På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Denne spill-skjermen fra Dell er billigere enn flere av sine konkurrenter
Byr på TN-panel med 144 Hz og G-Sync.
Innhold
Design og brukervennlighet
Er du en aktiv spiller er en spill-skjerm med et høyt antall bilder per sekund noe som står langt opp på listen. På markedet begynner det å komme en rekke nye skjermer som kan gi deg helt opp til 144 bilder per sekund.
Dette kombinert med rask responstid og lav input-lag resulterer i den beste oppskriften på en god spill-skjerm, spesielt om du spiller actionfylte spill.
Dell kommer nå med en 27 tommer som frir til aktive spillere. Skjermen har fått modellbetegnelsen S2716DG, kan på papiret skilte med både rask responstid og et høyt antall bilder per sekund.
Modellen har nå funnet veien inn til vår testlab, og med en prislapp godt under 7000 kroner er den prismessig interessant versus andre konkurrenter som for eksempel Asus' nye Rog-modell.
Enkel og ren design
Ut av esken byr Dell på en skjerm som ikke har et skrikende behov for oppmerksomhet. Med andre ord har denne modellen en enkel utforming uten logoer eller andre gimmicker som stjeler oppmerksomheten din.
Dette er en såkalt «bezelfri» skjerm, altså en skjerm uten store rammer rundt skjermpanelet. Ergo går hele panelet ut på sidene av skjermen, og skilles kun av med en millimeter tynn ytterkant som flukter med panelet. Når skjermen er slått av ser det ut til at bildet går helt ut mot kantene, men når du slår på modellen så stopper bildet cirka syv millimeter fra ytterkanten på skjermen. Det betyr at dette er en monitor som egner seg godt for deg som vil ha flere skjermer ved siden av hverandre.
Baksiden av skjermen er også nokså anonym, der overflaten er preget av en blank plastoverflate. Skjermen er ikke spesielt tykk bakover, og bygger lite sammen med en relativt beskjeden fot. Har du en pult som har begrenset med plass, trenger denne skjermen omlag 20 centimeter i dybden.
Foten er forøvrig også meget anonym, men gjør jobben godt med å holde skjermen stødig. Den lar deg dessuten justere en rekke parametere, hvor du kan snu skjermen sideveis, variere høyden og vinkling, samt at skjermen kan dreies slik at den kan settes på høykant for deg som har behov for det.
Har det du trenger av tilkoblinger
Denne skjermen er ganske så godt utstyr med tilkoblinger, som for de aller fleste vil være mer enn nok. Til å starte med kan vi nevne at denne skjermen har én HDMI (1.4) og én DisplayPort (1.2) å velge mellom.
Videre kan du sette opp denne skjermen som en USB-hub. Dette gjør du ved at du kobler skjermen til PC-en din med en USB A- til USB B-kabel. Når dette er gjort kan du bruke de fire USB-portene som skjermen har å by på. Alle er av typen USB 3.0.
To av USB-portene sitter plassert på baksiden av skjermen, mens de to siste sitte på venstre siden av skjermen. I tillegg kan du koble lyden fra PC-en til skjermen din ved at du bruker en jack til jack-kabel. På den måten kan du hente ut lyden med et hodesett via et jack-uttak som sitter på venstre side av skjermen sammen med de to USB-portene.
Ryddige menyer
Når du skal navigere deg rundt i menyene på denne skjermen så sitter alle knappene du trenger å ta i bruk på undersiden av skjermen. Et lite pluss i boka er at knappen som slår skjermen av og på lyser, slik at du slipper å trykke på feil knapp slik at skjermen slår seg av.
Til venstre for denne lysende knappen sitter det fire nye knapper, og det er disse du bruker til å navigere deg rundt om i menyene. Når du trykker på en av disse kommer de ulike valgene til knappene opp på skjermen. Disse byr på litt knot i starten, hvor det blir en del feiltastinger før logikken sitter i fingrene.
Selve menygrafikken er det ikke mye å utsette på. Her har Dell valgt å gå for en utforming som gjør det meget enkelt å finne frem til det du er på jakt etter. Grafikken starter med en generell oversikt hvor du blar deg videre via de forskjellige grunntemaene. Alt i alt er dette en ryddig og enkel måte å løse det hele på – så fort knappens funksjoner sitter i fingrene.
En bra budsjettskjerm for deg som fortsatt vil ha alt en aktiv spiller trenger.
