Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Tablet S

Dette nettbrettet vil ta over stua di ...

... men Sonys ustabile sofasurfer er for deg som digger feilmeldinger.

Skjerm, design og menyer

Sony har gjort sine egne tilpasninger i Android-menyene. Menyen ruller vertikalt og du kan samle apper ved hjelp av delestreker.
I menyene får du hurtigkontroller for ulike apper som kjører.
Tablet S har en klossete ladekontakt. Kontakten har ikke noe å gå inn i, men den festes i stedet utenpå brettet ved hjelp av mothaker som presses inn på sidene.
På brettets høyre side finner du de fysiske knappene. Her finner du også en voldsom varsellampe som blinker stort sett hele tiden.
Skjermen i Tablet S tåler knapt noe, og etter bare få dager i sekken hadde den fått to kraftige riper. NB! Trykk på bildet for å se full størrelse.

Samsung og Apple var blant de første med nettbrett på det norske markedet. Nå hardner konkurransen til, og vi har fått inn Sonys første nettbrett til test.

Med en gang vi pakker ut Sony Tablet S ser vi at dette er et litt annerledes nettbrett. Designmessig er det et av få brett som skiller seg fra mengden. Derfor er ikke Apples iPad 2 og Samsungs Galaxy Tab 10.1 det første vi tenker på når vi ser det.

Tablet S har nemlig kileform. Det er tykkest langs den ene lange kanten, og supersmalt langs den andre kanten.

Formen gjør at brettet føles mest som et sammenbrettet magasin når du holder det på høykant etter den tykkeste siden. Tablet S ser også ut som et sammenbrettet magasin der den ene siden stopper før ytterkanten på baksiden.

Tablet S kan vise skjerminnholdet i tre retninger. Det betyr at om du vil holde brettet horisontalt får du ikke holde det fra den tykke kanten – da blir innholdet på skjermen opp ned eller sidelengs.

Riktig vei i horisontal modus er med den tykke delen til værs. Da kjennes det også ut som om brettet er svært tynt, ettersom det smaler inn ut mot kanten.

Både spesifikasjonene og kjøkkenvekten vår tilsier at Tablet S veier omtrent det samme som iPad 2. Likevel føles den lettere i hånden. Vi vet ikke helt hva det skyldes, men mistanken lander på utformingen. At den er dekket av mindre "massive" materialer er muligens også en faktor.

Disse tingene er ikke så bra

Det er ikke alt som er fryd og gammen på designsiden av Tablet S.

Vi har mange ganger gjort et poeng av at plast ikke trenger å være et dårlig byggemateriale. Når det kommer til Tablet S er vi imidlertid i tvil. Hele konstruksjonen føles litt så som så. Når vi trommer lett med fingertuppene på baksiden høres Tablet S nesten ut som en skarptromme.

Det virker som om det er en avstand mellom plasten på baksiden og innmaten. Dermed klaprer plasten borti innmaten hver gang vi strammer fingrene rundt brettet.

En annen ting vi ikke har sansen for er den gigantiske luken som dekker micro-USB-port og kortplassen for SD-minne. Luken er rundt fire centimeter lang og mellom en halv og én centimeter høy. Dessuten henger den fast i en kraftig gummisikring som gjør hele prosessen med å åpne og lukke enda mer klossete.

Tablet S har dessuten det mest voldsomme lade- og varsellyset vi noengang har sett. Du kan glemme å få sove om du har tenkt å lade Tablet S ved siden av senga. Det grønne, blinkende lyset går på med korte og jevne mellomrom, og sender tankene hen i retning veiarbeid og utrykningspoliti.

Lyset kommer også på når brettet mottar e-post – for eksempel søppelpost ... midt på natten. Vi har ikke funnet noe sted i menyene hvor det voldsomme blinklyset kan skrus av.

Og mens vi likevel snakker om varslinger. Når Tablet S er i ferd med å gå tom for batteri bruker den like gjerne opp resten av batteriet på å lage lyder. Dersom varsellydene er skrudd på gir brettet fra seg en til to lyder i minuttet.

