Test

Test: Sony Ericsson Elm – Funksjonell og rimelig

Test: Sony Ericsson Elm – Funksjonell og rimelig

Testresultater

Svært funksjonsrik, enkel å bruke, lav pris.
Litt kjedelig design. Noe knirk i tastaturet.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Vi har testet Sony Ericssons nyeste mobil i Green Heart-serien. Dette er mobiltelefoner der produsenten fokuserer på miljøvennlige materialer, miljøvennlig emballasje og minst mulig forurensende produksjon og distribusjon. Men Elm er mer enn bare en miljømobil.

Design

Fronten er firkantet med et ”glassfelt” rundt skjermen. Navigasjonstasten er en fireveis vipeknapp med kvitteringsfelt i midten, og som på andre Sony Ericsson-modeller i denne formfaktoren er det tre taster på hver side av navigasjonstasten. Nærmest skjermen ligger de to valgtastene som bytter funksjon avhengig av hvilket program du bruker. Deretter følger rør av/på-tastene.

Under dette igjen ligger til venstre en tast som åpner oversikten over aktive programmer, snarveier og hendelser, mens det på høyre side er en tilbaketast (C).

Ellers består tastaturet av de vanlige 12 tastene. Tre og tre sitter sammen, men små markeringer i plasten gjør dem likevel lett å skille fra hverandre. Tastaturet virker godt, men har en plastoverflate som får telefonen til å virke litt billig.

På høyre side har telefonen en volumtast (fungerer som zoom i enkelte programmer) og en kameratast. På motsatt side er Sony Ericssons nokså store tilkoblingskontakt. Noen vanlig mini- eller microUSB-inngang finnes ikke. Det er heller ikke noen 3,5mm utgang for hodesett.

Baksiden av telefonen er buet fra topp til bunn. Telefonen er tynnest øverst, og tykkest omtrent to tredeler fra toppen. Fasongen er uvant, men det ser slett ikke galt ut. Batteridekselet er i matt metall med en forkrommet sirkel rundt kameralinsen og en liten diodelampe.

Nedre del av telefonen er i sort plast med riller. På vårt testeksemplar er også fronten sort.

Totalinntrykket av Elms design er at dette er en ganske stilig mobiltelefon med et tastatur som skjemmes litt av at tastaturet ser så ”plastikk” ut. Vekten er beskjedne 90 gram, noe som får telefonen til å virke litt skjørere enn den egentlig er.

Full pakke

Under dekslene er imidlertid Elm en mobiltelefon med svært gode egenskaper. Teknologisk er Elm en av de mest avanserte standardmobilene som finnes. Her er WLAN, GPS, navigasjon og sosiale nettverk, i tillegg til at telefonen støtter 3G med hastighet opp til 7,2 Mbit/s ned, og 2 Mbit/s opp.

DLNA-støtte har den også, for den som vil spille av innholdet i telefonen direkte på en mediespiller med DLNA-funksjon. DLNA støttes blant annet av Playstation 3, og flere nyere TV-er.

Kamera

Kameraet er heller ikke til å kimse av. I godt lys tar det OK bilder, men i svakt lys blir bildene fort litt grå og kornete. Det lille diodelyset er ikke til stor hjelp, men i visse tilfeller kan det likevel berge situasjonen.

Kameraet er enkelt å bruke. Innstillingsmulighetene er mange, men som på andre SE-modeller savner vi muligheten for å tvinge ”blitsen” til å fungere i automatisk modus. Det gjør at kameraet er unødig lite egnet for motlysbilder. Ellers finner vi både ansiktsgjenkjenning og smileregistrering på Elm. Bildeoppløsningen er på 5 megapiksler.

Det er også en videofunksjon i Elm. Oppløsningen er VGA med 24 bilder per sekund. Kvaliteten på videokameraet er grei nok for enkle klipp til deling via tjenester som Facebook og Youtube.

Mange programmer

Telefonen er utrustet med flere programmer enn vi er vant til å se på denne typen mobiltelefon. Her er egne programmer for Youtube, Facebook, Twitter og Myspace, så vel som en egen Widget-behandler. GPS-løsningen fra WisePilot fungerer også, selv om vi må medgi at skjermen blir litt i minste laget for navigasjon i bil.

For den som liker å trimme har telefonen egen treningsapplikasjon knyttet til GPS. Ellers har Elm AccuWeather, Calendar Wallpaper, Checkbook (regnskapsapplikasjon), EcoMate, GreenCalculator (sjekk hvor miljøvenlig du er), Handleliste og NeoReader (velger internettinnhold til deg basert på lokasjon, alder, kjønn og interesser).

Disse applikasjonene kommer i tillegg til standardapplikasjoner som kalkulator, kalender, klokke, nedtellings-ur, epost osv.

Svakt headsett

Elm har både FM-radio og en god musikkspiller, men kommer som sagt ikke med utgang for 3,5mm hodetelefoner. Ørepluggene som følger med er ikke særlig gode, og det er heller ikke overgang på kabelen, slik vi har sett på andre Sony Ericsson-modeller.

Telefonen kan synkroniseres med Exchange Server, så kontaktliste, e-post og avtalebok alltid er oppdatert mot serveren.

Bra på telefoni

Elm har sin styrke som mobiltelefon, snarere en som MID (Mobile Internet Device). Dette er ikke en fancy mobiltelefon med stor trykkfølsom skjerm og god nettleser. Det er derimot en mobiltelefon med svært god lyd. Elm er utrustet med et filter som tar bort unødig støy og gjør det lettere for samtalepartneren å høre hva vi sier.

Ifølge Sony Ericsson er telefonen motstandsdyktig mot vannsprut, men vi har ikke testet hvor mye vann den i praksis vil tåle. Av erfaring vet vi at sprutsikre mobiltelefoner på ingen måte er vanntette, og at vanlige forholdsregler må tas for å hindre at telefonen får fuktskader.

Elm egner seg godt for tekstmeldinger, og meldingsmenyen er god. Ikke bare er det svært enkelt å legge til ulike elementer som lydklipp eller bilder (MMS), men det er også lagt opp til at meldingshistorikken vises i tråd, slik vi er vant til fra blant annet chatting.

Grafikk

Grafikken i telefonen er gjennomført og god, enten det gjelder musikkspiller, meldingsapplikasjoner eller bilder som vises ved innkommende anrop. Det er også enkelt å sette opp telefonen til å virke med de ulike tjenestene, også via trådløst nett. Det betyr at du kan surfe, chatte og gjøre andre nettbaserte aktiviteter helt gratis, så lenge du har tilgang til WLAN.

Vi kunne selvsagt ha ønsket oss noe mer minne enn de innbygde 280 MB, men minnekort følger ikke med (vi fikk det i alle fall ikke i vår salgspakke). Det er heller ikke mulig å bruke minnekort som er større enn 8 GB.

Godt kjøp

Vi er likevel imponert over hvor mye mobiltelefon Sony Ericsson har klart å gjøre ELM til. Så får vi heller leve med at den har Sony Ericsson snart utdødde 12-pin-kontakt (fastport).

Med tanke på hva denne telefonen kan, og at den selges uten abonnement for under 2000 kroner, så vil vi ikke nøle med å beskrive Elm som et svært godt kjøp.

Her er noen bilder vi har tatt med Sony Ericsson Elm: