Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus X99-Deluxe

Denne verstingplattformen har vi ventet lenge på

Skal du bygge ny råtass-PC, bør du ta en kikk på dette hovedkortet.

Sindre Eldøy - Hardware.no

Spesifikasjoner

Nylig lanserte Intel sin nye verstingplattform kalt LGA2011-3. Tre nye estusiastprosessorer ble lansert, to sekskjernemodeller kalt Intel Core i7 5820K og Core i7 5930K, samt Intels nye flaggskip kalt Core i7 5960X. Vi testet sistnevnte, som med sine åtte prosessorkjerner viste seg å være markedets desidert kraftigste prosessor.

Les testen av Intel Core i7 5960X »

Med Intels store lansering fulgte også et helt nytt brikkesett kalt Intel X99. Foruten å støtte de nye prosessorene, kan det nye brikkesettet friste med alle de nye tilkoblingsstandardene som USB 3.0, SATA Express og M.2, og er dessuten det første brikkesettet på markedet som tar i bruk DDR4-minne som systemminne. Vi skal se nærmere på disse sakene, når vi nå gyver oss over testingen av Asus X99-Deluxe.

Hvorfor velge LGA2011-3?

Slik er Intels nye X99-brikkesett. Foto: Intel.

Den nylanserte plattformen tar over for den eldre LGA2011-plattformen som produsentens alternativ for kravstore entusiaster. Er du på jakt etter ny datamaskin med Intel-prosesssor, bør du derfor belage deg på enten denne eller LGA1150-plattformen – som er Intels tilbud til deg som vil ha mest mulig for pengene. Hovedforskjellen på plattformene er, foruten firekanals DDR4-minne hos LGA2011-3, at LGA1155-plattformen kun tilbyr prosessorer med opp til fire kjerner.

Videre støtter LGA1150-plattformens Z97-brikkesett kun opp til 16 PCI Express-kanaler, mot hele 40 kanaler hos LGA2011-3. Dette innebærer at LGA1150 støtter full x16-båndbredde på ett PCI Express x16-spor, eller to spor med x8 båndbredde, mens LGA2011-3 tilbyr full båndbredde på to PCI Express x16-spor eller fem spor med x8 båndbredde med hjelp fra tilleggskontrollere.

Her er det verdt å merke seg at den rimeligste prosessoren for Intels verstingplattform, Intel Core i7 5820K, har begrenset båndbredden til 28 PCIe-kanaler, og dermed kan den kun gi et spor med x16-båndbredde – eller tre spor med x8.

Høyere båndbredde over PCI Express betyr at mer informasjon kan overføres mellom maskinen og to eller flere heftige skjermkort i Crossfire eller SLI, som i praksis kan bety høyere spillytelse. Vi har tidligere sett på hvor mye spillytesen påvirkes av båndbredden til PCI Express x16-sporet.

Les saken:
Er det egentlig smart å sage av kontakten til skjermkortet?

Hovedkortet har hele fem PCI Express x16-spor og et PCI Express x4-spor. Legg også merke til knappene for start, omstart og tilbakestilling av hovedkortets BIOS (CLR_CMOS).

Fullspekket entusiastmodell

Asus X99-Deluxe er produsentens tilbud til deg som vil ha mest mulig funksjonalitet. Her får du med et oversiktlig hovedkort med upåklagelig layout, rikelig med tilkoblingsmuligheter og all funksjonaliteten du kan ønske deg fra et entusiasthovedkort. På toppen av det hele er hovedkortet godt egnet for overklokking. Deluxe-pakken som du her blir tilbudt, er naturligvis ikke blant de rimeligste hovedkortene med Intel X99-brikkesett.

Dagens testprodukt er utstyrt med hele åtte minnespor, som støtter firekanals DDR4-minne med opptil 64 gigabyte kapasitet og arbeidsfrekvenser opp til 3200 MHz ved overklokking.

Asus X99-Deluxe er utstyrt med fem PCI Express 3.0 x16-spor, slik at du kan utstyre maskinen flere skjermkort for ekstrem ytelse. Her kan vi for eksempel anbefale SLI-oppsett med to Nvidia GeForce GTX780 Ti, om du ønsker rå spillytelse og er villig til å betale for det. Foruten PCI Express x16-sporene har dagens testmodell også et PCI Express x4-spor.

Hovedkortet er utstyrt med to SATA Express-kontakter med 10 Gb/s båndbredde og en M.2 x4-kontakt med hele 32 Gb/s båndbredde, godt egnet for lynraske lagringsmedier. Asus X99-Deluxe kan videre skilte med åtte SATA 6 Gbit/s-kontakter som har støtte for RAID 0, 1, 5 og 10. Til slutt finner vi ytterlige fire SATA 6 Gbit/s-kontakter, som kun kan benyttes når SATA-Express-kontaktene ikke er er i bruk.

