Test

LG GD880 Mini - lekker og funksjonsrik

LG GD880 Mini - lekker og funksjonsrik

Testresultater

Lekker design, raske nettforbindelser, multitouch, FM-radio, Dolby lydforbedring, ripesikret overflate, akseptabel pris.
Proprietært OS, svakt kamera, litt omstendelig brukergrensesnitt.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

LG GD880 Mini er med sine rette linjer og skarpe hjørner svært karakteristisk i formen. Kombinasjonen sort plast, glass og detaljer i børstet metall gjør seg bra, og telefonen er absolutt en av kandidatene til designpris i årets Gulltasten.

Design

Telefonen er like under centimeteren tykk, ca 10 cm høy, og litt under 5 cm bred. Det har fått LG til å døpe den GD880 Mini. Vi har sett mindre minimobiler, men den er uansett en god del mindre en Nokias N97 Mini.
Baksiden er et sort rektangel med et lite kvadratisk vindu der optikken til mobilkameraet kan kikke ut. I siden har telefonen en bred ramme i blankt, rillet metall. Denne rammen strekker seg også over toppen av mobiltelefonen, men forsvinner i underkant. Over skjermen finner vi en smal stripe børstet metall med to kvadratiske åpninger. Den ene er høytaleråpningen, den andre til frontkamera for videosamtaler.
På høyre side har telefonen en egen kameratast og et lite skyvedeksel som beskytter minnekortporten. På motsatt side finner vi volumtast, og på toppen en tast som virker både som strømbryter og tastelås. På toppen er det også 3,5 mm åpning for å koble til hodetelefoner, og tilkobling for microUSB. Denne USB-porten brukes også når telefonen skal lades.

Ikke smartmobil

Det første vi kan slå fast er at dette ikke er en smartmobil i tradisjonell forstand. Operativsystemet er LGs eget, og det er ikke mulig å legge til ekstra programvare ut over det du kan kjøre i J2ME (Java). Men GD880 Mini har mange av funksjonene vi kjenner fra smartmobiler. Her finner du en stor berøringsskjerm med multitouch, tre startsider med miniprogrammer (widgets)og snarveier, samt mulighet for å synkronisere mot ulike serverløsninger som Exchange Active Sync og LGs eget LG Air Sync.
Skjermen på LG GD880 Mini måler 3,2 tommer. Det er 0,1 tomme mindre enn på Samsung Wave, og 0,3 tommer mindre skjerm enn på iPhone. Men på såpass små skjermer teller hver eneste kvadratmillimeter. Skjermoppløsningen er på 480 x 854 punkter, og i praksis betyr det at du skal være usedvanlig skarpsynt for å kunne se hvert enkelt bildepunkt.

Meny

Telefonen har ingen navigasjonstaster, rør-taster eller andre taster som kan ta oss raskt frem eller tilbake i menyene. I stedet dukker disse tastene opp som alternativer på den berøringsfølsomme skjermen. Men tastene vises ikke alltid, og dermed må vi inn i menyer for å få avsluttet det vi driver med. Det dreier seg nok i stor grad om vane, men vi blir ikke helt fortrolig med å måtte navigere gjennom flere ledd på denne måten.

I de fleste skjermbilder er det imidlertid noen virtuelle taster som går igjen. På startskjermen har du rørtastene samt snarvei til telefon, adressebok, meldinger og hovedmeny. Åpner du en meny byttes venstre rør-tast ut med et symbol bestående av to kvadrater. Trykker du på dette ser du alle programmer som kjøres samtidig. Herfra kan du gå direkte til et av de åpne programmene. Du kan også velge å stoppe dem enkeltvis eller samlet.

Mobilen på PC

GD880 Mini er spekket med funksjoner, og noen av dem er ganske spesielle for nettopp denne modellen. Blant annet er det en funksjon som lar oss bruke telefonen via PC (med kabel). Driverne du trenger ligger på telefonen og installeres automatisk ved første tilkobling. Om du er tilkoblet internett kan telefonen også initiere installasjon av LG PC Suite IV via nedlasting.

I tillegg til at du kan få telefonens skjerm opp på PC-skjermen, så kan du installere LG Air Sync som lar deg høyreklikke markerte bilder og tekst på PC-en og sende det til telefonen uten å bruke kabel.

Underholdning

GD880 Mini er en utmerket underholdningsmobil. Den spiller filmer i breddeformat og har støtte for DivX, så vel som H.264, H.263, MPEG4, WMV og AVI. Dermed skulle de vanligste formatene være godt dekket opp.

Telefonen har en brukbar nettleser, og den høye oppløsningen på skjermen gjør at du kan se mye av nettsiden uten å måtte zoome. Men skal du lese liten tekst er det greit at telefonen gir deg mulighet til å zoome inn eller ut ved å spre eller samle to fingre på skjermen.

