Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Note 10.1

Slipp kreativiteten løs!

Samsung har laget et nettbrett som virkelig skiller seg ut fra mengden.

Design, skjerm og menyer

Hvis du er på utkikk etter et nettbrett begynner det å bli mye å velge i etter hvert. Ved siden av Apples iPad fins det et utall Android-varianter, som nesten uten unntak likner på hverandre både i form og innhold. Samsungs nyeste nettbrett deler form med de andre Android-variantene, men innholdet Galaxy Note 10.1 byr på er ganske annerledes.

Utsiden av Galaxy Note 10.1 gir ikke veldig mange hint om hva som skjuler seg på innsiden. Formmessig likner brettet en hel del på Samsungs billigere nettbrett, Galaxy Tab 2 10.1.

Høyttalere på forsiden

Brettet er for det meste bygget i plast, med Gorilla Glass over skjermen. På hver side av skjermen har Samsung plassert høyttalere, slik at brettet skal fungere godt også hvis du velger å ikke bruke øreproppene som følger med.

Den enheten vi har til test er hvit over mesteparten av overflaten, men er rammet inn av et sølvfarget plastfelt. Designen har hentet tydelig inspirasjon fra Samsungs andre toppmodell – Galaxy S III, som også har en sølvfarget stripe som rammer inn resten av enheten.

Snarveier på skjermen

Som vanlig for Android-brett er snarveiene for det meste plassert i skjermbildet. Dermed er det få knapper å trykke på her. Volum-tast og av/på-tast finner du øverst på nettbrettet.

Det er også her du finner de fleste av tilkoblingsmulighetene brettet kan gi. Her er det luker for minnekort av typen Micro-SD, minijack til hodetelefoner eller håndfri og en kortplass for SIM hvis du velger en Galaxy Note 10.1 med støtte for 3G.

Les også: Velg riktig minnekort

Midt i batteriet av ulike tilkoblinger finner vi noe vi slett ikke ser hver dag. Her har Samsung nemlig plassert et IR-øye som gjør at Galaxy Note 10.1 kan brukes som fjernkontroll for alle mulige enheter. Innstillinger hentes fra internett, slik at du skal kunne bruke brettet som fjernkontroll samme hvem som har produsert TV-en din.

God men litt lavoppløst skjerm

Skjermen i brettet er den samme som i Galaxy Tab 2 10.1. Det overrasker neppe at den er 10,1 tommer, men den har litt lavere oppløsning enn vi kanskje hadde ventet. Her er det 1280 x 800 piksler som er tilgjengelig.

Flere av konkurrentene har langt mer høyoppløste skjermer i nettbrettene sine, mens Samsung selv kjører 1280 x 800 piksler i betydelig mindre skjermer.

Skjermen er altså ikke like knivskarp som det vi har sett i enkelte andre enheter. Likevel kan vi ikke si at vi merker så mye til denne svakheten i vanlig bruk. Du skal holde skjermen rimelig tett inntil ansiktet før du kan skille pikslene fra hverandre.

Ellers kjenner vi Samsung som et selskap som kan skjerm. Det overrasker oss altså ikke at både innsynsvinkel og fargegjengivelse i skjermen på Galaxy Note 10.1 er helt godkjent.

Menyene

Galaxy Note 10.1 kjører Googles operativsystem Android, med Samsungs egne tilpasninger over. Vi har blitt vant til å se slike tilpasninger på mange Android-baserte produkter, men i Galaxy Note 10.1 har Samsung tatt endringene til nye høyder.

Designmessig er menyene fortsatt ganske like de vi har sett i tidligere nettbrett og telefoner fra Samsung. Dette er Samsungs vanlige TouchWiz-design. Forskjellen i Galaxy Note 10.1 er at endringene går dypere enn de pleier å gjøre.

Stadig flere funksjoner i TouchWiz

I begynnelsen var TouchWiz-menyene på Samsungs Android-telefoner først og fremst en samling egen grafikk som erstattet Googles knapper, ikoner og bakgrunner. Menysystemet har gradvis tatt opp i seg mer av telefonifunksjonaliteten. De siste par årene har Samsung også lagt til gradvis mer funksjonalitet som ikke Google selv har hatt støtte for.

Det betyr at menyene i Galaxy Note 10.1 har i seg mange elementer som du ikke finner i et nettbrett med rene Android-menyer. Akkurat som Galaxy S III våkner frontkameraet i Galaxy Note 10.1 til liv rett før skjermen skal skru seg av. Finner nettbrettet et ansikt blir skjermen stående på.

Viser to apper samtidig

Ved siden av å følge med på om den blir brukt kan Galaxy Note 10.1 i tillegg vise mer enn én app samtidig på skjermen, og muligheten til å spille video utenfor videospilleren har blitt utvidet. Dette er bare noen av mange endringer Samsung har gjort. Vi kommer tilbake til detaljene rundt dem på de neste sidene.

Det er enkelt å lære seg å bruke Galaxy Note 10.1. Selv om det er mange små og større grafiske endringer fra vanlig Android her, er ikke endringene så dramatiske at du ikke kjenner deg igjen de fleste steder.

Ikonene er også så intuitive at du bør få til å bruke de grunnleggende funksjonene helt uten erfaring med nettbrett eller Android.