Samtlige kontakter styres av Intels X99-brikkesett, bortsett fra én av SATA Express-tilkoblingene, som styres av en kontroller fra ASMedia.

Det er godt med tilkoblingsmuligheter på baksiden av dagens testhovedkort.

På kontaktpanelet finner vi to USB 2.0- og ti USB 3.0-porter, to nettverkstilkoblinger og diverse kontakter for lyd.Vi finner videre tre antenne-tilkoblinger for det trådløse nettverkskortet, og en knapp for tilbakestilling av hovedkortets BIOS.

En I218-V- og en I211-AT-kontroller fra Intel styrer det doble gigabit-nettverket. Det trådløse nettverket har støtte for raske ac-standardene og har en overføringskapasitet på opp til 1300 Mbit/s. Lydprosesseringen blir gjort av lydløsningen Crystal Sound 2, som med Realtek ALC1150-codec sørger for god lyd i opp til åtte kanaler.

Solid utstyrspakke

I esken til Asus X99-Deluxe finner du alt du kan trenge av tilbehør. Her vil vi spesielt trekke frem et ekspansjonskort med en ekstra M.2 x4-tilkobling og et ekspansjonskort for ekstra viftetilkoblinger.

 • Ekspansjonskort med 1x M.2 x4
 • Ekspansjonskort med 4 x viftekontakter
 • 1 x Forlengerkabel vifte
 • 1 x 3T3R dual-band Wi-Fi-antenne
 • 8 x SATA 6Gbit/s-kabler
 • 1 x Termostatkabel
 • 1 x 3-veis-SLI-bro
 • Sett med «Asus Q-connectors»
 • I/O Bakplate
 • Brukermanual
 • Driver-CD
Asus X99-Deluxe
8
Meget bra
Anbefalt

Asus X99-Deluxe

8
Meget bra
sitatEt solid og særdeles funksjonsrikt hovedkort!

Fordeler

 • +
  God layout
 • +
  Mange tilkoblingsmuligheter
 • +
  Godt utgangspunkt for overklokking

Ting å tenke på

 • Kostbart

Ytelse

Vi har i denne testen sammenliknet Asus X99-Deluxe med Asus Z97-A, Asus Z97-Deluxe (NFC & WLC), Asus Sabertooth Z87, ASRock Z87 OC Formula og Asus Z87-A for LGA1150. Vi har også tatt med LGA2011-modellene Asus Rampage IV Black Edition og Asus Rampage IV GENE, samt ASrock FM2A88X-ITX+ og FM2A88M Extreme 4+ for AMDs sokkel FM2+.

Dagens testkort med LGA2011-3 er utstyrt med plattformens verstingprosessor Intel Core i7 5960X. Hovedkortene for LGA1150 er utstyrt med Intel Core i7 4770K. Hovedkortene for LGA2011 er paret med Intels tidligere flaggskip kalt Core i7 4960X, mens hovedkortene for AMDs plattform kalt FM2+ er utstyrt med prosessoren AMD A10-6800K.

Dagens testoppsett er utstyrt med firekanals Corsair Vengeance LPX DDR4-minne med 16 GB kapasitet og 2800 MHz arbeidsfrekvens og tilgangstidene 16-18-18-36. Felles for resterende plattformer er Corsair Dominator Platinum DDR3-minne med en kapasitet på totalt 16 gigabyte (8 GB i testen av FM2A88X-ITX+).

Som lagringsmedium har vi en Samsung 830 SSD med 120 GB lagringskapasitet som systemdisk, og en Corsair Force GS 240 GB som brukes til målinger av SATA 6 GBit/s- og USB 3.0-ytelse. Når vi måler ytelsen til USB 3.0 er sistnevnte SSD montert i en ICY BOX IB-366Stu3+B, som forøvrig har støtte for UASP.

Treg oppstart

Vi starter å teste ytelsen ved å måle hvor lang tid hovedkortet bruker fra vi trykker på startknappen til maskinen begynner å laste Windows, med standardinnstillingene til hovedkortets BIOS.

Her ser vi at Asus X99-Deluxe er relativt treg, med en oppstartstid på nesten 22 sekunder. Dette er nok til å havne på en solid bunnplassering på grafen. Målingene er gjort manuelt og kan derfor ha mindre avvik, men forskjellene mellom hovedkortene er betydelige.

Ved hjelp av Cinebench 11.5 kan vi få en indikasjon på hvordan prosessoren yter i programmet Cinema4D. Her går dagens testprosessor med LGA2011-3-plattformen rett til topps på grafen, takket være at det er utstyrt med Intels nye verstingprosessor Core i7 5960X.

I denne testen er det nemlig prosessorens ytelse som er avgjørende, og vi ser at FM2-sokkelens prosessormodeller har lite å stille opp med mot prosessorene for Intels LGA1150-sokkel, mens det er dagens Intels LGA2011-3-sokkel som gjelder om du er opptatt av virkelig rå prosessorkraft.

