Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple iPhone 4S

Konge med eget kongedømme

Utenpå er det lite som forteller at dette er en ny mobil, men innmaten imponerer.

Skjerm, design og menyer

Høstens mest omtalte mobiltelefon er egentlig ikke stort mer enn en oppdatert iPhone 4. Det holder likevel til at iPhone igjen er en av de beste mobiltelefonene som finnes. Men iPhone 4S er også en av markedets dyreste mobiltelefoner. En kritisk gjennomgang av hva du får for pengene vil antakelig ikke falle i Apples favør. Med iPhone 4S har Apple hentet inn det teknologiske forspranget konkurrentene har hatt, men de har ikke klart å skaffe seg noe forsprang.

Samme design som iPhone 4

Apple har beholdt samme skjerm som på forløperen, og selv om det ikke finnes noen mobil med større tetthet mellom bildepunktene, så var det mange som ble skuffet over at Apple ikke har gitt nykommeren en litt større skjerm. Apple holder seg til LCD, mens de fleste brukere opplever AMOLED som en bedre skjermteknologi. Kontrasten på iPhone 4S er likevel av de bedre du finner på en LCD-mobil.

Designen er lik den du finner på en ordinær iPhone 4, med noen ørsmå endringer. Knappen som brukes for å dempe lyden er flyttet et par millimeter ned, og den sorte steken over toppen av rammen er borte, mens det er kommet en tilsvarende strek oppe på hver side av telefonen. Grunnen til dette er at iPhone 4S skal ha en forbedret antenne som også virker i flere nett.

Den knapt synlige endringen av designen kan imidlertid få følger for noen. Har du et iphonedeksel fra før, så vil ikke lydbryteren passe helt med åpningen i dekselet.

Ellers er telefonen som før, med ramme i matt metall, og en glassflate foran og bak.

Designen er tilnærmet uendret på over ett år, men telefonen ser likevel bra ut.
Statuslinjen trekker du ned fra toppen av skjermen.

Glasset er ikke blitt noe sterkere enn tidligere, og det tok oss nøyaktig et døgn før skjermen på den ene av de to telefonene knakk mens vi hadde telefonen i lomma.

iPhone 4S er unektelig en pen telefon, og siden den er lik modellen som kom sist sommer slipper du oppmerksomhet fra nysgjerrige.

Nytt operativsystem

Men om designen er tilnærmet uendret, så har det skjedd mye på menysiden.

Du har antakelig opplevd iPhone 4 som rask og smidig i menyene. Men iPhone 4S er enda raskere. Alt flyter perfekt, og du kan hoppe fra applikasjon til applikasjon i høyt tempo.

For å vise hvilke applikasjoner som ligger i bakgrunnen trykker man som før to ganger på hjem-tasten. En linje åpner seg nederst på skjermen, og langs den ligger ikonene for de ulike applikasjonene som kjører. Vekslingen går raskt og enkelt for de av applikasjonene som støtter det.

På den samme linjen finner vi også hurtigkontroller for telefonens musikkfunksjoner, snarvei til Ipod-applikasjonen og en knapp som låser skjermorienteringen i tilfelle man ønsker å bruke telefonen horisontalt uten at skjermen skal snu seg.
Telefonen har fått et nytt operativsystem (iOS5) som også kan lastes ned på eldre modeller. Det virker slik du er vant til fra tidligere varianter, men telefonen kan nå varsle flere hendelser, og du kan trekke ned en statusmeny fra toppen av skjermbildet.

Brukervennligheten er fortsatt på topp. Her er alt intuitivt og pent lagt opp. Man behøver aldri å lete lenge etter funksjonen man jakter på, og vi opplever så å si aldri at noe stopper opp eller henger.

Basisfunksjoner

Lydkvaliteten under samtale er god, og man kan stille volumet høyt nok til at man hører godt også i bråkete omgivelser eller om man har dårlig hørsel.

Skjermtastaturet har ikke endret seg mye i denne utgaven av Iphone. Som tidligere er det særdeles responsivt, og i landskapsmodus er tastene store nok til at selv de av oss med store fingre lett treffer riktig tast.