Noen tregheter i ellers gode menyer

Menyene oppleves som raske nok, men kanskje ikke fullt så flytende og raske som de du får i Googles egen Nexus 7. Av og til er det akkurat som om brettet må tenke seg litt om før det fyrer på alle sylindrene og fungerer godt mens du bruker det.

Noe av grunnen til at brettet av og til er litt tregt kan være at det kjører Android 4.0.4. En del av endringene i Android 4.1, som kjører på Nexus 7, går nettopp på dette med ytelse. Det jobbes med en oppdatering til Android 4.1 for Galaxy Note 10.1.

Akkurat som sin navnebror, Galaxy Note, kommer 10.1-utgaven med en penn. Denne gangen er det en betydelig større og mer behagelig penn enn det er snakk om i den "lille" Galaxy Note-utgaven. Pennen er digital og fungerer på skjermen uten å ha en pute med metalltråder eller liknende på seg.

Pennen fungerer fint rundt om i menyene, men den er først og fremst nyttig i de mange appene Samsung har lagt ved. Vi kommer tilbake til dem på neste side.

I esken

  • Galaxy Note 10.1
  • Digital penn
  • Et utvalg ulike tupper til pennen
  • USB-kabel med proprietær ladeplugg
  • Lader for vegguttak
  • Håndfrisett
  • Utskiftbare puter til håndfrisett

Teknologi og funksjoner

Samsung Galaxy Note 10.1 er ikke bare "enda et" Android-nettbrett. Selv om det i dag er slik at mange nettbrett funksjoner, utseende og innmat, har Samsung klart å få Galaxy Note 10.1 til å skille seg ut.

Brettet har selvsagt også alt du forventer fra et moderne nettbrett. Her er muligheter for mobilt bredbånd, raskeste standard Wi-Fi, GPS og Bluetooth, for å nevne noe. Vi kommer tilbake til de vanlige funksjonene lenger nede på siden, og starter med det som skiller Galaxy Note 10.1 fra mengden – nemlig pennen.

Du kan selvsagt bruke pennen i nær sagt alle sammenhenger på Galaxy Note 10.1, men det fins et knippe apper som er laget spesielt med tanke på pennen.

Notat-appen S Note

Som på de fleste eldre Android-enheter følger det med en notatapplikasjon på Galaxy Note 10.1. S Note er navnet på appen, akkurat som pennen som følger med har fått navnet S Pen. Vi formoder at S-en står for Samsung.

Selv om notatapplikasjonen likner på de gamle utgavene, for eksempel den som kun het Notat på Galaxy S II, er dagens S Note langt mer enn bare en enkel notatblokk.

Du kan selvsagt opprette vanlige åpne notater i S Note, og den er ikke noe mer omstendelig enn andre notatapplikasjoner. Det er tross alt noe av poenget – at den skal være raskt tilgjengelig for småting du trenger å huske på.

Bruk malene

Hvis du vil gjøre mer kan du imidlertid velge blant et utall temaer. Her finner du for eksempel en mal for å ta møtenotater. Mange kontorapper har maler der appen hjelper deg med å organisere rekkefølgen og utseende på dokumentet. I Galaxy Note 10.1 er malen mye mer enn bare staffasje rundt.

Holder du inne fingeren på feltet for dato får du opp en kalender. Gjør du det samme over møtedeltakere kan du velge blant folk i kontaktlisten din, eller legge til navn på egen hånd.

Flere av malene i S Note har slike forenklinger. De fungerer også ganske bra, og vi ser for oss at mange kan spare mye tid på å finne ut hvilke maler som passer for dem, heller enn å bruke den vanlige frihåndsmalen der du ikke har noen hjelpemidler.

Hjelpefunksjoner

Siden pennen er tett koblet til denne appen fins det også mange ulike måter å bruke S Note på. Du kan for eksempel få S Note til å gjenkjenne geometriske former. Får du ikke til å tegne en perfekt sirkel? Bare tegn noe som likner litt, så fikser Galaxy Note 10.1 resten. Trekanter, firkanter og ellipser gjenkjenner den også enkelt.

Stort mer avanserte former gjenkjenner ikke Galaxy Note. Hvis du for eksempel forsøker å tegne en stjerne vil S Note svare med å rette ut strekene dine. Dermed kan du ikke lage en perfekt stjerne på denne måten, hvis du ikke kombinerer to trekanter.

En annen funksjon er i stand til å gjenkjenne formler du skriver. Likninger og regnestykker vises på et rutete felt øverst på skjermen, og hvis du ønsker det kan du med en enkelt skjermberøring be Galaxy Note 10.1 om å søke frem resultater eller beskrivelser for stykkene du legger inn.

Søket tar deg til den litt utradisjonelle søkemotoren Wolfram Alpha som gjør sitt beste for å gi deg et svar på det du lurer på. Hvilken type svar du får avhenger av hva du skrev i utgangspunktet. Hvis utfordringen var E=mc2 vil du få en forholdsvis grei dose informasjon om Einsteins generelle relativitetsteori. Hvis utfordringen var 2 + 2 svarer den enkelt og greit 4.

Svaret vises forresten i et nettleservindu som åpner seg ved siden av S Note. Når du er ferdig med svaret kan du trykke på X-en slik du ville gjort på en vanlig PC for å fjerne det. Praktisk.

Vi ble overrasket over hvor godt gjenkjenningen av tall og symboler fungerte i S Note. Selv med rimelig krokete og vanskelig håndskrift klarer Galaxy Note 10.1 å forstå svært mye. Den har imidlertid sine svake punkter. Bokstavene M og N sliter den for eksempel med å skille fra hverandre, noe som kan være rimelig irriterende.