Første gang brettet gikk tomt for strøm under test lurte undertegnede på om det var en gjenglemt vekkerklokke et sted i leiligheten.

Du kan deaktivere varsellyder på brettet, men da blir du ikke varslet med lyd om innkommende e-post eller liknende.

Batterivarslingen starter fra 15 prosent batterikapasitet. I løpet av denne tiden får du også opp hyppige skjermvarslinger. Du kan som nevnt skru av varslingslydene, men det er rett og slett svært stressende å bruke Tablet S når den går inn i masemodus.

Vi valgte som regel å skru av nettbrettet hver gang masingen begynte. Masingen dekker i underkant av en femtedel av batterikapasiteten – en batterikapasitet som ikke er all verden fra før.

Vi er ikke spesielt begeistret for skjermen i Tablet S. Et svakt rutemønster over skjermen og svært lav lysstyrke gjør at de fleste konkurrentene er bedre.

Midt på treet skjerm

Skjermen på Tablet S imponerer oss ikke. Både fargegjengivelse og innsynsvinkel er greit nok, men det vi ikke liker er at det er et synlig mønster i skjermen.

Mønsteret i Tablet S-skjermen er heldigvis ikke like sjenerende som det vi så i Motorola Xoom. Likevel er det der, og har vi først sett det en gang legger vi merke til det igjen.

Tablet S er dessuten vesentlig mindre lyssterk enn mange av sine konkurrenter. Både iPad 2 og Galaxy Tab 10.1 har mer lyssterke skjermer enn Tablet S.

Vi har alt nevnt at Tablet S er bygget i relativt billige materialer. Det betyr også at skjermen knapt tåler noe før vi ser riper i den. Dersom du skal frakte rundt på en Tablet S bør du altså ha med et deksel til å beskytte den sårbare skjermen.

Slik ser brettet ut når du starter det første gang.
Hvis du tar med deg Tablet S på tur bør du ikke glemme denne kabelsalaten hjemme.
Sony har laget mye tilbehør for Tablet S, men ingenting av det følger med. Her er en ladekrybbe. Du får også kjøpt overgang til vanlig USB-inngang.

Hva med menyene?

Sony Tablet S kjører Googles operativsystem Android 3.2 Honeycomb. Selv om menyene mange steder er ganske like det vi ser i andre Android-nettbrett, har Sony gjort deler av menyene til sine egne.

Bakgrunnsfargen i applikasjonsmenyen er endret i forhold til den vanlige sorte fargen vi kjenner fra Honeycomb. Selve menyen er også annerledes.

Vanligvis er applikasjonene sortert på sider som du kan veksle mellom. Tablet S har alle applikasjonene samlet i en rullemeny. For å organisere innholdet kan du sortere appene selv, og du kan legge inn avdelere. Det åpner for at du kan gruppere kategorier av apper for seg, og det blir det nærmeste du kommer mapper på Tablet S.

Sony har også lagt til mange applikasjoner på Tablet S. Så godt som alle deler samme designtema med mye hvitt og blått. Vi kommer nærmere tilbake til hvordan disse appene fungerer på neste side.

Alt i alt er selve menyene på Tablet S gode, men av og til lugger det litt når vi skal rulle gjennom menyer eller veksle mellom sider.

I esken

Det er ikke store mengder tilbehør som følger med Tablet S. Her får du ikke tilkoblingskabel for Micro-USB, og du får heller ikke hodetelefoner.

Oppi esken finner du kort og greit et nettbrett og en diger klump av en lader.

Det er i grunnen ikke så veldig mye tilbehør du behøver til et nettbrett. Likevel hadde vi gjerne sett at Sony la ved overgangen som gir fullverdig USB-støtte til Tablet S. Den fins nemlig som tilbehør.

