Tek.no

Test THE VAMP

Denne lille kuben skal gjøre en dum høyttaler smart

Har innebygget forsterker og Bluetooth-mottaker.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
29 Okt 2015 06:00

The Vamp er en av de rareste små dingsene vi har fått tilsendt på en stund. Den dukket opp i en liten grå eske. Esken er selvtilliten selv, og melder om at du bare må finne hvilken som helst høyttaler, før du kan koble til og spille av musikk over Bluetooth.

Stor variasjon i pris

Den lille røde boksen som skjulte seg på innsiden virker en anelse puslete. Designmessig er den laget i matt, rød plast. Førsteinntrykket vårt var at den kanskje føltes litt billig. Om den faktisk er det kommer an hvor du kjøper den. Teknikmagasinet selger den i skrivende stund til 450 kroner, mens A-Way, som har sendt oss vårt eksemplar, tar mer enn det dobbelte, altså i underkant av 1000 kroner.

Oppdatert: A-Way har nå gjort oss oppmerksomme på at prisen i deres nettbutikk var feil. Riktig pris skal være 449 kroner.

450 kroner er fortsatt ganske mye penger for en dings med litt uklart potensial. Vil denne lille knøtten være nok til å drive en hvilken som helst høyttaler? Hvor kommer kreftene til det fra?

Vi måtte lete litt i brosjyrer og omtaler før vi fant ut at den innebygde forsterkeren har en effekt på fire magre watt. Kobler du den til en vanlig, stor høyttaler du har fra før, er sannsynligheten god for at den har blitt drevet av noe vesentlig kraftigere. Kanskje trenger den også noe vesentlig kraftigere enn dette?

Vi fant en «hvilken som helst» høyttaler

La gå. Vi lar den lille dingsen få kjøre seg. Undertegnede eier ikke en drøss kasserte høyttalere, slik påtegningen på esken antyder at folk gjør. I stedet koblet jeg fra en av hyllehøyttalerne i anlegget i stua, en Infinity Beta 20. Høyttaleren har et 6,5 tommers element for bass og mellomtone, i tillegg til det obligatoriske diskantelementet på toppen. Den skal tåle påkjenninger inntil 150 watt i 8 Ohm.

Det er altså snakk om en relativt ordinær liten «rockehøyttaler» som tåler litt juling uten å være spesielt heftig. Den er også noen år gammel etter hvert.

Blinkblink, blinkblink, blinkblink

Det første vi hører fra høyttaleren når vi kobler til The Vamp er den klassiske tilkoblingslyden vi har hørt fra så mange andre Bluetooth-høyttalere og trådløse hodetelefoner. Det er alltid kjekt med en tilbakemelding, men det er spesielt greit å vite at utstyret virker når man kobler sammen to enheter som kanskje aldri forventet å møte hverandre.

Boksen har et ekstremt skarpt lys bygget inn. Det blinker og står i under bruk. The Vamp ble først lansert på Kickstarter i fjor, og det er muligens ikke tilfeldig at skapernes neste prosjekt er en sykkellykt. Man kunne egentlig bare montert The Vamp på sykkelstyret for å være godt synlig. Fra spøk til alvor, det er faktisk ganske irriterende med et skarpt blått lys som konstant blinker i øyekroken.

Men så var det lyden, da. Ved første ørekast var den faktisk bedre enn forventet. Men med vår høyttaler avhenger det helt av musikken vi spiller. I noen tilfeller får vi greie mengder både lydvolum og bass ut av høyttaleren, mens i andre tilfeller møter vi raskt på vreng og ulyder selv ved moderat volum. Hva som virker og hva som ikke virker er litt uforutsigbart.

Uforutsigbar lydkvalitet

Den ekstremt basstunge låten Motley Crue fra bandet «THEY.» låter over absolutt all forventning. Høyttaleren flytter forholdsvis store mengder luft. Vi kan ikke si at lyden er helt ren på full fres, men den er ren nok til at de 4 wattene høres ut som de har tatt ny personlig rekord i benkpress.

