Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestASRock FM2A88X-ITX+

Lekkert minikort for AMDs helt nye prosessor

Et ypperlig utgangspunkt for en kompakt stuemaskin.

Spesifikasjoner

I januar lanserte AMD sin nyeste generasjon APU-enheter med kodenavn Kaveri. Ledet av den nye APU-toppmodellen A10-7850K Black Edition, viste det seg at den nye serien ikke gir revolusjonerende prosessorytelse. Det store salgsargumentet for Kaveri er derimot at de kan skilte med markedets kraftigste grafikkløsning, som gjør den til et spennende valg om du er på jakt etter en kompakt datamaskin uten dedikert grafikkort.

I dag ligger det et hovedkort på testbenken, som er laget med nettopp Kaveri og små datamaskiner i tankene. Med Mini-ITX-format og A88X-brikkesett, tilbyr ASRock med modellen FM2A88X-ITX+ et fullverdig hovedkort på knappe 17 x 17 centimeter.

Til tross for sin kompakte størrelse har ASRock FM2A88X-ITX+ de fleste tilkoblingsmulighetene du kan trenge.

Kompakt funksjonalitet

Det største argumentet for å velge FM2A88X-ITX+ mener vi er nettopp den kompakte størrelsen. Til tross for svært lite plass til komponenter på kretskortet, er det ingen ting vi umiddelbart savner av funksjonalitet.

ASRock FM2A88X-ITX+ er utstyrt med et PCI Express x16-spor, slik at du kan utstyre maskinen med et dedikert skjermkort. Denne muligheten er vel og bra, men vi mistenker at de fleste som kjøper dette hovedkortet vil nøye seg med prosessorens integrerte skjermkort.

Hovedkortet kan skilte med seks SATA-kontakter, som styres av A88X-brikkesettet og har støtte for RAID 0, 1, 5 og 10. Hovedkortet har også en mini-PCI Express / mSATA-kontakt som brukes til det medfølgende trådløse nettverkskortet med støtte for både a-, b-, g- og n-nettverk.

På I/O-panelet finner vi fire USB 2.0- og to USB 3.0-porter, en eSATA-kontakt, nettverkstilkobling og en PS/2-kontakt for tastatur eller mus. Vi finner også diverse kontakter for lyd, samt to HDMI-, en VGA- og en DVI-kontakt for prosessorens integrerte grafikkløsning.

En AR8171-kontroller fra Atheros styrer gigabit-nettverket. Lydprosesseringen blir gjort av Realtek ALC1150-codec, som sammen med en 600-Ohms amplifier fra Texas Instruments sørger for lyd i opp til åtte kanaler.

I esken til Asrock FM2A88X-ITX+ finner vi bare det aller mest nødvendige av tilbehør.

  • Brukermanual
  • Driver-CD
  • 2 x SATA 6 Gbit/s-kabler
  • I/O Bakplate

Oversiktelig BIOS

Hovedkortet er utstyrt med en oversiktlig UEFI BIOS. Under fanen OC Tweaker finner du alle innstillingsmulighetene som angår overklokking. ASRock FM2A88X-ITX+ har også en funksjon med ferdige oppsett med innstillinger du kan bruke for enkel overklokking.

Hovedkortet har også en fane kalt Tool. Her finner du blant annet nyttige verktøy for enkel oppdatering av BIOS og mulighet for å lagre ulike profiler med BIOS-innstillinger.

Hovedkortets BIOS og inneholder alle innstillingsmulighetene du har behov for.

Ytelse

Vi har i denne testen sammenliknet ASRock FM2A88X-ITX+ med Z87-modellene Asus Sabertooth Z87, ASRock Z87 OC Formula og Asus Z87-A, samt LGA2011-modellene Asus Rampage IV Black Edition og Asus Rampage IV GENE.

Dagens testhovedkort for AMDs plattform kalt FM2+ er utstyrt med prosessoren AMD A10-6800K. Hovedkortene for LGA1150-plattformen er utstyrt med plattformens toppmodell kalt Intel Core i7 4770K. Hovedkortene for LGA2011-plattformen har vi paret med Intels toppmodell Core i7 4960X og GTX680-skjermkort fra Nvidia.

Felles for plattformene finner vi Corsair Dominator Platinum-minne med en kapasitet på totalt 16 gigabyte, men som i denne testen er redusert til 8 gigabyte, grunnet kun to minnespor på hovedkortet. Som lagringsmedium har vi en Samsung 830 SSD med 120 GB lagringskapasitet som systemdisk, og en Corsair Force GS 240 GB som brukes til målinger av SATA 6 GBit/s- og USB 3.0-ytelse. Når vi måler ytelsen til USB 3.0 er sistnevnte SSD montert i en ICY BOX IB-366Stu3+B, som forøvrig styres av en ASM1051E-brikke fra ASMedia og har støtte for UASP.

