Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Chill Innovation CP-450F 450 W

Introduksjon

Det er ikke alle maskiner som trenger strømforsyninger av det ypperste i både kvalitet og tilgang på effekt. Faktisk så er det temmelig få maskiner som behøver en strømforsyning på over 750 W, og mange trenger enda mindre enn det. I segmentet for strømforsyninger mellom 300 og 500 watt kan du finne mye rart, men disse enhetene får alt for sjeldent fokus.

Så, i dag skal vi jekke oss litt ned fra den massive 1200-watteren vi nylig testet, og se nærmere på noe litt søtere. Chill Innovation tok nylig kontakt nok en gang, og vi takket gjerne ja til en liten kikk på en av deres nyere modeller.

Chill Innovation CP-450F er som navnet tilsier en enkel 450-watts strømforsyning. Danskene har presset prisen til et minimum, ikke mer enn 500 kroner må du ut med. Enkelte kompromisser har derimot blitt gjort. Følg med meg videre, så ser vi nærmere på hva Chill Innovation gir oss denne gangen, de har imponert oss før!

Takk til Chill Innovation som sendte strømforsyningen til test.

Spesifikasjoner

Chill Innovation CP-450F 450 W
FormfaktorATX12V Rev:2.3
Dim. (BxHxD)150 x 86 x 140 mm
DC ut
DC UT+3,3 V+5 V+12 V1+12 V2 +12 V3+12 V4 -12 V+5 Vsb
Strøm24 A15 A17 A16 A - 0,3 A3 A
Totalt Effekt Ut120 W-396 W ---3,6 W15 W
450 W--------

Først som sist tar vi en rask titt på spesifikasjonslappen. Det første vi legger merke til er at de to minste primærlinjene til sammen kan levere en helt akseptabel mengde effekt. +5 V-linjen byr derimot ikke på så alt for mye krutt alene, men til en strømforsyning i denne klassen burde det holde.

Strømforsyningen kommer videre med to +12 V-linjer. Det litt unike her er at du faktisk kan hente ut all effekten de to linjene tilbyr, det er ingen krefter som forsvinner under fordelingen.

Av kontakter finner vi to av PCIe-typen, én av hver størrelse. Fem periferiske 4-pins kontakter finner vi også tilkoblet, sammen med like mange av SATA-typen. Du har med andre ord et helt greit tilbud, spesielt når maskinvaren ikke skal suge mer enn 450 watt.

Når det gjelder kablene, er ikke disse modulære. Alt er koblet sammen i et relativt fint kaos. Ikke en direkte fordel, men det er med å presse prisen ned et betydelig hakk. Alle kabler har derimot fin lengde og kabelstrømper som sitter godt.

En nærmere titt

I en enkel produkteske, bare pakket inn i litt bobleplast finner vi strømforsyningen. Fire skruer og et kabelbånd følger med, med utover dette er produktesken helt skrapet. Unormalt nok finner vi ikke engang en strømkabel, uten at det bryr oss så alt for mye.

Under lokket finner vi en vifte produsert av Dynaeon Industrial, av typen Top Motor DF121225SH. Viften er 12 cm bred, spinner med 2600 RPM, flytter maksimalt 88 CFM luft og kan jobbe med et lydnivå på 43 dBA. Viften er temperaturstyrt, og vil trolig aldri nærme seg disse spesifikasjonene under bruk. Om du liker statistikk og tall, har Chill Innovation strukket en kabel ut av strømforsyningen som lar deg måle viftehastigheten.

Alle spesifikasjonene produsenten har oppgitt, gjelder ved en temperatur på 50 °C. ATX-standarden krever bare halvparten av dette. I praksis betyr dette at du får mer for pengene, strømforsyningen presterer mer under drift.

Nøyaktig hvem som har produsert strømforsyningen vet vi ikke, men den grønne plasten rundt transformatorene og spolene er et klassisk tegn på at Channel Well Technology har hatt en finger med i spillet. Enheten benytter videre et Double Forward Circuit-oppsett for å konvertere og kontrollere spenningene.

På produktesken påstår Chill Innovation riktig nok at kondensatorene på innsiden skal ha en temperaturrate på 105 °C, men det er en delt sannhet. For Teapo-kondensatorene på sekundærsiden stemmer dette riktig nok, men Rubycon-enheten på primærsiden holder bare 85 °C.

Testresultater

Vår testbenk for strømforsyninger - Techred TR-368

Når vi tester spenningene til en strømforsyning presenterer vi vanligvis resultatene fra fem stadier. I hvilket område som for deg vil være realistisk ved praktisk bruk varierer veldig. Det er i utrolig få tilfeller at en strømforsyning jobber ved sin maksimale kapasitet. Vi har derfor skrevet en guide som gir deg en pekepinn mot hvor mange watt som er nok for deg.

