Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Blackberry Curve 8520

Audun M. Solheim

Design og brukergrensesnitt

Mobilprodusenten RIM og Blackberry-mobilene forbindes vanligvis med kostbare profftelefoner. Vi har testet nykommeren Curve 8520, som i likhet med andre Blackberry-telefoner er ganske smart. Til forskjell fra de fleste andre Blackberry-modeller, som i enkelte tilfeller nærmer seg en prislapp på heftige ti tusen, får du kjøpt den for drøyt tre tusen. Fortsatt altså langt fra noen billig telefon, men prisen er i det minste ikke like stiv som andre telefoner fra RIM.

Størrelsen er det ingenting å si på.
Hovedmenyen er enkel nok, selv om ikke alle ikonene er helt selvforklarende.
Volum- og snarveisknapper buler frem på høyre side av telefonen.

Særere enn Apple

Skal du ha noe særlig utbytte av en Blackberry, er det imidlertid ikke bare å kjøpe seg en i billigste nettbutikk og tro det bare er tut og kjør. Blackberry er ikke bare en serie med telefoner, men også en egen standard for synkronisering av e-post med mer.

Setter du et vanlig Telenor- eller Netcom-SIM-kort i telefonen, får du for eksempel ikke satt den opp for e-post, og du er heller ikke rett på nett.

Skal du bruke Blackberryen din til noe fornuftig må du ha et abonnement med de riktige tjenestene. Noe så grunnleggende som vanlig e-post med POP3-tjener må du ha et spesielt abonnement for å få aktivert.

Hvis du setter i et SIM-kort med de rette tjenestene, for eksempel fra Trigcom, som har spesialisert seg på Blackberry, får hovedmenyen plutselig flere ikoner og muligheter. Blackberry er med andre ord særere enn de fleste mobiler. Er du tilhenger av åpne standarder, er ikke Blackberry noe for deg.

Vi er heller ikke spesielt glade i sære standarder, spesielt når det finnes etablerte og til dels åpne standarder som gjør samme nytten.

Inne i varmen?

Hvis du først har fått deg et abonnement med alle tjenestene du trenger, blir historien en annen. Du kan enten kjøpe full pakke med tjenester fra en mobilleverandør som tilbyr det, eller integrere Blackberry med bedriftens allerede eksisterende systemer. Sistnevnte løsning har en pris med mange nuller bak, og egner seg for mellomstore og store bedrifter.

Med alt på plass går oppsett av telefonen lekende lett. Du som bruker av telefonen slipper (nesten) å forholde deg til vanskelige innstillinger. Hovedmenyen på 8520 er lik det vi har sett på tidligere modeller, og med andre ord forholdsvis enkel og oversiktlig.

Beveger du deg nedover i menyene, blir det straks mer komplisert. Du har kanskje flere innstillinger tilgjengelig enn på noen annen telefon, og selv om du er en ivrig mobilnerd er det fare for at du må klø deg i hodet fra tid til annen.

Vi er heller ikke spesielt glad i at du havner der hvor du stod sist i en undermeny når du kommer tilbake til en tidligere besøkt undermeny.

Vi hadde gjerne sett at menysystemet til Blackberry fikk seg en liten overhaling for å komme på høyde med det beste på markedet.

Smal startskjerm

På en profftelefon er kalendervisning på startskjermen obligatorisk for mange. Dette mangler dessverre 8520. I motsetning til de dyrere modellene, leveres den ikke med temaene som har visning av kalender og e-post i hvilemodus.

Riktignok kan du laste ned diverse temaer gjennom telefonens meny, men disse temaene koster ekstra.

At dette er en billigmodell i Blackberrys verden, merkes også på skjermen. Som vanlig er skjermen i liggende format, men størrelsen er i minste laget for ivrige brukere. Skjermen er heller ikke like skarp og fin som enkelte dyrere modeller fra RIM.

Et stort pluss ved skjermen åpenbarte seg samtidig med et sjeldent solgløtt. På tross av middels spesifikasjoner, er skjermen nemlig svært god å se på i sollys, noe som mange andre skjermer har problemer med. Curve 8520 viser her at det hjelper ikke med fine egenskaper i teorien og flotte navn som AMOLED, det er resultatet som teller.

