HD for alle penga
I Norge finnes det anslagsvis 1.7 til 1.8 millioner nye flatskjermer som klarer å gjengi HD-bilder. Når vi skal teste videokameraer for hjemmebruk ser vi derfor ingen grunn til å teste noe som lager dårligere bilder enn dette.
Vi ba fabrikantene om å foreslå produkter som passer for denne profilen, og vi fikk dermed inn et greit utvalg av AVCHD kameraer. AVCHD er en standard for HD-kameraer for hjemmebruk, du kan lese mer om standarden her.
Andre artikler:
- Samlesak: Test av HD-videokameraer
- Test av Sony HDR-SR11E
- Test av Sony HDR-SR10E
- Test av Sony HDR-TG3E
- Test av Canon HG21
- Test av Canon HF100
- Test av Samsung VP-HMX20C
- Test av Panasonic HDC-SD100E
- Videokamera: Slik har vi testet
- AVCHD for begynnere
Nye priser
Prisoppdatering, januar 2009: Testen er oppdatert med nye priser per 19. januar 2009. Dette har vi gjort fordi at vi oppgav kampanjepriser på ett av merkene (Sony) før jul, og denne kampanjen er nå over. I samme slengen har vi oppdatert prisene på alle de andre kameraene i testen, og justert poengene deretter. Prisene har endret seg for alle kameraene siden sist, og variasjonene er både høyere og lavere pris.
Vi har brukt pristjenestene www.kelkoo.no og www.dinpris.no, og valgt laveste pris fra disse tjenestene. Det er til dels store variasjoner i prisene i forhold til før jul, i tillegg til at enkelte av produktene er oppgitt med svært forskjellige priser på de to stedene. Det lønner seg å sjekke grundig før du går til innkjøp.
Resultatet av denne oppdateringen er at feltet blir tettere. De med høyest poengsum sist får lavere skåre denne gangen, på grunn av høyere pris. Samtidig har Samsung som eneste deltaker fått nytt terningkast, fordi de har redusert prisen kraftig siden sist. For de andre produktene er det mindre variasjon i poengsummen, som ikke påvirker terningkastet.
Moderne og enkelt
Alle kameraene vi fikk inn bruker minnekort for å lagre opptakene på, i tillegg til at de fleste har en eller annen form for innebygd lagring i tillegg. Å spile av opptak direkte fra kameraet går for de aller fleste kameraene gjennom en innebygd HDMI-kontakt. Dette er den nyeste standarden for høyoppløselig video, og det er gledelig å se at dette følger kamerafabrikantene opp.
For å overføre bildene fra kameraet til datamaskinen bruker de fleste USB som standard, og dette er også en vel utbredt kobling. Det er enkelt å få moderne videokameraer til å passe sammen med resten av utstyret i huset.
Testen er gjennomført med en kombinasjon av vurderinger av tekniske spesifikasjoner, egne erfaringer i praktisk bruk, og analyse av testopptak vi har gjort. Du kan lese mer om hvordan vi har testet her. Prisene på produktene er hentet fra nettstedene www.kelkoo.no og www.dinpris.no, der vi har valgt den laveste prisen vi fant.
Før vi presenterer de enkelte kameraene i detalj, vil vi også påpeke at ingen av kameraene er direkte dårlige. Alle lager imponerende opptak som slår tidligere tiders videokameraer ned i støvlene. Når man fingransker kameraene opp mot hverandre som vi har gjort, vil det likevel avdekkes forskjeller. Det er disse denne testen avdekker.
Sony HDR-SR11E
Med høy eller høyest ytelse i nesten alle disipliner vinner dette kameraet vår test. Det er kun prisen og vekten som trekker ned. Dette kameraet er dyrest av alle nå, men det synes vi er akseptabelt, ytelsen tatt i betraktning. Vi kårer Sony SR11 til best i test, først og fremst på grunn av bildekvaliteten og gjennomgående godt bygde opptaksfunksjoner. At det tar stillbilder på over 10 megapiksler trekker heller ikke ned, selv om dette strengt tatt er en sidefunksjon i kameraet.
Her kan du lese hele testen av Sony HDR-SR11E
Terningkast: 5
Pluss: Stor skjerm, søker, høy oppløsning på stillbilder, best bildekvalitet.
Minus: Størst og tyngst, høy pris.
