Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMotorola Xoom2

Xoom 2 tåler en vannsprut

Men dette er nettbrettet som kan irritere deg grønn.

Audun M. Solheim

Design, skjerm og menyer

Xoom 2 x 2.Foto: Audun M. Solheim
Xoom 2 er kantete, men myk plast bak kantene gjør den forholdsvis god å holde.Foto: Audun M. Solheim

Motorolas to nyeste nettbrett, Xoom 2 og Xoom 2 Media Edition, har akkurat kommet i salg i Norge. Brettene er ikke helt rykende ferske, da de allerede har vært å finne på det amerikanske markedet i et snaut halvår.

Ikke overraskende er Xoom 2-brettene etterfølgere til Motorolas første Android Honeycomb-nettbrett, Motorola Xoom, som vi testet for et års tid siden.

Spørsmålet er om Motorola har gjort en bedre jobb denne gangen. Første utgave fikk nemlig tilnærmet slakt av oss da vi hadde det på testbenken.

Tvillingbrett

Motorola Xoom 2 og Motorola Xoom 2 Media Edition er to forskjellige nettbrett, men de er tilnærmet prikk like - med unntak av størrelsen. Vi har derfor testet brettene samlet.

Storebroren Xoom 2 har en 10,1 tommer stor skjerm, mens lillebror Media Edition har en 8,2 tommer stor skjerm og dermed er både lettere og mindre.

Og der stopper ulikhetene.

Allikevel bør du ikke ha noe problem med å finne en versjon som passer for deg. I tillegg til at brettet leveres i to størrelser, kan du velge om du vil ha med støtte for mobilnett i hver av de to utgavene. Du har dermed fire forskjellige Xoom 2-nettbrett å velge mellom.

Det skal også finnes en utgave med mer lagringsplass, men denne har vi ikke sett i norske nettbutikker.

Da vi testet forrige generesjon Xoom, kritiserte vi brettet for å være 100 gram for tungt. Motorola har hørt på oss. Den største versjonen er slanket i overkant av 100 gram, og ligger vektmessig dermed på nivå med flere av konkurrentene, i overkant av 600 gram.

Størrelsen er også på nivå med de mest aktuelle nettbrettene fra andre produsenter. Motorola har valgt å la rammen rundt skjermen være noe bredere på siden av skjermen ( i horisontal posisjon), noe som virker fornuftig.

Der den originale Xoom var rund i kantene slik at gjennomsnittlig nettbrett, har Motorola valgt å gjøre Xoom 2 til en kantete sak. Her er det vinkler i forskjellige retninger som gjelder.

Utseendet blir mest smak og behag, men vi har ikke noe spesielt å utsette på selve formen på brettene. Langs kanten på baksiden er det myk plast, noe som gjør at du får et godt grep om brettet.

Knapper fra helvete

Noen ting skulle man tro var svært enkle å få til. Et eksempel er de to fysiske knappene som disse nettbrettene er utstyrt med, nemlig av/på-tast og volumtast.

Dessverre har Motorola klart å gjøre disse to tastene tilnærmet komplett ubrukelige. Knappene er både vanskelige å finne og håpløse å trykke på. Hver gang du skal bruke brettet, starter du dermed med å irritere deg over de idiotiske tastene.

Siden alle vi lot tafse på brettet kommenterte de dårlige tastene, går vi ut i fra at det ikke er fingrene våre som er problemet.

Xoom 2 har tastene plassert på den ene kortsiden av brettet, mens på Media Edition sitter tastene øverst på den ene langsiden. Felles for dem begge er at plasseringen er klønete og tastene vanskelige å trykke på.

Når det gjelder fysisk utforming så er det normalt ikke så mye man kan bomme på når man lager et nettbrett, men det har altså Motorola klart. Disse tastene alene er med på å trekke ned inntrykket brettene gir.

God skjerm

Skjermen er et svært viktig punkt ved ethvert nettbrett, og her skuffer ikke Motorola. Skjermene har god oppløsning, og oppleves som skarpe. Oppløsningen er den samme på de to utgavene, noe som gjør at pikslene sitter tettere på den minste utgaven. I vanlig bruk vil du neppe legge merke til noe særlig forskjell mellom de to skjermene. Heldigvis glimrer det irriterende rutenettet som skjermen til forgjengeren var plaget av med sitt fravær.

