Test

Blackberry Curve 8520

Design og brukergrensesnitt

Mobilprodusenten RIM og Blackberry-mobilene forbindes vanligvis med kostbare profftelefoner. Vi har testet nykommeren Curve 8520, som i likhet med andre Blackberry-telefoner er ganske smart. Til forskjell fra de fleste andre Blackberry-modeller, som i enkelte tilfeller nærmer seg en prislapp på heftige ti tusen, får du kjøpt den for drøyt tre tusen. Fortsatt altså langt fra noen billig telefon, men prisen er i det minste ikke like stiv som andre telefoner fra RIM.

Størrelsen er det ingenting å si på.
Hovedmenyen er enkel nok, selv om ikke alle ikonene er helt selvforklarende.
Volum- og snarveisknapper buler frem på høyre side av telefonen.

Særere enn Apple

Skal du ha noe særlig utbytte av en Blackberry, er det imidlertid ikke bare å kjøpe seg en i billigste nettbutikk og tro det bare er tut og kjør. Blackberry er ikke bare en serie med telefoner, men også en egen standard for synkronisering av e-post med mer.

Setter du et vanlig Telenor- eller Netcom-SIM-kort i telefonen, får du for eksempel ikke satt den opp for e-post, og du er heller ikke rett på nett.

Skal du bruke Blackberryen din til noe fornuftig må du ha et abonnement med de riktige tjenestene. Noe så grunnleggende som vanlig e-post med POP3-tjener må du ha et spesielt abonnement for å få aktivert.

Hvis du setter i et SIM-kort med de rette tjenestene, for eksempel fra Trigcom, som har spesialisert seg på Blackberry, får hovedmenyen plutselig flere ikoner og muligheter. Blackberry er med andre ord særere enn de fleste mobiler. Er du tilhenger av åpne standarder, er ikke Blackberry noe for deg.

Vi er heller ikke spesielt glade i sære standarder, spesielt når det finnes etablerte og til dels åpne standarder som gjør samme nytten.

Inne i varmen?

Hvis du først har fått deg et abonnement med alle tjenestene du trenger, blir historien en annen. Du kan enten kjøpe full pakke med tjenester fra en mobilleverandør som tilbyr det, eller integrere Blackberry med bedriftens allerede eksisterende systemer. Sistnevnte løsning har en pris med mange nuller bak, og egner seg for mellomstore og store bedrifter.

Med alt på plass går oppsett av telefonen lekende lett. Du som bruker av telefonen slipper (nesten) å forholde deg til vanskelige innstillinger. Hovedmenyen på 8520 er lik det vi har sett på tidligere modeller, og med andre ord forholdsvis enkel og oversiktlig.

Beveger du deg nedover i menyene, blir det straks mer komplisert. Du har kanskje flere innstillinger tilgjengelig enn på noen annen telefon, og selv om du er en ivrig mobilnerd er det fare for at du må klø deg i hodet fra tid til annen.

Vi er heller ikke spesielt glad i at du havner der hvor du stod sist i en undermeny når du kommer tilbake til en tidligere besøkt undermeny.

Vi hadde gjerne sett at menysystemet til Blackberry fikk seg en liten overhaling for å komme på høyde med det beste på markedet.

Smal startskjerm

På en profftelefon er kalendervisning på startskjermen obligatorisk for mange. Dette mangler dessverre 8520. I motsetning til de dyrere modellene, leveres den ikke med temaene som har visning av kalender og e-post i hvilemodus.

Riktignok kan du laste ned diverse temaer gjennom telefonens meny, men disse temaene koster ekstra.

At dette er en billigmodell i Blackberrys verden, merkes også på skjermen. Som vanlig er skjermen i liggende format, men størrelsen er i minste laget for ivrige brukere. Skjermen er heller ikke like skarp og fin som enkelte dyrere modeller fra RIM.

Et stort pluss ved skjermen åpenbarte seg samtidig med et sjeldent solgløtt. På tross av middels spesifikasjoner, er skjermen nemlig svært god å se på i sollys, noe som mange andre skjermer har problemer med. Curve 8520 viser her at det hjelper ikke med fine egenskaper i teorien og flotte navn som AMOLED, det er resultatet som teller.

Smal over hoftene

Til gjengjeld er 8520 en slank og lommevennlig telefon. Selv om du har fullt tastatur tilgjengelig, har RIM klart å presse ned størrelsen slik at dette er en håndterlig liten sak.

Tastene blir selvsagt ikke spesielt store på en slik telefon. Bokstavtastene er bra opphevet og adskilt, slik at du kan skrive i bra fart uten problemer. Et ankepunkt er dog fraværet av æ, ø og å på tastaturet. Du har riktignok en ordbok som hjelper noe, men her på berget foretrekker vi uansett å ha våre særnorske tegn på plass. Den nevnte ordboken fungerer slik at hvis du skriver aa blir det automatisk rettet til å, naa blir automaitsk nå og så videre.

Den norske ordboken er levert av Trigcom, så sjekk at din telefon har denne installert dersom du kjøper din 8520 fra andre leverandører.

At Blackberry foreløpig er et marginalt produkt her hjemme, gjenspeiler seg også i menyene. På vår testtelefon var nemlig norske menyer fraværende. De fleste kan sikkert leve med, og enkelte vil sikkert foretrekke, engelske menyer, men fraværet av norske språk holder ikke i 2009.

Menytastene er på sin side helt flate, men de er såpass store at de allikevel er gode å betjene. I motsetning til styrekulen som vi er vant med fra tidligere Blackberry-modeller, har 8520 en berøringsfølsom navigeringstast. Denne er av typen hvor du bare stryker fingeren over for å navigere rundt i menyene, og trykker den inn for å forta valg. Heldigvis er den blant de bedre styreflatene vi har prøvd, slik at vi ikke savnet piltaster eller styrekule.

Kompakt

Som nevnt har 8520 en kompakt størrelse. Kvalitetsinntrykket er også godt. Unntaket er bakdekselet, som virker litt skranglete. Plastikkpreget er også mer fremtredene enn for eksempel på Blackberry 9000 Bold.

Vårt testeksemplar ble ikke levert i komplett salgspakke, men etter hva vi har klart å bringe på det rene leveres Curve 8520 med følgende tilbehør:

  • RIM Blackberry Curve 8520
  • Batteri
  • Lader
  • Datakabel
  • 2 GB minnekort