Til hovedinnhold

Test: Sony Ericsson Vivaz – Stilig HD-mobil

Test: Sony Ericsson Vivaz – Stilig HD-mobil

Testresultater

Liten og lett, HD-video, bra design, WLAN, GPS, FM-radio, MicroUSB, DLNA, moderat pris, bra batterikapasitet.
Omstendelig touch, mye plast, DLNA uten videostøtte

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Designet på Vivaz skiller seg klart fra alt vi tidligere har sett fra Sony Ericsson, og på andre touch-mobiler også for den saks skyld.

Lekker

For mens de fleste touchmobiler er flate firkanter med mer eller mindre avrundede hjørner, så er Vivaz rund i bunn og topp, mens den sett fra siden er som en smal oval. På vårt testeksemplar er chassiset sølvfarget med sidepaneler i dyp blå delvis transparent plast.

På fronten har telefonen en relativt stor skjerm, som ligger bak et ”glass” som dekker det meste av fronten. I overkant avsluttes glasset i en bue like under høyttaleren, mens den i underkant av skjermen avsluttes mot tre smale sølvtaster. Den midterste av disse er valgtasten som åpner menyen, de andre to er de vanlige rør av/på-tastene.

På venstre side finner vi to startknapper for kameraet. Den ene sender oss direkte til telefonens 8 megapiksler stillbildekamera, den andre til telefonens videokamera. Høyere oppe på samme side finner vi vippeknappen for volum. I kameramodus, eller når vi ser bilder i mediemenyen, så virker denne som zoom-tast.På motsatt side er det ingen taster, men helt øverst finner vi en kontakt for 3,5mm jack (standard hodetelefonutgang), og en microUSB-port for tilokobling til PC. Dette er med andre ord den første Sony Ericsson-mobilen som forlater løsningen med en proprietær kontakt.


Baksiden av telefonen er avrundet, med Sony Ericssons logo, merkenavn og et sirkelfelt rundt kameraobjektivet som de eneste designelementene. Vi merker oss også at kameraet bare har en liten lysdiode, og ikke noen skikkelig blits, slik Satio har.
(Her kan du se videoen fra utpakkingen av Vivaz)

Plast

Dekslene på Vivaz er i plast, og selv om kurvene er lekre, så gir ikke telefonen det samme kvalitetsinntrykket som storebror Satio. Overflaten på Vivaz er svært glatt, så her er det fort gjort å glippe hele telefonen.

Vivaz er i bunn og grunn en redesignet, mindre og slankere utgave av Satio. Kameraet på Vivaz tar video med høyere oppløsning, men ut over dette er det Satio som er storebror i denne familien. Begge kjører versjon 5 av Symbian Series 60, og menyene er temmelig like. Men Vivaz har mindre skjerm og mindre minne.

Til gjengjeld har Vivaz en nyere og raskere prosessor enn Satio. Det skal gjøre den i stand til å behandle data raskere, noe som må til for at telefonen skal klare å lagre video i HD-oppløsning. Vi hadde vel egentlig ventet oss at telefonen skulle være raskere i menyene også, men her er forskjellen på de to modellene ikke særlig stor.

Sosiale medier

Mens Satio er for den som er opptatt av å ta bilder med mobilen, så er fokuset i Vivaz flyttet over på sosiale medier og deling av innhold. De samme løsningene finnes riktig nok også i Satio.

Når vi kobler Vivaz til en PC gjennkjennes telefonen øyeblikkelig som en masselagringsenhet. Det betyr at vi kan se filene på minnekortet i PC-ens utforsker. En av filene heter ”Install”, og er merket med Sony Ericssons grønne logo. Når vi klikker på denne installeres PC-programmene og driverne som trengs for at telefonen og PC-en skal kunne snakke sammen.