Like høyoppløst og skarp som skjermen på for eksempel den nyeste iPad fra Apple, er skjermen på Xoom 2 dog ikke.

Fingermerker trives godt på Xoom 2. Dette kan sammen med at skjermen har forholdsvis mye reflekser være litt irriterende. Både fingermerker og reflekser vil du finne på enhver trykkskjerm i større eller mindre grad, så dette er ikke noe Xoom 2 er alene om, men vi synes det er i overkant mye av dette her.

En fordel er at Xoom 2 har lyssensor. Dette gjør at du kan stille inn automatisk lysstyrke på skjermen. Da justeres lysstyrken i skjermen opp når du har lyse omgivelser (og dermed mer reflekser), og gjør skjermen lettere å lese, samtidig som lysstyrken dempes i mørke omgivelser slik at du sparer strøm og skjermen blir mer behagelig å se på.

Snøen som falt i fjor

Menysystemet er selvsagt svært viktig for hvordan et nettbrett er å bruke. Her finnes det grovt sett to alternativer i dag, Apples iPad og Android-baserte nettbrett fra forskjellige leverandører. Motorola Xoom 2 er som du nok allerede har skjønt Android-basert.

Innen Android-verdenen kan man skille sitt produkt fra konkurrentene på flere måter. Den ene er tilpasninger i menyene i form av egne farger, endring av startskjerm og temaer. Her har Motorola funnet en fin balansegang og ikke latt seg friste til å overlesse grensesnittet unødvendig. Når det gjelder Android-versjon skiller Xoom 2 seg definitivt ut.

Dessverre for Motorola i negativ retning.

Xoom 2 kjører nemlig Android versjon 3.2.2, også kjent som Honeycomb. Dette virker rett og slett gammeldags når vi vet at andre produsenter allerede har sluppet 4.0 Ice Cream Sandwich-baserte nettbrett her i landet.

Det er riktignok ikke sikkert at du legger veldig godt merke til om nettbrettet ditt kjører Honeycomb eller Ice Cream Sanwich. Layouten i menyene er tilnærmet det samme, men med noen visuelle endringer. Ellers er forbedret låseskjerm, bruk av mapper og oppgavehåndtering de viktigste forskjellene.

Den kanskje viktigste forskjellen er at du gjerne opplever at Ice Cream Sandwich flyter bedre, noe som er viktig for brukeropplevelsen. Hvordan Xoom 2 henger med i svingene kommer vi tilbake til på neste side.

Xoom 2 tåler en regnværsdag.Foto: Audun M. Solheim
Motorola Xoom 2 salgspakke.Foto: Audun M. Solheim
Motorola Xoom 2 Media Edition salgspakke.Foto: Audun M. Solheim

Siden Ice Cream Sandwich er felles for mobiltelefoner og nettbrett, vil ICS også gi en mer uniform opplevelse om du bytter fra mobil til nettbrett og vice versa.

Når det gjelder forbedringen i låseskjermen på Ice Cream Sandwich, så gjør dette at du kan starte kameraet direkte fra låseskjermen. Denne funksjonaliteten var allerede på plass i det store Xoom 2-brettet vi testet. Personlig synes vi dette ikke er spesielt praktisk. Du ender nemlig ofte med å starte kameraet når du egentlig bare vil låse opp skjermen.

Sprutsikker

Motorola har i det siste levert telefoner som tåler en vannsprut. Dette konseptet har de tatt med til nettbrettene, og Xoom 2 tåler derfor en vannsprut. Praktisk om du skulle være uheldig og velte et glass med drikke utover stuebordet, eller om du blir overrasket av regnvær når du befinner deg utendørs med nettbrettet ditt. Denne beskyttelsen er absolutt noe vi har sans for. Fuktskadede telefoner har vi sett nok av, og vi venter vel egentlig bare på at andre produsenter skal komme etter på akkurat dette feltet.

I esken

Salgsforpakningen inneholder akkurat det du trenger for å komme i gang, nemlig lader og bruksanvisning. Motorola har til tider vartet opp med diverse spenstig tilbehør, men så er altså ikke tilfellet her.