Man kan legge til ulike tastatur for forskjellige språk. Man kan bytte språk i meldingsmodus ved å trykke på globusen ved siden av mellomromstasten. Dette bytter også ordliste, og forslagene man får opp ved feiltasting er forskjellige avhengig av hvilket språk man har valgt.
Trådede samtaler gjør det også enkelt å skille mellom ulike samtaler, dersom man utveksler meldinger med flere samtidig.

Om du leter etter en gammel tekstmelding, eller e-post eller noe som helst annet på telefonen har den en felles søkefunksjon som søker i alt innhold. Denne tar deg også og også raskt tar deg til Google eller Wikipedia om nødvendig. Denne heter Spotlight, og er i praksis samme funksjon som man finner i OS X.

Siri med skjeggvekst

Siri har sin egen sans for humor.

Den nye taleassistenten Siri har fått mye oppmerksomhet siden lanseringen av iPhone 4S. Ved å trykke og holde på iPhone-tasten dukker det opp en liten mikrofon på skjermen, og du kan spørre om hva du vil. Sprørsmålet ditt blir tatt opp, og sendt til analyse hos Apple. Svaret kommer tilbake i form av tale og tekst. Men Siri kan bare søke på steder og adresser i USA. Hun kan imidlertid hjelp deg med å sette opp avtaler i kalenderen, stille vekkerklokken, starte iPod-funksjonen og mye mer. Men forutsetningen er at du snakker engelsk.

Siri skal også kunne aktiveres ved at du løfter telefonen til øret og begynner å snakke. Men dette er en funksjon som vi sliter med å få til å virke. Noen ganger går det bra, og da hører du et lite pip som angir at du kan begynne å snakke. Men de fleste gangene skjer det ingen ting.

Både Siri og løfteaktivering må aktiveres i telefoninstillingene. Aktiverer du ikke tjenesten, så får du den vanlige talekontrollen som du antakelig ikke brukte før heller.

Siri virker med andre ord dårlig i Norge ennå, men en norsk versjon kan komme neste år. Bak teknologien står Nuance, som også har laget taleapplikasjonen Dragon Dictation. Denne applikasjonen støtter allerede norsk tale til tekst. På den iPhone 4s jeg tester snakker for øvrig Siri med dyp og malmfull røst. Av en eller annen grunn snakker hun med en lys kvinnestemme på min kollegas testmobil. Når vi bytter telefon, så bytter også stemmene plass. Jeg har fremdeles den mannlige varianten av Siri på telefonen.

I esken

Som med Iphone 4 er det kun det mest nødvendige som er vedlagt i esken:

  • Iphone 4
  • USB-lader
  • USB-kabel for lading og PC-tilkobling
  • Håndfrisett
  • Bruksanvisning

Teknologi og funksjoner

Nye iPhone 4S er ingen sinke når det kommer til teknologi. Den har tokjerneprosessor og en svært rask grafikkbrikke, i tillegg til at den støtter de fleste mobilnett i verden, også CDMA og CDMA200 1xEV-DO-nett, i en og samme telefon. Oversatt til forbrukerspråk betyr det at den virker også i de nettene i USA og andre deler av verden som ikke er GSM eller UMTS-nett.

På den trådløse siden har Iphone 4 svært raskt trådløs nettverkstilkobling, såkalt N-standard.

GPS og super-3G er også på plass. Filoverføring via Bluetooth lar seg stadig ikke gjøre, selv om iPhone har Bluetooth versjon 4.0. men trådløse stereohodetelefoner og håndfrisett kan kobles til.

Akselerometer og digitalt kompass er fortsatt til stede. Disse teknologiene er avgjørende for såkalt utvidet virkelighet, altså applikasjoner som viser en forandret virkelighet basert på det kameralinsen fanger opp.

Proffunksjoner

E-postleseren i Iphone 4S er svært god. Du kan som før ha flere Exchange-kontoer samtidig, og du kan også koble til arbeidsplassen med kryptert forbindelse og VPN. Oppsettet er enkelt, og selve visningen er som før. Her er full HTML-støtte og mulighet for henting av vedlegg.

Dersom man har flere e-postadresser kan man nå også få oversikt over samtlige i en felles innboks, eller man kan gå i en bestemt postkasse som tidligere.