Fordeler
- +Rimeligere enn flere av konkurrentene
- +Raskt panel
- +G-Sync
- +Enkele og smale rammer
- +Matt panel som ikke har nevneverdige problemer med gjenskinn
- +Gode justeringsmuligheter
- +God kontrast
- +Presise farger
- +Godt alternativ til aktive spillere
- +Enkle menyer
Ting å tenke på
- —Dårlig innsynsvinkel
- —Fargene er ikke like gode som på et IPS-panel
- —Knotete navigering
Bildekvalitet
Helt greie forhåndsinnstillinger
Dells nye spill-skjerm leveres med tre ulike bildemoduser fra fabrikken. Ingen av disse er helt presise, men likevel gode nok dersom du ikke er klar for å justere bildet på egenhånd.
De tre modusene du har å velge blant; varm, standard eller kald, gir alle en kraftig lysstyrke. Våre målinger viser at alle tre gir deg en styrke på omtrent 300 nits, hvilket er helt ok i et opplyst rom, men som om kvelden kan bli litt vel intenst.
Samtidig gir ingen av disse modusene en helt korrekt hvitbalanse. Spesielt langt unna havner du dersom du velger kald, der hvitfargen naturlig nok trekkes mye mot blått. Varm er faktisk ikke så aller verst, selv om hvitt trekkes noe mot rødt. Den beste i så måte er kanskje standard, selv om også denne mangler litt på å være helt hundre.
Bedre etter kalibrering
Derfor gjør du lurt i å ta deg bryet med å justere fargene. Det gjøres ved at du velger det siste valget utenom de tre forhåndsvalgene. Med denne egendefinerte modusen kan du gå inn og justere styrken på de tre grunnfargene, og ved å dempe rødt og grønt litt treffer vi til slutt meget godt.
Samtidig justerer vi noe på både lysstyrke og kontrast, slik at vi får dempet lysstyrken til skjermen noe. Etter dette er gjort viser målingene våre at skjermen ligger rundt 180 nits, hvilket er verdien vi er på jakt etter.
Hvilke verdier vi kom frem til kan du se i bildekarusellen nederst på denne siden.
Med riktig lysstyrke og farger er det et nokså godt bilde vi får servert. TN-panelet til skjermen leverer gode farger til et slikt panel å være, men har fortsatt mye å gå på versus modeller som for eksempel Asus sin nye Rog-skjerm.
Selv om det er lite å utsette på kontrastnivået til skjermen viser TN-panelet sin svakhet i form av innsynsvinkel. Her er det langt opp til konkurrentenes IPS-paneler, men det er først og fremst et problem dersom du ikke sitter rett foran skjermen.
En styrke denne skjermen har er at den har et matt panel. Det betyr at den heller ikke er like ømfintlig for gjenskinn. Panelet tar av for en del av refleksjonene samtidig som en god lysstyrke tar bort mesteparten av det resterende lyset.
Dog er det slik at dersom du snur eller beveger noe på hodet, vil du oppleve at hjørnene på skjermen skifter litt karakter. Det er ikke et stort problem dersom du i hovedsak skal bruke skjermen til spill, men vil du kombinere bruken med for eksempel bilde- og fotoredigering er du mer tjent med å legge på prisen litt for å få et IPS-panel.
144 Hz og G-sync for spillere
Det som skiller denne skjermen fra billigere skjermer, er at den har et par avgjørende faktorer for den som ser seg om etter en rendyrket spillskjerm.
Dells nye modell kan nemlig håndtere 144 bilder per sekund med en oppløsning på 2560 x 1440 piksler, hvilket føyer den inn i samme kategori som blant annet Asus Rog Swift PG279Q – selv om denne har IPS-panel og turbo-funksjon (165Hz).
Og under spilling holder denne skjermen godt følge med brå bevegelser, og kombinert med det høye antallet bilder per sekund kan også skjermen by på støtte for Nvidias G-Sync-teknologi. Det betyr at skjermen fortløpende kan synkronisere antall bilder per sekund med PC-en din, og på den måten elimineres problemer med såkalte tears i grafikken når du spiller. PS: for å bruke denne funksjonen må du bruke DisplayPort.
Et annet viktig element er inputlag. Uten denne på lag vil ikke totalopplevelsen bli god nok for en aktiv spiller. Denne er lav på Dells nye skjerm. Riktignok takler ikke vårt testutstyr høyere oppløsning enn 1080p, men sammenlignet med andre toppmodeller vi har testet tidligere, ligger denne skjermen på omtrent den samme verdien, altså rundt 6,5 millisekunder.
En bra budsjettskjerm for deg som fortsatt vil ha alt en aktiv spiller trenger.
