TestSamsung Galaxy Note 10.1

Slipp kreativiteten løs!

Samsung har laget et nettbrett som virkelig skiller seg ut fra mengden.

Design, skjerm og menyer

Hvis du er på utkikk etter et nettbrett begynner det å bli mye å velge i etter hvert. Ved siden av Apples iPad fins det et utall Android-varianter, som nesten uten unntak likner på hverandre både i form og innhold. Samsungs nyeste nettbrett deler form med de andre Android-variantene, men innholdet Galaxy Note 10.1 byr på er ganske annerledes.

Utsiden av Galaxy Note 10.1 gir ikke veldig mange hint om hva som skjuler seg på innsiden. Formmessig likner brettet en hel del på Samsungs billigere nettbrett, Galaxy Tab 2 10.1.

Høyttalere på forsiden

Brettet er for det meste bygget i plast, med Gorilla Glass over skjermen. På hver side av skjermen har Samsung plassert høyttalere, slik at brettet skal fungere godt også hvis du velger å ikke bruke øreproppene som følger med.

Den enheten vi har til test er hvit over mesteparten av overflaten, men er rammet inn av et sølvfarget plastfelt. Designen har hentet tydelig inspirasjon fra Samsungs andre toppmodell – Galaxy S III, som også har en sølvfarget stripe som rammer inn resten av enheten.

Snarveier på skjermen

Som vanlig for Android-brett er snarveiene for det meste plassert i skjermbildet. Dermed er det få knapper å trykke på her. Volum-tast og av/på-tast finner du øverst på nettbrettet.

Det er også her du finner de fleste av tilkoblingsmulighetene brettet kan gi. Her er det luker for minnekort av typen Micro-SD, minijack til hodetelefoner eller håndfri og en kortplass for SIM hvis du velger en Galaxy Note 10.1 med støtte for 3G.

Les også: Velg riktig minnekort

Midt i batteriet av ulike tilkoblinger finner vi noe vi slett ikke ser hver dag. Her har Samsung nemlig plassert et IR-øye som gjør at Galaxy Note 10.1 kan brukes som fjernkontroll for alle mulige enheter. Innstillinger hentes fra internett, slik at du skal kunne bruke brettet som fjernkontroll samme hvem som har produsert TV-en din.

God men litt lavoppløst skjerm

Skjermen i brettet er den samme som i Galaxy Tab 2 10.1. Det overrasker neppe at den er 10,1 tommer, men den har litt lavere oppløsning enn vi kanskje hadde ventet. Her er det 1280 x 800 piksler som er tilgjengelig.

Flere av konkurrentene har langt mer høyoppløste skjermer i nettbrettene sine, mens Samsung selv kjører 1280 x 800 piksler i betydelig mindre skjermer.

Skjermen er altså ikke like knivskarp som det vi har sett i enkelte andre enheter. Likevel kan vi ikke si at vi merker så mye til denne svakheten i vanlig bruk. Du skal holde skjermen rimelig tett inntil ansiktet før du kan skille pikslene fra hverandre.

Ellers kjenner vi Samsung som et selskap som kan skjerm. Det overrasker oss altså ikke at både innsynsvinkel og fargegjengivelse i skjermen på Galaxy Note 10.1 er helt godkjent.

Menyene

Galaxy Note 10.1 kjører Googles operativsystem Android, med Samsungs egne tilpasninger over. Vi har blitt vant til å se slike tilpasninger på mange Android-baserte produkter, men i Galaxy Note 10.1 har Samsung tatt endringene til nye høyder.

Designmessig er menyene fortsatt ganske like de vi har sett i tidligere nettbrett og telefoner fra Samsung. Dette er Samsungs vanlige TouchWiz-design. Forskjellen i Galaxy Note 10.1 er at endringene går dypere enn de pleier å gjøre.

Stadig flere funksjoner i TouchWiz

I begynnelsen var TouchWiz-menyene på Samsungs Android-telefoner først og fremst en samling egen grafikk som erstattet Googles knapper, ikoner og bakgrunner. Menysystemet har gradvis tatt opp i seg mer av telefonifunksjonaliteten. De siste par årene har Samsung også lagt til gradvis mer funksjonalitet som ikke Google selv har hatt støtte for.

Det betyr at menyene i Galaxy Note 10.1 har i seg mange elementer som du ikke finner i et nettbrett med rene Android-menyer. Akkurat som Galaxy S III våkner frontkameraet i Galaxy Note 10.1 til liv rett før skjermen skal skru seg av. Finner nettbrettet et ansikt blir skjermen stående på.

Viser to apper samtidig

Ved siden av å følge med på om den blir brukt kan Galaxy Note 10.1 i tillegg vise mer enn én app samtidig på skjermen, og muligheten til å spille video utenfor videospilleren har blitt utvidet. Dette er bare noen av mange endringer Samsung har gjort. Vi kommer tilbake til detaljene rundt dem på de neste sidene.

Det er enkelt å lære seg å bruke Galaxy Note 10.1. Selv om det er mange små og større grafiske endringer fra vanlig Android her, er ikke endringene så dramatiske at du ikke kjenner deg igjen de fleste steder.

Ikonene er også så intuitive at du bør få til å bruke de grunnleggende funksjonene helt uten erfaring med nettbrett eller Android.

Noen tregheter i ellers gode menyer

Menyene oppleves som raske nok, men kanskje ikke fullt så flytende og raske som de du får i Googles egen Nexus 7. Av og til er det akkurat som om brettet må tenke seg litt om før det fyrer på alle sylindrene og fungerer godt mens du bruker det.

Noe av grunnen til at brettet av og til er litt tregt kan være at det kjører Android 4.0.4. En del av endringene i Android 4.1, som kjører på Nexus 7, går nettopp på dette med ytelse. Det jobbes med en oppdatering til Android 4.1 for Galaxy Note 10.1.

Akkurat som sin navnebror, Galaxy Note, kommer 10.1-utgaven med en penn. Denne gangen er det en betydelig større og mer behagelig penn enn det er snakk om i den "lille" Galaxy Note-utgaven. Pennen er digital og fungerer på skjermen uten å ha en pute med metalltråder eller liknende på seg.

Pennen fungerer fint rundt om i menyene, men den er først og fremst nyttig i de mange appene Samsung har lagt ved. Vi kommer tilbake til dem på neste side.

I esken

  • Galaxy Note 10.1
  • Digital penn
  • Et utvalg ulike tupper til pennen
  • USB-kabel med proprietær ladeplugg
  • Lader for vegguttak
  • Håndfrisett
  • Utskiftbare puter til håndfrisett