Støtte for PDF-filer og Word-dokumenter finnes også. Om man har Apples e-bokleser installert kan også PDF-filer lagres og leses i denne.

Nettleseren

Mobilutgaven av Safari er en av de raskeste mobile nettleserne vi vet om, og nå har nettleseren fått en mindre overhaling. Blant annet kan du trykke på en tast som gjør teksten mer lesbar og fjerner reklame. Den høyoppløste skjermen gjør det lekende lett å lese liten tekst.

Fler og fler av konkurrentene har i dag full støtte for Flash-teknologien. Denne tillater visning av multimedieinnhold i nettleseren. Apple er for tiden er uvenner Adobe som utvikler Flash, og har valgt å ikke ha støtte for det i nettleseren sin.

I stedet støtter Safari HTML 5, som gir muligheter for multimedieinnhold uten behov for proprietære standarder som Flash eller Microsofts Silverlight.

Flash er uten tvil en forholdsvis stor mangel ved en så dyr telefon som Iphone 4S. Inntrykket berges noe av at svært mange nettsteder har egne sider for Iphone, der Flash-innhold er erstattet med innhold som lar seg vise på Iphone.

Nettleseren har fått en tast som lar deg åpne teksten i en egen leser.

Facetime og iMessenger

Vanlige videosamtaler støttes ikke på iPhone 4S heller, men Apple har beholdt applikasjonen Facetime, som er en slags variant som virker mellom Apple-mobiler og nettbrett.

Facetime virker kun når telefonen er tilkoblet trådløst nett. iMessenger er en ny tilsvarende funksjon som lar deg sende tekstmeldinger til andre i-Produkter med iOS 5. Det fine med iMessenger er at du kan glemme om du har det eller ikke. Send dine tekstmeldinger som vanlig, og dersom den du skriver har en oppdatert iPhone eller iPad (også iPod Touch), så kommer tekstmeldingen frem uten at det koster mer enn et par øre i datakostnader. Du ser om mottakleren er tilgjengelig for gratismeldiniger ved at teksten i skriveboksen endres fra Skriv tekstmelding, til iMessenger. Meldingene du har sendt blir plassert i grønne snakkebobler for vanlige meldinger, mens de er lyseblå om du har sendt en melding med iMessenger.

Grønne snakkebobler viser at du har sendt vanlig SMS. De blå er sendt med iMessenger og er gratis. Datakostnader på et par øre tilkommer om du ikke har data inkludert i abonnementet ditt.

En liten svakhet med denne løsningen er at den ikke enkelt kan overstyres. Brukere med tvillingkort vil ikke få meldingene inn på den andre telefonen som ikke har iOS5. Om du skal ut på tur, eller gjøre grisearbeid som medfører at du ikke vil ha med deg iPhone, så husk å slå telefonen av, eller i alle fall deaktivere iMessenger. Ellers kommer alle meldingene fra andre iPhone-brukere bare inn på telefonen som ligger hjemme.På tilsvarende måte kan det være greit å skru av iMessenger om du skal sende en viktig melding. Men du kan ikke gjøre dette fra meldingsapplikasjonen. iMessenger aktiveres og deaktiveres i innstillingsmenyen for telefonen.

Kan ikke skru av 3G

Av en eller annen grunn har Apple tatt bort muligheten for å skru av 3G, eller de har gjemt muligheten så godt at vi ikke finner den. Å kunne skru av 3G er vesentlig for den som er avhengig av å tyne batteriet til å vare så lenge som mulig.

Men skrur du av 3G vil du miste mye av funksjonaliteten i iPhone, som er avhengig av nettforbindelse for å fungere optimalt. Men er du på et Wi-Fi-nett vil du uansett ikke trenge 3G.

Du kan imidlertid skru av mobildata, og beholde data over Wi-Fi. Det kan spare deg for noen kroner om du ikke har et abonnement med fastpris på data, eller om du er i utlandet. I utlandet holder det for øvrig å skru av dataroaming.

Itunes og proprietær plugg

Med Iphone 4S kjøper man, som tidligere, en hel pakke. Pakken består av selve telefonen og hele infrastrukturen rundt den. Dette hadde ikke vært negativt i seg selv, om det ikke var for at man var i overkant bundet til bestanddelene i pakken.