Teknologi og funksjoner

Xoom 2 tåler en regnværsdag.Foto: Audun M. Solheim
Xoom 2 og Xoom 2 Media Edition ved siden av en vanlig mobiltelefon.Foto: Audun M. Solheim
Innstillingsmenyen er klassisk Android.Foto: Audun M. Solheim
Xoom 2 leveres med mye nyttefunksjoner.Foto: Audun M. Solheim
Hovedmenyen byr ikke på noen overraskelser.Foto: Audun M. Solheim
Du har flere startskjermer som kan tilpasses med ulike elementer.Foto: Audun M. Solheim

Vi nærmer oss sommeren 2012, og da er det lite som får oss til å heve øyenbrynene når vi ser spesifikasjonene til Xoom 2.

Allikevel må Xoom 2 sies å være forholdsvis velutstyrt.

Lagringsplassen er på 16 GB, noe som nærmest har blitt minimumsstandard for nettbrett i middelklassen og oppover.

Xoom 2 støtter alle aktuelle standarder for trådløse nett, og velger du en versjon med innebygget mobilnett kan du surfe nær sagt over alt.

Du har selvsagt også Bluetooth for å kunne overføre filer eller høre trådløst på musikk.

Prosessor følger menysystem

Prosessoren og brikkesettet er noe av den viktigste innmaten i et nettbrett. Akkurat som menysystemet i Xoom 2 føles litt utdatert, så er heller ikke prosessoren av nyeste sort.

Nærmere bestemt så har Xoom 2 en dobbeltkjerneprosessor som kjører med en hastighet på 1,2 GHz. Når du blar rundt i menyene og gjør andre lite krevende ting, så henger Xoom 2 godt med. Begynner du med litt mer krevende ting merker du fort at Xoom 2 må jobbe for å henge med.

Da snakker vi dessverre ikke bare om de siste og med krevende spillende med fet grafikk.

Hvis du for eksempel spiller Fruit Slice, så skal det ikke mange epler og vannmeloner til før Xoom 2 begynner å hakke.

Det samme gjelder spillet Tower Defense, her også går det i rykk og napp så snart fienden viser sitt åsyn.

På plussiden kan vi ta med at Xoom 2 har innebygget a-GPS, noe som gjør det utmerket til å vise vei.

Snaut med tilkoblinger

Xoom 2 har tre tilkoblinger. Den ene er selvsagt ladekontakten. Her har heldigvis Motorola valgt en standard Micro-USB-kontakt, slik at du kan lade Xoom 2 med de fleste mobilladere. Dessverre går ladingen ulidelig tregt hvis du bruker andre ladere enn Motorolas egne.

Videre har du en Micro-HMDI-kontakt, slik at du vise skjermbildet fra Xoom 2 på en stor skjerm. Praktisk hvis du skal vise bilder eller bruke Xoom 2 som videoavspiller.

Til slutt så har du en standard mini-jack for å koble til vanlige hodetelefoner.

Det vi savner er plass for minnekort. En slik plass fantes på forgjengeren Xoom, men da vi testet den så virket den ikke.

Så da er det kanskje like greit at Motorola har utelatt den helt.

Det er heller ingen mulighet for å koble USB-enheter direkte i Xoom 2.

Skal du overføre filer til og fra Xoom 2 så tenker du kanskje at det bare er å plugge i en vanlig Micro-USB-datakabel. Så enkelt kan det være, og så enkelt er det dessverre ikke. For å få overført filer til og fra Xoom 2 må du nemlig installere Motorolas eget program for dette.

Vi har nok skrot på PC-en fra før, og er ikke spesielt glad i slike sære løsninger. Hvis du absolutt er ute etter et lukket og låst system så kan du like gjerne kjøpe deg en iPad med en gang isteden.

Bra med nytteprogrammer

Det er tydelig at Motorola ikke bare mener et nettbrett skal brukes til lek og moro. Her finnes nemlig bra med nyttefunksjoner. Da tenker vi ikke bare på e-post, kalender og synkronisering mot Exchange, men også på funksjonalitet som GoToMeeting og Fuze Meeting, Quickoffice og en Citrix-app.

Hvis du vil ta håndskrevne notater kan du bruke programmet Skitch. Her kan du både ta notater, tegne på kart, og også ta notater på bilder. Skitch nektet å åpne noen av bildene vi hadde fra før, men lot oss gjerne skrible på bilder vi tok med kameraet i Xoom 2.