Teknologi og funksjoner

Vi fikk aldri GPS-en i Tablet S til å virke skikkelig.
Tablet S liker ikke å bli holdt denne veien. Skal du holde den vannrett må du holde den fra den tynne enden.
Slik ser kontaktlisten ut i Sonys skrud.
Luken over SD-kortplassen og Micro-USB-tilkoblingen er stor, og den sitter fast i et kraftig gummifeste.
Ta en feilmelding og la den vandre. Et av av feilmeldinger gikk igjen på begge test-produktene. Facebook-klienten døde i ett sett.
Av en eller annen grunn klarte ikke Tablet S å laste inn forholdsvis store deler av verden, selv om vi hadde en fungerende internettoppkobling. Noen sekunder senere forsvant hele appen fra skjermen.
E-bokleseren Reader var forferdelig ustabil på begge testproduktene. Den sluttet å virke helt begge steder, og gjennom flere nullstillinger.
Sonys Select App er Sonys app-portal på internett. Når du skal laste ned tas du til Android Market.

Sony Tablet S har de fleste teknologier vi behøver på et nettbrett. Trådløst nettverk er selvfølgelig på plass, og Tablet S finnes med og uten 3G, dersom du behøver mobilt bredbånd.

Tablet S har også innebygget GPS, slik at du kan finne ut hvor du er. Et gyroskop som skal hjelpe til i spill og apper med utvidet virkelighet er også på plass.

En funksjon som vi ikke finner i alle nettbrett er plass for store minnekort av SD-standarden. Her kan du altså sette minnekortet fra kameraet ditt rett inn i Tablet S når du skal vise frem bilder.

Du kan også kopiere bildene inn på Tablet S med en svært brukervennlig filbehandler som følger med.

Vi er litt skeptiske til at filbehandleren i Tablet S har fått navnet "File Transfer". Den er minst like nyttig til å flytte rundt på filene internt i Tablet S' lagringsplass.

God nettleser

Nettleseren i Tablet S er slik vi har blitt vant til i Android Honeycomb; god på det meste.

Hastigheten er det ingenting å si på, og nettleseren er også svært brukervennlig. Her har du faner til å organisere surfingen, og organiseringen av bokmerker er enkel og rask.

Aktivt innhold fungerer også forholdsvis bra, og Flash er støttet. Vi blir sjelden 100 prosent fornøyd med Flash-støtten, og det er vi heller ikke her. Vi får spilt av Flash på nettstedene som har dette, men det betyr ikke at alt er knirkefritt.

Knapper og andre ting i Flash-innhold er ofte vanskelig å trykke på, og innhold har en tendens til å starte på nytt igjen om man forsøker å sette Flash-video på pause. Det kan av og til virke som om Android tolker et trykk innenfor Flash-applikasjonen som "start flash-applikasjon".

Dette er ikke et problem som er unikt for Tablet S, men vi nevner det likevel. Det er irriterende å ikke få satt på pause eller skrudd av en skrålete video.

Selv om selve brukeropplevelsen som regel er god i nettleseren på Tablet S, opplever vi at den fra tid til annen kræsjer under bruk.

Kurant e-postleser

Det er lett å sette opp e-postleseren på Tablet S. Her fins det veiviser for de vanligste kontotypene, og det er lett å gå utenom om du må ha kontakt med e-posttjenere som Tablet S ikke klarer å gjette seg til.

Den som kjenner Googles Android-menyer vet at applikasjoner for Googles egne tjenester som regel følger med. Tablet S er ikke noe unntak, og i tillegg til den vanlige e-postleseren, følger det med en egen variant for Gmail.

Det er likevel enkelt og greit å legge inn Gmail-adressen din i den vanlige e-postleseren, dersom du ønsker det.

Vi irriteres av Sonys tastaturløsning på Tablet S. Når vi skal svare på en e-post får vi først opp et fulltastatur med gigantiske taster. Vi rekker å begynne å taste før Tablet S ombestemmer seg – plutselig skal det et numerisk tastatur inn til høyre

Alt dette rekker å skje før skjermen har reagert, og siden brettet ofte reagerer på etterskudd har vi plutselig skrevet "jro" i stedet for "hei".

Sonys egne tjenester

Sony har et utvalg egne apper på Tablet S. Vi kjenner opplegget fra før. Ofte er inkludert programvare forhåndsinstallert, men av og til er det kun ikonene som følger med.