Itunes er et svært brukervennlig program for håndtering av musikk og videoer. Det er lett å finne frem i, og virker også relativt rask i Windows-utgave. Filutforskeren kan ikke brukes for overføring av video og musikk, men bilder kan overføres denne veien.

I motsetning til andre avanserte telefoner i dag som nærmest utelukkende bruker Micro-USB er det Apples egen Dock Connector som gjelder for Iphone. Det betyr at dersom kabelen ryker kan man ikke bare bruke en standard USB-kabel man har slengende. En egen overgang fra Micro-USB til Dock Connector kan kjøpes fra Apple.

iCloud

En av de mest spennende nyhetene som følger med lanseringen av iPhone 4S er løsningen iCloud. Denne gjør at du iike lenger er avhengig av å bruke en PC for å få satt opp og aktivert mobilen din. Du er riktig nok avhengig av å ha et Wi-Fi-nett tilgjengelig, for oppsettet fungerer ikke med oppkobling over 3G. Det har ingen ting med båndbredden på 3G å gjøre, og da vi satte opp telefonen brukte vi en annen mobil med hotspot-funksjon som 3G-modem.

iCloud er en skytjeneste der du kobler deg opp mot en server hos Apple. Du kan lagre innholdet fra mobilen på serveren, slik at du senere kan synkronisere eller gjenopprette mobilen din. iCloud gjør også at du ved å kjøpe innhold til én iPhone også kan få programmet innholdet automatisk lastet ned på en annen iPhone, iPad eller iPod Touch med iCloud-forbindelse.

Batteritid

Batteriet i iPhone 4S er på 1430 mAh-timer, mens det på iPhone 4 er på 1420 mAh. Alle ryktene om at nye iPhone skulle få så mye bedre batterikapasitet er nok beklageligvis overdrevne. Det er mulig iOS 5 gir bedre strømkontroll, men det vil i såfall også gjelde for eldre modeller som oppdateres. Den nye prosessoren og den nye grafikkbrikken i iPhone 4S gir ikke utslag i bedre batterikapasitet, og vi opplever det som om denne versjonen må lades like hyppig som forgjengeren. Det betyr at du med normal bruk har strøm i to tiltre dager. Ved lite bruk kan batteriet holde i flere dager, mens du ved aktiv bruk godt kan tømme batteriet på under en dag.

Apple oppgir at telefonen har fått en time lenger taletid, opp fra sju til åtte timer. Men pussig nok er standbytiden kraftig redusert, fra 300 til 200 timer.

Multimedia

iPhone 4 har svært gode underholdningsfunksjoner. Det var også forgjengeren og med kraftigere prosessor opg ny grafikkbrikke er det ikke til å benekte at vi har høye forventninger til iPhone 4S.

Musikk

Ipod-funksjonen i Iphone er som før, hvilket betyr at det fremdeles er en svært god musikkmobil. En av forskjellene fra den tidligere versjonen er at videoer nå er flyttet ut av biblioteket i musikkapplikasjonen. Spilleren er svært brukervennig, og det er lett å komme til musikk-kontrollene, også når telefonen brukes til noe annet.

Diskanten er klar og definert, og lydbildet er i det hele tatt ganske pent.

Ørepluggene som følger med i esken er fortsatt ikke noe å juble for. Her ser vi for tiden langt bedre saker både fra Nokia og Samsung.

Stillbilder

iPhone 4S har et 8-megapiksler kamera med ny optikk som slipper inn mere lys enn det vi har sett på tidligere modeller fra Apple. I tillegg er det brukt en ny type bildesensor som trenger mindre lys. Resultatet er et mobilkamera som tar bilder vi opplever som svært gode. Bildestøyen er redusert, oppløsningen er høyere og vi finner også svært god detaljgjengivelse. Fargegjengivelse og kontrast er også av det bedre vi har sett fra en mobiltelefon.

Overoppskarping fins det forholdsvis lite av i bildene, og også innebilder blir forholdsvis bra.