Så om en skikkelig basstung låt fungerer så bra med løsningen burde jo egentlig det meste gå? Nei. Overhodet ikke.

I bakhold i samme spilleliste lurer nemlig Fall Out Boys Immortals. Skulle det behøves en forklaring for dette, skylder jeg på en ganske trivelig Disney-film. Men, lyden den er fislete, og bassen nesten fraværende. Skurring og skraping er hjertelig til stede, derimot. Vi skal ganske langt ned i lydvolum før dette er mulig å lytte til. Så kan vi kanskje legge noe av skylden på særs middels produksjon der lydvolumet virker å ha vært milevis over tilrådelig i utgangspunktet. Fullt så dårlig som dette skal det likevel ikke låte.

Går vi videre til Jarryd James seige, elektriske R'n'B-trall Do You Remember møter vi på masse bass. Og igjen så mye støy at lyden knapt er brukbar før vi skrur kraftig ned. Låten er fin, men dette er ikke fint. Igjen noterer vi oss at det er en låt som i utgangspunktet er mikset ganske høyt. Kanskje er det miksen som skaper utfordringer heller enn mangelen på effektmuskler?

Jo mer vi spiller virker det som om lydproblemene forsterkes av en dårlig miks, men godlyd kan heller ikke berge boksen i alle sammenhenger. Vi plukker frem noen låter vi vanligvis bruker til å prøvekjøre mer påkostet utstyr.

The Vamp faller nok en gang litt gjennom. Slenger vi på litt årgangsmusikk fra Elton John, som nesten alltid har god produksjon, låter det hele vesentlig tynnere og spinklere enn det gjør i påkostede hodetelefoner og høyttalere. Vi er naturligvis ikke på jakt etter feinschmeckerlyden du setter deg ned for å nyte. Her handler det om å få noenlunde grei lyd som ikke blir slitsom å lytte til i lengden.

Det sagt er vi selvfølgelig klar over at vi ikke har koblet den til den enkleste høyttaleren i verden. Men, det var den vi hadde. Og selskapet markedsfører boksen som om den skal kunne brukes akkurat slik, med en hvilken som helst høyttaler.

I noen tilfeller imponerer den virkelig i tospann med vår høyttaler, men halvparten av tiden ender vi opp med å spole videre fordi lyden blir slitsom. The Vamp er altså en blandet opplevelse.

Bør du kjøpe den?

Avhengig av prisen du må betale, og hva slags høyttaler du skal «oppgradere», kan det tenkes The Vamp er verdt pengene. Tusen kroner er den i hvert fall ikke verdt, men har du en høyttaler som er laget for litt mindre juling enn vår, og som kanskje får mer ut av de små wattene boksen tilbyr, kan det hende den er verdt de 450 kronene Teknikmagasinet tar for den.

Må du betale vesentlig mer blir det en avveining mot de stadig billigere og mer kapable fullverdige Bluetooth-høyttalerne der ute. For rundt tusenlappen kan du få modeller som spiller høyt og godt.

Idet vi avrunder denne testen kommer imidlertid Dire Straits-klassikeren Heavy Fuel på rimelig høyt volum fra høyttaleren. Den låter godt nok til at foten nesten umerkelig begynner å trampe takten.

Oppdatert: A-Way har nå gjort oss oppmerksomme på at prisen i deres nettbutikk var feil. Riktig pris skal være 449 kroner.

Hvis du fortsatt har forsterker til høyttalerene dine, kan Googles Chromecast Audio være et vel så godt valg. Les testen her »

Les også
Hall Audio 2x8W aptX: Denne lille boksen vekker liv i gamle høyttalere
Les også
Tinnfoliehatten har blitt moteriktig
Les også
Vi gjorde det Google sier ikke går an
annonse