Tek.no

Test Asus X99-Deluxe

Denne verstingplattformen har vi ventet lenge på

Skal du bygge ny råtass-PC, bør du ta en kikk på dette hovedkortet.

Sindre Eldøy - Hardware.no
9 Sept 2014 16:00

Spesifikasjoner

Nylig lanserte Intel sin nye verstingplattform kalt LGA2011-3. Tre nye estusiastprosessorer ble lansert, to sekskjernemodeller kalt Intel Core i7 5820K og Core i7 5930K, samt Intels nye flaggskip kalt Core i7 5960X. Vi testet sistnevnte, som med sine åtte prosessorkjerner viste seg å være markedets desidert kraftigste prosessor.

Les testen av Intel Core i7 5960X »

Med Intels store lansering fulgte også et helt nytt brikkesett kalt Intel X99. Foruten å støtte de nye prosessorene, kan det nye brikkesettet friste med alle de nye tilkoblingsstandardene som USB 3.0, SATA Express og M.2, og er dessuten det første brikkesettet på markedet som tar i bruk DDR4-minne som systemminne. Vi skal se nærmere på disse sakene, når vi nå gyver oss over testingen av Asus X99-Deluxe.

Hvorfor velge LGA2011-3?

Slik er Intels nye X99-brikkesett. Foto: Intel.

Den nylanserte plattformen tar over for den eldre LGA2011-plattformen som produsentens alternativ for kravstore entusiaster. Er du på jakt etter ny datamaskin med Intel-prosesssor, bør du derfor belage deg på enten denne eller LGA1150-plattformen – som er Intels tilbud til deg som vil ha mest mulig for pengene. Hovedforskjellen på plattformene er, foruten firekanals DDR4-minne hos LGA2011-3, at LGA1155-plattformen kun tilbyr prosessorer med opp til fire kjerner.

Videre støtter LGA1150-plattformens Z97-brikkesett kun opp til 16 PCI Express-kanaler, mot hele 40 kanaler hos LGA2011-3. Dette innebærer at LGA1150 støtter full x16-båndbredde på ett PCI Express x16-spor, eller to spor med x8 båndbredde, mens LGA2011-3 tilbyr full båndbredde på to PCI Express x16-spor eller fem spor med x8 båndbredde med hjelp fra tilleggskontrollere.

Her er det verdt å merke seg at den rimeligste prosessoren for Intels verstingplattform, Intel Core i7 5820K, har begrenset båndbredden til 28 PCIe-kanaler, og dermed kan den kun gi et spor med x16-båndbredde – eller tre spor med x8.

Høyere båndbredde over PCI Express betyr at mer informasjon kan overføres mellom maskinen og to eller flere heftige skjermkort i Crossfire eller SLI, som i praksis kan bety høyere spillytelse. Vi har tidligere sett på hvor mye spillytesen påvirkes av båndbredden til PCI Express x16-sporet.

Les saken:
Er det egentlig smart å sage av kontakten til skjermkortet?

Hovedkortet har hele fem PCI Express x16-spor og et PCI Express x4-spor. Legg også merke til knappene for start, omstart og tilbakestilling av hovedkortets BIOS (CLR_CMOS).

Fullspekket entusiastmodell

Asus X99-Deluxe er produsentens tilbud til deg som vil ha mest mulig funksjonalitet. Her får du med et oversiktlig hovedkort med upåklagelig layout, rikelig med tilkoblingsmuligheter og all funksjonaliteten du kan ønske deg fra et entusiasthovedkort. På toppen av det hele er hovedkortet godt egnet for overklokking. Deluxe-pakken som du her blir tilbudt, er naturligvis ikke blant de rimeligste hovedkortene med Intel X99-brikkesett.

Dagens testprodukt er utstyrt med hele åtte minnespor, som støtter firekanals DDR4-minne med opptil 64 gigabyte kapasitet og arbeidsfrekvenser opp til 3200 MHz ved overklokking.

Asus X99-Deluxe er utstyrt med fem PCI Express 3.0 x16-spor, slik at du kan utstyre maskinen flere skjermkort for ekstrem ytelse. Her kan vi for eksempel anbefale SLI-oppsett med to Nvidia GeForce GTX780 Ti, om du ønsker rå spillytelse og er villig til å betale for det. Foruten PCI Express x16-sporene har dagens testmodell også et PCI Express x4-spor.

Hovedkortet er utstyrt med to SATA Express-kontakter med 10 Gb/s båndbredde og en M.2 x4-kontakt med hele 32 Gb/s båndbredde, godt egnet for lynraske lagringsmedier. Asus X99-Deluxe kan videre skilte med åtte SATA 6 Gbit/s-kontakter som har støtte for RAID 0, 1, 5 og 10. Til slutt finner vi ytterlige fire SATA 6 Gbit/s-kontakter, som kun kan benyttes når SATA-Express-kontaktene ikke er er i bruk.

Samtlige kontakter styres av Intels X99-brikkesett, bortsett fra én av SATA Express-tilkoblingene, som styres av en kontroller fra ASMedia.

Det er godt med tilkoblingsmuligheter på baksiden av dagens testhovedkort.

På kontaktpanelet finner vi to USB 2.0- og ti USB 3.0-porter, to nettverkstilkoblinger og diverse kontakter for lyd.Vi finner videre tre antenne-tilkoblinger for det trådløse nettverkskortet, og en knapp for tilbakestilling av hovedkortets BIOS.

En I218-V- og en I211-AT-kontroller fra Intel styrer det doble gigabit-nettverket. Det trådløse nettverket har støtte for raske ac-standardene og har en overføringskapasitet på opp til 1300 Mbit/s. Lydprosesseringen blir gjort av lydløsningen Crystal Sound 2, som med Realtek ALC1150-codec sørger for god lyd i opp til åtte kanaler.

Solid utstyrspakke

I esken til Asus X99-Deluxe finner du alt du kan trenge av tilbehør. Her vil vi spesielt trekke frem et ekspansjonskort med en ekstra M.2 x4-tilkobling og et ekspansjonskort for ekstra viftetilkoblinger.

 • Ekspansjonskort med 1x M.2 x4
 • Ekspansjonskort med 4 x viftekontakter
 • 1 x Forlengerkabel vifte
 • 1 x 3T3R dual-band Wi-Fi-antenne
 • 8 x SATA 6Gbit/s-kabler
 • 1 x Termostatkabel
 • 1 x 3-veis-SLI-bro
 • Sett med «Asus Q-connectors»
 • I/O Bakplate
 • Brukermanual
 • Driver-CD
Asus X99-Deluxe
8
Meget bra
Anbefalt

Asus X99-Deluxe

sitat"Et solid og særdeles funksjonsrikt hovedkort!"
 • Krysse av
  God layout
 • Krysse av
  Mange tilkoblingsmuligheter
 • Krysse av
  Godt utgangspunkt for overklokking
 • Bytt
  Kostbart

Les også