Til hovedinnhold

De beste touchmobilene for proffene

Antallet mobiltelefoner med berøringsskjermer har eksplodert i år. Og mens det tidligere bare var de dyreste proffmodellene som kunne tilby dette brukergrensesnittet, så er det i dag kommet berøringsskjermer også på mobiltelefoner i lavere prisklasser.

For å skille klinten fra hveten har vi valgt å dele kategorien touch-mobiler i tre.

1. Proff-mobiler: Touch-modeller med fokus på businessbruk
2. Mediemobiler: Modeller med fokus på underholdning
3. Standardmodeller: Modeller med fokus på pris og brukervennlighet


I klassen Proffmobiler har vi i liten grad tatt hensyn til pris. Disse modellene er alle såpass dyre at pris ikke blir noen vesentlig faktor. I stedet har vi lagt vekt på skjerm, tekstinput, meldingsfunksjoner, filbehandling, nettleser, nettforbindelser, minnekapasitet, konferansefunksjoner og batterilevetid.

Funksjoner som GPS, kamera og mediespiller er vurdert, men tillegges noe mindre vekt på en proffmobil. Batterikapasitet, brukervennlighet, størrelse, vekt og byggekvalitet vurderes i alle klasser.

Vi satte testresultatene inn i vårt regneark, og endte med denne rangeringen:

Proffmobiler med touch:

1. HTC Touch Pro 2

Denne mobiltelefonen er suveren vinner i proffklassen. Her er stor skjerm, markedets beste tastatur og et enkelt brukergrensesnitt. Samtidig er det en superavansert mobiltelefon med alt en proffbruker behøver av programvare og tilkoblingsmuligheter.

Pluss:

Stor skjerm, rask på nett, bra lyd, integrert kontaktinformasjon med rask tilgang til historikk. Kommer med GPS-navigasjon.

Minus:

Skjermen tar lett riper. Svak i direkte sollys. Tykk og tung. Ikke 3,5mm lydutgang.
Les testen av HTC Touch Pro 2 her.
2. Nokia N97


Med hele 32 GB minne er det ingen av telefonene som matcher Nokia på lagringskapasitet. Også denne telefonen har alt du kan trenge av kontorprogrammer, i tillegg til at den støtter de fleste e-postsystemer. Men tastaturet er litt for lite med bare tre rader og temmelig glatte taster.
Pluss:Enormt minne, mange programmer, trykkfølsom skjerm, GPS, TV-ut, FM-sender, WLAN, Turbo-3G.

Minus:

Stor og tung, høy pris, litt treg og omstendelig menystruktur.
Les hele testen her.
3. Sony Ericsson Xperia X1

Skjermen på denne modellen har svært høy oppløsning, og ettersom det er en mobiltelefon med Windows Mobile inneholder den også mobilversjoner av Office-programmene Word og Excel. Kvitteringstasten fungerer også som optisk mus. Men den trykkfølsomme skjermen er ikke videre fingervennlig.

Pluss:

Suveren skjerm, grensesnitt som kan tilpasses, qwerty-tastatur, GPS, WLAN, universal 3G, Super-3G, Bra batterikapasitet.

Minus:

Lite bevegelse og respons i tastaturet. Treg ved panelbytte, høy vekt og stiv pris.
Hele testen her.
4. LG Prada 2


LG Prada 2 er businessmobilen for deg som jobber med å ta deg ut, og som ikke er opptatt av at mobiltelefonen skal være et lommekontor. Samarbeidet med Prada har gitt en stilren mobiltelefon som dessverre kommer til kort på grunn av dårlig minnehåndtering, elendig nettleser og svak e-post-klient.
Pluss:
Stor skjerm, DivX, videoopptak, WiFi, qwerty-taster

Minus:

Dårlig minnehåndtering. Slår seg av under nettsurfing. Svak e-postklient. Lite taletid.
Hele testen her. 

Mer om
annonse