Test

Atter en mobilkonge

Atter en mobilkonge

Testresultater

Raskt brukergrensesnitt, mange funksjoner, gode taster, WLAN, A2DP, bra kamera
Mangler Edge og Hsdpa. Menysystem krever tilvenning.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

P1i er modellen som får Sony Ericsson opp fra knestående, etter at satsingen på P990i slo feil. Nå er selskapet igjen på banen med en modell som skal bidra til å gjøre svensk-japanerne konkurransedyktige i businessmarkedet. 
Bedrfe minnehåndteringKort fortalt er de fleste barnesykdommene fra P990-tiden nå historie. Operativsystemet er blitt betydelig raskere, og vi opplever ikke lenger at telefonen henger seg når vi belaster den med flere samtidige programmer. 
Nettopp minnehåndtering har vært Sony Ericssons svake side, og P1i har da også fått dobbelt så mye arbeidsminne som forgjengeren. 

New look

Også på designsiden er det gjort store forbedringer. Flipplokket er borte, og qwerty-tastaturet er erstattet med samme type taster som på M600. Knappene er imidlertid en anelse mindre konkave samtidig som responsen synes å være forbedret. Vi skriver i alle fall en anelse raskere på P1i enn vi gjør med M600.

Men den største forbedringen sett ut fra et designperspektiv er at P1i er betydelig mindre enn P990i. Den er riktig nok litt tykkere enn M600, men så er den også atskillig mer avansert. Telefonen har en ramme i børstet stål, og en lekker sort bakside med detaljer i krom og sølvgrått. I bunnen sammen med ladekontakten er det kommet en smal diodelampe som blinker grønt ved ulike hendelser.

Kamera

Kameraet er et 3,2 megapiksler kamera med autofokus, tilsvarende det som sitter i kameramobilen K810i. Forskjellen er at P1i mangler kameradeksel og blits. Her er riktig nok fotolys, men det gjør ikke samme nytte som blitsen på Cyber Shot-modellene. 
Selv om denne modellen ikke selges som en Cyber Shot, så har den et bilderedigeringsprogram.
Proff-funksjonerFor businessbrukere er det verdt å merke seg at telefonen leveres med ActiveSync ferdig installert. Dermed har du alltid oppdatert e-post, kalender og avtalebok i mobilen. Gjør du en endring på mobiltelefonen oppdateres også serveren og PC-en i tilnærmet sanntid. Forutsetningen er at du bruker Microsoft Exchange Server 2003 eller nyere. ActiveSync-klienten er gratis.
I tillegg til ActiveSync, kan P1i synkroniseres med push-tjenester fra BlackBerry Connect, Seven, Sybase/iAnywhere, AlteXia og Visto.
Telefonen kan også settes opp med brannmur og virusskanner fra McAfee, i tillegg til at du kan kryptere filer slik at ingen uvedkommende får tilgang til dem. Disse løsningene må du imidlertid betale for. En VPN-klient fra Certicom er preinstallert i mobilen. 

Dokumentbehandling

For proffbrukere er det også verd å merke seg at du kan behandle Word og Excel-filer uten konvertering. P1i har nok arbeidsminne til at dokumenthåndteringen går raskt – langt raskere enn det gjorde på P990i.

P1i har visittkortskanner på samme måte som P990i. Med bedre kamera blir det også bedre OCR (optisk bokstavgjennkjenning). Opplysningene på kortet havner stort sett der de skal i kontaktisten. Uansett får du mulighet til å korrigere opplysningene før de lagres i adresseboken din. 

Skjermen er som før trykkfølsom med 240x320 punkter og en fargedybde på 256.000 nyanser. Selv om spesifikasjonene er de samme har Sony Ericsson videreutviklet skjermen slik at den nå er enda bedre enn tidligere. 

Menyer

Menyene på P1i ser litt annerledes ut enn de gjør på P990. Her kan du i standbymodus velge mellom 5 ikoner som gir direkte tilgang til ulike funksjoner. Listen kan utvides til 15 ikoner. I hvilemodus har du også en ”I dag”-funksjon.
Dette er en liste som kan ekspanderes slik at du ser antall nye meldinger, oppgaver, anrop, dagens avtaler osv. Du kan åpne meldinger, kalenderoppføringer, anropslisten osv. direkte fra denne oversikten.

Listen kan ikke være ekspandert samtidig som du har utvidet ikonmenyen. Men du kan enkelt veksle mellom de to ved å trykke på en pil.

P1i har på høyre side snarveiknapp til nettleser, port for M2 minnekort (512 MB minnekort følger med) og kameraknapp. På venstre side sitter et navigasjonshjul der du kan bla i menyer ved å rulle opp og ned, og velge funksjon ved å trykke knappen inn.

I tillegg har du returknappen som tar deg til forrige punkt i menyen. Holder du den inne noe sekunder sender den deg tilbake til hvilemodus. Står du allerede i hvilemodus bruker du knappen for å skru tastlåsen av eller på.

Navigasjonshjulet er greit når du skal rulle gjennom menyer, men det er ikke like egnet som kontrollknapp for spill. 

Tastlåsen kobler inn ganske raskt. Du kan slå av den automatiske tastlåsen, men ikke velge hvor lang tid det skal ta før den kobler inn. 

God lyd

P1i har FM radio og Track-ID (musikkgjenkjenning). Lydkvaliteten er svært god. Du kan også overføre stereolyd via Bluetooth (A2DP).

Vår erfaring med P1i er at Sony Ericsson endelig har fått Symbian 9.1 til å fungere slik vi hele tiden har forventet at det skulle fungere. I disse dager lanseres også ulike klienter for IP-telefoni, men ettersom dette ikke er standard på P1 har vi heller ikke tatt det med i denne testen.

Som profftelefon har Sony Ericsson etter vårt syn bare en vesentlig svakhet. Den mangler funksjonene som setter fart på dataoverføringen i mobilnettet. P1i har riktig nok både 3G og WLAN, men i store deler av landet har du ikke tilgang til noen av disse nettene. Her er ingen Edge for raskere GPRS, og heller ikke mulighet for 3G med bredbåndshastighet (HSDPA) der dette er tilgjengelig.

Men Sony Ericsson P1i er like mye en mediemobil som det er et lommekontor. 

GPS

Telefonen er i utgangspunktet uten GPS, men selges med ekstern GPS-modul og navigasjonsprogram fra Wayfinder. Dette er en løsning der alle kart ligger på en server og lastes ned til mobiltelefonen ved behov.

Avanserte 3G-mobiler har en tendens til å sluke strøm, og P1i er ikke noe unntak. Batteriet på 1120 mAh holder til 3,5 timer tale i 3G-nettet og i hele 10 timer om du skrur av 3G. Standbytiden er 440 timer uten 3G, og 350 timer med.

På fullt batteri kan du føre en videosamtale i to timer. Det er mer enn nok til å overføre en fotballkamp på direkten.

Her kan du laste ned brukerhåndboken for P1i i norsk utgave og engelsk utgave .