Programmene som følger med er PC Companion, PC Suite og Media Go. Programvaren gjør det enkelt å bruke telefonen som mobilt bredbåndsmodem, å synkronisere kontakter, e-post, avtaler og oppgaver, eller å flytte filer fra PC-en over til telefonen. Flytter vi filmer med Media Go, så konverteres disse så de kan spilles av på telefonen.

Touch

Vivaz har touchskjerm basert på trykk (resistiv). Dagens versjon av Symbian har ikke støtte for noe annet. Det betyr at overflaten på skjermen er noe mykere enn på telefonen som har er berøringssensitive (kapasitive). Det betyr også at telefonen reagerer mer presis på trykk, samtidig som den er mindre egnet for strøk.

Vivaz bærer, i likhet med tidligere touchmodeller med Symbian OS, preg av at grensesnittet er basert på det samme som i telefoner uten trykkfølsom skjerm. Det betyr at vi noen ganger først må markere alternativet vi ønsker, for så å klikke på det med et nytt trykk. Denne dobbelttappingen slipper vi på andre operativsystemer.

Telefonen har store og gode ikoner vi kan trykke på, men iblant dukker det opp lister og menyvalg som er mer egnet for valgtaster enn for fingertrykk. Så følger det også med en penn vi kan trykke på skjermen med. Vi hadde helst sett at Sony Ericsson gikk ett lite skritt lenger i å gjøre slike remedier overflødige.

Er du vant til Symbianmodeller som Nokia N95 eller tilsvarende, så vil du antakelig se på Vivaz som en telefon det er enklere å bruke. Men har du tidligere hatt en iPhone, eller en mobiltelefon med Android, så er touch-opplevelsen på Vivaz ett skritt tilbake. Telefonen er rett og slett ikke like rask i reaksjonen, og den gir ikke samme ”analoge” opplevelsen. Sett fingeren på en innzoomet nettside og forsøk å flytte på skjermbildet, så skjønner du raskt hva vi sikter til.

Programvare

Vivaz kommer med en rekke nyttige programmer, så vel som noen som er blott til underholdning.
Blant de nyttige er WorldMate, RoadSync (e-post via Exchange Server), Quickoffice, navigasjonsprogrammet WisePilot og opptaksprogram for lyd. I underholdningsavdelingen finner vi et snowboardspill, og så kan en jo diskutere om diskutere om de mange applikasjonene for sosiale aktiviteter som Facebook, Twitter og Youtube er til nytte eller underholdning.

En appliakasjon som ikke er noen av delene er det innbygde vateret. Hva hjelper det med vater i mobilen når telefonen ikke har flate sider vi kan legge mot gjenstanden vi skal vatre?

God, men dyr navigasjon

Navigasjonsløsningen fra WisePilot dekker det meste av verden, og fungerer bra ved bilnavigasjon. Men dette er en online-tjeneste der kartene og ruteberegning ligger på en server. Trafikkinformasjon dukker opp på skjermen når vi planlegger en rute. Men om turen går over grensen kommer trafikkmeldingene på det lokale språket. Du skal med andre ord være rimelig språkmektig for å ha glede av denne funksjonen på en rundreise i Europa. 

WisePilot varsler også om fotobokser langs kjøreruten, i tillegg til at vi kan hente ulike værvarsel.

Stemmen som loser oss frem er lett å høre. Med mindre du har aversjoner mot å la deg dirigere av en kvinne, så er WisePilot et godt navigasjonsverktøy. Husk bare at det kan koste en del å bruke denne nettbaserte løsningen utenfor Norge.

Etter kjøreturen dukker en turrapport opp på skjermen. Denne kan lagres og kommer godt med om du for eksempel skal skrive kjørebok.

Men abonnementet løper ut etter 30 dager. En årslisens for Europa koster mellom 550 og 600 kroner, noe som gjør dette til en svært dyr tjeneste. Velger du en Nokia-mobil med samme operativsystem er navigasjon over hele verden inkludert for all fremtid.