Bildet til venstre er tatt med iPhone 4, mens bildet til høyre er tatt med iPhone 4S. Størrelsesforskjellen skyldes at iPhone 4S har høyere oppløsning.
Bildet til venstre er tatt med iPhone 4, mens bildet til høyre er tatt med iPhone 4S. Her har vi forstørret en detalj for å vise forskjellen mellom de to kameraene.
Bildet til venstre er tatt med iPhone 4, mens bildet til høyre er tatt med iPhone 4S. Størrelsesforskjellen skyldes at iPhone 4S har høyere oppløsning.

LED-lyset som fungerer som video- og fotolys på telefonen fungerer bra, og gir en forholdsvis jevn belysning. Her er det også noen telefoner som synder ved å gi svært skarpt lys i et lite område, slik at man ser veldig godt at kunstig lys er brukt. Dette gjør altså ikke Iphone 4S.

Kameraet filmer helt greit i HD, men vi savner en enkel måte å endre instillingene på. Her er det meste overlatt til etterbehandlingen av bildene.

Nederst på siden kan du se flere bilder vi har tatt med iPhone 4S.

Video

Iphone 4Sskal være i stand til å spille av høyoppløst video i oppløsning på inntil 1080p, som er høyere enn på noen tidligere iPhone-modell. Gir man den høyoppløste skjermen video av høy kvalitet er resultatet svært bra.

Kameraet på iPhone 4S har ellers fått en bildestabilisator som har fått en del oppmerksomhet. Når vi filmer med mobilen er det mindre risting i bildene enn det blir når vi filmer med iPhone 4. Men selv om bildet blir roligere, så flyter bildene ennå ikke like glatt som når vi filmer med et dedikert videokamera. iPhone 4S har prosessorkraft nok til å behandle bildene fortløpende, men av og til hakker det likevel.

Her er et par videoklipp vi har filmet med iPhone 4S og lastet opp til Youtube:

Skjermen viser detaljer som det virker rart at man skal få ut av en såpass liten skjerm. Det oppstår også en annen noe merkelig effekt, som sannsynligvis skyldes den ekstreme skarpheten. Skjermen føles rett og slett langt større enn den er, og vi blir ikke slitne av å se en film på den relativt lille skjermen. Det vi ikke liker like godt er den svake formatstøtten, og at skjermen ikke er tilpasset 16:9-formatet. En større skjerm ville selvsagt gjort opplevelsen av film enda bedre. Her ligger Apple et godt stykke bak sine konkurrenter.

Med Iphone 4 må vi fortsatt kode om video slik at den skal passe. Igjen hjelper den store utbredelsen til Apples telefon noe på. Når man laster ned video vil det nemlig svært ofte finnes et videoalternativ som er kodet for Iphone 4S. Alternativet er å laste ned en app som har bredere formatstøtte.

Likevel føles det litt unødvendig at en så kraftig telefon ikke også har støtte for de vanligste kodekene og filtypene. Vi kan heller ikke koble oss til videodelen av Apples nettbutikk uten Wi-Fi.

Spill

Det følger ikke med et eneste spill på Iphone 4S. Men i App Store finnes enorme mengder gratisspill, og prisen på spillene som koster noe er sjelden over femtilappen. De fleste ligger på under 20 kroner. Den raske grafikkprosessoren gjør spillopplevelsene bedre enn noen gqang, og her er Apple iPhone 4S helt i front. Som på iPhone 4 spiller gyroen en viktig rolle i mange av spillene, og dette er en form for spillkontroller vi liker.

Konklusjon

For svært mange vil iPhone 4S være den beste mobiltelefonen som finnes. Den er rask, løser alle tenkelige oppgaver, ser bra ut, har god skjerm og brukbart batteri. I tillegg er den superenkel å bruke.

Jo,da - vi har funnet enkelte ting å plukke på, som at nettleseren ikke har støtte for Flash, du kan ikke bytte minnekort, og det er store begrensninger i hva du får lov til å dele med andre. Men ikke noe av dette rokker ved det faktum at iPhone 4S er en suveren mobiltelefon. Problemene med dårlig antenne og samtaler som blir brutt på grunn av svakheter ved nærsensoren ser også ut til å være fikset. Den viktigste invendingen vi kan se mot iPhone 4S er at den er låst til et økosystem der Apple sitter med bukten og begge endene. Helt greit for mange, men tilsvarende uholdbart for en del andre.