Klikker vi på noen av Sonys ikoner i Tablet S havner vi i nettleseren. Nettleseren skryter av den fabelaktige nye appen, og gir oss en "Download"-knapp. Greit, tenker vi – da er muligens ikke appene forhåndsinstallerte.

Knappen leder oss til Android Market som byr på en fristende "Åpne"-knapp, som tyder på at appen likevel er installert. Denne knappen leder oss likevel rett tilbake til nettleseren.

Hadde i det minste nettleseren sagt et ord om at dette dreide seg om en oppdatering. Det er mildt sagt dårlig brukervennlighet å måtte gå i sirkel en gang eller to før vi innser at "Oppdater" er den eneste knappen vi får lov til å trykke på.

Når vi endelig har fått oppdatert appene får vi feilmeldinger. Noen påvirker oppstarten, andre gjør det ikke.

Etter å ha oppdatert e-bokleseren, Reader, får vi beskjed om at Tablet S ikke kan åpne en fil. Vi merker ikke andre problemer før neste gang vi skal forsøke applikasjonen og den kræsjer under oppstart. Den var fin og relativt brukervennlig så lenge den virket.

Tablet S oppleves i det hele tatt som svært uferdig. Det inntrykket forsterkes ubønnhørlig av at Sony har erstattet mange av de vanlige Android-funksjonene med egne apps som ikke virker optimalt.

Det som er igjen av Android sine egne funksjoner er også ofte ustabile greier. Google Maps-applikasjonen starter for eksempel GPS-funksjonen i brettet, før den bare forsvinner fra skjermen uten en eneste forklaring eller feilmelding.

Snodig minnefordeling

Dersom du regner med å få 16 GB til å legge filene dine på i den minste utgaven av Tablet S tar du feil. Vi er vant til at produkter ofte har noe lavere anvendelig plass enn det som står på esken.

Det skyldes ofte måten man regner med bits og bytes, men av og til skyldes det at deler av lagringsplassen er øremerket enkelte formål.

Det er det siste som er riktig for Tablet S. Den har 16 GB lagringsplass, men fordi en stor slump av plassen er satt av til apper. Vi får heller ikke tilgang på denne delen i filutforskeren, og med mindre du har 5-6 GB med apper du vil installere er det vanskelig å utnytte den.

Multimedia

Lyden i høyttalerne på Tablet S er ikke noe særlig, men har du gode hodetelefoner kan Tablet S likevel diske opp med greie lydopplevelser.
Sony har laget sin egen applikasjon for kameraene i Tablet S.
Hadde Sony valgt å bruke den originale kamera-appen i Android hadde den muligens vært mer stabil.
Tablet S har stereohøyttalere som sitter ganske langt ned på den tynneste delen av brettet.

Siden Sony tradisjonelt har vært blant de aller største leverandørene av TV, konsoll og musikkanlegg hadde vi store forhåpninger til Tablet S for denne typen innhold.

Tablet S kommer nemlig med PlayStation-sertifisering, og DLNA for trådløs håndtering av medier. Dessuten er Tablet S det eneste nettbrettet som fungerer som infrarød fjernkontroll til TV-stua di.

Vi blir likevel ikke helt fornøyde med Sonys nye nettbrett på denne fronten heller. For at Tablet S skal kunne hevde seg må den nemlig være forholdsvis komplett på disse tingene, og her er det mye vi ønsker oss.

Vi kan starte med PlayStation-sertifiseringen. Vi liker godt tanken på å få PlayStation-spill til Android-produkter. På Tablet S virker det som om PlayStation-kontrolleren er hovedpoenget. Virtuelle knapper på skjermen synes vi ikke hjelper så mye på spillopplevelsen.

På toppen av det hele kjøres spillet i et lite vindu midt på skjermen, og likevel havner deler av kontrollene over spillflaten. Vi synes ikke dette er noen spesielt smidig løsning.

Den eneste fordelen vi ser er at det kan gå fortere å tilpasse spillene til Android om utviklerne slipper å tenke på kontroller. For oss er små vinduer og kontroller som er i veien en løsning vi ikke liker spesielt godt.

