Til hovedinnhold

Sound ID 400

Takk til Mirakel Data for lån av Sound ID 400

Sound ID 400 er navnet på et svært kompakt Bluetooth-hodesett vi skal bli nærmere kjent med. Det er relativt kostbart med sin utsalgspris på rundt tusen kroner, men så hevdes det da også at merket ble grunnlagt av en ørelege ved Stanford Universitet.

Design

Bluetooth-hodesettet er av de letteste på markedet, med sine åtte gram. Designen er av den enkle sorten. Det er ikke mye synlig staffasje og mesteparten av håndfrien er sort, foruten en liten logo.

Man kan tilpasse Sound ID 400 til bruk i høyre eller venstre øre. Enheten sitter fast i øret ved hjelp av utskiftbare plugger som kan settes på høyttaleren.

Enkelte har problemer med å få plugger til å sitte, og andre igjen synes dette kan være ukomfortabelt i lengden. Derfor fins det også mulighet til å sette på Sound ID 400 en pute og en bøyle som kan henges over øret.

På grunn av pluggenes utforming er Sound ID 400 ganske behagelig å ha på, og man kan gå rundt med den i rimelig lang tid nærmest uten å merke at den er på.

For å tilpasse håndfrien til hvilken side den skal brukes på fins det anvisninger på undersiden av enheten. Her under fins også ladekontakt for micro-USB.

Av andre severdigheter på ID 400 fins en strømknapp, som også brukes til tilkobling av enheten, og en volumknapp som også lar deg velge mellom ulike "Personalsound"-moduser. Det fins også et lys som indikerer hva slags modus enheten er i.

Sound ID 400 har fryktelig mange fler funksjoner og muligheter enn den har knapper. Det meste utføres ved å kombinere og å holde inne tastene i angitte tidslengder. Vi synes muligens hodesettet taper litt brukervennlighet her, i forhold til hodesett med flere knapper.

Tilkobling

Tilkobling går kjapt og enkelt, og på telefoner med Bluetooth versjon 2.1 eller nyere skjer tilkoblingen uten behov for passord eller annen informasjon. På telefoner som ikke støtter forenklet tilkobling er passordet 0000, slik som på de fleste andre trådløse hodesett.

I bruk oppleves forbindelsen som stabil og god, og rekkevidden oppleves som særdeles bra. Omkring 20 meter klarte vi å tyne Sound ID 400 før det dukket opp skurr under samtalen. Svært bra, spesielt når dette ble testet innendørs med stode mengder vegger og betong rundt.

Lydkvalitet

Bak Merket Sound ID skal det stå en ørelege ved navn Rodney Perkins, og tanken er visstnok at peiling på ører er en god ting å ha når man skal lage et godt Bluetooth-hodesett. I utgangspunktet tenker vi at doktorer muligens er litt mer forbeholdt sko og produkter fra TV-shop.

Likevel er det ikke til å stikke under en stol at lyden i Sound ID 400 for det meste er klar og tydelig for begge ender av samtalen. Håndfrien skal være utstyrt med to mikrofoner. Slik vi kjenner fra andre håndfrier i samme prisklasse er den ene mikrofonen til for å fange opp stemme, mens den andre fanger opp støy.

Dette betyr at håndfrien til enhver tid har et opptak av mer eller mindre bare den uønskede støyen. Dette kan igjen brukes til å "vaske" lyden som sendes ut til samtalepartneren. På de beste løsningene med aktiv støyfjerning opplever vi omtrent total stillhet rundt stemmen som blir sendt fra headsettet.

Sound ID 400 er ikke like flink til å vaske bort støy som enkelte andre hodesett vi har vært borti, men det skal likevel svært støyete omgivelser til for å sette håndfrien ut av spill.

En viktig del av konseptet for Sound ID 400 er at den har personlige lydprofiler som skal fjerne støy også for brukeren under samtaler. På denne måten skal man kunne føre en samtale i bråkete omgivelser uten å måtte skru volumet til topps. Dette fungerer til en viss grad, men i svært bråkete omgivelser må håndfrien gi tapt.

Konklusjon

Med en prislapp på tusen kroner må Sound ID 400 sies å befinne seg i øvre del av prisområdet for trådløse håndfrienheter. Det er tett konkurranse om krevende proffbrukere i dette feltet, og Sound ID 400 er på ingen måte alene med denne prislappen.

Lyden er forholdsvis god, om enn ikke på nivå med de aller beste. Samtidig er håndfrien svært kompakt og lett. Den kan tilpasses forskjellige ører og sitter svært godt når riktig plugg er valgt.

I forhold til størrelsen er dette et av de mer vellydende håndfrisettene man kan kjøpe, men Jawbone 2 har sunket mye i pris den siste tiden, og peker seg dermed ut som kanskje det beste alternativet til Sound ID 400.

Jawbone Prime som er hakket vassere på støyfjerning enn Jawbone 2 og såvidt billigere enn Sound ID 400 kan også være et alternativ om man klarer seg uten lydprofilene som justerer volumet etter støyen rundt.

Alt i alt er Sound ID 400 et godt håndfrisett som fungerer utmerket og holder det det lover, men prisen er litt i høyeste laget.

annonse