Fordeler
- +Rimeligere enn flere av konkurrentene
- +Raskt panel
- +G-Sync
- +Enkele og smale rammer
- +Matt panel som ikke har nevneverdige problemer med gjenskinn
- +Gode justeringsmuligheter
- +God kontrast
- +Presise farger
- +Godt alternativ til aktive spillere
- +Enkle menyer
Ting å tenke på
- —Dårlig innsynsvinkel
- —Fargene er ikke like gode som på et IPS-panel
- —Knotete navigering
Konklusjon
Konklusjon
Skal du ha deg en ny spill-skjerm, har det de siste par årene kommet modeller som er mer skreddersydd for denne gruppen enn tidligere. På menyen står blant annet egenskapen til å gjengi mange antall bilder per sekund, samt synkroniseringsteknologi hvor skjermen og PC-en din snakker sammen fortløpende. Ulempen er at denne kombinasjonen av egenskaper koster mye penger.
Nå har Dell kommet med en ny modell, S2716DG, som legger seg i den nedre delen av prisstigen. Denne koster rundt 1500 kroner mindre enn for eksempel konkurrenten Rog PG279Q fra Asus.
Ut av esken er det ingen fargeklatt vi har med å gjøre, men en enkel skjerm med et nøkternt utseende. Det betyr ikke at dette ikke er en praktisk skjerm, snarere tvert imot. Skjermen har en matt overflate og panelet går helt ut til ytterkanten av skjermen. Det betyr at det er omlag syv millimeter fra skjermen starter til slutten på ytterkanten, noe som igjen gjør skjermen godt egnet dersom du ønsker flere ved siden av hverandre.
Sammen med et enkelt utseende har du de tilkoblingene du måtte trenge. En hendig funksjon er at skjermen har fire USB-porter som du kan bruke såfremt du kobler skjermen sammen med PC-en med en USB A til USB B-kabel. Dermed fungerer skjermen som en slags hub.
Du kontrollerer menyene og innstillingene av skjermen ved hjelp av knapper på undersiden av skjermen. Dette er en ganske vanlig måte å løse dette på, men til forskjell fra for eksempel Asus sin lille joystick, er dette en metode som byr på litt mer knot før navigeringen sitter i fingrene. Et pluss er at av/på-knappen har et lys på seg, slik at du unngår å slå av skjermen ved et uhell.
Når du først finner ut av knappene er selve menyen enkel å forstå seg på, og skal du ha det beste ut av skjermen må du belage deg på en tur innom her. Skjermen trenger nemlig litt justering av farger, lysstyrke og kontrast.
Ferdig justert er fargene meget korrekte, men ikke likevel like livlige hos andre spill-skjermer vi har testet. Dog er kontrasten i skjermen meget god. TN-panelets største svakhet er innsynsvinkelen, hvor skjermen fort blir utvasket i fargene om du beveger deg ut på sidene. Den er kanskje spesielt dårlig i høyden, hvor du må bruke tid på å vinkle skjermen helt riktig for å få det beste ut av den.
Når dette er sagt så er denne skjermen godt egnet til spilling. Kombinasjonen av 144 bilder per sekund, lav inputlag og G-Sync, gir deg et resultat hvor skjermen henger med uansett hvor raskt du beveger deg.
Alt i alt er dette en skjerm som gir deg mye glede for pengene. Dog viser TN-panelet seg fra sin svake side når det kommer til innsynsvinkel, samt at fargene blir noe mer daffe enn hva tilfellet er hos konkurrenter som bruker IPS-panel.
Alternativer
Skjermen til Dell er 27 tommer stor. Skal du ha en tilsvarende skjermstørrelse, men med IPS-teknologi, vil vi anbefale deg å se nærmere på Asus Rog Swift PG279Q. Dette er en av de aller beste spillskjermene på markedet. Dens største svakhet er at prisen også er vel heftig.
Er du på jakt etter et helt nytt format, kommer det nå en rekke nye skjermer som er såkalt superbrede. En av disse er verstingmodellen fra Acer, Predator X34, en reinspikka spillskjerm som gir deg alt du trenger av finesser som G-Sync og 100 Hz kombinert med 21:9-format.
En bra budsjettskjerm for deg som fortsatt vil ha alt en aktiv spiller trenger.
Fordeler
- +Rimeligere enn flere av konkurrentene
- +Raskt panel
- +G-Sync
- +Enkele og smale rammer
- +Matt panel som ikke har nevneverdige problemer med gjenskinn
- +Gode justeringsmuligheter
- +God kontrast
- +Presise farger
- +Godt alternativ til aktive spillere
- +Enkle menyer
Ting å tenke på
- —Dårlig innsynsvinkel
- —Fargene er ikke like gode som på et IPS-panel
- —Knotete navigering