Håndskriftgjenkjenning har Galaxy Note 10.1 selvsagt også. Her er den ofte betydelig mer treffsikker på gjenkjenningen. Det virker som om den lener seg ganske kraftig på ordlisten som er bygd inn i brettet for å finne riktig resultat. Du skal nemlig skrive svært krokete før brettet gir opp eller kommer med feil svar. Norsk bokmål er standard ordliste hvis du har satt opp brettet på norsk, men du kan velge både nynorsk og andre språk hvis du vil.

Full kontorpakke

Kontorpakken Polaris Office følger med i fullversjon på Galaxy Note 10.1. Denne kontorpakken har den siste tiden vært en favoritt blant utstyrsprodusenter som inkluderer apper i produktene sine.

I sine tidligste utgaver var Polaris Office relativt begrenset, men begrensningene har blitt gradvis færre over tid. Versonen som følger med i Galaxy Note 10.1 er laget for nettbrett, og oppleves nesten som ubegrenset sammenliknet med større kontorprogramvare på PC.

Noen små begrensninger må du imidlertid regne med å finne. Det er spesielt oversiktsfunksjonene fra vanlige kontorprogrammer vi mangler i Polaris Office. Funksjoner for ordtelling og stavekontroll er for eksempel helt fraværende.

Vanlig formatering får du nærmest full kontroll over her – et område mobile kontorpakker som regel har vært rimelig dårlig på.

Skriving foregår ved hjelp av skjermtastaturet. Det fins muligheter for å bruke pennen også i kontorpakken, men du får ikke brukt håndskriftgjenkjenning. Pennen fungererer bare til å sette inn enkle figurer og kruseduller i dokumentet. Dermed kan du drodle små illustrasjoner, eller sette inn din egen signatur i slutten av dokumentet.

Ellers kan du selvsagt koble til et eksternt tastatur for å skrive mer effektivt.

Ved siden av å ha flusst av funksjoner for selve dokumentredigeringen har Polaris Office på Galaxy Note 10.1 støtte for skylagring gjennom tjenester som Box.com eller Dropbox. Såvidt vi kan se kan ikke appen laste opp filene dine automatisk, men du kan velge en filutforsker der du flytter dokumenter frem og tilbake mellom lokal lagring og skyen.

Denne utgaven av Polaris Office er altså en av de beste dokumentbehandlerne vi har støtt på. Den har nesten alle funksjonene du kan ønske deg, og ved siden av vanlig dokumentbehandling har den også svært god støtte for presentasjoner og regneark.

Flere ting på samme skjerm

Kontorpakken er dessuten den eneste av appene Samsung ikke har laget selv som støtter flere apper på samme skjerm. Foreløpig fungerer denne funksjonen kun for seks ulike apper, men Samsung skal visstnok gi ut utviklerverktøy slik at andre apper med tiden kan støtte funksjonen.

Appene som så langt kan dele skjerm med hverandre er nettleseren, videospilleren, S-note, Polaris Office, galleri og e-postleseren.

Der funksjonen er støttet har du et valg som heter Multiskjerm øverst til høyre på skjermen sammen med knappen som gir deg alternativer og innstillinger. Trykker du på Multiskjerm-knappen får du opp en liste over apper du kan velge blant. Så fort du har valgt app deles skjermen i to og den nye appen lastes til høyre for den du hadde opp i utgangspunktet.

Du kan selv trekke vinduene rundt på skjermen for å bytte plass mellom dem, men du kan ikke gjøre andre andre endringer på plassering eller størrelser.

Når funksjonen er aktivert beholder du Multiskjerm-knappen, selv om teksten ved siden av den forsvinner. Dermed kan du gå inn ut og ut av de ulike appene som støtter funksjonen uten å måtte forlate visningen først.

God nettleser

Nettleseren i Galaxy Note 10.1 er god å bruke. Den har ikke fryktelig mange innstillinger eller menyvalg, men den er rask i de fleste sammenhenger og virker godt.

Når du klikker på en lenke tar den seg av og til litt tid før den fjerner innholdet på skjermen – men da kommer ofte siden du venter på inn i sin helhet. Det kan virke som om den forhåndslaster neste side før den forlater den du er på.

Dette er litt uvant og gjør at nettleseren kan oppleves som litt treg i starten. Vi setter imidlertid stor pris på å slippe å vente når nettleseren først har byttet. For deg som eventuelt bare har en EDGE-forbindelse å surfe på er det likevel ikke sikkert dette er en god ting, siden det da kan ta svært lang tid før du får sett noe nytt i det hele tatt.

Med vanlig 3G eller Wi-Fi-tilkobling med grei hastighet er imidlertid ikke dette noe problem.

Nettleseren leveres ellers uten Flash. Vi måtte surfe rundt på en liten haug nettsider før vi kunne konstatere at Flash var fraværende. De fleste nettsider har nemlig tilpasset seg mobiler og nettbrett uten Flash. Dermed kan det være like greit at støtten ikke er forhåndsinstallert.

Hvis du vil kan du fortsatt hente Flash fra Google Play. Støtten er imidlertid ikke varig. Adobe har sluttet å utvikle Flash for Android. Applikasjonen er på vei ut av Google Play for alle produkter som ikke er levert med Flash-støtte, og så fort Galaxy Tab 10.1 oppdateres til Android 4.1 Jelly Bean er støtten definitivt borte.

