Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Asus P7H55D-M EVO

Innledning

7. januar lanserte Intel deres nyeste tokjerneprosessorer i Core i3- og i5-serien. Et eksemplar av modellen Core i5 661 hadde da allerede funnet veien til testbenken. Denne imponerte med høy ytelse, lavt strømforbruk og sist men ikke minst en helt brukbar integrert grafikkprosessor for media- og moderat spillbruk.

For å kunne benytte seg av de nye integrerte grafikkprosessorene, må en ha et brikkesett som har støtte for denne teknologien. H55-, H57- og Q57-brikkesettet så derfor dagens lys samtidig med de nye tokjernene. I dag ligger et hovedkort basert på H55-brikkesettet på testbenken, vi ser hva Asus P7H55D-M EVO er godt for!

Takk til Asus som sendte hovedkortet til test.

Spesifikasjoner

 • Sokkel LGA1156 for Intel Core i3, Core i5 og Core i7
 • Intel H55-brikkesett
 • 4 x DDR3-minnesokler for maks 16 GB DDR3 2133 (OC) / 1333 / 1066 MHz
 • 1 x PCI Express 2.0 x16.
 • 2 x PCI Express 2.0 x1
 • 1 x PCI
 • 6 x SATA via Intel H55.
 • 1 x IDE via Marvell 88SE6111
 • Gigabit LAN via Realtek 8112L
 • 8-kanals lyd via Realtek ALC889
 • 2 x Firewire via VIA 6315N (1 ekstern + 1 via intern header)
 • 2 x USB 3.0-porter (2 eksterne) via NEC D720200F1
 • 10 x USB 2.0-porter (4 eksterne + 6 via interne headere)
 • Formfaktor: mATX (24,5 cm x 24,5 cm)

Les mer om kortet på Asus.com

Asus P5H55D-M EVO har en enkel og oversiktlig layout, og det er ingen ting som virker feilplassert.

Kortet har en beskjeden kjøleløsning bestående av kjøleribber på brikkesettet og spenningsregulatorene. Kortet som kom til test var et tidlig produksjonseksemplar, og manglet derfor kjøleribbene på spenningsregulatorene.

I og med at P7H55D-M EVO er et mATX-hovedkort, er det begrenset plass til ekspansjonsspor. Kortet er utstyrt med kun et PCI Express x16-spor, og om en ønsker å bruke flere skjermkort i et multi-GPU-oppsett bør en derfor velge et annet brikkesett. P7H55D-M EVO har foruten PCI Express x16-sporet, to PCI Express x1-spor samt et PCI-spor.

Kortet er utstyrt med seks SATA 3 Gbit/s-kontaker, der samtlige er styrt av H55-brikken. Det kan være verdt å merke seg at H55-brikkesettet ikke har noen muligheter for RAID. Planlegger å bruke RAID må en derfor heller velge H57-brikkesettet, eller kjøpe en dedikert kontroller.

På I/O-panelet finner man fire USB 2,0- og to USB 3.0-kontakter, en kombinert USB 2.0/eSATA-kontakt, nettverkstilkobling, en Firewire-kontakt, og en PS/2-kontakt for tastatur. En finner også diverse tilkoblinger for lyd, samt HDMI-, DVI- og VGA-tilkobling som kun kan brukes om en har en prosessormodell med integrert grafikkprosessor.

Nettverkstilkoblingen er styrt av en PCI-Express-basert 8112L-brikke fra Realtek, som støtter opp til 1 Gbit overføringsytelse.

En ALC889-brikke fra Realtek sørger for helt kurant lyd i 8 kanaler. Lydprosesseringen skjer i programvare, og kravstore entusiaster og spillere vil derfor gjerne ha mer glede av et dedikert lydkort.

Asus P7H55D-M EVO er også utstyrt med en funksjon kalt Memok! Ved å trykke på knappen plassert ved siden av minnesporene, vil en i følge Asus ofte kunne oppleve at systemet blir stabilt, om en har stabilitetsproblemer med minnet.

Tilbehør

Asus P7H55D-M EVO blir kun levert med det mest nødvendige av tilbehør.

 • Driver-CD
 • Brukermanual
 • IDE-kabel
 • 2 SATA-kabler
 • Bakplate
 • Q-tilkoblinger

BIOS

Asus har som vanlig utstyrt kortet med en god og oversiktlig BIOS fra AMI.

