Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestiPhone 5

iPhone 5: Tynnere, raskere, lettere og større

Liker du iPhone fra før, kommer du til å elske denne. Eller?

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjerm, design og menyer

Det er flere grunner til å velge iPhone 5. Men det er også noen grunner til å la det være. Vi har testet Apples nye mobiltelefon som på ingen måte setter en strek for diskusjonen om hvilken mobiltelefon som er kongen på haugen.

Mindre designendringer

Designen på iPhone 5 er stort sett som på iPhone 4. Det er riktig nok gjort litt større endringer enn tilfellet var sa iPhone 4 ble til iPhone 4S. Designspråket er likevel det samme, med en ramme i metall – glassflate som dekker hele fronten, og en sirkelrund returtast midt under skjermen. Ser du på baksiden av telefonen vil du imidlertid legge merke til at glassplaten er erstattet av en aluminiumsplate med et plastfelt øverst og nederst. Telefonen har også Apples velkjente logo plassert på samme sted som på de foregående modellene.

Antennene er som på iPhone 4S, blant annet i telefonens ramme, adskilt med smale plastbånd øverst og nederst på hver side av telefonen.

iPhone 5 (fremst) er litt tynnere enn iPhone 4.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Men den mest åpenbare forskjellen på iPhone 5 og iPhone 4 er lengden på telefonen. Nå har også Apple lansert en mobiltelefon med skjerm i filmformatet 16:9, noe som har gjort telefonen en del høyere enn før. Skjermbredden er fremdeles den samme, men diagonalt måler den nå 4 tommer, mot tidligere 3,5 tommer.

Telefonen er også blitt tynnere og lettere, uten at det går ut over kvalitetsfølelsen. iPhone 5 virker som de tidligere modellene solid sammensatt, og med metall i ryggen og en blank fresekant på den ellers matte rammen ser iPhone 5 nokså eksklusiv ut. Dessverre vil mange nok ofre det elegante utseendet til fordel for ulike beskyttelsesdeksler. Det er et paradoks når noen setter på et stygt deksel for at telefonen skal holde seg pen. Om du virkelig ønsker å skjemme utseendet på telefonen, legger du til en beskyttelsesfilm som skal hindre at skjermen får riper.

Det er kommet en del meldinger om at lakken på rammen til den sorte varianten av iPhone 5 lett kan flakke av. Vårt testeksemplar er hvitt, og vi har ikke merket noe til problemene som beskrives på nettstedet scuffgate.net.

Ny bunnplugg

Bunnpluggen er ny. Synd for deg som fikk iPhone-dokk til jul.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Ved siden av endringer i størrelse og vekt, så er det også kommet et par mer vesentlige endringer på telefonen. Viktigst er den nye bunnpluggen. Her er det ikke bare utseendet og størrelsen som er endret. Apple har også kuttet ut det analoge lyd-/og videosignalet på bunnpluggen, og kjører utelukkende digitalt. Det gjør at svært mange av de eksisterende dokkingstasjonene til iPhone ikke kan brukes selv om du kjøper overgangen Apple har annonsert. Det analoge lydsignalet fra hodetelefonuttaket er flyttet fra toppen av telefonen til bunnen.

Den nye pluggen er mye mindre enn den gamle. Ellers er den lik på begge sider, så det spiller ingen rolle hvilken vei du setter den inn i telefonen.

Baksiden er nå i metall, og ikke i glass som på iPhone 4.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjermen imponerer

Skjermen er helt fantastisk å se på, med en pikseltetthet som gjør at bildet fremstår som helt skarpt. Det er knapt mulig å registrere de enkelte pikslene med det blotte øye. Størrelsen på den nye skjermen er som nevnt fire tommer.

Er du først vant med 4,3 tommer skjermer eller større, vil skjermen på iPhone 5 virke liten. Bredden er som før, og det er bare når du leser med telefonen i breddeformat at du får mer informasjon inn på hver linje, eller alternativt – at du kan beholde tekstmengden, men få større skrift. Ikonene har også samme størrelse som før, men det er blitt plass til en femte rekke på bunnen av startskjermen.

En annen ting er at svært mange apper foreløpig ikke har støtte for det nye skjermformatet. Da får du et sort felt øverst og nederst på skjermen, mens vinduet som utnyttes er nøyaktig like lite som før.

