TestiPhone 5

iPhone 5: Tynnere, raskere, lettere og større

Liker du iPhone fra før, kommer du til å elske denne. Eller?

Skjerm, design og menyer

Det er flere grunner til å velge iPhone 5. Men det er også noen grunner til å la det være. Vi har testet Apples nye mobiltelefon som på ingen måte setter en strek for diskusjonen om hvilken mobiltelefon som er kongen på haugen.

Mindre designendringer

Designen på iPhone 5 er stort sett som på iPhone 4. Det er riktig nok gjort litt større endringer enn tilfellet var sa iPhone 4 ble til iPhone 4S. Designspråket er likevel det samme, med en ramme i metall – glassflate som dekker hele fronten, og en sirkelrund returtast midt under skjermen. Ser du på baksiden av telefonen vil du imidlertid legge merke til at glassplaten er erstattet av en aluminiumsplate med et plastfelt øverst og nederst. Telefonen har også Apples velkjente logo plassert på samme sted som på de foregående modellene.

Antennene er som på iPhone 4S, blant annet i telefonens ramme, adskilt med smale plastbånd øverst og nederst på hver side av telefonen.

iPhone 5 (fremst) er litt tynnere enn iPhone 4.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Men den mest åpenbare forskjellen på iPhone 5 og iPhone 4 er lengden på telefonen. Nå har også Apple lansert en mobiltelefon med skjerm i filmformatet 16:9, noe som har gjort telefonen en del høyere enn før. Skjermbredden er fremdeles den samme, men diagonalt måler den nå 4 tommer, mot tidligere 3,5 tommer.

Telefonen er også blitt tynnere og lettere, uten at det går ut over kvalitetsfølelsen. iPhone 5 virker som de tidligere modellene solid sammensatt, og med metall i ryggen og en blank fresekant på den ellers matte rammen ser iPhone 5 nokså eksklusiv ut. Dessverre vil mange nok ofre det elegante utseendet til fordel for ulike beskyttelsesdeksler. Det er et paradoks når noen setter på et stygt deksel for at telefonen skal holde seg pen. Om du virkelig ønsker å skjemme utseendet på telefonen, legger du til en beskyttelsesfilm som skal hindre at skjermen får riper.

Det er kommet en del meldinger om at lakken på rammen til den sorte varianten av iPhone 5 lett kan flakke av. Vårt testeksemplar er hvitt, og vi har ikke merket noe til problemene som beskrives på nettstedet scuffgate.net.

Ny bunnplugg

Bunnpluggen er ny. Synd for deg som fikk iPhone-dokk til jul.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Ved siden av endringer i størrelse og vekt, så er det også kommet et par mer vesentlige endringer på telefonen. Viktigst er den nye bunnpluggen. Her er det ikke bare utseendet og størrelsen som er endret. Apple har også kuttet ut det analoge lyd-/og videosignalet på bunnpluggen, og kjører utelukkende digitalt. Det gjør at svært mange av de eksisterende dokkingstasjonene til iPhone ikke kan brukes selv om du kjøper overgangen Apple har annonsert. Det analoge lydsignalet fra hodetelefonuttaket er flyttet fra toppen av telefonen til bunnen.

Den nye pluggen er mye mindre enn den gamle. Ellers er den lik på begge sider, så det spiller ingen rolle hvilken vei du setter den inn i telefonen.

Baksiden er nå i metall, og ikke i glass som på iPhone 4.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjermen imponerer

Skjermen er helt fantastisk å se på, med en pikseltetthet som gjør at bildet fremstår som helt skarpt. Det er knapt mulig å registrere de enkelte pikslene med det blotte øye. Størrelsen på den nye skjermen er som nevnt fire tommer.

Er du først vant med 4,3 tommer skjermer eller større, vil skjermen på iPhone 5 virke liten. Bredden er som før, og det er bare når du leser med telefonen i breddeformat at du får mer informasjon inn på hver linje, eller alternativt – at du kan beholde tekstmengden, men få større skrift. Ikonene har også samme størrelse som før, men det er blitt plass til en femte rekke på bunnen av startskjermen.

En annen ting er at svært mange apper foreløpig ikke har støtte for det nye skjermformatet. Da får du et sort felt øverst og nederst på skjermen, mens vinduet som utnyttes er nøyaktig like lite som før.

De fleste trefjepartsapplikasjoner klarer ikke å forholde seg til at skjermen er blitt større. Dermed blir det svarte kanter på skjermen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

En ny skjermteknologi med sensorene plassert i overflaten av glasset gjør at skjermen på iPhone 5 er tynnere enn skjermene på forgjengerne. Det bidrar til at hele telefonen er blitt både tynnere og lettere. Om den nye skjermen er like sterk/svak som den gamle gjenstår å se.

iPhone 5 til venstre.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Målinger utført av displaymate.com hevder at skjermen på iPhone 5 har bedre kontrast, bedre fargegjenngivelse og takler omgivelseslys enn noen annen mobilskjerm på markedet. I praksis opplever vi også skjermen på iPhone 5 som svært god, med en mer naturtro fargegjengivelse enn det vi ser på mobiltelefoner med AMOLED-skjermer. Noe annet er at mange faktisk foretrekker de skarpere fargene AMOLED gjerne gir.

Fremdeles enkel å bruke

Brukergrensesnittet på iPhone 5 er det samme som du kjenner fra tidligere generasjoner iPhone, med den forskjellen at du nå kan ha fem linjer med ikoner, mens det tidligere bare var plass til fire. Tilbaketasten under skjermen er uendret. Du finner også de samme volumtastene og den samme vippeknappen som kan settes til å dempe lyd eller hindre automatisk skjermrotering.

Apple har i løpet av de fem siste årene lagt til flere nye funksjoner i brukergrensesnittet, uten å forlate det grunnleggende. Muligens foruten Windows Phone-mobilene, finnes ikke noen andre smartmobiler som er enklere å ta i bruk. Andre smartmobiler gir riktig nok større spillerom for individuelle tilpasninger, men dette krever også at du først lærer deg strukturen i brukergrensesnittet. På iPhone 5 er utgangspunktet enkelt, og de litt mer avanserte funksjonene noe du kan lære deg etter hvert.

iPhone 5 har også en videreutviklet utgave av taleassistenten «Siri». Den nye versjonen kom med iOS6, som også er tilgjengelig for iPhone 4. «Siri» kan nå utføre flere funksjoner enn før, og hun kan komme med lokale anbefalinger. Mer om dette på neste side, der vi ser på teknologi og funksjoner i iPhone 5.

Innhold i esken:

  • iPhone 5
  • Lader
  • Ladekabel
  • Earpods øreplugger
  • Verktøy for SIM-kortbytte
  • Dokumentasjon