brukere av TomToms GPS-er. En av tjenestene som drar nytte av dette er HD Traffic. Tjenesten gjør at du i sanntid kan se hvor det er køer og hvor stor forsinkelse disse vil skape på kjøreruten din. GPS-en vil ta disse dataene med i beregningen for å gi deg den raskeste ruten.

Er det mye kø på E6 på grunn av påsketrafikken, kan med andre ord HD Traffic vise deg veien for å unngå køene.

Rød farge betyr veldig saktegående mens oransje farge illustrerer at det går litt fortere unna. Prikkene flytter seg slik at du ser hvilken vei køen går.Foto: Einar Eriksen
Foto: Einar Eriksen
Foto: Einar Eriksen

IQ Routes er en funksjon som gjør at også historiske data tas med i beregningen av hvor det er køer. Dermed vet GPS-en at det er kø på Ring 3 på en mandags morgen, og leder deg utenom hvis det går raskere.

Det innebygde SIM-kortet gjør også at du kan søke på Google etter for virksomheter. Du kan for eksempel søke etter "Telehuset" eller "Elkjøp", og bli ledet til nærmeste butikk.

Værmeldingstjeneste er også på plass. Takket være kommunikasjonen med omverdenen, får du automatisk vite været på destinasjonen du navigerer til for den tiden når du parkerer bilen der. Det er spesielt kjekt hvis du skal kjøre langt på bilferie. Da får du værmeldingen for hvert stoppested på forhånd allerede når du begynner å kjøre.

Nå kan du også motta kartoppdateringer mens du sitter i bilen. Du kan velge om GPS-en skal ta inn kartoppdateringer direkte fra andre brukere, eller om du bare vil ha kartoppdateringer som er verifisert av en annen bruker eller kun kartoppdateringer verifisert av TomTom.

Å si ifra om endringer i veinettet går også på et øyeblikk når GPS-en er tilkoblet internett hele tiden, så du trenger ikke koble GPS-en til PC-en for å få det til. Du kan også melde ifra om faste eller mobile fotobokser.

Det innebygde SIM-kortet er aktivert i ett år uten at det koster noe. Når året er omme må du betale 49 kroner i måneden om du vil fortsette med abonnementet og få videre tilgang til live-tjenestene. Uten dette abonnementet vil du miste de SIM-kortbaserte tjenestene.

TMC

Selv om GPS-en har fått internettilgang, er ikke det gode gamle trafikkmeldingssystemet over radionettet nedlagt. Her får du vanlige trafikkmeldinger fra eksempelvis Statens Vegvesen. Hvis du navigerer fra Oslo til Bergen får du for eksempel med én gang informasjon om et ras som har gått på E16.

Håndfri

GO Live 1005 er ikke bare en GPS, men også en håndfri. Den synkroniserer seg over Bluetooth mot mobiltelefonen din, og du kan enkelt ringe ut eller besvare anrop med ved å trykke på GPS-skjermen. Ved hjelp av Google-søket får du også opp telefonnumre til forretninger, slik at du kan booke et bord på nærmeste Michelin-restaurant i en fei.

Lyden er god i din ende av samtalen, mens den er litt dårligere hos motparten. Vi foretrekker å bruke en dedikert håndfri.