TestSony Tablet S

Dette nettbrettet vil ta over stua di ...

... men Sonys ustabile sofasurfer er for deg som digger feilmeldinger.

Skjerm, design og menyer

Sony har gjort sine egne tilpasninger i Android-menyene. Menyen ruller vertikalt og du kan samle apper ved hjelp av delestreker.
I menyene får du hurtigkontroller for ulike apper som kjører.
Tablet S har en klossete ladekontakt. Kontakten har ikke noe å gå inn i, men den festes i stedet utenpå brettet ved hjelp av mothaker som presses inn på sidene.
På brettets høyre side finner du de fysiske knappene. Her finner du også en voldsom varsellampe som blinker stort sett hele tiden.
Skjermen i Tablet S tåler knapt noe, og etter bare få dager i sekken hadde den fått to kraftige riper. NB! Trykk på bildet for å se full størrelse.

Samsung og Apple var blant de første med nettbrett på det norske markedet. Nå hardner konkurransen til, og vi har fått inn Sonys første nettbrett til test.

Med en gang vi pakker ut Sony Tablet S ser vi at dette er et litt annerledes nettbrett. Designmessig er det et av få brett som skiller seg fra mengden. Derfor er ikke Apples iPad 2 og Samsungs Galaxy Tab 10.1 det første vi tenker på når vi ser det.

Tablet S har nemlig kileform. Det er tykkest langs den ene lange kanten, og supersmalt langs den andre kanten.

Formen gjør at brettet føles mest som et sammenbrettet magasin når du holder det på høykant etter den tykkeste siden. Tablet S ser også ut som et sammenbrettet magasin der den ene siden stopper før ytterkanten på baksiden.

Tablet S kan vise skjerminnholdet i tre retninger. Det betyr at om du vil holde brettet horisontalt får du ikke holde det fra den tykke kanten – da blir innholdet på skjermen opp ned eller sidelengs.

Riktig vei i horisontal modus er med den tykke delen til værs. Da kjennes det også ut som om brettet er svært tynt, ettersom det smaler inn ut mot kanten.

Både spesifikasjonene og kjøkkenvekten vår tilsier at Tablet S veier omtrent det samme som iPad 2. Likevel føles den lettere i hånden. Vi vet ikke helt hva det skyldes, men mistanken lander på utformingen. At den er dekket av mindre "massive" materialer er muligens også en faktor.

Disse tingene er ikke så bra

Det er ikke alt som er fryd og gammen på designsiden av Tablet S.

Vi har mange ganger gjort et poeng av at plast ikke trenger å være et dårlig byggemateriale. Når det kommer til Tablet S er vi imidlertid i tvil. Hele konstruksjonen føles litt så som så. Når vi trommer lett med fingertuppene på baksiden høres Tablet S nesten ut som en skarptromme.

Det virker som om det er en avstand mellom plasten på baksiden og innmaten. Dermed klaprer plasten borti innmaten hver gang vi strammer fingrene rundt brettet.

En annen ting vi ikke har sansen for er den gigantiske luken som dekker micro-USB-port og kortplassen for SD-minne. Luken er rundt fire centimeter lang og mellom en halv og én centimeter høy. Dessuten henger den fast i en kraftig gummisikring som gjør hele prosessen med å åpne og lukke enda mer klossete.

Tablet S har dessuten det mest voldsomme lade- og varsellyset vi noengang har sett. Du kan glemme å få sove om du har tenkt å lade Tablet S ved siden av senga. Det grønne, blinkende lyset går på med korte og jevne mellomrom, og sender tankene hen i retning veiarbeid og utrykningspoliti.

Lyset kommer også på når brettet mottar e-post – for eksempel søppelpost ... midt på natten. Vi har ikke funnet noe sted i menyene hvor det voldsomme blinklyset kan skrus av.