Først etter at vi måtte levere fra oss Tablet S ble PlayStation Store åpnet for Tablet S-brukere, så vi har ikke sett nærmere på utvalget eller hvor godt de andre spillene fungerer på Tablet S.

Fjernkontroll

Sony Tablet S er det eneste nettbrettet vi vet om som har infrarød fjernkontroll. Denne delen av brettet synes vi fungerer svært bra, men automatisk oppsett forutsetter nok at du ikke har den aller særeste elektronikken i stua.

Du må nemlig velge merke og type dings, være det seg TV eller surround-forsterker, fra en liste på brettet. Listen virker heller ikke å la seg oppdatere på noen enkel måte.

Så lenge boksene dine heter Sony, Samsung, LG eller Philips burde du ikke støte på noen problemer. Vi mistenker at det er spesielt parabol- og kabelbokser som det kan bli vanskelig å finne støtte for på Tablet S.

En annen aktør som lager fjernkontroller er Logitech. Her fins det en konstant oppdatert liste over utstyr på internett, slik at kontrollene støtter nesten all elektronikk på planeten. Logitechs løsning krever likevel ofte endel personlig tilpasning.

Vi hadde ønsket oss en kombinasjon av Logitech og Sonys løsning. Så lenge produktet er støttet er Sonys løsning nemlig svært enkel i oppsettet.

Er boksen din ikke støttet må du finne frem fjernkontrollen din og "lære opp" Tablet S. Dette gjøres ved at Tablet S forteller deg hvilken knapp du skal trykke på på den originale fjernkontrollen.

Har du en såkalt smart-TV eller Blu-Ray-spiller fra Sony kommer dessuten Tablet S med fjernstyring som fungerer over trådløst nett.

Om du bruker Wi-Fi-fjernstyringen får du dessuten tilgang på programinformasjon eller informasjon om platen som står i spilleren.

Musikkspilleren

Musikkspilleren i Tablet S er enkel og grei å bruke. Den kommer med de fleste funksjoner vi ellers finner i musikkspillere på Android.

Det er likevel ingen vanlig Android-spiller det er snakk om her. Det betyr at Sony har lagt til noen funksjoner ut over de vanlige.

Listevisning av artist, album og låt hører til det vi vanligvis finner i en musikkspiller. Men om du ønsker kan du også spre alle albumdekslene dine utover et stort virtuelt bord, og rote gjennom dem.

Funksjonen bærer preg av å være en gimmick mer enn noe annet. Ikke synes vi den er særlig brukervennlig heller. Det er ikke forutsigbart hvilket platedeksel som blir valgt, og det er heller ikke alltid de beveger seg i henhold til fysikkens lover når du sleper dem over andre deksler.

I det minste fikk vi ingen feilmeldinger her.

De innebygde høyttalerene er forresten ganske dårlige. Tablet S har imidlertid godt med krefter til å drive hodetelefoner. Hodetelefonutgangene på nettbrett har som regel mer futt enn de vi finner i mobiltelefoner.

Mediestøtten på Tablet S er skuffende. MP4-filer fungerer imidlertid greit.

Elendig videostøtte

Videospilleren i Tablet S er laget av Sony, og på papiret skal den støtte formatene h.264, WMV og det vanlige mobilformatet MP4. I realiteten er det stort sett sistnevnte vi får kjørt, mens resten gir oss feilmeldinger.

Av omlag tretti testvideoer vi legger inn er det kun fire som vil spille av, og alle er i formatet .MP4. Det kan hende at Tablet S er svært kresen på oppløsninger når den skal spille video, og vi forsøkte ikke å konvertere filer spesifikt for den.

I testfilene inngår noen av de vanligste videoformatene; MP4, WMV, DivX og h.264.

Videoen vi får avspilt tar seg godt ut på skjermen og spilles uten hakking eller annet trøbbel. De høyoppløste MP4-filene våre fungerte også fint.

Mange vil kanskje påpeke at det fins et utall videospillere i Android Market, og det er riktig. Likevel har vi ikke kommet over noen som så langt har taklet høyoppløst materiale særlig godt.