Det er i bunn og grunn like greit, synes vi. Siden Flash-innhold er noe av det mest krevende innholdet som fins på nettet. Vi har knapt opplevd noen mobile enheter som har taklet det på en god måte.

E-post

Det er kjapt og enkelt å sette opp e-postkontoer på Galaxy Note 10.1. Brettet leveres med en universell e-postklient som støtter flere Exchange-kontoer og de fleste andre tilbydere og e-posttyper som er tilgjengelig.

Innstillingene kan gjøres automatisk gjennom en veiviser, eller manuelt hvis tilbyderen din ikke fungerer med veivisere for automatisk oppsett.

Så fort alt er ferdig satt opp begynner brettet å synkronisere inn meldingene dine. Du kan velge mellom å se på hver konto for seg og eller å se alt i én felles visning. I fellesvisningen fargekodes meldingene.

Visningen fungerer omtrent som i en vanlig nettleser på PC-en. På den ene siden har du oversikt over mappene dine, mens den andre siden viser meldinger med en viss forhåndsvisning av innhold. Trykker du på en av meldingene flyttes innholdet over i vinduet til venstre, mens vinduet til høyre i stedet viser meldingen.

Du kan forresten velge størrelsen på vinduene i forhold til hverandre ved å trekke streken som skiller dem frem og tilbake. Veldig praktisk.

E-postappen har litt ulike valgmuligheter avhengig av kontotype. Exchange-kontoen vi la til ga oss muligheter til å sette høytrafikkperioder der e-posten sjekkes oftere, og lavtrafikkperioder der e-post sjekkes sjeldnere – eller ikke i det hele tatt.

For andre kontotyper er ikke dette valget selvsagt. Det skulle vi ønske det var, siden det kan spare både ditt og nettbrettets batteri på kveldstid og natt.

Alt i alt er e-postviseren god nok, men vi kunne nok ønsket oss litt flere valg. Den er rask og den gir god visning av meldinger med HTML-formatering. Det teller positivt at du kan velge størrelsen på visningsvinduene selv.

Ved siden av den universale e-postappen har du en app som bare gir deg tilgang på Gmail. Den er enkel og grei å bruke hvis Google-kontoen din er eneste e-postkonto. Har du flere kontoer blir det fort rotete med to ulike klienter å finne meldingene i. Vi velger som regel å deaktivere Gmail-synkroniseringen i den egne appen, og i stedet legge denne kontoen inn i den universelle e-postviseren.

Kalender

Som vanlig synes vi Samsungs kalender er relativt god og oversiktlig, men den har blitt forbigått. I Android 4.1 er nemlig Googles egen kalender bedre.

Kalenderen i Galaxy Note 10.1 viser deg nemlig kun ett skjermbilde av gangen i de fleste visningsmodi. Det gjør at det er vanskelig å få hele oversikten – spesielt om du har koblet brettet til flere velfylte kalendere.

Android 4.1 i Googles eget referansenettbrett, Nexus 7, kan vise deg månedsvisning, ukesvisning og dagens oppgaver samtidig – og det på en betydelig mindre skjerm. Likevel gjøres det hele på en forholdsvis ryddig måte i Android 4.1.

Her synes vi Samsung har litt å gå på i forhold til å gi brukeren god nok oversikt. Har du færre kalendere som ikke er stappfulle er sannsynligvis kalenderfunksjonen oversiktlig nok likevel.

I bruk er kalenderen enkel og grei, og de fleste funksjonene er intuitive.

Filutforsker

En enkel og oversiktlig filutforsker er ingen selvfølge, men det får du på Galaxy Note 10.1. Det er kanskje slik at de færreste av oss roter rundt i filsystemene på telefoner og nettbrett regelmessig, men appen blir svært aktuell hvis du får en fil du ikke kan åpne som vedlegg til en e-post.

Forsøker du å lagre filer som ikke er koblet mot en av appene du har installert kan det bli vanskelig å finne tilbake til filen igjen. Kanskje det bare er filtypen som er feil? Med en filutforsker kan du fikse det på et blunk.

Filutforskeren er et nyttig tillegg i enkelte andre sammenhenger også. Av og til kan Galleri-funksjoner bruke for lang tid på å laste inn forhåndsvisninger, eller kanskje er ikke filvisningen i en app du har lastet ned optimal. Da kan du i de fleste tilfeller finne filen i utforskeren og åpne den direkte derfra.

Skikkelig oppgavebehandler

En annen forholdsvis liten og praktisk funksjon samsung har bygget inn er oversikten du får over kjørende applikasjoner. Denne styringen kom første gang i den originale Galaxy Tab for et par år siden, men er fortsatt med noen Android-versjoner og senere.

Android har lenge hatt sin egen programstyring. I starten kunne du bare avslutte apper manuelt ved å gå inn i innstillingsmenyen. I den senere tid har Android 3.0 og Android 4.0 hatt mulighet til enkel appstyring ved å holde inne hjem-tasten eller en dedikert snarvei.

Hvis du sveiper over appen fra venstre mot høyre med en finger kan du avslutte en app i vanlig Android, men det forutsetter at ikke appen har låst seg eller kjører som en viktig prosess på enheten. Det er her Samsungs oppgavebehandler kommer inn.

