Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestCanon PowerShot G1 X

Nesten speilrefleks

Canons beste kompaktkamera, men prisen er i drøyeste laget.

Fysisk

Canons G-serie har vært blant markedets mest avanserte kompaktkameraer fra G1 ble lansert i september 2000 til G12 kom høsten 2010. Det har stadig gått rykter om at G-serien skulle få bildebrikke i speilrefleksstørrelse, men frem til årets lansering av G1 X har det blitt med ryktene.

Canon har nok merket konkurransen fra speilløse systemkameraer og modeller som Fujifilm X10 på det siste året.  De minste modellene fra Nikon, Olympus, Panasonic og Samsung er ikke større enn en G12 - riktignok uten objektiv - samtidig som de leverer de bildekvalitet i speilrefleksklasse. Canon mangler foreløpig et systemkamera uten speil, men G1 X er kraftig oppgradert med en bildebrikkene som er omtrent seks ganger så stor som i G12 uten at kameraet har blitt voldsomt mye større.

Det betyr at bildebrikken i G1 X ligger mellom mFT og NEX i størrelse og bør kunne gi bildekvalitet på omtrent samme nivå. G1 X har ikke utbyttbart objektiv, men for de som uansett ikke er interessert i noe annet enn en standardzoom kan G1 X være et bra alternativ til et kompakt systemkamera.

Aller først, noen spesifikasjoner:

Canon G1 X Panasonic GX1 Fujifilm X10
Oppløsning14 megapiksler16 megapiksler12 megapiksler
BrikketypeCMOSLive-MosEXR CMOS
Brikke- størrelse1.5 tommer (261 mm²)Micro FourThirds (225 mm²)2/3 tommer (58.1 mm²)
Brennvidde (tilsvarende)28-112 mm28-84 mm28-112 mm
Største blenderf/2.8-5.8f/3.5-5.6f/2.0-2.8
Optisk zoom4x3x4x
Videooppløsning1920 x 10801920 x 10801920 x 1080
Batterikapasitet250 bilder300-340 bilder270 bilder
RAW-støtteKrysse avKrysse avKrysse av
Pris per 25/02 2012ca kr 7500,-ca kr 6300,-ca kr 4100,-

Sjekk flere spesifikasjoner på Canon PowerShot G1 X i prisguiden

Her kan du hoppe rett til seksjonen som interesserer deg mest:

Kamerahus

G-serien har (nesten) alltid vært Canons mest avanserte digitale kompaktkameraer, men de er også store, tunge og solide. G1 X er ennå større enn tidligere modeller, men med tanke på at det har en ny og mye større bildebrikke som krever både mer plass i kamerahuset og et objektiv med større linser er G1 X relativt kompakt.

Bildet under viser G11 (som er like stort som G12) sammen med G1 X og G1 X er ikke mange millimeterne høyere eller bredere.

Heller ikke tykkelsen er så mye større, men objektivet stikker en del mer ut.

G1 X virker som tidligere G-modell som et ganske solid kamera og byggekvaliteten er et godt stykke over det som er vanlig for et kompaktkamera. G1 X veier da også en del - omtrent 570 gram inklusiv batteri, minnekort, objektivdeksel og bærerem. Det er faktisk mer enn både Olympus E-PL3 med Olympus 14-42 og Panasonic G1X med Panasonic 14-42 X som veier henholdsvis 462 og 443 gram. G1 X har imidlertid større zoomområde, litt bedre lysstyrke og innebygd både blits og søker.

I tillegg til solid hus laget vesentlig i metall er skjermen på G1 X vridbar slik at den kan legges inn mot baksiden for beskyttelse. USB, A/V, HDMI og fjernkontrollkontakter sitter på høyre side, beskyttet av et plastdeksel.

Objektivet beskyttes av en ring og det er den du normal ser, som på bildet under. Ringen kan tas av og erstattes med en adapter for ekstrautstyr.

G1 X er på første kamera som kombinerer stor bildebrikke i et typisk kompaktkamera med zoom. Selv om G1 X ikke har objektiv som kan byttes oppfatter vi de mindre systemkameraene uten speil som de nærmeste konkurrentene, både med tanke på størrelse/vekt, pris og bildekvalitet. Bildene under viser G1 X sammen med Olympus E-PL3 og Panasonic GX1 for å gi et inntrykk av størrelsesforskjellene.

G1 X har innebygd blits og søker, E-PL3 har ingen av delene, men det følger med en blits som tar strøm fra kameraets batteri. Det finnes også elektronisk søker som ekstrautstyr, men siden den monteres i blitsskoen kan den ikke brukes samtidig med blitsen.

E-PL3 er lavere, smaler og tynnere, men selv om objektivet er sammenleggbart ødelegger det inntrykket av kompakthet.

GX1 har innebygd blits, men ikke søker og ikke vridbar skjerm (noe E-PL3 har). Søker mangler, men kan monteres i blitsskoen.

Det som virkelig imponerer med Panasonics løsning er hvor lite de har klart å lage standardzoomen i forhold til versjonen til Olympus med nesten identiske spesifikasjoner. G1 X har imidlertid litt større bildebrikke, 4x optisk zoom og F2.8 på vidvinkel mot 3x zoom og F3.5 for Panasonic 14-42mm.

Til slutt tar vi med et bilde av G1 X og Canon S100 som er det minste "avanserte kompaktkameraet" med RAW-støtte og fulle manuelle muligheter. Det er ikke bare størrelsen som er forskjellig, G1 X veier også nesten tre ganger så mye.

Diagrammet under viser vekt med batteri, minnekort, bærerem og objektivdeksel. Olympus E-PL3 er veid med Olympus 14-42 II, Panasonic G3 med Panasonic 14-42 og Panasonic GX1 med Panasonic nye og kompakte X 14-42 standardzoom.

Skjerm

Tilbake til toppen

G1 X har en tretommers skjerm med 922000 punkter. Det ingen av kameraene i denne klassen som har større skjerm eller vesentlig høyere oppløsning, men mange av konkurrentene ligger på samme nivå. Skjermen har 4:3-format og det har bildebrikken også så bildet fyller hele skjermen i standardmodus.

Hengsling i siden trekker opp inntrykket ytterligere og skjermen kan vris i nesten alle retninger. Skal vi si noe negativt må det være at det er litt vanskelig å få tak på skjermen når den ligger inn mot kamerahuset, spesielt vinterstid med hansker eller votter på

Søker

Tilbake til toppen

G1 X har er et av de få kompaktkameraene som fortsatt har optisk søker. De fleste har kuttet søker helt mens en del modeller har elektronisk søker, enten innebygd eller som ekstrautstyr.

Det er dessverre ikke så mye positivt å si om søkeren til G1 X. Den fungerer greit som en nødløsning, men er liten, har dårlig dekning og det vises ingen informasjon, ikke fokuspunkt engang. Diopterjustering er imidlertid på plass.

På neste side snakker vi om ergonomi og hvordan det er i praktisk bruk.