Smal over hoftene

Til gjengjeld er 8520 en slank og lommevennlig telefon. Selv om du har fullt tastatur tilgjengelig, har RIM klart å presse ned størrelsen slik at dette er en håndterlig liten sak.

Tastene blir selvsagt ikke spesielt store på en slik telefon. Bokstavtastene er bra opphevet og adskilt, slik at du kan skrive i bra fart uten problemer. Et ankepunkt er dog fraværet av æ, ø og å på tastaturet. Du har riktignok en ordbok som hjelper noe, men her på berget foretrekker vi uansett å ha våre særnorske tegn på plass. Den nevnte ordboken fungerer slik at hvis du skriver aa blir det automatisk rettet til å, naa blir automaitsk nå og så videre.

Den norske ordboken er levert av Trigcom, så sjekk at din telefon har denne installert dersom du kjøper din 8520 fra andre leverandører.

At Blackberry foreløpig er et marginalt produkt her hjemme, gjenspeiler seg også i menyene. På vår testtelefon var nemlig norske menyer fraværende. De fleste kan sikkert leve med, og enkelte vil sikkert foretrekke, engelske menyer, men fraværet av norske språk holder ikke i 2009.

Menytastene er på sin side helt flate, men de er såpass store at de allikevel er gode å betjene. I motsetning til styrekulen som vi er vant med fra tidligere Blackberry-modeller, har 8520 en berøringsfølsom navigeringstast. Denne er av typen hvor du bare stryker fingeren over for å navigere rundt i menyene, og trykker den inn for å forta valg. Heldigvis er den blant de bedre styreflatene vi har prøvd, slik at vi ikke savnet piltaster eller styrekule.

Kompakt

Som nevnt har 8520 en kompakt størrelse. Kvalitetsinntrykket er også godt. Unntaket er bakdekselet, som virker litt skranglete. Plastikkpreget er også mer fremtredene enn for eksempel på Blackberry 9000 Bold.

Vårt testeksemplar ble ikke levert i komplett salgspakke, men etter hva vi har klart å bringe på det rene leveres Curve 8520 med følgende tilbehør:

  • RIM Blackberry Curve 8520
  • Batteri
  • Lader
  • Datakabel
  • 2 GB minnekort

Teknologi og funksjoner

Bakdekselet virker litt løst.
Linsen er en aldri så liten støvsamler.
Graver du deg ned i menyene får du fort flashback til Motorola for 10 år siden, eller dagens undermenyer i Windows Mobile for den saks skyld.
Og kommer du helt til bunn i menyene skal du være mer enn middels interessert for å ha full oversikt.
Javaytelsen er ikke på nivå med Windows-baserte profftelefoner.

Profftelefoner nå til dags er ofte spekket med funksjoner, også de modellene som ikke koster skjorta.

Det er mulig spesifikasjonene til Curve 8520 imponerer amerikanske kunder, men for oss blir dette for tamt. For dataoverføring i mobilnettet må du ta til takke med EDGE. For et år eller to siden var fravær av 3G og Super-3G ingen krise på en profftelefon, men i siste halvdel av 2009 synes vi en telefon for forretningsbrukere bør støtte alle tilgjengelige datahastigheter.

Er du innenfor en trådløs sone, kan du heldigvis surfe på nett gjennom denne med 8520. Batteriet har også brukbar kapasitet, slik at vi gikk to-tre døgn mellom hver lading selv med Wi-Fi aktivert.

Et pluss er forøvrig at ladingen foregår via en standard Micro USB-kontakt, slik at telefonen også lades når den er koblet til PC med datakabelen.

Egen løsning for e-post

Som nevnt tidligere har Blackberry sin egen løsning for synkronisering. Har du først gått for en slik løsning, fungerer det utmerket. Push e-post og synkronisering av kalender virker glimrende og er en styrke ved Blackberry, noe vi har påpekt og beskrevet i tester av tidligere Blackberry-modeller.

Adressebok og kalender er forøvrig av den avanserte sorten, og øvrig funksjonalitet som oppgaver, notater og andre nyttige standardfunksjoner er på plass.

Du kan også lese og redigere dokumenter i de mest vanlige dokumentformatene.