Internett: www.sony.no
Pris: 7 546 kroner
Sony HDR-SR10E
Sony-kameraet koster middels og gir mye. Noen få skjønnhetsfeil trekker ned, men er et bra kjøp. Både design og funksjoner skårer så høyt at kameraet plasserer seg nest høyest i denne testen. Vi har derfor ingen problemer med å anbefale dette kameraet til tross for feilene vi har påpekt, dette er et svært godt kjøp.
Her kan du lese hele testen av Sony HDR-SR10E
Terningkast: 5
Pluss: God pris, kraftig zoom, bra batterilevetid.
Minus: Svært langsom autofokus, relativt tungt.
Internett: www.sony.no
Pris: 5 422 kroner
Sony HDR-TG3E
Du får det med deg overalt, men størrelsen har en pris. Svake funksjoner og enkelte bildefeil trekker skåren ned. Ønsker du deg et kamera som lett passer i lomma, skal du velge dette. Prisen for størrelsen er imidlertid at bildekvaliteten ikke alltid blir helt perfekt.
Her kan du lese hele testen av Sony HDR-TG3E
Terningkast: 4
Pluss: Svært lite og lett, lavest pris, svært god automatisk hvitbalanse.
Minus: Ingen innebygd lagring, noen bildefeil, svak stabilisering.
Internett: www.sony.no
Pris: 5 069 kroner
Canon HG20
Dette kameraet har tekniske egenskaper som plasserer det i toppen. Enkeltfeil i automatikken gjør at det ikke går helt til topps. Dette er det nest dyreste kameraet i testen, og det påvirker skåren. Det gjør også feilene vi fant i særlig den automatiske hvitbalansen. Dersom du klarer å gjøre enkle manuelle innstillinger, vil du oppnå langt bedre resultater enn hva vi så med vårt testoppsett. Under slike vilkår ville dette kameraet antakelig ha vunnet denne testen, bare prisen faller litt.
Her kan du lese hele testen av Canon HG20
Terningkast: 4
Pluss: Høyeste AVCHD-kvalitet, stor disk, få bildefeil.
Minus: Høyest pris, lav batterikapasitet, liten stillbildeoppløsning.
Internett: www.canon.no
Pris: 7 068 kroner
Canon HF100
Dette kameraet yter jevnt middels bra på de fleste testene våre. Enkelte svakheter og ingen intern lagring trekker skåren ned. Dette kameraet plasserer seg midt i feltet på resultatlisten vår. Prisen er middels, ytelsen er middels, og bildekvaliteten er også midt på treet. Vi liker ikke at det kun bruker løse minnekort, noe som øker totalprisen. Ut over det er dette sikkert et kamera som mange vil like, men det finnes bedre alternativer på markedet.
Her kan du lese hele testen av Canon HF100
Terningkast: 4
Pluss: Alle tilkoblinger, bra bildekvalitet.
Minus: Ingen innebygd lagring, lav batterikapasitet, liten stillbildeoppløsning.
Internett: www.canon.no
Pris: 5869 kroner
Samsung VP-HMX20C
Samsung stiller med et stilig og ganske lite kamera til den laveste prisen i utvalget. Svakheter på bildekvalitet og funksjoner trekker imidlertid poengene nedover. Dette kameraet er på ingen måte direkte dårlig, det er bare det at vi har kameraer som yter bedre i denne testen. Den nye prisen gjør imidlertid Samsung VP-HMX20C til en godt kjøp.
Her kan du lese hele testen av Samsung VP-HMX20C
Terningkast: 4
Pluss: Lavest pris, ganske lite og nett, tar opp progressiv HD.
Minus: Mangler HDMI innebygd, svak bildestabilisator, treg blender.
Internett: www.samsung.no
Pris: 4 544 kroner
Panasonic HDC-SD100E
Dette kameraet trenger manuelle innstillinger for å lykkes. På full auto faller det helt gjennom, og taper testen. Prislappen til dette kameraet plasserer seg på nedre halvdel i vårt utvalg. Etter som du er nødt til å kjøpe minnekort i tillegg, kommer totalprisen til å gå ytterligere opp. Når kameraet i tillegg skårer dårligst på bildekvaliteten, er det vanskelig å anbefale det. Du finner bedre kameraer til en lavere pris enn dette.
Her kan du lese hele testen av Panasonic HDC-SD100E
Terningkast: 3
Pluss: Høy ytelse på autofokus og –blender, søker, ganske lite og lett.
Minus: Ingen innebygd lagring, liten stillbildeoppløsning, flere bildefeil.
Internett: www.panasonic.no
Pris: 6 328 kroner