Ved å holde inne hjem-snarveien et par sekunder kan du nemlig avslutte apper som har hengt seg opp eller som ikke ønsker å samarbeide. For å kverke de aller mest gjenstridige appene må du inn i innstillingsmenyen på andre vanlige Android-enheter i dag.

Oppgavebehandleren gir deg også muligheter til å tømme det romslige internminnet, hvis det er i ferd med å gå fullt.

Klikker du på en pil øverst til venstre i oppgavebehandleren tas du til den vanlige innstillingsmenyen som gir deg mulighet til å avinnstallere apper eller å få en sortert oversikt over hvilke typer apper som kjører.

Skylagring

I det siste har det blitt vanlig å selge produkter sammen med en viss mengde lagring i nettskyen. Samsung er ikke noe unntak. Som en del av oppstartveiviseren i Galaxy Note 10.1 kan du legge inn kontoen din eller registrere en ny konto hos tjenesten Dropbox.

Gjør du det får du hele 50 gigabyte kostnadsfri lagringsplass i Dropbox-kontoen din i to år.

Den vanlige størrelsen på en nyopprettet Dropbox-konto er 2 gigabyte. Dermed dreier det seg om betydelig mer enn du får i den vanlige gratisløsningen.

Vær imidlertid obs på at du må bruke kontoen litt før den ekstra lagringen aktiveres. Det holder ikke alltid bare å legge inn kontoinformasjonen din. Hvis du vil skynde på prosessen kan du knipse et par bilder som prompte lastes opp automatisk. I løpet av relativt kort tid skal du få aktivert ekstra lagringsplass.

Multimedia

Samsung har tidligere vært blant de flinkeste til å gi produktene sine god multimediastøtte. Kan egentlig Galaxy Note 10.1 være et unntak? Det korte svaret er nei. Den er ikke det.

Her fins det nemlig noe både for den kreative og for den som ønsker å la seg underholde. Samsung hevder selv at Galaxy Note 10.1 er et av de første nettbrettene som også er laget for å produsere innhold – ikke bare for å konsumere det.

Nå vet vi at Asus og et par andre produsenter av nettbrett gjerne vil ha et ord med i laget. Likevel har Samsung på sett og vis rett – det er få andre nettbrett som i like stor grad legger til rette for kreativitet og innholdsproduksjon som Galaxy Note 10.1.

Photoshop Touch

En av de viktigste årsakene til det heter Photoshop Touch, og følger med gratis på Galaxy Note 10.1. Appen er tilgjengelig for alle Android-nettbrett, men da med en prislapp på 70 kroner.

Som navnet antyder er Photoshop Touch i slekt med et av verdens mest brukte verktøy for bilderedigering. Det er ikke snakk om en blåkopi av PC- og Mac-versjonene, men appen har overraskende mye til felles med disse.

Tilpasset pennen

Dessuten er Photoshop Touch ikke bare tilpasset fingertuppene dine – den er også laget for å fungere med pennen i Galaxy Note 10.1. Dermed kan du bruke dette nettbrettet nærmest som du ville brukt et tegnebrett for en vanlig datamaskin – bare at skjermbildet befinner seg rett under pennen.

Holder du pennen inntil skjermen, uten å ha den helt borti, får du også se en indikator som viser hvor du er i ferd med å redigere. Dette er svært praktisk og en annen ting løsningen har til felles med skikkelige tegnebrett.

Kraftig verktøy

Her får du gjort betydelig mer enn vanlig cropping og fiksing av røde øyne, som er litt mer ordinære funksjoner i en portabel app. Utgangspunktet er nemlig den samme støtten for redigering i flere lag som du får i vanlig Photoshop eller i alternativer som GIMP.

De fleste av de viktige verktøyene har blitt med fra fullversjonen, men noen har blitt utelatt. Eksempelvis har ikke Photoshop Touch noen støtte for Content Aware-funksjonene som har dukket opp i de to siste utgavene av Photoshop. Disse funksjonene har til hensikt å gjette seg frem til innhold i bildet, slik at du for eksempel kan "slette" et sjenerende tre fra et jorde.

Har noen morofunksjoner

For det meste er Photoshop Touch en gjennomført proff affære sammenliknet med mange av lettvektsappene der ute. Det betyr likevel ikke at morofunksjonene er helt fraværende.

Du får eksempelvis en haug filtre og justeringsmuligheter som spenner fra det enkle og morsomme til det komplekse og mer kunstneriske. For all del – vi snakker ikke om en overdimensjonert utgave av Instagram her, men hvis du vil kan du lage mange av de samme effektene.

Et par begrensninger

Noen begrensninger og irritasjoner støter vi på her og der, men de fleste er bagateller. For det første kan du ikke jobbe med flere prosjekter om gangen i Photoshop Touch. Det kan by på problemer hvis du åpner bilder rett fra fotoappen eller galleriet. Hvis du glemte å lukke prosjektet du hadde åpent i Photoshop Touch sist gang, blir du bare møtt med en feilmelding hvis du forsøker å åpne et nytt bilde i appen.

Det fins også noen begrensninger i størrelse her. Oppløsningen er begrenset til 2048 piksler i hver retning. Det innebærer at de største bildefilene du kan jobbe med er omtrent fire megapiksler store. Det betyr også at du mister noe av innholdet i fotografier. Med 2048 piksler som maksimal oppløsning i bredden, vil bilder i bredformat naturlig nok ha lavere oppløsning i høyden.