Under Ai Tweaker finner en alle justeringsmulighetene som angår overklokking. Til høyre finner man en kolonne som gir nyttig informasjon om de ulike justeringsmulighetene.

Under kategorien Tools finner man innstillingsmuligheter for Express Gate. En finner også muligheter for å lagre egendefinerte BIOS-oppsett, samt en god og enkel funksjon for oppdatering av BIOS.

Overklokking

Ved bruk av manuelle innstillinger, endte maks BCLK raskt på 206 etter litt roting i BIOS. Dette er en økning på over 50 %, som må sies å være godkjent på dette kortet.

Overklokking av minne måtte også testes, og da passet det å bytte til noen litt kvassere minnemoduler enn Dominator-settet fra Corsair som er brukt ellers i testen. Derfor ble et par OCZ PC3-17000 Blade-moduler med tilgangstidene 9-9-9-31 brukt til overklokking av minnet.

Minnet kunne raskt overklokkes stabilt opp til 2000 MHz. Ved mer tid til finjustering av innstillingene kunne minnet muligens blitt klokket enda høyere.

Vi gjør oppmerksom på at overklokking gjøres på eget ansvar. Hardware.no tar ikke ansvar for eventuelle ødelagte komponenter og bortfall av garanti som følge av overklokking.

Ytelse

Asus P7H55D-M EVO kjører på 133,3 BCLK, kun 0,3 MHz over spesifisert frekvens.

I Sciencemark yter det nye brikkesettet tilnærmet likt som kortene med P55-brikkesett. Ved begge testene havner kortet mellom P55-modellene.

I Cinebench gjør H55-kortet det godt, og havner på topp i Opengl-delen av testen.

I Pifast havner P7H55D-M EVO midt mellom P55-modellene.

I Pcmark Vantage møter kortet motstand, og må nøye seg med en bunnplassering på grafen.

I 3Dmark06 er det nok en gang lite som skiller de ulike brikkesettene.

I spillet Crysis er skjermkortet flaskehalsen og gir tilnærmet identiske resultater. H55-kortet fra Asus havner midt på grafen.

I spillet World in Conflict havner Asus P7H55D-M EVO side om side med Gigabytes toppmodell på P55-brikkesettet.

Totalt sett viser Asus P7H55D-M EVO at H55-brikkesettet har en ytelse på høyde med P55-kortene. Forskjellene mellom kortene er så små, at dette ikke vil være noe grunnlag for å bestemme hvilket kort en skal kjøpe.

Konklusjon

Asus P7H55D-M EVO fremstår som et solid og godt hovedkort. Med støtte for Intels nyeste integrerte grafikkløsning og en snerten formfaktor vil kortet passe godt i en HTPC, uten at det går særlig ut over mulighetene til å velge kraftige komponenter.

Kortet har god ytelse, og ligger helt på høyde med de ulike P55-hovedkortene som er testet tidligere. Ytelsen i seg selv gir derfor ikke noe grunnlag for å velge hovedkort.

Ved manuell overklokking klarte kortet med 206 BCLK noe over 50 % økning av bussfrekvensen. Når det gjaldt overklokking av minnet var kortet stabilt ved 2000 MHz minnefrekvens, noe som i likhet med BCLK-overklokkingen må sies å være mer enn godkjent.

Asus P7H55D-M EVO koster i skrivende stund noe i overkant av 1000 kroner, noe som er en helt kurant pris for et slikt hovedkort beregnet for Intel-plattformen. Om en sammenlikner prisen med et tilsvarende kort for AMD-plattformen, vil en imidlertid raskt se at AMD-hovedkort stort sett er rimeligere.

+  Layout
+  USB 3.0-tilkoblinger
+  Støtte for Intels nyeste IGP-løsning


-  Ingen RAID-støtte
-  Ingen SATA 3.0-støtte

Les også
Gigabyte P55A-UD6
Les også
Slipper H55-kort
Les også
Gigabyte MA785GT-UD3H
Les også
Asus P7P55D Deluxe
Les også
Gigabyte P55-UD5
Les også
Asus M4A79T Deluxe
Les også
MSI P55-GD80
annonse