Telefon

Som telefon er Vivaz grei nok, selv om vi synes det er litt metallisk klang i høyttaleren. Når vi skal ringe en kontakt kan vi velge denne på et tastatur der vi bare har tastene vi trenger. Det betyr at om ingen kontakter starter på A, så kan du heller ikke søke på A, fordi tasten er borte. Men har du mange kontakter vises bare halvparten av tastene om gangen. Det betyr at du må gå til ”side 2” for å kunne søke på et navn som ligger langt ute i alfabetet. Det er snodig, men det virker.

Å skrive meldinger på Vivaz går bra. Tastaturet er det samme som på Samsung Omnia HD, bare krympet til skjermstørrelsen på Vivaz. Vi var svært begeistret for tastaturet på Samsungmodellen, men det skyldtes også at denne telefonen hadde så stor skjerm. På Vivaz blir det trangere, og i mange tilfeller kan det være like greit å snu telefonen i portrettmodus og velge et ”vanlig” mobiltastatur på skjermen.

Uten smil

Men enten vi velger den ene eller andre måten å legge inn tekst på, så har vi ikke mulighet for å legge inn smilefjes (kan selvsagt skrives som tegn). Innkomende smilefjes vises heller ikke som annet enn tegn.

 Til gjengjeld kan vi legge til en rekke ulike elementer i MMS-meldinger - også notater og presentasjoner.

Utsatt tast

Det er ikke alle ting ved Sony Ericsson Vivaz vi er like begeistret for. Blant annet har vi ved et par anledninger opplevd at telefonen har slått seg av fordi vi er kommet borti knappen på toppen. Ved ett tilfelle opplevde vi endog at telefonen ba om PUK-kode når vi plukket den opp av lommen.

Det skjedde under en skitur i Nordmarka. PUK-kode er ikke noe vi har for vane å pugge, så vi vil helst ikke tenke på hvordan det ville gått om vi lå med brukket bein og skulle bruke mobilen for å tilkalle hjelp.

Lite oversiktelig

Vi synes heller ikke e-postleseren gir særlig god oversikt over hva som finnes i postkassen. Her er både avsendernavn og meldingshoder klippet ned til 10-12 tegn. Når en melding er åpnet kan vi ikke skyve teksten videre med fingeren, slik vi kan på nettsider. I stedet må vi treffe den lille rullesjakten i høyre side av skjermbildet.

Det følger en skjermpenn med i esken, så det skal være lettere å treffe skrollefeltet. Det hadde vært bedre med kinetisk skrolling, slik Nokia har lagt til på sine mobiler med samme OS.

TV-kobling

Vi stusser også over at telefonen har DLNA-støtte, men bare for lyd og stillbilder. Dermed er det ikke mulig å streame film fra mobilen til en TV eller PC via DLNA. Den har TV-utgang for tilkobling til TV via standard AV-kabel, men telefonen viser ikke høyere oppløsning enn VGA. Da hjelper det lite at kameraet kan gjøre videoopptak i HD. For å se opptakene i full oppløsning må vi bruke alternative løsninger som å åpne filene på en PC. Enkelte TV-er kan vise klippene om vi plasserer minnekortet i en USB minnekortleser.

Vi lastet også opp filmklipp til YouTube og så dem på en Samsung-TV med innbygget YouTube-applikasjon. Kompresjonen er svært hard, så HD-opplevelsen uteblir når vi ser opptaket via Youtube på stor skjerm. Men bildet glir jevnere over TV-skjermen enn det gjør når vi spiller det av på telefonens skjerm.

Klippet fra YouTube kan du se her (lastet direkte fra telefonen):

God på stillbilder

Ellers er kameraet bra, selv om det ikke er skikkelig blits på Vivaz. Det er enkelt å knipse bilder, og telefonen byr på mange innstillingsmuligheter. Fargegjengivelse og kontraster er bra, noe også bildene vi har lagt ut under denne artikkelen viser. Bildene er knipset med Vivaz på full auto. Vil du se bildene i originalformat kan du klikke på dem og laste ned i original størrelse.

