Til hovedinnhold

Wayfinder Navigator 7

Wayfinder kan kjøpes sammen med GPS-mottaker.
Det er enkelt å sette opp kjørerute.
Kjøreruten kan vises som ikoner.
Det er også mulig å se kart. Dette føles trangt på mobiler med liten skjerm.
Det er enkelt å søke seg frem til destinasjoner med Wayfinder.
Hovedmenyen er oversiktlig.
Du kan se tilleggsinformasjon under kjøring.
Ekstrafunksjonene er både nyttige og funksjonelle.

Du trenger ikke en dyr telefon for å få mobil-GPS. Dersom du har en forholdsvis moderne telefon kan du kjøpe en GPS-pakke. Vi har testet Wayfinder Navigator 7.

Nede i artikkelen kan du se en video med Wayfinder 7.

Denne løsningen fungerer med stort sett alle mobiltelefoner som har GPRS, fargeskjerm og Bluetooth.

Wayfinder fungerer også sammen med mobiltelefoner som har GPS innebygget.

Wayfinder 7 har ikke forhåndsinstallerte kart. I stedet lastes all kartdata ned fra internett

Dette har både fordeler og ulemper. Det som er bra er at du i teorien kan få oppdatert kart- og trafikkinformasjon.

Ulempen er at du selv må betale for data som lastes ned fra internett. Dermed bør du sørge for å ha en god pris på internettrafikk på mobilabonnementet ditt.

Vi testet Wayfinder 7 sammen med en Sony Ericsson W610i, og Wayfinders egen GPS-mottaker.

Installasjon

Når du skal installere Wayfinder på telefonen er alt du trenger å gjøre å peke wapleseren i telefonen til Wayfinders nettsider. Der finner du versjonen som passer din telefon.

Så snart programmet er installert kobler du mobiltelefonen og GPS-mottakeren sammen over Bluetooth.

Deretter er det bare å sette i gang.

Sette opp kjørerute

Når programmet er klart til bruk får du opp hovedmenyen. Utgaven til vår Sony Ericsson W610i har en oversiktlig meny som lar deg plotte inn en ny kjørerute, søke etter adresser, navn og interessepunkter, vise kart, se favorittdestinasjoner, gir deg tilgang til ekstrafunksjoner og innstillinger.

Inntasting av kjørerute er enkelt. Du kan velge å sette opp en kjørerute fra et valgfritt sted, eller bruke GPS-posisjon som utgangspunkt. Destinasjoner kan du søke opp, velge fra favoritter eller rett fra kartet.

Hvis du vil finne et interessepunkt, som for eksempel en bensinstasjon, taster du bare inn "bensin" eller for eksempel "Statoil". Deretter søker Wayfinder opp nærmeste treff. Du kan også lete blant en rekke kategorier, som apotek, bensin, bank, kino og minibank.

Wayfinder husker for øvrig hvilken by du siste søkte i, slik at du slipper å taste inn dette hver gang.

Vi syns løsningen fungerer bra, selv om den ikke er like kraftig som på frittstående GPS-systemer.

Vi stusser imidlertid på at Wayfinder ikke lar deg søke i telefonens adressebok. Mange lagrer både navn og adresse - informasjon som programmet godt kunne utnyttet.

Under kjøring får du en stemmeveiledning som informerer om de neste veivalgene. Denne får du på norsk. Veliledningen fungerer greit, men vi syns den maser litt for mye. Når du nærmer deg et kryss vil den gi beskjed intet mindre enn fire ganger rett mer eller mindre etterhverandre. Det er omtrent to ganger mer enn nødvendig.

Det positive med stemmeveiledningen er at den sier fra i det du står i krysset. Stemmen er også behagelig.

Du kan for øvrig velge mellom å se kart eller en ikonbasert veiledning mens du kjører.

Kartet gir deg oversikt over sideveier og gatenavnene på disse. I tillegg får du opp store tall som forteller deg hvor langt det er igjen til neste veivalg. Et ikon øverst i skjermen viser deg også hva neste veivalg er, enten det er rundkjøring, feltskifte eller kryss, og hvor du skal kjøre i disse. Du får også informasjon om hastighet, tid til destinasjon og avstand.

Trangt på liten skjerm

Vår testtelefon, Sony Ericsson W610i, har imidlertid en forholdsvis liten skjerm med lav oppløsning. Dette gjør at kartet føles ganske trangt og kaotisk, og at tilleggsinformasjonen presenteres såpass smått at du må se lenge på telefonen for å lese det av. Og det er ikke å anbefale når du kjører.

Det vil imidlertid fungere bedre om du har en telefon med større skjerm.

Den ikonbaserte navigasjonen er enklere å forholde seg til om du har liten skjerm. Her får du opp et stort ikon som forteller deg hva neste veivalg er, og en animasjon som viser deg hvor langt det er igjen. I tillegg får du opp avstanden i meter og hastigheten din.

Denne måten å navigere på er mye mer oversiktlig på små skjermer, side du raskt kan lese av informasjon.

Det skal også nevnes at programmet har en lett tilgjengelig oversikt som viser deg avstand, gjenstående tid, ankomsttidspunkt, snitthastighet og toppfart.

Hva savner vi?