Etter å ha skrudd opp alternativet for oppløsning til 2048 piksler, er 2048 x 1536 piksler det maksimale vi kan lagre redigerte fotografier fra nettbrettet med. Altså omtrent tre megapiksler.

Du kan redigere videre på PC

Når du skal lagre bildene kan du forresten velge blant flere alternativer. Adobe gir deg 2 gigabyte gratis skylagring gjennom sin egen tjeneste. Du får altså skylagring selv om du ikke kan koble Photoshop Touch opp til Dropbox-kontoen du opprettet da du tok Galaxy Note 10.1 i bruk.

Appen kan ellers eksportere til filformatene PNG og JPG rett på nettbrettet. Du kan også laste opp direkte til Facebook-kontoen din.

Hvis du ønsker å ta med deg alt arbeidet med lag og det hele i en PSD-fil, slik du er vant til fra vanlig Photoshop, er det hakket mer komplisert. Til det trenger du nemlig et programtillegg som støtter de to nyeste utgavene av Photoshop, altså CS5 og CS5.5. Prosjektene lagres som PSDX og du må logge inn på Adobe Creative Cloud fra en PC for få tilgang på dem.

Den begrensede oppløsningen kan nok være en hindring for de som ønsker å få noe i nærheten av profesjonelt bruk ut av appen. Likevel er sannsynligvis dette en av de mest kapable bildebehandlingsappene der ute, og den bør være mer enn tilstrekkelig for feriebilder og illustrasjoner der oppløsningen ikke trenger å være svært høy.

Videostøtte

Før Samsung og LG begynte å støtte videoformater som DivX og WMV var ikke formatstøtte høyt på prioritetslisten blant mobilprodusentene. Samsung har fortsatt å være blant pionerene på denne fronten, og sammen med de andre produktene i Galaxy-serien har også Note 10.1 svært god støtte for ulike videoformater.

Nettbrettet sluker uten problemer testfilene våre, der de fleste er i 720p- og 1080p-oppløsning. Formater som DivX, WMV og MP4 tas på strak arm. Dagens mest populære pirat-format, H.264 i MKV-konteiner spilles også av uten problemer.

Det betyr at du bør kunne spille av så godt som alle videofiler du måtte ha liggende på PC-en hjemme, uten å måtte bruke tid på å konvertere dem til mer passende formater eller oppløsninger.

Skulle du støte på et format som ikke er støttet er det greit å vite at brettet også er kraftig nok til å spille det meste via tredjeparts programvare. Tidligere var det slik at tredjeparts programvare støttet høyoppløst video dårligere enn den innebygde spilleren. Slik er det ikke i dag.

DLNA, HDMI, Allshare Cast

Vi nevnte innledningsvis at skjermen i Galaxy Note 10.1 ikke er den mest høyoppløste du får på et nettbrett i dag. Dermed er det ikke sikkert du ønsker å se alt innholdet ditt bare på nettbrettet.

Heldigvis har Samsung inkludert god støtte for trådløse overføringsteknologier. Via AllShare Play-funksjonen støtter nettbrettet DLNA, og kan hente eller sende video, bilder og musikk til og fra andre enheter som støtter teknologien.

Aller best støtte for formater og funksjoner får du når du kobler Galaxy Note 10.1 til Samsungs eget utstyr, men nettbrettet kan også fint kommunisere med utstyr fra andre produsenter.

Flere valg med tilbehør

Ved siden av den vanlige DLNA-støtten har Samsung laget et tilbehør for deg som ikke har smart-TV eller mottakerboks med DLNA-støtte fra før. Tilbehøret har fått navnet AllShare Cast Dongle og er en boks med svært kompakte mål. Den har tilkobling for HDMI og strømtilførsel, og er liten nok til å henges bak på en TV.

Når du har koblet til Galaxy Note 10.1 til en slik boks speiles skjermbildet til storskjermen. Unntaket er når du viser video – da viser nettbrettet bare avspillingskontroller, mens videoen er flyttet til storskjermen.

Galaxy Note 10.1 har ikke innebygget HDMI-utgang, men brettet kan bruke de samme overgangene som de eldre nettbrettmodellene fra Samsung. Dermed kan du vise video og bilder på storskjerm ved hjelp av en vanlig kabel også.

Spill

Det følger bare med ett spill på Galaxy Note 10.1. Crayon Physics lar deg tegne geometriske former på skjermen, og disse blir utsatt for en slags tyngdekraft. Formene du tegner skal guide andre elementer på skjermen i retning av en stjerne.

Konseptet er ikke så ulikt det du støter på i andre fysikkbaserte spill, så som Amazing Alex fra Rovio eller i urfysikkspillet The Incredible Machine. Forskjellen er at du tegner hjelpemidlene dine selv.

Crayon Physics er imidlertid ikke et veldig krevende spill, men Galaxy Note 10.1 har absolutt muskler nok til å kjøre noen av de heftigste spillene på markedet. Her finnes det et godt utvalg i appbutikken Google Play. Utvalget i apper tilpasset nettbrett er fortsatt ikke like stort som for Apples iPad-modeller. Dette er i ferd med å bli bedre.

Musikk

Musikkspilleren Samsung har lagt ved i Galaxy Note 10.1 er en real tour de force. Her får du støtte for absolutt alle de vanlige musikkformatene i dag – og ikke bare MP3 og WMA. Spilleren spiser entusiastformatene Flac og OGG Vorbis helt uten problemer.