Xoom 2 har selvsagt også nettleser. Den fungerer for det meste bra, men vi opplevde av og til at nettleseren krasjet og lukket seg. Det kan virke som dette gjerne skjedde hvis vi surfet på nettaviser, som typisk har mye Flash-innhold.

Bortsett fra dette har vi ikke så mye å utsette på nettleseren. Flyten er forholdsvis god, og det er lite etterslep å spore. De fleste nettsider åpnes i fullversjon og du får dermed en god surfeopplevelse. Noen nettsteder, for eksempel VG, åpner seg i tablet-versjon (tablet.vg.no). De fleste andre nettsteder, som Dagbladet, åpnet seg i den vanlige fullverdige versjonen.

Ikke plass til flere dingser på stuebordet?

En av de mer spesielle programmene som følger med Xoom 2 er Dijit. Dette er et program som lar Xoom 2 virke som fjernkontroll for TV, stereoanlegg og andre enheter. Her velger du hvilke enheter Xoom 2 skal brukes med, og vips så kan du legge fjernekontrollen til TV-en og dekoderen nederst i skuffen.

Multimedia

Xoom 2 x 2.Foto: Audun M. Solheim
Xoom 2.Foto: Audun M. Solheim

Nettbrett brukes gjerne til underholdning - surfing, sosiale medier og spilling.

Du kan selvsagt sette opp Xoom 2 mot både Facebook og Google+. Siden det er Google som lager Android, så er det kanskje ikke overraskende at Google+ er lett synlig i menyene på xoom 2.

Hakkete spillopplevelse

Spill på nettbrett er svært populært. Det er flere grunner til dette. For det første er utvalget stort og spillene er lett tilgjengelig. Spillene koster gjerne lite eller ingenting, samt at det er spill som er lette å komme i gang med, og som ikke krever at du engasjerer deg i timesvis av gangen.

Vi lastet derfor ned en drøss med spill til Xoom 2 for å se hvordan det gikk.

De enkleste spillene fungerte utmerket og med god flyt. Dessverre trengte ikke spillene bli veldig avansert før ting begynte å hakke. Det var gjerne når det skjedde mye i spillet samtidig at Xoom 2 ikke hang med. Dette gjaldt også forholdsvis enkle 2D-spill, som vi normalt forventer kjører smertefritt.

Videostøtten er heller ikke mye å skryte av. Xoom 2 slet med mange av testvideoene våre. Selv om Xoom 2 både har HDMI-tilkobling og enkelt kan strømme lyd og musikk over et trådløst nettverk, er det altså ikke noe multimediesenter du har fått deg.

Da er det enklere med musikk, og som musikkspiller gjør Xoom 2 jobben.

Kleint kamera

Xoom 2 har kamera med fem megapikslers oppløsning. Dessverre er bildekvaliteten heller laber, og bildene blir nokså grøtete. Da er videoopptakeren hakket bedre. Xoom 2 tar opp video i 1080p oppløsning, og selv om det fortsatt er liten tvil om at vi har med et mobilkamera å gjøre, så er kvaliteten akseptabel.

Over skjermen finner du også et eget kamera med lavere oppløsning som kan brukes til for eksempel videosamtale.

Xoom 2 svikter altså når det kommer til multimedia. Det er for tregt til å kunne kalles en skikkelig spillmaskin, og det er under middels både som kamera og som videospiller.

Konklusjon

Xoom 2 3G.Foto: Motorola

Fra å være en kuriositet for spesielt interesserte har nettbrett de siste årene gått til å være nærmest allemannseie. Selv om de fleste har både mobil og PC og kanskje ikke helt ser nytten ved første øyekast, er det mange som har blitt frelst av disse dingsene. Med nettbrett kan du surfe og spille fra sofakroken på en stor skjerm som er øyeblikkelig klar til bruk i det øyeblikk du plukker den opp.

Apples iPad skal ha mye av æren for dette, men det finnes også en rekke Android-baserte varianter.

Motorola Xoom 2 er nettopp et slikt Android-basert nettbrett.

Rettere sagt, det er to. Eller fire.

Noe for enhver smak?

