Tek.no

Test

Syracus - The Easy Way Out

Godkjent, men ikke mer.
Raymond Julin
12 Nov 2007 13:00

«Syracuse problem» er et ubesvart matematisk spørsmål der man antar at man ved en gitt algoritme til slutt vil få tallet én, uansett hvilket tall man starter med. Syracus er derimot et band fra Oslo hvis debutalbum har den mildt sagt spesielle premissen at musikerne fra Tigerstaden bestemte seg for å legge opp allerede et helt år før"The Easy Way Out" ble sluppet. Kanskje mener de at dette beviser at svaret på problemet, enten det nå er matematisk eller musikalsk, faktisk er én?

Første og siste

Enn så spennende det er å spekulere i om bandnavnet virkelig er hentet fra matematikken eller kort og godt er plukket opp på heisatur til Syracuse i New York, så er det vel egentlig musikken vi alle bryr oss om. Syracus slapp en EP, "Sleeping Thermostats" for nærmere to år siden. En EP som ga mersmak for undertegnede, og det var derfor jeg ganske spent smalt skiva i spilleren for første gang - hadde bandet tatt steget opp og klart å mekke en helstøpt rocke-opplevelse?

Dynamisk og melodisk emo-rock er en passende beskrivelse, og når ballet innledes med en 30-sekunders introsnutt med teksten «All we want is what everyone wants, and that`s stardom» så er det kanskje nettopp derfor dette både blir første og siste album. Er albumet bare et feilslått PR-stunt? Uansett så får vi gjennom 9 fullverdige musikkspor servert et halvlunkent album som tidvis har den nødvendige dynamikken musikkformen krever, men som også blir direkte kjedelig på andre partier. Faktisk må vi helt ut til spor syv før det virkelig når det nivået ensembelet nok hadde håpet at hele utgivelsen skulle ha. Selv om det ikke betyr at de første seks sporene er dårlige, så er de i alle fall anonyme.

Tannløst

Duetist Jenny Hval krydrer utgivelsen.

Vokalsporet er en anelse for pent, hvor er råheten? Det lille hintet om at vi her har å gjøre med en vokalist som er i ferd med å knekke? Ja, man kan høre hvordan det river i stemmebåndet til Jesper Jørgensen på "That love for trivia", men det er likefullt svært dydig og jomfruelig. Litt skarpere skyts over hele linja ville hevet produktet, gitarlydene minner om luftgevær heller enn å skyte skarpt etter oppmerksomhet som de automatgeværene de burde minne om.

Melodiene som ligger i bunn er solide saker, med suggerende gitarriff i hovedrollen, det raske fingerløpet som driver "As easy as that" avgårde er glimrende, og hever tittelsporet til ett av albumets aller beste – til tross for helteit avslutning. For når vi først har kommet til spor syv så er de fire siste sporene så bra at hadde disse vært utgitt som en EP så ville den vært en svært, svært bra. "Clay & Wire" er platas ubestridte ballade, ført an av akustisk gitar og duettvokalist Jenny "Rockettothesky" Hval som verdig bidragsyter.

Lyrikken er pompøs og mørk, og som resten av musikken langt fra original eller trendsettende, men den er heller ikke dratt helt ut av proporsjoner. I rettferdighetens navn må det nevnes at dersom muligheten til å se bandet live dukker opp, så tas den. Av en eller annen uvisst grunn sitter jeg igjen med en følelse av at dette er et liveband i større grad enn et studioband.

Konklusjon

Etterdønninger fra det sene 90-tallet med slektskap på Placebo, Silverchair og emo-bølgen er hva Syracus i all hovedsak byr på. At bandet har tatt "The easy way out" og gitt seg etter endelig å ha blitt utgitt er utvilsomt en fin knagg å henges på som rocke-myte, om de faktisk hadde gjort seg fortjent til det. Dessverre har ikke Syracus rett og slett ikke nok gode sanger, ikke mange av de gode i alle fall. Et brukbart forsøk, men når norsk rocke-historie skal gjøres opp så kaprer neppe Syracus et eget kapittel. Da bærer det vel tilbake til matten?

annonse

Les også