TestApple iPhone 4S

Konge med eget kongedømme

Utenpå er det lite som forteller at dette er en ny mobil, men innmaten imponerer.

Skjerm, design og menyer

Høstens mest omtalte mobiltelefon er egentlig ikke stort mer enn en oppdatert iPhone 4. Det holder likevel til at iPhone igjen er en av de beste mobiltelefonene som finnes. Men iPhone 4S er også en av markedets dyreste mobiltelefoner. En kritisk gjennomgang av hva du får for pengene vil antakelig ikke falle i Apples favør. Med iPhone 4S har Apple hentet inn det teknologiske forspranget konkurrentene har hatt, men de har ikke klart å skaffe seg noe forsprang.

Samme design som iPhone 4

Apple har beholdt samme skjerm som på forløperen, og selv om det ikke finnes noen mobil med større tetthet mellom bildepunktene, så var det mange som ble skuffet over at Apple ikke har gitt nykommeren en litt større skjerm. Apple holder seg til LCD, mens de fleste brukere opplever AMOLED som en bedre skjermteknologi. Kontrasten på iPhone 4S er likevel av de bedre du finner på en LCD-mobil.

Designen er lik den du finner på en ordinær iPhone 4, med noen ørsmå endringer. Knappen som brukes for å dempe lyden er flyttet et par millimeter ned, og den sorte steken over toppen av rammen er borte, mens det er kommet en tilsvarende strek oppe på hver side av telefonen. Grunnen til dette er at iPhone 4S skal ha en forbedret antenne som også virker i flere nett.

Den knapt synlige endringen av designen kan imidlertid få følger for noen. Har du et iphonedeksel fra før, så vil ikke lydbryteren passe helt med åpningen i dekselet.

Ellers er telefonen som før, med ramme i matt metall, og en glassflate foran og bak.

Designen er tilnærmet uendret på over ett år, men telefonen ser likevel bra ut.
Statuslinjen trekker du ned fra toppen av skjermen.

Glasset er ikke blitt noe sterkere enn tidligere, og det tok oss nøyaktig et døgn før skjermen på den ene av de to telefonene knakk mens vi hadde telefonen i lomma.

iPhone 4S er unektelig en pen telefon, og siden den er lik modellen som kom sist sommer slipper du oppmerksomhet fra nysgjerrige.

Nytt operativsystem

Men om designen er tilnærmet uendret, så har det skjedd mye på menysiden.

Du har antakelig opplevd iPhone 4 som rask og smidig i menyene. Men iPhone 4S er enda raskere. Alt flyter perfekt, og du kan hoppe fra applikasjon til applikasjon i høyt tempo.

For å vise hvilke applikasjoner som ligger i bakgrunnen trykker man som før to ganger på hjem-tasten. En linje åpner seg nederst på skjermen, og langs den ligger ikonene for de ulike applikasjonene som kjører. Vekslingen går raskt og enkelt for de av applikasjonene som støtter det.

På den samme linjen finner vi også hurtigkontroller for telefonens musikkfunksjoner, snarvei til Ipod-applikasjonen og en knapp som låser skjermorienteringen i tilfelle man ønsker å bruke telefonen horisontalt uten at skjermen skal snu seg.
Telefonen har fått et nytt operativsystem (iOS5) som også kan lastes ned på eldre modeller. Det virker slik du er vant til fra tidligere varianter, men telefonen kan nå varsle flere hendelser, og du kan trekke ned en statusmeny fra toppen av skjermbildet.

Brukervennligheten er fortsatt på topp. Her er alt intuitivt og pent lagt opp. Man behøver aldri å lete lenge etter funksjonen man jakter på, og vi opplever så å si aldri at noe stopper opp eller henger.

Basisfunksjoner

Lydkvaliteten under samtale er god, og man kan stille volumet høyt nok til at man hører godt også i bråkete omgivelser eller om man har dårlig hørsel.

Skjermtastaturet har ikke endret seg mye i denne utgaven av Iphone. Som tidligere er det særdeles responsivt, og i landskapsmodus er tastene store nok til at selv de av oss med store fingre lett treffer riktig tast.

Man kan legge til ulike tastatur for forskjellige språk. Man kan bytte språk i meldingsmodus ved å trykke på globusen ved siden av mellomromstasten. Dette bytter også ordliste, og forslagene man får opp ved feiltasting er forskjellige avhengig av hvilket språk man har valgt.
Trådede samtaler gjør det også enkelt å skille mellom ulike samtaler, dersom man utveksler meldinger med flere samtidig.

Om du leter etter en gammel tekstmelding, eller e-post eller noe som helst annet på telefonen har den en felles søkefunksjon som søker i alt innhold. Denne tar deg også og også raskt tar deg til Google eller Wikipedia om nødvendig. Denne heter Spotlight, og er i praksis samme funksjon som man finner i OS X.

Siri med skjeggvekst

Siri har sin egen sans for humor.

Den nye taleassistenten Siri har fått mye oppmerksomhet siden lanseringen av iPhone 4S. Ved å trykke og holde på iPhone-tasten dukker det opp en liten mikrofon på skjermen, og du kan spørre om hva du vil. Sprørsmålet ditt blir tatt opp, og sendt til analyse hos Apple. Svaret kommer tilbake i form av tale og tekst. Men Siri kan bare søke på steder og adresser i USA. Hun kan imidlertid hjelp deg med å sette opp avtaler i kalenderen, stille vekkerklokken, starte iPod-funksjonen og mye mer. Men forutsetningen er at du snakker engelsk.

Siri skal også kunne aktiveres ved at du løfter telefonen til øret og begynner å snakke. Men dette er en funksjon som vi sliter med å få til å virke. Noen ganger går det bra, og da hører du et lite pip som angir at du kan begynne å snakke. Men de fleste gangene skjer det ingen ting.

Både Siri og løfteaktivering må aktiveres i telefoninstillingene. Aktiverer du ikke tjenesten, så får du den vanlige talekontrollen som du antakelig ikke brukte før heller.

Siri virker med andre ord dårlig i Norge ennå, men en norsk versjon kan komme neste år. Bak teknologien står Nuance, som også har laget taleapplikasjonen Dragon Dictation. Denne applikasjonen støtter allerede norsk tale til tekst. På den iPhone 4s jeg tester snakker for øvrig Siri med dyp og malmfull røst. Av en eller annen grunn snakker hun med en lys kvinnestemme på min kollegas testmobil. Når vi bytter telefon, så bytter også stemmene plass. Jeg har fremdeles den mannlige varianten av Siri på telefonen.

I esken

Som med Iphone 4 er det kun det mest nødvendige som er vedlagt i esken:

  • Iphone 4
  • USB-lader
  • USB-kabel for lading og PC-tilkobling
  • Håndfrisett
  • Bruksanvisning