Xoom 2 finnes nemlig i to versjoner, Xoom 2 og Xoom 2 Media Edition. Xoom 2 har en 10,1 tommer stor skjerm, mens Xoom 2 Media Edition er mindre og har en 8,2 tommer stor skjerm. Bortsett fra dette er de mer eller mindre identiske.

I tillegg kan du velge om du vil kjøpe en versjon med eller uten støtte for mobilnett, og da har du plutselig fire forskjellige varianter å velge mellom. Siden disse variantene for de fleste praktiske formål er nærmest identiske på andre områder, har vi testet dem sammen og refererer til begge versjonene i denne testen.

Hvis du lurer på hva du skal med støtte for mobilnett i nettbrettet ditt, så er det så enkelt som at du da kan surfe, bruke sosiale medier og generelt være på nett også når du er på farten. Hvis du bare bruker nettbrettet hjemme, hvor du har et trådløst nett, så trenger du ikke bruke 800 kroner ekstra på støtte for mobilnett.

Vi testet det første Xoom-brettet for et års tid siden, og var langtfra imponert. Heldigvis har Motorola gjort en bedre jobb denne gang, men de er langtfra i mål.

For det første kjører Xoom 2 forrige generasjon av Android-menyene, versjon 3.2.2. Denne versjonen er kjent som Honeycomb, og er spesielt myntet på nettbrett. Problemet er bare at det allerede finnes nettbrett på det norske markedet som kjører neste versjon, versjon 4.0 Ice Cream Sandwich. Dette er en versjon som er felles for både mobiltelefoner og nettbrett. I sannhetens navn skal det sies at forskjellen ikke er veldig stor. En viktig forskjell er imidlertid at 4.0 virker raskere.

For Xoom 2 hadde dette vært svært kjærkomment. Vi opplevde nemlig at Xoom 2 ikke hang med når det begynte å gå fort unna. Dessverre må du selv oppgradere til Ice Cream Sandwich, og denne oppgraderingen er ikke klar før tredje kvartal. Vår erfaring med slike oppdateringer er at det da plutselig snart er jul før oppdateringen er klar for ditt norske nettbrett.

Håpløse taster

At Motorola har gitt Xoom 2 et kantete design, plager oss ikke nevneverdig. De to fysiske knappene det er utstyrt med, er derimot en sann plage. De gjør at du blir irritert hver gang du skal låse opp skjermen eller justere volumet. Vi blir like forundret hver gang en produsent klarer å bomme på en så enkelt og elementært punkt som dette.

At Xoom 2 er sprutsikkert og tåler en vanndusj, er bare en mager trøst.

Motorola har utstyrt Xoom 2 med mye kontorfunksjoner, og Xoom 2 kan derfor gjøre litt nytte for seg. Nettleseren fungerer også nokså bra, og du kan selvsagt lese e-post og synkronisere med Exchange og Gmail.

Når vi kommer til moro og underholdning er det dårligere stelt. Med en gang det begynner å skje litt mens du spiller, begynner Xoom 2 å hakke. Bildene du tar med det innebygde kameraet blir slørete, og som videospiller så gjør den en heller dårlig jobb.

Kobler du Xoom 2 til en PC finner du ut at du ikke kan overføre filer direkte, men må installere Motorola-programvare på PC-en for å få lov til dette. Siden Xoom 2 ikke har plass til minnekort, er de mest praktiske og enkleste måtene å overføre filer på fraværende

Konklusjon

Derfor kan det være like greit å bruke den innebygde GPS-en til Xoom 2 og finne veien til nærmeste Apple-butikk. Der kan du bruke mindre penger på å kjøpe forrige generasjon iPad, som allikevel er mer oppdatert enn Xoom 2. Er du opptatt av å ha siste nytt, vil selvsagt også den nyeste iPad-en eller for eksempel råtassen Asus Transformer Prime være bedre kjøp til ikke nødvendigvis så mye mer penger.

Katta i sekken kan Xoom 2 allikevel ikke sies å være. Selv om den har noen store og noen mindre feil, så fungerer nettbrettet akseptabelt i det daglige. Problemet er bare at det finnes mange andre nettbrett som fungerer enda bedre, til mindre penger. Derfor er det vanskelig å anbefale Xoom 2.

annonse