Wayfinder 7 fungerer greit til navigasjon. Men vi savner grunnleggende informasjon som fartsgrense og fotoboksvarsling. Dette kan riktignok kjøpes ved siden av, men aller helst skulle vi sett at dette var inkludert.

Vi savner også informasjon om tunneler. Vi opplevde at navigasjonen stoppet opp når vi kjørte inn i tunneler, og at veiledningsstemmen maste hull i hodet på oss om at GPS-signalet var borte.

Med tunnelsimulering ville programmet antatt at du holdt en viss hastighet gjennom tunnelen, og dermed veiledet deg selv om GPS-signalet manglet.

Treg på omberegning

Da vi kjørte feil brukte Wayfinder hele 30 sekunder på å omberegne ruten. Dette er ulidelig lenge, og kan fort bli en stor ulempe om du kjører i store, ukjente byer. Til sammenligning pleier frittstående GPS-systemer å omberegne på noen få sekunder.

Lite oppdatert

Under kjøring opplevde vi ofte at informasjonen Wayfinder ga oss ikke stemte med virkeligheten. For eksempel vet ikke programmet om endringer i veien, enten det er en ny rundkjøring eller en som er fjernet.

Dette er forsåvidt et vanlig problem på GPS-er flest, men vi hadde absolutt håpet av Wayfinder - som henter all informasjon fra internett - var mer oppdatert. På Wayfinders nettsider står det at programmet er oppdatert på trafikkforstyrrelser i mange europeiske land. Det gjelder tydeligvis ikke i Bergen eller Norge.

Wayfinder er imidlertid slik vi erfarer det ikke verre enn andre GPS-løsninger på dette punktet.

Ekstrafunksjoner

Wayfinder 7 har en del nyttige ekstrafunksjoner. Under valget Tjenester i hovedmenyen finner du en valutakalkulator med oppdaterte valutakurser, værvarsel og informasjon om offentlig transport. I Norge er det kun Oslo som er representert.

Kollektivtransporttjenesten er imidlertid en liten perle i seg selv. Tjenesten lar deg plotte inn avreisested og destinasjon, og når du ønsker å reise. Deretter søker den opp hvilken trikk, bane- eller busslinje som er best.

Det er også mulig å dele posisjoner med andre via SMS og e-post, slik at andre Wayfinder-brukere kan se hvor i verden du befinner deg.

På Wayfinders nettsider finner du også et verktøy for blant annet forhåndsplanlegging av kjøreruter og lagring av nye interessepunkter. Det skader heller ikke at Wayfinder har oversikt over 20 millioner interessepunkter (POI) i over 1000 byer.

(Testen fortsetter under videoen)

Konklusjon

Wayfinder 7 er et greit valg for deg som vil ha GPS-navigasjon på mobiltelefonen din. Det eneste du trenger er en forholdsvis moderne mobiltelefon.

Når du kjøper Wayfinder 7 får du alle basisfunksjonene som trengs, inkludert et bra søkesystem, oversiklig navigasjon og stemmeveiledning på norsk.

Navigasjon er enkelt med Wayfinder 7. Du kan velge mellom å se et kart og å få ruten forklart ved hjelp av ikoner. På telefoner med små skjermer er sistnevnte alternativ det beste. Stemmeveiledningen fungerer greit, men vi syns den er litt masete.

Med vårt testoppsett, som besto av en Sony Ericsson W610i og en ekstern GPS, opplevde vi at Wayfinder brukte veldig lang tid på å omberegne kjøreruten når vi kjørte feil.

Informasjonen på skjermen var også litt vanskelig å lese på vår testtelefon, siden den har en forholdsvis liten skjerm. Dette er ikke et problem på smarttelefoner med større skjerm.

Alt i alt syns vi Wayfinder 7 er oversiktlig og greit å bruke, men det er ingen fullgod erstatning for et frittstående GPS-system. Programmet har nemlig ikke fotoboksvarsling, og det viser ikke fartsgrensen.

Sammenlignet med gratisprogrammet Amaze GPS har Wayfinder 7 noen fortrinn, som bedre kartnavigasjon og gode ekstrafunksjoner.

Men dersom du bare skal bruke en enkel mobil til enkel bilnavigasjon er det egentlig ikke så stor forskjell på Wayfinder 7 og gratisalternativet.

Dermed er det vanskelig å finne noen veldig god grunn til å bla opp nærmere 1000 kroner for dette programmet, eller 1500 kroner inkludert GPS-mottaker - spesielt ikke om du ikke bruker en smarttelefon. Går du for gratisvarianten må du ut med omtrent 600 kroner for en GPS-mottaker - og det er det.

Til smarttelefoner er programmet et greit kjøp.

Wayfinder 7 er for all del ikke noe dårlig GPS-program. Det tar deg dit du skal, og det er enkelt og oversiktlig i bruk. Du får dessuten med en holder til mobiltelefonen din dersom du kjøper programmet sammen med en GPS-mottaker.

Om du vil prøve Wayfinder 7 selv kan du laste ned en gratis, fullt fungerende prøveversjon ved å peke wapleseren din til http://www.getwf.com. Det kan også være greit å vite at Sony Ericsson P1i leveres med Wayfinder 7 og GPS-mottaker som standard.

annonse