Test

Kjør Windows på Mac-en

Tidligere denne uken ga vi deg en test av den nye 13-tommeren i MacBook Pro-familien. Generelt var vi godt fornøyde med maskinen og Mac OS X, det medfølgende operativsystemet.
Men selv om de fleste ser Mac og Mac OS X som en naturlig kombinasjon som ikke bør tukles med, er det også slik at noen ønsker å ha Microsoft Windows på sin Mac. Dette kan være for å spille dataspill eller bruke programvare som kun kan kjøre Windows, eller fordi de ganske enkelt foretrekker dette operativsystemet.


Interessant nok har Apple tatt høyde for dette. Med et program kalt Boot Camp kan du velge å installere Windows i tillegg til Mac OS X (og bytte operativsystem ved oppstart). Alt du trenger følger faktisk med - Boot Camp ligger ferdig installert i operativsystemet, og alle driverne du trenger ligger på DVD-en for Mac OS X. Men Windows-lisensen må du naturligvis stå for selv.
Før du installerer må harddisken deles opp i to partisjoner – en for Windows og en for Mac OS. Når du er ferdig med å installere kan du holde inne Alt for å velge mellom Mac OS og Windows når du starter opp maskinen. Du kan også fjerne Mac OS helt fra maskinen om du ønsker å bruke all plassen på harddisken til Windows.

Enkel å installere

Vi valgte å legge inn Windows 7 på vår MacBook Pro testmaskin, og selve prosedyren er nokså rett fram. Boot Camp i Mac OS hjalp oss med å sette av en del av harddisken til Windows, og så var det bare å sette inn DVD-en med Windows og installere på vanlig måte. Alt vi måtte passe på var å legge Windows på den riktige partisjonen. (Apple har forresten lagt ut en detaljert guide som kan lastes ned fra denne siden.)
Windows 7 kommer med en god del drivere, men noe av maskinvaren som brukes i Apples datamaskiner er litt spesiell - som for eksempel webkamera, pekeplate og tastatur. Da må det også spesielle drivere til, som Apple altså har inkludert på DVD-en som huser Mac OS. I tillegg legges det inn et eget Boot Camp-kontrollpanel som blant annet hjelper deg å konfigurere pekeplaten.

Nesten som normalt

Å bruke Windows på MacBook Pro gir stort sett den samme opplevelsen som å bruke Windows på en hvilken som helst bærbar. Men det ER også noen forskjeller som krever litt tilvenning og tilpassing. Ta for eksempel tastaturet - det er ikke taster for blant annet backslash, insert eller printscreen, du må holde nede flere knapper for dette. En annen ting er at pekeplaten mangler mulighet for høyreklikk, i stedet brukes klikk med to fingre til dette.


Samme maskinvare, forskjellig programvare
Som du sikkert vet er ikke Mac OS og Windows kompatible - det vil si at et program som virker på det ene operativsystemet ikke vil virke på det andre. Det at hver av plattformene krever forskjellig programvare vil si at det også er potensielle forskjeller i ytelse og batterilevetid, selv om maskinvaren er den samme. Også programmer som finnes for flere operativsystemer, for eksempel VLC media player, vil kunne ha forskjellig ytelse på de to plattformene.
Som et eksempel her har vi brukt to testprogrammer som både finnes for Mac OS X og Windows. Først så vi på ytelsen med Geekbench (32-bit).
Verdi i poeng, høyere er bedre:


Her ser vi en ganske så markant forskjell. På Mac OS gjør Geekbench en betydelig bedre jobb.
Deretter gjorde vi det samme med Cinebench 11.5 (64-bit), som tester både grafikkytelsen (Open GL) og prosessoren med en og flere (i dette tilfellet to) kjerner:
Open GL: verdi i poeng, høyere er bedre:CPU: verdi i poeng, høyere er bedre:


Her er forskjellen marginal, altså målbar men ikke merkbar.
Disse resultatene kan tolkes på flere måter. En er at Geekbench-testen viser at Mac OS gjør visse ting mer effektivt enn Windows. Men siden det i praksis er forskjellige programmer, som tross alt lages av ikke ufeilbarlige mennesker, kan det også ganske enkelt være at Windows-versjonen av Geekbench er dårlig programmert.
Så er det bare å spekulere videre. Bekrefter den tilnærmet identiske ytelsen i Cinebench at Geekbench på Windows er slett arbeid, eller kan det være slik at det i stedet er Mac-versjonen av Cinebench kanskje ikke utnytter Mac OS godt nok? Eller eller eller...
Det å fundere mye på dette er egentlig poengløst - tross alt snakker vi om om to systemer med inkompatibel programvare. Hvor effektivt operativsystemet og/eller programmet det er snakk om kan utnytte datamaskinen, vil ganske enkelt variere.
Dårligere batterilevetid
Det er mer enn ytelse som er interessant når vi ser på det å kjøre Windows på en Apple-maskin. For de fleste er jo også ganske så opptatt av at den bærbare skal holde ut litt på batteridrift. Som vanlig har vi testet maskinen når den står påslått, men uvirksom (idle), og under kontinuerlig avspilling (med VLC) av et filmklipp.
Verdi i timer og minutter, høyere er bedre:


Det er her klart at MacOS ganske enkelt har bedre kontroll på strømforbruket. Det interessante er den store forskjellen på utholdenhet med tanke på arbeidsbelastningen - mens Mac OS "kun" har 19 prosent bedre levetid under filmavspilling, er systemet hele 67 prosent bedre når maskinen går på tomgang.
Spørsmålet, som vi egentlig ikke har noe godt svar på, er hvem vi her burde skylde på. Er det Apples Windows-drivere, eller ligger problemet i selve Windows? Eller kanskje litt av begge? Uansett, resultatet her er utvetydig – kjører du WIndows på Mac-en må du forvente dårligere batterilevetid.
 
Oppsummering
Med Boot Camp var det uproblematisk og rett fram å installere Windows 7 på vår testmaskin MacBook Pro 13". Om du ikke går for ekstern mus og tastatur krever riktignok bruken litt tilvenning, men i det store og hele hadde vi ingen problemer - og med Windows kunne vi plutselig blant annet kose oss med et godt utvalg av spill.
Den største ulempen med å bruke Windows fremfor Mac OS er at batterilevetiden reduseres - og det ganske betraktelig dersom du hovedsaklig driver med lettere oppgaver. Men når det er sagt, er over 7 timers driftstid i Windows 7 faktisk fremdeles et godt resultat, om vi da sammenligner med andre konvensjonelle bærbare.
Du er uansett ikke nødt til å velge mellom Windows eller Mac OS. Har du harddiskplass å avse, kan det være like greit å ha begge installert på maskinen.

Les også
PC eller Mac - hva er best?
annonse