Rask oppstart

Vi starter å teste ytelsen ved å måle hvor lang tid hovedkortet bruker fra vi trykker på startknappen til maskinen begynner å laste Windows, med standardinnstillingene til hovedkortets BIOS.

Her ser vi at ASRock FM2A88X-ITX+ kommer godt ut med en oppstartstid på under ti sekunder. Den når likevel ikke helt opp til produsentens eget verstingkort for LGA1150-plattformen kalt Z87 OC Formula. Siden målingene er gjort manuelt kan vi anta at målingene ikke er helt nøyaktige, men forskjellene er betydelige.

Ved hjelp av Cinebench 11.5 kan vi få en indikasjon på hvordan prosessoren yter i programmet Cinema4D. Ikke overraskende kommer dagens testkort, som er utstyrt med en langt svakere prosessor, dårlig ut i denne testen. I utgangspunktet kan du bare sammenlikne resultater mellom hovedkort med samme prosessor, men siden samtlige plattformer er utstyrt med kraftige prosessormodeller for de ulike plattformene, er det imidlertid ingen tvil om hvilken plattform du bør velge om du er opptatt av rå prosessorkraft.

Vi måler minnets båndbredde og responstid i programmet AIDA64. Igjen ser vi at dagens testsystem for AMD sliter mot hovedkortene som er utstyrt med prosessor fra Intel. Hadde vi hatt et annet hovedkort med AMDs sokkel FM2+ å sammenlikne med, ville vi trolig sett svært lik ytelse som dagens testhovedkort.

ATTO Disk Benchmark brukes til å måle maksimal overføringshastighet over SATA 6 Gbit/s-kontaktene. Ved bruk av AMDs A88X-brikkesett oppnår vi en overføringshastighet som er snaue 20 MB/s lavere ved lesing og nesten 50 MB/s lavere ved skriving enn når vi benytter Intels Z87- og X79-brikkesett. Ytelsen må likevel betegnes som relativt god.

Vi bruker ATTO Disk Benchmark også for å måle maksimal overføringshastighet over USB 3.0. Når vi måler ytelsen på kontaktene som styres av brikkesettet, ser vi at AMDs A88X-brikkesett kommer til kort i kampen mot Intels toppbrikkesett for LGA1150-plattformen. Her ser vi rundt 70 MB/s lavere leseytelse og rundt 100 MB/s tregere skriveytelse.

Konklusjon

Har du planer om å bygge deg en kompakt maskin basert på AMDs nyeste Kaveri-prosessor, er ASRock FM2A88X-ITX+ et spennende hovedkortvalg. Til tross for Mini-ITX-formatet med sitt 17 x 17 centimeter store kretskort, tilbyr dagens testprodukt nemlig svært god funksjonalitet.

Sindre Eldøy, Hardware.no.

Med AMDs A88X-brikkesett får du oppdaterte standarder som SATA 6 Gbit/s, USB 3.0 og PCIe 3.0. Førstnevnte får du via seks kontakter, som burde holde lenge til både Blu-ray-drev og harddisker til maskinen.

PCI Express x16-sporet gjør det mulig å benytte et dedikert grafikkort for skikkelig spillytelse. Vi tror likevel de fleste som velger AMD Kaveri vil bruke prosessorens integrerte grafikkløsning. Du vil nemlig få mer igjen for pengene med et Mini-ITX-kort for LGA1150 og en rimelig Haswell-prosessor om du ønsker å benytte dedikert grafikk.

Til tross for en grunding gjennomgang klarte vi ikke å finne noen viktige tilkoblingsmuligheter som manglet, og takket være den medfølgende mPCIe-modulen er kortet til og med utstyrt med trådløst nettverk.

ASRock FM2A88X-ITX+ koster i skrivende stund i underkant av 800 kroner. Her synes vi at du får mye hovedkort for pengene.

Er du ute etter en kompakt maskin, og synes AMDs nye Kaveri-prosessor er midt i blinken for deg, har vi derfor ingen betenkninger med å anbefale ASRock FM2A88X-ITX+.

+ Snerten størrelse!
+ Ypperlig funksjonalitet
+ Mange tilkoblingsmuligheter


- Ingen spesielle

annonse