Tek.no

Test

Goyas gjenferd

16 Nov 2007 10:00

Spania er i forfall, kirken er i harnisk. Den spanske inkvisisjonen er godt i gang, og folk blir kastet i fengsel for kjetteri hvis de ser to ganger på en gris eller skjuler penis ved urinering. Da er man nemlig jøde, i all hemmelighet. Hoffmaler og kunstner Francisco De Goya avslutter et portrett av kjøpmannsdatteren Inés, hvis ansikt han også har brukt som modell for engleansikter i kirkedekorasjoner, før han begynner på et maleri av broder Lorenzo, en arg og konsekvent kirkemann av den mørkeste sorten. Noen ser at Inés ikke spiser gris på restaurant, og under tortur tilstår hun at hun er jøde, og blir dermed kastet i fengsel.

Frossenpizza

Kostymene i denne filmen er storslagne, bevares, og med gode scenarioer og fine kulisser befinner vi oss i rett land og riktig tidsepoke - Spania på slutten av 1700-tallet. Men det holder ikke med fin innpakning når innholdet er like lite kulinarisk som frossenpizza og tam cola. Stellan Skarsgård gjør riktignok en fin rolle som den kontroversielle kunsteren Francisco De Goya. Javier Bardem likeså som broder Lorenzo.

Men vedkommende som castet Natalie Portman som både den unge og den gamle Inés, samt som Inés datter Alicia, burde blitt spent opp for «the question» og spurt om han fortsatt syntes han hadde gjort en god jobb. Portman er søt når hun skal være tenåringsdatteren, og klarer seg i og for seg greit også som Alicia (som jo også er en tenåringsdatter...), men i rollen som den eldre Inés, sønderskutt, syk og tiltredende psykotisk når hun kommer ut av fengselet, flopper det. Portman er rett og slett for ung. Det hjelper ikke med klistrepå-sår og plastilina når utgangspunktet er en av de søtere, yngre skuespillerne i Hollywood.

Habla español?

Men alt dette er i og for seg overkommelig. Den eldre Inés har tross alt bare en mindre rolle. Noe som derimot ikke er overkommelig, er den absurde miksen av engelsk med skiftende svensk, amerikansk, spansk, engelsk og fransk aksent. Målsetningen er tydeligvis en troverdig Zorro-engelsk, engelsk med stilig spansk vri, vi er tross alt i Spania, men her har det gått helt skeis. Et elendig eksempel: Keanu Reeves ble bemerkelsesverdig god i Kung Fu før Matrix-filmene; Hvor vanskelig hadde det vært å lære disse menneskene spansk? Eventuelt drillet dem hardt i spansk aksent? Budsjettet har det tydeligvis ikke vært noe i veien med, og spansk burde ikke være så vanskelig å lære seg for skuespillere fra et land hvor spansk er det nest største språket.

Historisk korrekt

Uansett, rett skal være rett. Filmen har sine lyspunkter. Det er faktisk flere enn to. For eksempel er den forbløffende historisk korrekt, både med årstall og Goyas kunstneriske tilbøyeligheter. Bortsett fra en rolle Portman aldri skulle fått, så gjør de øvrige skuespillerne habile prestasjoner. Kameraføringen er enkel og grei, dessverre er det et par steder hvor klippingen tydeligvis har foregått med hekkesaks. Noen overganger er så brå og brutale at de skaper en total kræsj i farger. Attpåtil er enkelte skrekkeksempler på kuttingen dårlig samkjørt med lyd slik at du irriterer deg gjennom neste scene. Utover i filmen drives det nærmest harselas med tragiske menneskeskjebner, noe som ikke hører hjemme i en dramafilm.

Når DVD-en er plassert i spilleren får du valget mellom fire språk. I praksis er det språket på tekstingen du velger. Deretter kan du enten lide deg gjennom noen filmtrailere, eller spole, før filmen starter. Rett på. Ingen fin meny, ikke mulighet til å velge kapittel, i hvert fall ikke ekstramateriale, og på toppen av det hele er teksten på baksiden av coveret dårlig oversatt fra dansk, med danske fraser innimellom. Man burde i hvert fall korrekturlese omslaget før man sender det ut. Så dårlig tid har vi vel ikke?

Konklusjon

Av og til er man likegyldig til filmer. Det kan tidvis være greit, enkelte tilstander krever likegyldighet. Men når likegyldigheten går over i irritasjon, ikke aggresjon, aggresjon kan være fint, da er det ikke positivt lenger. Dårlig spansk aksent, enkelte forferdelige overganger og en utgivelse fullstendig blottet for ekstramateriale trekker dessverre mer ned enn fine kostymer og omgivelser trekker opp.

annonse