Årsaken er at video-appene du laster ned fra Android Market foreløpig ikke får hjelp fra grafikkdelen av nettbrett eller mobiltelefoner med Android. Disse spillerne må klare seg kun med kraften i prosessoren.

Grafikkdelen av slike enheter er skreddersydd for video og spill, og avlaster spilleren mye. Den innebygde spilleren bruker som regel denne maskinvaren og derfor fungerer høyoppløst video vanligvis betydelig bedre med den innebygde spilleren. Det forutsetter likevel at støtten for formater er på plass.

Ingen HDMI

I motsetning til mange andre nettbrett har ikke Tablet S noen HDMI-utgang, og dermed får du ikke enkelt flyttet video ut av nettbrettet til en større skjerm. I stedet fremhever Sony støtten for DLNA.

DLNA er en teknologi som skal gjøre det enkelt å dele musikk, bilder og video over nettverk. Noe av det viktige her er at du skal slippe å gjøre så mange innstillinger selv. DLNA-dingser skal selv søke hverandre opp, og det eneste du må bidra med er godkjenning når en enhet skal hente noe fra en annen.

Til bilder og musikk over nettverket fungerer Tablet S utmerket, men til video merker vi igjen den dårlige formatstøtten. Når vi forsøker å spille av videofiler fra en PC i nettverket får vi ofte beskjed om at filen ikke kan avspilles.

Dersom du ønsker kan du løse dette ved å kode om videoene dine til MP4. Ulempen er at det tar tid og krever en viss kompetanse. Så lenge ikke DLNA-funksjonen fungerer mot et bredt utvalg filtyper mister den en del av sin verdi.

Det som derimot fungerer greit er sending av video fra Tablet S til andre enheter som støtter mottak av video over DLNA. Dette forutsetter imidlertid at det trådløse nettverket klarer å svelge unna videoen raskt nok.

DLNA-teknologien er ikke unik for Tablet S, og flere andre nettbrett har slik støtte. Vi synes ikke det fungerer godt nok i alle tilfeller. Vi hadde foretrukket HDMI som alternativ.

Kameraet i Tablet S er ingenting å skryte av, enten det er bilder eller video du vil fange.

Kamera

Hovedkameraet i Tablet S skal ta bilder i en oppløsning på fem megapiksler. Frontkameraet har en oppløsning på 0,3 megapiksler og egner seg derfor kun til videotelefoni.

Selv om hovedkameraet har grei oppløsning er det ikke spesielt godt. Selv i forholdsvis godt lys blir motiver i bevegelse nesten alltid uklare.

Også stillestående motiver er vanskelige å fange skikkelig. Det skal svært lite bevegelse på selve nettbrettet til før ting blir uklart, og mange av bildene får dessuten et tåkeaktig preg.

Tablet S kan filme høyoppløst video i 720p-oppløsning. Vi hadde foretrukket gode opptak i lav oppløsning. Så fort det kommer bevegelser i bildet viskes detaljene ut og alt blir tåke.

Vi legger som regel ikke så voldsom vekt på kamerafunksjonene i nettbrett. Det gjør vi heller ikke med Tablet S, men her er kvaliteten så dårlig at Sony like gjerne kunne brukt pengene på noe annet enn kamerasensor.

Konklusjon

Sony hevder i sin markedsføring at Tablet S har i seg alt det bra som merket har laget gjennom årene. Vi er ikke enige. Vi mener at Sony kan mye bedre enn dette her.

Tablet S skiller seg ut i forhold til konkurrentene. Utformingen er annerledes, og den er relativt god å holde i.

Elendig byggekvalitet

Det vi ikke liker er at byggekvaliteten oppleves som svært billig. Når vi vet at Tablet S koster det samme som Apple iPad 2 og Samsung Galaxy Tab 10.1 holder ikke dette.

Under testperioden klarte vi å få et stort hakk i skjermen på en testenhet – mens den lå i sekken og ble transportert til og fra kontoret. Den senere tiden har vi måttet gå hardt inn for det dersom vi ville sette merker i andre skjermer.