I tillegg til formatstøtten får du mange og gode funksjoner i Samsungs musikkspiller. Musikkfirkanten som vi kjenner fra tidligere Samsung-produkter er fortsatt med. Her katalogiserer spilleren selv musikken slik at du enkelt kan velge musikk som passer humøret ditt. Den er ikke alltid like treffsikker, men det fungerer forholdsvis godt.

Det som sannsynligvis er markedets beste equalizer følger også med. Her kan du velge blant et godt utvalg ferdige innstillinger, hvis du bare ønsker å bytte lydprofil fort. Vil du gå mer detaljert til verks kan du lage dine egne lydprofiler ved hjelp av skyvebrytere slik som på en klassisk equalizer.

Som om ikke det var nok har du også et utvalg effekter som kan justeres ved hjelp av skyvebrytere.

God lyd – også med equalizer

For en gangs skyld forringes ikke lyden så veldig av at du bruker equalizer-funksjonene. Ofte opplever vi at lyden begynner å skurre om vi trekker bassen helt til værs. Det skjer ikke på Galaxy Note 10.1. Vi skal ikke si at lyden bevarer absolutt all sin kvalitet på veien gjennom disse filterne, men dette er likevel noe av det beste vi har hørt fra lydforbedringsprogramvare.

Oversikten du får i Samsungs musikkspiller er også bortimot uslåelig. Det hele er organisert i tre faner på skjermen. Den ene fanen lar deg velge mellom ulike sorteringsvalg, som sang, mappe, artist eller til og med år. I midten får du opp utvalget du har sortert ut, og helt til venstre får du selve spilleren med aktiv låt, spilleliste og styringsknapper.

Det medfølgende settet øreplugger er av helt grei kvalitet, men som vanlig fins det bedre å få kjøpt for en relativt billig penge. Lydkvaliteten vi får ut av Galaxy Note 10.1 med et skikkelig sett hodetelefoner eller øreplugger er svært god.

Stillbilder og video

Kamera er sjelden førsteprioritet for nettbrett, og slik sett er ikke Galaxy Note 10.1 noe unntak. Brettet er utstyrt med et hovedkamera som kan knipse stillbilder med 5 megapikslers oppløsning, eller filme video med 1280 x 720 pikslers oppløsning – kjent som 720p.

Stillbildene fra Galaxy Note 10.1 blir lite detaljerte, og de har i tillegg veldig dårlig dynamikkomfang. Utendørsbildene vi tok ble tatt i normalt dagslys på en overskyet dag. Likevel måtte vi omtrent sikte på bakken for å ikke få helt sorte og detaljløse områder i bildene.

Skyene på himmelen ble i tillegg så lyse at det også her manglet på detaljer.

Bilder av trær fortoner seg mer som maleri enn som noe annet – noe som tyder på at programvaren som skal hjelpe på bildekvaliteten korrigerer så mye at detaljer blir borte på veien.

Fargegjengivelsen i bildene er imidlertid grei nok. Vi opplever ikke at bildene får gråskjæret vi er så vant med å få ut av svake kamerabrikker ellers.

En annen positiv ting er at kameraet gjør det helt greit i vanlig innenørs belysning. Bilder av ansikter på forholdsvis nært hold har forholdsvis lite støy i seg, og tar seg ganske greit ut.

Dårlig på videoopptak

Videoopptakene skjemmes av noen av de samme problemene. 1280 x 720 piksler skal gi betydelig mer detaljerte bilder enn vi ser her. Kvaliteten minner mest om det vi fikk ut av eldre kamera med VGA-oppløsning, altså 640 x 480 piksler.

I tillegg skjemmes video av hakking og tidvis svært lavt antall bilder per sekund. Samsung lover at 720p-opptak skal foregå med 30 bilder per sekund. Hvis brettet levde opp til lovnaden skulle denne typen hakking ikke forekommet.

Nå er neppe kamerafunksjonene førsteprioritet hos potensielle kjøpere av nettbrett heller, men når kameraet først er her er det verdt å ta med. Spesielt når vi tar i betraktning at akkurat dette nettbrettet er laget også for at du skal ha alle muligheter til å redigere bildene dine.

Det hjelper ikke så mye å ha verdens beste redigeringsprogramvare på nettbrettet ditt, hvis bildene du skal redigere ikke er gode nok i utgangspunktet.

Konklusjon

Samsungs nyeste nettbrett heter Galaxy Note 10.1. Det er kanskje nærliggende å tro at dette nettbrettet føyer seg inn i en endeløs rekke av Android-baserte nettbrett på omkring ti tommer. Det er heldigvis ganske fjernt fra sannheten.

En stor del av æren for at Galaxy Note 10.1 skiller seg ut skal den digitale pennen som følger med ha. Den er god å holde i, og den tilfører funksjoner som ingen andre av dagens nettbrett har.

Komplett bilderedigering

Et av stedene du kan se pennen komme til sin rett er i Photoshop Touch, som følger med i fullversjon på nettbrettet. Dette er sannsynligvis det mest komplette redigeringsprogrammet for bilder du kan få på et nettbrett i dag. Det står overraskende lite tilbake for fullversjonen mange kjenner fra PC og Mac.

Her kan du, med noen svært få begrensninger, gjøre omfattende endringer på bilder du har tatt – enten de kommer fra det innebygde kameraet i nettbrettet eller du har overført dem fra en PC.

