Test

Canon EOS 5D Mark II

Overblikk

Fullformatkameraer er ikke som andre kameraer. Blant annet er de større, tyngre og dyrere. Det krever derfor sitt, både av fotograf og av optikk for at resultatet skal bli optimalt. Men du verden så bra det blir når ting gjøres riktig.

Før du løper og kjøper deg et fullformatkamera bør du vite litt om forskjellene fra et kamera med redusert brikkestørrelse (crop-kamera). Det tok vi grundig for oss da vi testet EOS 5D for ca tre år siden.

Canon EOS 5D Mark II er, som navnet tilsier, er andre generasjon av dette kameraet. Den første kom for tre år siden, og den gang var Canon alene med et fullformatkamera for entusiaster og profesjonelle som har et budsjett å forholde seg til.

Canon var alene i nesten tre år, før Nikon lanserte D700 i sommer. Tidlig i høst kom Sony etter med sin A900. Den opprinnelige 5D hadde 12,7 megapiksler. Den nye versjonen har fått hele 21 megapiksler. Til sammenlikning har D700 12 megapiksler og A900 topper statistikken med 24 megapiksler.

På denne siden finner du en oppsummering av testen. Dersom du ønsker å lese mer kan du enten lese hele testen eller hoppe til de forskjellige delene ved å klikke på overskriftene.

Fysisk

Kameraet er solid bygd i en magnesiumlegering med en rekke værtettinger. Det ligger svært godt i litt store hender. Layout på knapper likner mye på tidligere modeller. Kameraet har fått nytt batteri som ikke er kompatibelt med tidligere modeller. Kapasiteten er OK, men ikke super. Søkeren er stor og lys. Det samme er LCD-skjermen. All informasjon du trenger er tilgjengelig, og Live view er godt implementert.


I bruk

Kameraet er utstyrt med en rekke nye funksjoner, og fokusen er som vanlig å bedre muligheten til å ta flest mulig gode bilder. Et hederlig unntak er muligheten for video-opptak i Full HD (1080p), som er en svært spennende mulighet på et kamera som dette.

Autofokusen kunne vært litt raskere, men er svært presis. Seriebildefunksjonen gir opp til 3,8 bilder pr. sekund, som er greit for de aller fleste forhold. Men dette er ikke et kamera for sportsfotografering.

Brukervennligheten er upåklagelig. Små ting kan man alltid ønske seg, men i det store og hele fungerer det svært bra. Lite er endret fra tidligere modeller, så man kjenner seg fort igjen hvis man har brukt andre EOS-kameraer.

Bildekvalitet

Vi var skeptiske til den høye oppløsningen, som fort går utover dynamisk omfang og støyegenskaper. Canon har gjort (nesten) all vår skepsis til skamme. Det gir en bildekvalitet vi aldri har sett maken til. En detaljrikdom vi bare har drømt om. Støynivået er under god kontroll i hvert fall til ISO 6400, og selv om dynamisk omfang på de laveste ISO-verdiene er noe lavere enn hos konkurrentene, holder det seg svært høyt når ISO-verdiene når høye verdier. Fargene er bra uavhengig av ISO-verdi.


Oppsummering

Konklusjon

Det er ikke så lenge siden vi testet Nikon D700, og var over oss av begeistring. At vi samme høst skulle få inn et kamera i samme segment som faktisk overgikk D700 på bildekvalitet hadde vi ikke ventet. På grunn av høy oppløsning, slår ikke Canon EOS 5D MkII konkurrenten på hastighet og batterikapasitet, men hvis det er av mindre betydning, er EOS 5D MkII det råeste vi noen sinne har sett i denne prisklassen.

Klikk her for å lese hele testen.

Bildegalleri

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet. Vi fikk veldig kort tid til å teste kameraet, og det var ingen dager med godt vær i den perioden. Derfor er også utvalget av galleribilder begrenset, og ingen av dem viser virkelig hva dette kameraet kan. Mange av galleribildene tatt uten bruk av stativ.

Sammenlign Canon EOS 5D MkII, Nikon D700 og Sony Alpha A900 her.