Når vi måler minnets båndbredde og responstid i programmet AIDA64, ser vi at båndbredden ligger litt under målingene for den eldre LGA2011-plattformen med DDR3-minne, og at responstiden havner på en solid bunnplassering. Det ser dermed ikke ut til at Intels X99-brikkesett har tjent særlig ytelse på å introdusere DDR4 som systemminne, men vi regner med at minneytelsen her vil bli bedre etter hvert som det kommer flere og gromere minnesett på markedet de neste månedene. Dette er tross alt fersk teknologi, og da går det nok litt tregere i starten.

ATTO Disk Benchmark brukes til å måle maksimal overføringshastighet over SATA 6 Gbit/s-kontaktene. Her ser vi at Intels X99-brikkesett leverer tilsvarende ytelse som tidligere brikkesett fra Intel. Også på tredjepartskontrolleren er ytelsen som forventet, men vi noterer oss at ytelsen på tredjepartskontrollere generelt er en del lavere enn ytelsen til kontaktene som styres av brikkesettet.

Vi bruker ATTO Disk Benchmark også for å måle maksimal overføringshastighet over USB 3.0. Igjen ser vi forventet ytelse på kontaktene som styres av Intels X99-brikkesett. Ytelsen på tredjepartskontrolleren tilsvarer forøvrig ytelsen på tredjepartskontrolleren hos Gigabytes Z97-modell, og er nesten på høyde med Intels brikkesett.

Asus X99-Deluxe
8
Meget bra
Anbefalt

Asus X99-Deluxe

8
Meget bra
sitatEt solid og særdeles funksjonsrikt hovedkort!

Fordeler

 • +
  God layout
 • +
  Mange tilkoblingsmuligheter
 • +
  Godt utgangspunkt for overklokking

Ting å tenke på

 • Kostbart

Konklusjon

Har du planer om å kjøpe en ny maskin med verstingprosessor fra Intel og ønsker et X99-hovedkort med mye funksjonalitet, er Asus X99-Deluxe et sikkert valg. Med Intels X99-brikkesett kan du utstyre dagens hovedkort med Intels råeste prosessorer.

Vi testet nylig flaggskipet Intel Core i7 5960X, og konkluderte med at dette er prosessoren for deg som er ute etter ekstrem prosessorytelse. Asus X99-Deluxe tilbyr mange tilkoblingsmuligheter, ypperlig layout og et solid utgangspunkt om du vil prøve deg på overklokking.

Anbefales: Asus X99-Deluxe.

Foruten LGA2011-3-plattformens spenstige prosessor-modeller, er plattformens største fordel den gode båndbredden du får over PCI Express-sporene. Her kan du nemlig bruke to skjermkort ved full PCI Express x16-båndbredde, eller opptil fem kort med x8 båndbredde.

Asus X99-Deluxe tilbyr SATA Express og H.2 x4-kontakter for ekstremt høy lagringsytelse, samt svært mange SATA 6 Gbit/s- og USB 3.0-kontakter. Vi vil også trekke frem at dagens testmodell både har to gigabit-kontakter for kablet nettverk og et trådløst nettverkskort som støtter de aller nyeste WiFi-standardene.

Ytelsesmessig er Asus X99-Deluxe på høyde med andre hovedkort i samme klasse. Det er nemlig i hovedsak prosessor, minne, lagringsmediet og skjermkortet som er avgjørende for hvor god ytelse maskinen din leverer.

Asus X99-Deluxe koster i skrivende stund i underkant av 3300 kroner. Det er med andre ord ikke rimelig, og kan ikke anbefales om du er ute etter mest mulig ytelse for pengene. Skal du ha en versting-maskin for LG2011-3 blir derimot den totale prislappen for maskinen så høy at du kanskje synes det er verdt en tusenlapp ekstra for å få et skikkelig godt hovedkort. I så tilfelle, kan Asus X99-Deluxe absolutt anbefales.

Alternativer

Er du på jakt etter et mer prisgunstig hovedkort for
LGA2011-3? Da bør du sjekke ut MSI X99S PLUS eller Gigabyte GA-X99-UD4 som begge koster rundt 1800 kroner. Ønsker du å bygge en kraftig å kompakt maskin for spilling, kan ASRock-modellen Fatal1ty X99M Killer til rundt 2000 kroner være et spennende utgangspunkt for deg.

Asus X99-Deluxe
8
Meget bra
Anbefalt

Asus X99-Deluxe

8
Meget bra
sitatEt solid og særdeles funksjonsrikt hovedkort!

Fordeler

 • +
  God layout
 • +
  Mange tilkoblingsmuligheter
 • +
  Godt utgangspunkt for overklokking

Ting å tenke på

 • Kostbart
annonse