Hva er rippel? Kort fortalt er dette "urenheter" i spenningen, altså noe som ikke er ønsket. Rippel oppgis som en verdi i forhold til den aktuelle spenningen, i mV (tusendeler av en Volt). Desto lavere tallet er, desto bedre.

Rippelen er målt ved de samme stadiene som vi målte spenningen. I dette tilfellet betyr det at vi har målt rippelen ved 100, 200, 300 og 450 Watt.

Vi har målt effektivitetsnivået ved de samme stadiene som vi målte spenning og rippel, og i tillegg ved 20 % belastning. Sistnevnte ble gjort for å forsikre oss om at strømforsyningen overholder kravene for 80-plus-programmet.

Under støytestene har vi målt viftenes turtall, og gjenskapt belastningen i vårt testlab for støymålinger. Nytt fra og med denne testen er at mikrofonen er montert 30 cm over støykilden, ikke 60 cm som vi har gjort tidligere. Dette er gjort for at vi skal kunne tilby mer nøyaktige målinger. Bakgrunnsstøyen ble målt til 26,2 dBA

Spenninger

Vi hopper rett i det. Vi bestemte oss for å kjøre fire testrunder på denne strømforsyningen, fra 100 til 450 watt. Resultatene dere ser i grafene over og tabellen under er rett og slett helt prima.

+12 V-linjene gjør det knakende godt, og svinger særs lite. +5 V-linjen beveger seg litt lengre vekk fra sitt ideelle ståsted, men ikke mer enn 1,6 %. +3,3 V-linjen gjør det også temmelig godt, et avvik på 2,73 % er ikke skremmende på noen måte.

+12 V+5 V+ 3,3 V
100 W0,42 %0,40 %0,00 %
200 W0,17 %0,00 %-0,61 %
300 W0,00 %-1,00 %-1,52 %
MAKS-0,33 %-1,60 %-2,73 %

Rippel

+12 V
+5 V
+3,3 V

Vi flytter blikket fra belastningsenheten, og over til oscilloskopet. +12 V-linjen sklir glatt og fint over skjermen, den største svingningen vi finner er på 20 mV. Dette er ingen dum verdi, og totalinntrykket blir bedre når +5 V-linjen kommer inn med bare 10 mV. Den siste primærlinjen, +3,3 V-linjen, gjør det best, med bare 8 mV store svingninger.

Effektivitet

Chill Innovation klarer seg også godt når det kommer til energieffektivitet. De lover at denne til en hver tid skal ligge over 85 %, et løfte de holder mer eller mindre akkurat. Videre skal det nevnes at vi måler en maksimal effektivitet på 86,6 %.

Støynivå

Under hele testprosedyren merket vi oss at strømforsyningen jobbet stille og rolig. Med en total effekt på 450 watt, og en effektivitet på over 85 %, er det ikke mye varme til overs som må ryddes av veie. Som grafen viser er dette en stillegående enhet, gode tilstander!

Konklusjon

I sjiktet for de effektgjerrige strømforsyningene er det helt klar at Chill Innovation CP-450F 450 W er en av de absolutt lureste valgene. Den er billig, den er stabil og minst like viktig er den stillegående. Vi finner faktisk bare ett lite negativt punkt ved denne enheten, og det er ikke spesielt betydelig.

De fire forskjellige primærlinjene byr alle på knakende gode spenninger. De to +12 V-linjene fungerer helt upåklagelig, noe som også er tilfellet for +5 V-linjen. Sistnevnte rikker seg ikke mer enn 1,6 %, mens +3,3 V-linjen vandrer 2,73 %.

Når vi ser nærmere på hvordan de forskjellige linjene svinger opp og ned under lupen, blir vi på ingen måte skuffet. Rippel-verdiene vi måler på samtlige steder er rekordlave, og strekker seg fra bare 8 mV og opp til så lite som 20 mV på +12 V-linjene. Slettes ikke galt.

Strømforsyningen jobber med en energieffektivitet som til en hver tid vaker rundt 86 %, noe som slettes ikke er dumt. Når strømforsyningen da bare er på 450 watt, er det ikke mye overflødig varme som må skyves vekk. Resultatet er en særdeles stillegående strømforsyning. Som en liten ulempe må vi riktig nok trekke frem at strømforsyningen ikke er modulær.

Vi har med andre ord ingenting i mot kvaliteten vi her i dag har opplevd, og for å toppe det hele er prisen lav og fin. Ikke mer enn 500 kroner må du ut med, noe som er temmelig lite i denne verdenen. Dette er enkelt og greit en billig og god strømforsyning, slikt anbefales!

+ Lav pris
+ Gode spenninger
+ Lav rippel
+ Lavt støynivå


- Ikke modulær

annonse