TestSamsung Ativ S (I8750)

Samsungs Windows-flaggskip overbeviser

Men holder det til å slå konkurrentene Nokia Lumia 920 og HTC 8X?

Samsung Ativ S.

[Amobil.no]: Samsung Ativ S var den første telefonen som ble lansert med Microsoft nye Windows Phone 8-operativsystem, og et produkt mange – inkludert oss – har hatt store forventninger til. Her har Samsung hentet mye fra Android-flaggskipet Samsung Galaxy S III – men selvfølgelig pakket det hele inn i Windows Phone-drakt.

Telefonen er minst like pen å se på som Galaxy S III, og metallimitasjonen på bakdekselet gjør at vi synes telefonen nesten gir et enda mer eksklusivt inntrykk. Samtidig får bakdekselet lett riper – og da spørs det hvor lenge det ser ut som metall.

I Ativ S finner du den samme fantastiske 4,8-tommers Super AMOLED-skjermen med ripesikkert Gorilla Glass som du finner i Galaxy S III, og telefonen kommer også med et svært godt kamera på høyde med de aller beste blant toppmodellene. I vår test viste det seg faktisk at Samsung Ativ S taklet bedre vanskelige lysforhold enn Nokia-flaggskipet Lumia 920, selv om nettopp kameradelen er noe av det Nokia skryter mest av. Det gjaldt spesielt de tilfellene hvor deler av bildet var svært lyse, som for eksempel å ta bilde av en bygning mot en lys himmel. Dette taklet automatikken i Ativ S bedre enn automatikken i Lumia 920.

Bakdekselet til Samsung Ativ S er laget i plast, men har en tekstur som får det til å fremstå som børstet metall.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Imponerende ytelse

Windows Phone 8 er et brukervennlig mobiloperativsystem, med noen unntak. Vi synes musikkspilleren og de ulike musikktjenestene på telefonen kunne være litt forvirrende å finne frem i. Men vi liker systemet med "levende fliser" på startskjermen som fungerer både som snarveier til apper og til å vise informasjon fra den enkelte app. På mange måter er Windows Phone enklere å bruke enn Android, samtidig som det har flere muligheter enn iPhone.

Det er ikke så veldig mange forskjeller mellom Windows Phone 8 og den forrige versjonen, men ting som at du nå kan ha flere størrelser på flisene på startskjermen er bra.

Samsung Ativ S er en kjapp telefon som uten problemer kan dra rundt selv de mest krevende spillene. Menyer og ulike funksjoner på telefonen er lynraske og det er sjelden ventetid.

Samsung Ativ S er 8,7 milllimeter tykk.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Telefonen kommer med mye bra programvare, men vi savner en navigasjonsapp med sving-for-sving-navigasjon, slik du har på Nokia Lumia 920. Men du får selvfølgelig med den gode e-postleseren i Windows Phone, som har veldig god integrasjon med adresseboken og sosiale tjenester. Ett eksempel på dette er at du bare kan klikke på navnet til avsenderen til en e-post for å få full oversikt over tidligere kommunikasjon med vedkommende, se Facebook-oppdateringer eller bildealbum fra Facebook, og så videre. Og Office-pakken som følger med er antagelig den beste du får på en mobiltelefon, og lar deg redigere Office-dokumenter uten risiko for å ødelegge formateringen i dokumentene.

Konklusjon og alternativer

En av de store fordelene med Samsung Ativ S er at den koster vesentlig mindre enn Nokia Lumia 920 og litt mindre enn HTC 8X. Samtidig kommer den med støtte for minnekort, og den er ganske mye lettere enn Lumia 920. Alt i alt er Samsung Ativ S det kanskje beste Windows Phone 8-kjøpet nå, hvis du vil ha en toppmodell som gir deg mest mulig for pengene.

Det kanskje beste alternativet til Ativ S er Nokia Lumia 920. Denne mangler minnekortstøtte, men har til gjengjeld støtte for 4G (LTE) samt at den har et kamera med bildestabilisator – slik at sjansen for å få skarpe bilder i veldig dårlig lys er større. Den har også en god gratis navigasjonsløsning, samt at den støtter trådløs lading. Lumia 920 er en del tyngre, men totalt sett vurderer vi den som et lite hakk foran Samsung Ativ S – selv om marginene er små.

HTC 8X er også et godt Windows Phone-alternativ. Den har heller ikke minnekortstøtte, men prisen er god – og til tross for at den er ganske tykk på midten så har telefonen en spesiell "putedesign" som gjør at den fremstår som ganske tynn. HTC 8X er også den letteste av de tre telefonene, men har en litt mindre skjerm (4,3 tommer). Er du glad i musikk, er det verdt å merke seg at HTC 8X kommer med en kraftigere hodetelefonutgang som gir ekstra "trøkk" i lyden, samt at det generelt er lagt mye vekt på god lydkvalitet.

Hvis ikke Windows Phone er noe krav, anbefaler vi Android-mobilene Samsung Galaxy S III eller HTC One X+. Er brukervennlighet og stort utvalg med apper viktig, kan du også vurdere Apple iPhone 5.

Les også
Samsung lanserer nye mobiltelefoner 20. juni
Les også
Her er Nokias nye flaggskip
Les også
Sony Xperia V: Denne 4G-mobilen har alt
Les også
Dette er årets desember-mobiler
Les også
Snart kan du legge igjen lommeboka hjemme
Les også
Googles nye spill forandrer virkeligheten
Les også
Nokia Lumia 920: Kan denne telefonen redde Nokia?
Les også
HTC Windows Phone 8X: Kul mobil med enkelte barnesykdommer
Les også
Ett døgn med Windows Phone 8
annonse