Voksent notatprogram

Et annet sted pennen kommer til nytte er i den ekstremt omfattende notatapplikasjonen. S-note heter appen, og selv om den har vokst ganske kraftig i funksjoner er den fortsatt rask og hendig når du trenger at den skal være det.

Du kan for eksempel bruke pennen til å skrible matematiske formler. Appen gjenkjenner formlene dine, og den kan til og med gi deg svar og informasjon om dem hvis du klikker på søkeknappen.

Flere apper på samme skjerm

Når du søker etter svar åpenbarer en annen unik funksjon seg. Det er nemlig nettleseren som åpner seg ved siden av S-note på skjermen. Å vise flere apper samtidig på samme skjerm støttes ikke av andre nettbrett med mobile operativsystemer i dag, så her er Galaxy Note 10.1 først ute.

Det eneste skåret i gleden er at det kun er noen få apper som støtter samtidig visning på skjermen.

Du trenger selvsagt ikke bruke pennen. Det følger med et godt skjermtastatur som du kan stille inn til å passe hendene dine best mulig. Skulle du bomme på tastetrykkene får du hjelp av en ganske velfungerende ordliste.

Knallgod kontorpakke

Samsung har lagt ved fullversjon av en av de beste kontorpakkene for nettbrett. Polaris Office støtter i dag dokumentformatene fra Office 2003 og Office 2007. Dermed utveksler du uten problemer dokumenter, regneark og presentasjoner mellom PC og nettbrett. Du trenger ikke engang kabel – siden appen kan laste opp filene til Dropbox-kontoen din direkte.

Dropbox-kontoen kan du sette opp idet du aktiverer nettbrettet første gang. Den vanlige størrelsen på skylagringen er 2 gigabyte, men med dette nettbrettet får du 50 gigabyte gratis i to år, før du eventuelt må betale for tjenesten eller gå ned til vanlig gratis størrelse.

Stålkontroll på underholdningen

Som vanlig har Samsung stålkontroll på underholdning og multimedia. Galaxy Note 10.1 er utstyrt med den beste støtten for ulike mediefiler som du kan få på et nettbrett. I tillegg har den en av de beste musikkspillerne vi har sett. Lydkvaliteten er også god, forutsatt at du kobler til et godt sett hodetelefoner.

De medfølgende ørepluggene er ikke all verden å skryte av, men det er heller ikke nytt. De fungerer og de spiller greit, men er du opptatt av lyd får du bedre lydkvalitet i propper til et par hundrelapper på nærmeste elektronikkbutikk.

Dette er egentlig bare toppen av isfjellet. Samsung har proppet Galaxy Note 10.1 så full av nyttige funksjoner at vi ikke får plass til alle på denne siste siden, slik vi vanligvis gjør.

Ordinær design

Galaxy Note 10.1 er ellers et slankt nettbrett, og med en matchvekt på 600 gram føyer det seg pent inn sammen med de fleste andre nettbrett på markedet.

Skjermen i dette brettet har en oppløsning på 1280 x 720 piksler. Dette er ikke en spesielt høy oppløsning i dag – både iPad 3 og flere av konkurrentene med Android har høyere oppløsning. Vi opplevde imidlertid ikke oppløsningen som noen begrensning.

Samsungs egne TouchWiz-menyer ligger oppå Android, og gjør at brukeropplevelsen skiller seg noe fra det vi er vant til på Android-enheter. Likevel er forandringene små nok til at vi enkelt finner frem i dem.

Mange ekstra funksjoner i menyene

Tidligere var TouchWiz mest av alt grafikk. I Galaxy Note 10.1 har Samsung pepret menyene med større og mindre nyttige funksjoner, så som ekstra god oppgavestyring og en funksjon som ser om du bruker nettbrettet eller ikke – slik at skjermen ikke skrur seg av mens du bruker den.

Hvis vi har noe å utsette på dette nettbrettet så er det først og fremst at menyene ikke alltid henger like godt med som de burde. Ytelse er imidlertid en viktig del av Android 4.1 som er på vei til Galaxy Note 10.1, og vi har en begrunnet mistanke om at den lille hakkingen og de små pausene vi opplever vil forsvinne når den tid kommer.

Kamerafunksjonene er heller ikke all verden å juble over. Både stillbilder og video blir til dels uklare, har dårlig dynamikkomfang og lite detaljer.

Til slutt

Galaxy Note 10.1 er langt på vei et nettbrett uten konkurrenter. Samsung har bakt inn den digitale pennen i store deler av programvaren. Der pennen ikke brukes har de lagt inn flere andre nyttige og til dels uvanlige funksjoner.

Er du ikke så opptatt av mulighetene pennen gir fins det imidlertid noen konkurrenter å velge blant. Et selvfølgelig valg for deg som bare skal surfe på nett eller spille spill er Apples iPad 3. Her får du bedre skjerm og litt bedre utvalg i apper, men du mister en del av nyttefunksjonaliteten som er unik for Galaxy Note 10.1.

Synes du Galaxy Note 10.1 er i dyreste og største laget kan du også se nærmere på Nexus 7 fra Asus. Dette er Googles referanseprodukt for Android 4.1. Til rundt halv pris av Galaxy Note 10.1 får du kjempegod ytelse og kompakt formfaktor. Nexus 7 har imidlertid svært begrenset støtte for tilbehør og har ikke plass for minnekort.

annonse