Før vi tar helt av her, er det verdt å merke seg at du på Windows og Symbian-baserte mobiltelefoner kan få den samme funksjonaliteten med en rimeligere løsning i bakkant.

Kart

Selv om Curve 8520 ikke har innebygget GPS, har den allikevel et kartprogram innebygget. 8520 bruker basestasjonene i mobilnettet til å fastslå posisjonen din omtrentlig.

Telefonen som ligger nærmest Blackberry i konkurransen om å stille med proprietære løsninger, Apple Iphone, får stadig påpakning for at den har dårlig dekning. Dette er heldigvis ikke noe problem med Curve 8520. Vi hadde ingen problemer med hverken dekning eller lydkvalitet under samtale.

Du kan også bruke den innebygde høyttaleren til å føre en håndfri samtale. Da bør det være nokså rolig rundt deg, da høyttalendefunksjonen var mer midt på treet.

Selvsagt kan du også koble til en vanlig håndfri. Curve 8520 har vanlig minijack-inngang, slik at du står fritt i valg av hodesett. Til slutt kan du koble på en trådløs håndfri, og 8520 støtter også A2DP, slik at du også kan bruke stereo Bluetooth hodesett.

Elegant surfing

Surfing går lekende lett på Curve 8520, selv om hastigheten kunne vært bedre. Dette skyldes delvis at nettleseren fungerer bra, men ikke minst at løsningen med styreflate gjør det suverent enkelt å navigere rundt på forskjellige nettsider.

Skal du installere Java-programmer på 8520, er det greit å ha i bakhodet at Java-ytelsen er noe under middels. 3D-testen lot seg ikke kjøre, noe som er et dårlig tegn i forhold til kompabilitet med programmer og spill med heftig grafikk.

Multimedia

I USA er Blackberry et meget sterkt merkenavn.
Tastene er små, men fungerer bra. Æ, ø og å mangler dessverre.
Curve 8520 har tilkobling for minijack.
Knapper for å styre musikken finnes på toppen av telefonen.

Vi har tidligere gitt musikkspilleren i Blackberry skryt. Curve 8520 fungerer også bra til å spille musikk med. Det som er ekstra positivt er at du også har utgang for minijack, slik at du kan bruke dine egne hodetelefoner til å høre musikk, og ikke er avhengig av å overganger eller dyre hodesett fra produsenten.

Liker du lyden best trådløs, kan du også koble på stereo hodesett.

For å styre musikken har du tre snarveisknapper på toppen av telefonen. Dette gjør det enkelt å byttet sang eller stoppe musikken uten å måtte gå inn i menyen på telefonen.

Det vises ikke på startskjermen at du faktisk spiller en sang, så disse snarveisknappene er gode å ha.

Grafiske spill

Du kan boltre deg i fem spill på Curve 8520. To av spillene er kortspill, du har en variant av klassikeren Brick, et ordspill og det ikke ukjente Sudoku.

I spillet Brick så merker vi begrensningene til styreflaten. Spillet går ut på å styre en liten plattform til høyre og venstre for å få en ball til å sprette veggimellom. Her reagerer styreflaten ikke raskt og nøyaktig nok til at du får fullt utbytte av spillet.

Spillene skal ha pluss for at de, på tross av manglende 3D-effekter, og god og forseggjort grafikk.

Nei, nei og atter nei!

At Curve 8520 ikke er noen utpreget kameratelefon, var vi klar over på forhold. Allikevel fikk vi hakeslepp når vi så hvor dårlige bildene tatt med 8520 ble.

Selv om solen stod høyt på himmelen og forholdene skulle være perfekte for skarpe bilder, ble resultatet en kornete smørje full av støy.

Da vi trodde det ikke gikk an å få det verre, datt haken enda lenger ned når vi så bilder tatt innendørs på dagtid. Hadde vi ikke tatt bildene selv ville vi trodd at det var lagt på en Photoshop-effekt på bildene.

Det eneste positive vi har å si om kameraet er at eksponeringen, om enn noe mørk, er OK, og at fargegjengivelsen er ganske bra.