Forbedret innmat

iPhone 4S er ikke den lekre iPhone 5 med aluminiumsdeksler og stor skjerm, slik mange hadde ønsket seg. Designen er velkjent, og du skal være svært interessert i mobiltelefoner for å se forskjell på en iPhone 4 og en iPhone 4S. De små forskjellene som er synlige skyldes at antenneteknologien er ny. Det skal ikke bare gjøre telefonen brukbar i flere typer mobilnett, men det skal også hindre at antennen svikter som en følge av måten du holder mobilen på.

Skjermen på iPhone 4 er ikke endret i det hele tatt. Noen synes iPhone 4 er stor nok som det er, og mener 3,5 tommer er nok. Andre stiller seg undrende til at Apple ikke følger konkurrentene og øker skjermflaten. Skjermen på iPhone 4S er så skarp og klar at du fint kan se små detaljer, selv om den bare måler 3,5 tommer. Det kan bli litt trangt når du surfer på nettet, og om du skal bruke mobilen for å se film eller streame TV, så er skjermstørrelsen på iPhone 4S bra, men ikke best.

De andre nyhetene i denne mobilen handler om raskere prosessorer, mer minne i toppmodellen, og et bedre kamera. Den raske prosessoren gjør det mulig å filme i HD 1080p, men HDMI-tilkobling til TV er ekstrautstyr.

Mer brukervennlig

Vi liker menyene og setter pris på at også iPhone nå kan vise statusinformasjon på en bedre måte. Nedtrekksmenyen viser i tillegg til status også aksjekurser og værvarselet. Dette revolusjonerer ikke iPhone, men er det nærmeste du kommer til de små widgetene som brukes av konkurrentene. Når det gjelder tilpasning av grensesnittet er iPhone fremdeles langt bak konkurrentene. På den andre siden får vi ta med at Apples brukergrensesnitt er svært raskt og intuitivt, og at det ikke er noen fare for at du skal rote deg bort i menyene.

IPhone 4S er raskere enn iPhone 4, og i hastighet helt på høyde med toppmodeller som Samsung Galaxy S II, selv om prosessoren jobber på en litt langsommere klokkefrekvens. I noen tester, som Browsermark, er iPhone raskere enn noen annen mobiltelefon.

Med vanlig bruk merker du ikke så mye til telefonens superkrefter. Det gikk greit før, og det går greit nå. Det er først når iPhone 4G settes på tøffere oppgaver som grafikktunge spill, videoredigering eller i ytelsestester at vi ser hvor stort fremskritt Apple faktisk har gjort med denne modellen.

På bærtur med Siri

Den personlige talestyrte assistenten Siri er spennende, men når du har gått lei av å sjekke hva hun svarer på dine mer eller mindre fornuftige spørsmål, så er vi ikke så sikker på at hun vil bli mye brukt. Selv om Siri er et stort fremskritt innen talegjenkjening og taleanalyse, så tolker hun fremdeles mye feil. Når hun heller ikke kan lese norsk eller gjøre oppslag utenfor USA, så blir nytteverdien liten.

I realiteten er hun best egnet som snarvei til å stille alarmen eller starte musikkspilleren. I tillegg er hun flink til å fortelle hvordan været blir, om du bare spør på den riktige måten.

Svært bra kamera

Kameraet i iPhone 4S er overraskende bra. Det tar gode bilder også i svakt lys, og er på høyde med de fleste av konkurrentene. Nokia N8 har et bedre kamera, men her er brukergrensesnittet tregere og langt mer omstendelig.

Den viktigste konkurrenten til iPhone 4S er antakelig iPhone 4, som vil ha mange av de samme funksjonene, men blir rimeligere i pris. Den har svakere kamera og er ikke like rask, men for mange er den mer enn rask nok.

Et annet alternativ er Samsung Galaxy SII. Denne har større skjerm med flere farger. Nettleseren støtter flash, og du kan bruke minnekort. Men batterikapasiteten er svakere enn på iPhone 4S. Alternativt kan du vente på en av de andre toppmodellene som er varlet å komme ganske snart. Her er Samsung Galaxy Nexus, Samsung Galaxy Note, Motorola Droid Razr og HTC Sensation XL av de heftigste alternativene.

annonse