Plasten som omkranser resten av enheten er ikke spesielt mye mer betryggende. Den klaprer rett og slett mot innmaten i brettet når vi håndterer det.

Svak skjerm

Sony har lang historie som produsent av TV-er. Den siste tiden har selskapet puttet Bravia-teknologien sin inn i mobilskjermene på Sony Ericsson-telefoner. Resultatet har blitt svært godt i disse produktene.

Les testen av Sony Ericsson Xperia Arc med Bravia-teknologi

I Tablet S er dessverre ikke Skjermen en høydare. Størrelsen er på 9,4 tommer, og oppløsningen er 1280 x 720 – med andre ord relativt ordinære tall. Det som plager oss er at det er et tydelig mønster over skjermbildet. Dessuten er dette en av de minst lyssterke skjermene vi har sett i et nettbrett.

Skjermbildet er ikke voldsomt dårlig, men dette er langt unna den bildekvaliteten vi har sett i de nyere Sony Ericsson-produktene.

Sonys egne menyer

Det blir ikke stort bedre om vi vender oppmerksomheten mot innholdet på skjermen. Tablet S har Android-menyer, men i likhet med flere av konkurrentene har Sony valgt å gjøre mye for å tilpasse disse menyene.

Menyene er forholdsvis tiltalende og enkle å bruke. Det som ikke er så bra med Sonys tilpasninger er at produsenten har byttet ut mange av de grunnleggende applikasjonene som følger med i Android med sine egne.

Feilmeldinger, feilmeldinger, feilmeldinger

Mange av disse applikasjonene fungerer dårlig eller, om du er uheldig, ikke i det hele tatt. Vi har sjelden blitt servert så mange feilmeldinger fra ett og samme produkt.

Underveis i testen resatte vi testproduktet to ganger før vi ba om enda en Tablet S for å sikre oss mot produksjonsfeil. Den uunngåelige konklusjonen er at dette er det mest uferdige Android-nettbrettet vi har testet så langt. Tablet S hadde vært et mye bedre nettbrett dersom det kjørte ren og knirkefri Android 3.2 Honeycomb.

Dårlig batteritid og mye mas

En sjeldent dårlig batteritid hjelper ikke på helhetsinntrykket. Tablet S varer et sted mellom fire og seks timer i bruk, avhengig av hva du gjør og hvilken lysstyrke du bruker.

Fra femten prosent gjenværende batteri maser det på deg flere ganger i minuttet med lydvarsling, en voldsom varsellampe og beskjeder på skjermen. Vi opplevde det som bedre å skru av brettet i påvente av en lader, enn å forsøke å bruke det i stormen av masemeldinger.

Apropos lader – laderen som følger med Tablet S er på størrelse med laderen til en bærbar PC, og pluggen som brukes er alt annet enn standard.

Ladeplugger som ikke følger standardene er ikke uvanlig på nettbrett i dag, men det er forholdsvis vanlig at disse kommer med kabler som kan plugges i vanlige USB-ladere. Dermed kan du med andre nettbrett slippe å trekke med deg en svær kloss, det holder at du tar med deg en kabel.

Kan tross alt kjøre apps

Det er mange andre ting vi kunne trukket frem med Tablet S. Mye av dette kunne vi kanskje levd med om brettet kostet mindre. Vi får jo faktisk kjørt Android-apper fra markedet uten problemer.

Tablet S har innebygget universalfjernkontroll. Fjernkontroll-appen er en av de få appene i Tablet S som fungerer skikkelig. Trenger du en fjernkontroll vil vi likevel anbefale deg å kjøpe nettopp en fjernkontroll.

Sony har valgt å selge Tablet S fra samme pris som de to referansene i klassen; omtrent 4000 kroner. Målt opp mot Samsung Galaxy Tab 10.1 og Apple iPad 2 har Tablet S ingenting det skal ha sagt.

Er du bare på jakt etter et rimelig og velfungerende Android-nettbrett kan du spare 1200 kroner og mye frustrasjon på å velge Acer Iconia Tab A500.

Lurer du på hva vi mener om de andre nettbrettene? Her finner du vår samletest med de nyeste modellene.

Mer om
annonse