Umoden

Totalinntrykket blir at dette er en god kameramobil, men der HD fremstår mest som en gimmik. Telefonen er fingervennlig, men støtten for strøk er dårlig, og løsningen med dobbeltklikk i flere menyvalg fremstår som en etterlevning fra tastaturtiden.

Under testingen opplevde vi også at telefonen hang seg opp i kortere perioder, og batterikapasiteten var ikke overbevisende god. I flere tilfeller dukket det heller ikke opp noen meny når vi trykket på menyknappen.

Telefonen virker med andre ord litt umoden, og antakelig vil flere slike bugs bli rettet opp med en programvareoppdatering. Vivaz er rimeligere enn flere andre mobiltelefoner med samme OS, men det finnes også rimeligere altermativer for den som ikke er så opptatt av megapiksler.
 
Vi har påpekt en del svake sider ved Vivaz, men får si som X-faktorvinner Chand; "dem go' e så mange fleir". Terningkast 4.

Her er noen bilder vi har tatt med Vivaz:

Bildeeksempler

Testresultater

Liten og lett, HD-video, bra design, WLAN, GPS, FM-radio, MicroUSB, DLNA, moderat pris, bra batterikapasitet.
Omstendelig touch, mye plast, DLNA uten videostøtte

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Liten og lett, HD-video, bra design, WLAN, GPS, FM-radio, MicroUSB, DLNA, moderat pris, bra batterikapasitet.
Omstendelig touch, mye plast, DLNA uten videostøtte

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse107.0 x 52.0 x 12.5 mm
Vekt97 gram
Standby-tid435 timer
Taletid9 timer 10 min (snitt 3G/2G)
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, med A2DP
USB-portMicroUSB
Meldingsfunksjon-
TasteutformingBrukbare virtuelle taster
MMSKrysse av
EpostKrysse av
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraMeget bra
Bildegjengivelse inneBra
Bildegjengivelse dagslysMeget bra
Bildeoppløsning8 megapiksler
VideoopptakJa Ja, HD 720p
Skjermstørrelse360x640, 3,2 tommer
Fargedybde16 mill
Minne-
Minnekapasitet75 MB
Støtte for minnekortJa Ja, opp til 16 GB
Nettverk-
UMTSKrysse av
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANJa Ja, Med DLNA
GPSKrysse av
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkEn av markedets minste og lekreste touch-mobiler
PrisklasseMedium/høy
MenynavigeringLitt for omstendelig
BrukervennlighetKrysse av
DesignMeget bra, men litt mye plast
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilJa Java, Symbian S60 5.
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRKrysse av
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEBytt
NFCBytt
SAR-verdi1,04 W/Kg
WIMAXBytt
DMBBytt
TouchResistiv,0

Konklusjon

Testresultater

Liten og lett, HD-video, bra design, WLAN, GPS, FM-radio, MicroUSB, DLNA, moderat pris, bra batterikapasitet.
Omstendelig touch, mye plast, DLNA uten videostøtte

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Totalinntrykket blir at dette er en god kameramobil, men der HD fremstår mest som en gimmik. Telefonen er fingervennlig, men støtten for strøk er dårlig, og løsningen med dobbeltklikk i flere menyvalg fremstår som en etterlevning fra tastaturtiden.

Under testingen opplevde vi også at telefonen hang seg opp i kortere perioder, og batterikapasiteten var ikke overbevisende god. I flere tilfeller dukket det heller ikke opp noen meny når vi trykket på menyknappen.

Telefonen virker med andre ord litt umoden, og antakelig vil flere slike bugs bli rettet opp med en programvareoppdatering. Vivaz er rimeligere enn flere andre mobiltelefoner med samme OS, men det finnes også rimeligere altermativer for den som ikke er så opptatt av megapiksler.

Vi har påpekt en del svake sider ved Vivaz, men får si som X-faktorvinner Chand; "dem go' e så mange fleir". Terningkast 4.

Mer om
annonse