Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus Transformer Prime

Glem iPad og Galaxy Tab - dette er kongen

Her får du laptop, nettbrett og spillmaskin i ett!

Transformer Prime er det mest fleksible nettbrettet på markedet i dag. Det skifter uanstrengt ham fra nettbrett til en bærbar PC med kjempelang batterilevetid eller en kraftig spillkonsoll.

Etter én uke med Asus Transformer Prime kan vi konkludere med at dette er et produkt som lever opp til alle forventningene våre – og litt til.

Nettbrettet har en skjerm på omtrent ti tommer, altså tilsvarende Apples iPad 2 og Galaxy Tab 10.1. Skjermen er en av de beste vi har sett i noe nettbrett. Bildekvaliteten er super og lysstyrken er helt ekstrem. Det skulle tilsi at den fungerer veldig bra utendørs, uten at vi har hatt sjans til å få testet den i ekte sollys i disse vintertider.

Børstet aluminium

Nettbrettet og hele tastaturdelen er pakket inn i børstet aluminium. I løpet av testperioden la vi merke til at dekselet hadde blitt litt skjevt rundt tilkoblingene. Det påvirket ikke bruken av Transformer Prime, men det gjør oss likevel litt usikre på byggekvaliteten.

Både selve nettbrettet og tastaturet som følger med er svært slanke enheter. Nettbrettet er faktisk det tynneste vi har sett så langt, med sine 8,3 millimeter på sokkelesten.

Nesten en laptop

Det følger med en egen tastaturkrybbe for Transformer Prime, slik at nettbrettet i en håndvending kan bli til en superlett bærbar PC. Tastaturet har nordiske tegn og er veldig godt å skrive på. Du klikker det av og på nettbrettet med en knapp.

Overlegen batteritid

Tastaturet gjør det ikke bare mye enklere å skrive, det skjuler seg også en batteripakke inni. Med tastaturet påmontert skal Transformer Prime derfor kunne gi deg hele atten timer batteritid. Vi har ikke målt dette, men vi har brukt det tungt i to arbeidsdager uten å gå tom for batteri.

Uten tastaturet er batterilevetiden oppgitt til 12 timer, noe som stemmer bra med våre erfaringer.

Tastaturet gir deg også flere tilkoblinger – en USB-kontakt for å koble til tilbehør som mus og kamera, og en inngang for vanlig SD-kort. Transformer Prime har dessuten inngang for minnekort av typen MicroSD på selve nettbrettet.

Det fysiske fulltastaturet gjør Transformer Prime til et reelt alternativ når du skal redigere dokumenter og jobbe. Derfor er det betryggende at du får med fullverdig kontorprogramvare.

Komplett kontor

Her går regneark, dokumenter og presentasjoner lett unna, og du kan åpne og redigere vanlige Office-dokumenter. For andre typer bruk følger notatprogrammet Supernote med. Det lar deg skrible notater og skisser rett på skjermen, ta bilder og skrive med tastaturet. Det forenkler hverdagen på klasserommet eller møter.

Vanlig nettsurfing og e-postlesing er oppgaver som nettbrett tradisjonelt fikser med stil. Det gjør også dette nettbrettet.

Transformer Prime er enkelt sagt nesten et komplett kontor på egen hånd. Bruker du en bærbar PC mest til tekstredigering, e-post og surfing kan du helt fint erstatte den med Transformer Prime.

Bærbar spillkonsoll

Asus' nyeste nettbrett er likevel mye mer enn et kontor på farten. Den er også en medieboks og en spillkonsoll.

Inni Transformer Prime sitter nemlig den nyeste teknologien fra skjermkortprodusenten Nvidia. Her er det krefter i massevis til å drive avanserte spill og tung videoavspilling.

Noen av spillene som dette nettbrettet kan kjøre er beint frem imponerende. Transformer Prime kan også kobles rett til store skjermer med HDMI-kabel, og på toppen av det hele kan du koble til PlayStation- og Xbox-kontrollene dine når du skal spille spill. Vi snakker altså her om en fullverdig bærbar spillkonsoll.

Selve nettbrettet har ikke så god støtte for ulike filmformater, men det er kraftig nok til å spille nesten hva det skal være med en avspiller fra Android Market.

Også musikk gjør Transformer Prime godt. Her får du en svært god og brukervennlig musikkspiller parret med særdeles god lyd.

Til slutt

Vi har egentlig bare to høner å plukke med Asus. Den ene er at Transformer Prime ikke kan gi deg mobilt internett via 3G. Foreløpig er det ikke annonsert noen versjon med innebygget 3G, selv om Asus har antydet at det kan komme.

Den andre er at Apples App Store fortsatt har et bedre og rikere utvalg av apper for nettbrett. Det kan imidlertid forandre seg det nest året. Med et økende fokus på store skjermer i Android Market, og Nvidias egen Tegra Zone som viser deg veien til de råeste spillene, har Transformer Prime langt på vei imøtegått det handicappet og vi har valgt å ikke trekke for det.

Transformer Prime er enkelt og greit det råeste nettbrettet som fins i dag. Frem til Transformer Prime var det Apple iPad 2 og Samsung Galaxy Tab 10.1 som delte tronen mellom seg. Nå er det én konge.

For deg som må ha 3G

Er du helt avhengig av 3G-tilkobling i nettbrettet ditt kan likevel Samsungs Galaxy Tab 10.1 eller Apples iPad 2 være alternativ til Transformer Prime – men dette er langt mindre allsidige nettbrett.

Du må nemlig gi avkall på en del av batteritiden, den voldsomme kraften i Tegra 3 og mange av inngangene. Tastatur må du dessuten kjøpe utenom for de andre nettbrettene, og siden disse som regel fungerer via Bluetooth mister du batteritid på å bruke dem.

Terningkast: 6

Les hele testen av Asus Transformer Prime på Amobil.no

Les også
Acers Tegra 3-nettbrett snart til Norge
Les også
Nettbrett til under tusenlappen
Les også
Så sexy er Apples nye e-bøker
Les også
Dette nettbrettet takler selv de råeste PC-spillene
Les også
Slik fungerer nettbrettene i stua: Test av nettbrett for stua
Les også
Asus blir saksøkt av leketøysselskap
Les også
– iPad 3 kommer til påske
Les også
Nå kommer Samsungs Slate PC
Les også
Lynraskt nettbrett med rå kraft
Les også
Her er nettbrettene du bør kjøpe til jul
Les også
Nå lager de skjermer du kan «kjenne»
Les også
– Større iPhone, tynnere iPad i 2012
Les også
Disse mobilene bør du kjøpe til jul
Les også
Asus skaper monster-nettbrett
Les også
Samsung Galaxy Tab 10.1: Dette nettbrettet bør Apple frykte
Les også
Apple iPad 2
annonse