Hoppe etter Wirkola

Eventuelle paralleller til å hoppe etter Wirkola blir i denne sammenheng totalt meningsløse. Med forventningene på bunn skulle det ikke mye til for at videoopptak kommer ut et hakk eller tre bedre enn stillbilder,

Og det gjør da også video tatt med Curve 8520. Ikke å forstå at videoopptak egner seg for annet enn å vises på en liten mobilskjerm, men videoopptakene er kvalitetsmessig på linje med video fra andre merker med tilsvarende oppløsning.

Smertestillende

Etter inntak av et par Valium for å døyve inntrykkene kameraet ga oss, er det på tide med en liten oppsummering. Kameraet er altså dårlig. Dessverre. Bildene bør forbli på telefonen og ikke overføres til PC eller papir.

Ta gjerne en kikk på bildene nedenfor for å se om du deler våre meninger om kameraet i Curve 8520.

Konklusjon

Selv om mobilprodusenten RIM ikke spytter ut nye modeller i samme tempo som for eksempel Sony Ericsson eller Nokia, dukker det opp en ny modell med ujevne mellomrom.

Blackberry Curve 8520 er nyeste skudd på Blackberry-stammen, og denne gang er det en forholdsvis rimelig telefon vi får servert av RIM.

Som de fleste andre Blackberry-telefoner disker Curve 8520 opp med fullt tastatur. Iallfall nesten. Våre gode venner æ, ø og å ble nemlig ikke invitert når tastaturet ble laget.

For å bla deg rundt i menyene stiller Curve 8520 med en styreflate. Denne fungerer bra.

Ikke for oss provinsielle

Selv om vi oljete og kanskje noe selvgode nordmenn liker å tro det, så er Norge ikke verdens navle. For eksempel er det færre som snakker språket vårt enn antall innbyggere i en bydel i en gjennomsnittlig internasjonal storby.

I tilfellet Curve 8520 betyr det at menyene ikke har norsk språk. Da er vi tilbake til oljete og selvgode nordmenn, vi liker jo å tro at vi snakker godt engelsk alle sammen, så dette bør ikke være noe problem i praksis.

Spesiell skjerm

Skjermen er av type bredskjerm, men er ikke spesielt stor eller høyoppløst. På plussiden nevnes at den er god å se på også i sterkt sollys.

På skjermen åpenbarer Blackberrys egne menyer seg. Hovedmenyen er tiltalende nok, men nedover i undermenyene baller det virkelig på seg. Slik vi har sett på tidligere Blackberry-modeller har du er skikkelig vilniss av innstillinger å gå deg bort i.

Hva du faktisk ser på skjermen avhenger av hvilke tjenester du har i abonnementet ditt. Skal det være noen vits i en Blackberry, er du mer eller mindre nødt til å abonnere på Blackberry-tjenester fra en mobilleverandør som tilbyr dette. Blackberrys løsninger kan også integreres med bedrifters eksisterende systemer.

Har du først åpnet lommeboken slik at du har de tjenestene som nærmest hører med en Blackberry-telefon, er alt såre vel. Synkronisering og push e-post går unna som bare det, og oppsettet er så enkelt at selv far får det til.

Én del underholdning, én del mageplask

Curve 8520 er på tross av proprietære løsninger ingen Iphone. Allikevel har den litt moro under skallet. Den har en god musikkspiller med snarveistaster på toppen av telefonen, og det følger også med fem spill.

Akk, disse konkurrentene

Om du skal kjøpe en Blackberry avgjøres først og fremst om om bedriften din har satt opp en Blackberry-server, eller, som privatperson, om du vil tegne et abonnement med de forskjellige tjenestene. Hvis så er tilfellet, er det sannsynligvis ikke de siste kronene som avgjør hvilken telefon du skal gjøre, og da ville vi heller gått for en av de mer påkostede modellene fra RIM som Blackberry Curve 8900 eller Bold 9000.

Stiller du åpent i forhold til valg av løsning, stiller det seg anderledes. Da er vi nødt til å ta med totale kostnader i regnestykket. Storselgeren Nokia E71 er billigere og er bedre på flere områder, blant annet har den raskere dataoverføring.

Insisterer du på Windows kombinert med fullt tastatur, kan HTC Touch Pro 2 være et alternativ.

annonse