Og mens vi likevel snakker om varslinger. Når Tablet S er i ferd med å gå tom for batteri bruker den like gjerne opp resten av batteriet på å lage lyder. Dersom varsellydene er skrudd på gir brettet fra seg en til to lyder i minuttet.

Første gang brettet gikk tomt for strøm under test lurte undertegnede på om det var en gjenglemt vekkerklokke et sted i leiligheten.

Du kan deaktivere varsellyder på brettet, men da blir du ikke varslet med lyd om innkommende e-post eller liknende.

Batterivarslingen starter fra 15 prosent batterikapasitet. I løpet av denne tiden får du også opp hyppige skjermvarslinger. Du kan som nevnt skru av varslingslydene, men det er rett og slett svært stressende å bruke Tablet S når den går inn i masemodus.

Vi valgte som regel å skru av nettbrettet hver gang masingen begynte. Masingen dekker i underkant av en femtedel av batterikapasiteten – en batterikapasitet som ikke er all verden fra før.

Vi er ikke spesielt begeistret for skjermen i Tablet S. Et svakt rutemønster over skjermen og svært lav lysstyrke gjør at de fleste konkurrentene er bedre.

Midt på treet skjerm

Skjermen på Tablet S imponerer oss ikke. Både fargegjengivelse og innsynsvinkel er greit nok, men det vi ikke liker er at det er et synlig mønster i skjermen.

Mønsteret i Tablet S-skjermen er heldigvis ikke like sjenerende som det vi så i Motorola Xoom. Likevel er det der, og har vi først sett det en gang legger vi merke til det igjen.

Tablet S er dessuten vesentlig mindre lyssterk enn mange av sine konkurrenter. Både iPad 2 og Galaxy Tab 10.1 har mer lyssterke skjermer enn Tablet S.

Vi har alt nevnt at Tablet S er bygget i relativt billige materialer. Det betyr også at skjermen knapt tåler noe før vi ser riper i den. Dersom du skal frakte rundt på en Tablet S bør du altså ha med et deksel til å beskytte den sårbare skjermen.

Slik ser brettet ut når du starter det første gang.
Hvis du tar med deg Tablet S på tur bør du ikke glemme denne kabelsalaten hjemme.
Sony har laget mye tilbehør for Tablet S, men ingenting av det følger med. Her er en ladekrybbe. Du får også kjøpt overgang til vanlig USB-inngang.

Hva med menyene?

Sony Tablet S kjører Googles operativsystem Android 3.2 Honeycomb. Selv om menyene mange steder er ganske like det vi ser i andre Android-nettbrett, har Sony gjort deler av menyene til sine egne.

Bakgrunnsfargen i applikasjonsmenyen er endret i forhold til den vanlige sorte fargen vi kjenner fra Honeycomb. Selve menyen er også annerledes.

Vanligvis er applikasjonene sortert på sider som du kan veksle mellom. Tablet S har alle applikasjonene samlet i en rullemeny. For å organisere innholdet kan du sortere appene selv, og du kan legge inn avdelere. Det åpner for at du kan gruppere kategorier av apper for seg, og det blir det nærmeste du kommer mapper på Tablet S.

Sony har også lagt til mange applikasjoner på Tablet S. Så godt som alle deler samme designtema med mye hvitt og blått. Vi kommer nærmere tilbake til hvordan disse appene fungerer på neste side.

Alt i alt er selve menyene på Tablet S gode, men av og til lugger det litt når vi skal rulle gjennom menyer eller veksle mellom sider.

I esken

Det er ikke store mengder tilbehør som følger med Tablet S. Her får du ikke tilkoblingskabel for Micro-USB, og du får heller ikke hodetelefoner.

Oppi esken finner du kort og greit et nettbrett og en diger klump av en lader.

Det er i grunnen ikke så veldig mye tilbehør du behøver til et nettbrett. Likevel hadde vi gjerne sett at Sony la ved overgangen som gir fullverdig USB-støtte til Tablet S. Den fins nemlig som tilbehør.