Oppdateringen av nettsider ved panorering (forskyving av det synlige området) går i tregeste laget.

Telefonen har også en egen Google Map-applikasjon, men her kan du ikke zoome på samme måte som i bilder og på nettsider.

Kamera

Kameraet på GD880 er ikke det mest avanserte LG har laget. Men bildene blir tålelig bra, riktig nok med et rosastikk som er mer eller mindre synlig i midten av bildet. Kameraet mangler også fotolys, og du kan ikke sette fokuspunktet manuelt. Du kan riktig nok stille fokus manuelt, men dette fungerer ikke særlig bra. Til det blir vanlige fingre for store mens punktene som må berøres blir for små.


Ellers er kameraet enkelt å betjene. Et ”kamerahjul” på skjermen lar deg velge ulike innstillinger. Her kan du for eksempel sette eksponeringskompensasjon, manuell hvitbalanse og ISO-verdier (100-200-400 og 800).
Det er også mulig å filme videoklipp. Da er høyeste oppløsning VGA (640 x 480 punkter), og resultatet er ikke veldig imponerende. Det er heller ikke mulig å sende et opptak direkte fra telefonens mediespiller eller utforsker til YouTube, slik du nå kan med svært mange mobiltelefoner.
Se også eksempelbildene vi har tatt med GD880 på en egen side i denne testen.

Sosiale medier

Telefonen holder god orden på kontakter, enten dette er kontakter vi har i adresseboken, eller vi henter dem fra Facebook. Facebook og Twitter er integrert i telefonens kontaktliste, men det er litt trøblete å få kontaktene på plass. Telefonen har en hentefunksjon, men lar deg ikke hente mer enn ni kontakter om gangen. Har du mange venner blir dette en litt for omstendelig prosess.

E-postleseren gir god oversikt over hva som kommer inn av post. Men også her er det et litt pussig mellomledd å forholde seg til. Når du åpner en e-post kommer du nemlig til en side der du kan lese e-posten. Men du har ingen mulighet for å svare. Det får du først om du taster ”Last ned,” enten du allerede har lest hele meldingen eller ikke.

Det er heller ikke mulig å lese e-postoversikten eller meldingene i breddeformat, slik du kan på LG BL40, som sågar hadde forhåndsvisningsvindu.

Skrive tekst

Å skrive tekst på LG GD880 går som en lek. Du kan skrive på T9-tastatur med eller uten ordbok aktivert, og du kan dreie skjermen 90 grader og få opp et helt qwerty-tastatur. Her er også de norske tegnene æ, ø og å.

Det kan være litt brysomt at tastaturet skjuler bekreftelsestasten. Når noe er skrevet må du som regel lukke tastaturet for å komme videre.
På LG GD880 kan du velge mellom tre skrifttyper. Disse er Gothic, Mint og Greentea. Teksten er mest for deg selv. Den som leser meldingen i andre enden får den opp i samme format som alle andre meldinger.

Det er mulig å gjøre flere tilpasninger i hvordan GD 800 ser ut. Her kan du skifte bakgrunner, hvilket bilde som skal vises når du ringer ut, og du kan velge hvilket bilde som skal vises når noen ringer inn. Du kan også sette opp telefonen så kontaktbildet til innringeren vises, sammen med den siste statusoppdateringen vedkommende la ut på Facebook.

Musikk

Musikkspilleren i telefonen er også god, og ørepluggene som følger med gir et godt lydbilde. Her er det også en lydforbedingskrets fra Dolby, som sørger for å fylle ut tynne lydbilder noe. Dolby aktiverer eller deaktiverer du med et tastetrykk på Dolby-logoen i musikkspilleren.

Telefonen lar deg bla i albumbilder på en måte som minner mye om iPhones Cover Flow. Vender du telefonen 90 grader dukker bildekarusellen opp. Retter du den opp igjen ser du bildet tilhørende albumet som spilles nå.

Det er lett å overføre musikk til telefonen, enten du velger å overføre direkte til minnekortet i PC-ens utforsker (telefonen må være tilkoblet i masselagringsmodus) eller du setter det hele opp via PC Suite.

Telefonen har også equalizer, eller utjevner, som det heter i menyen her. Du finner ingen egne musikk-taster på GD880 Mini, men det er nokså enkelt å komme til musikkspilleren også under multitasking. Da kan du åpne multitasking-menyen (de to blå firkantene), eller du kan trekke ned statuslinjen fra toppen av skjermbildet.


Om du er interessert i LG GD880 Mini kan du også vurdere
HTC HD Mini: Liten og avansert touch-mobil med Windows Mobile. Har det LG GD880 mangler, som ruterfunksjon og opplasting til YouTube. En del dyrere enn GD880 Mini.
Sony Ericsson Xperia X10 Mini: Også en mobiltelefon som skiller seg ut i mengden. Kjører Android operativsystem som gir flere muligheter enn du har med LGs lukkede OS.