De fleste trefjepartsapplikasjoner klarer ikke å forholde seg til at skjermen er blitt større. Dermed blir det svarte kanter på skjermen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

En ny skjermteknologi med sensorene plassert i overflaten av glasset gjør at skjermen på iPhone 5 er tynnere enn skjermene på forgjengerne. Det bidrar til at hele telefonen er blitt både tynnere og lettere. Om den nye skjermen er like sterk/svak som den gamle gjenstår å se.

iPhone 5 til venstre.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Målinger utført av displaymate.com hevder at skjermen på iPhone 5 har bedre kontrast, bedre fargegjenngivelse og takler omgivelseslys enn noen annen mobilskjerm på markedet. I praksis opplever vi også skjermen på iPhone 5 som svært god, med en mer naturtro fargegjengivelse enn det vi ser på mobiltelefoner med AMOLED-skjermer. Noe annet er at mange faktisk foretrekker de skarpere fargene AMOLED gjerne gir.

Fremdeles enkel å bruke

Brukergrensesnittet på iPhone 5 er det samme som du kjenner fra tidligere generasjoner iPhone, med den forskjellen at du nå kan ha fem linjer med ikoner, mens det tidligere bare var plass til fire. Tilbaketasten under skjermen er uendret. Du finner også de samme volumtastene og den samme vippeknappen som kan settes til å dempe lyd eller hindre automatisk skjermrotering.

Apple har i løpet av de fem siste årene lagt til flere nye funksjoner i brukergrensesnittet, uten å forlate det grunnleggende. Muligens foruten Windows Phone-mobilene, finnes ikke noen andre smartmobiler som er enklere å ta i bruk. Andre smartmobiler gir riktig nok større spillerom for individuelle tilpasninger, men dette krever også at du først lærer deg strukturen i brukergrensesnittet. På iPhone 5 er utgangspunktet enkelt, og de litt mer avanserte funksjonene noe du kan lære deg etter hvert.

iPhone 5 har også en videreutviklet utgave av taleassistenten «Siri». Den nye versjonen kom med iOS6, som også er tilgjengelig for iPhone 4. «Siri» kan nå utføre flere funksjoner enn før, og hun kan komme med lokale anbefalinger. Mer om dette på neste side, der vi ser på teknologi og funksjoner i iPhone 5.

Innhold i esken:

  • iPhone 5
  • Lader
  • Ladekabel
  • Earpods øreplugger
  • Verktøy for SIM-kortbytte
  • Dokumentasjon

Teknologi og funksjoner

Geekbench er en ytelsestest som virker på mange plattformer. Android-mobilen Galaxy S III kommer ut hakket kvassere enn iPhone 5.

Prosessoren i Apples iPhone 5 er produsert av erkefienden Samsung. Ellers er det færre Samsung-komponenter i iPhone 5 enn det har vært i tidligere modeller.

Lynrask prosessor

Testet med GeekBench, et verktøy som måler hastigheten og ytelse i ulike prosesser på telefonen, gir over 1600 poeng. Det er 2,5 ganger høyere score enn vi får når vi kjører samme test på iPhone 4S, og omkring 100 poeng svakere enn målingene vi får fra Samsung Galaxy S III. Prosessoren har to kjerner med en oppgitt klokkefrekvens på 1,2 GHz. I våre målinger yter den riktig nok «bare» 1 GHz, men i kombinasjon med en trekjernet grafikkprosessor (PowerVR SGX543MP3) er iPhone 5 en av de raskeste mobiltelefonene på markedet.

Men en ting er målt ytelse i testprogramer – noe annet er hvordan telefonen oppleves i praksis. Apple iPhone 5 oppleves unektelig som svært rask, men det er vanskelig å vurdere nytten av å gå fra tilstrekkelig rask og effektiv (iPhone 4S) til noe som er enda raskere. Side om side åpner iPhone 5 en del apper litt raskere enn iPhone 4 gjør.

Forskjellen har antakelig også betydning når du spiller grafikktunge spill. Spillene vi har er ikke tilpasset den ekstra skjermbredden på iPhone 5, så det er for tidlig å si om vinningen går opp i spinningen når hele skjermen utnyttes.

LTE (4G), men foreløpig ikke i våre nett

Med iPhone 5 får du mange muligheter til å komme deg på nett. Reiser du til land som har LTE-nett iPhone 5 støtter, vil du antakelig kunne surfe og laste ned filer enda raskere med iPhone 5 enn du kan i det trådløse nettet du har hjemme. Telefonen støtter også den raskeste 3G-teknologien som er å oppdrive – 42 Mbps nedlasting via bundling av to kanaler (DC HSDPA).

Telefonen har Bluetooth 4, og kan i likhet med iPhone 4S bruke tilbehør som baserer seg på denne standarden. Dette gjelder særlig sensorer som skal kreve lite strøm, for eksempel pulsbelter. Ikke alle Android-enheter støtter dette ennå, selv om de oppgir å ha Bluetooth 4.

Hva, ingen NFC?

Vi savner NFC i telefonen, ikke fordi det er et must i dag, men fordi det vil være det i morgen. Skal du bruke mobilen som kredittkort eller nøkkelkort trenger den en NFC-brikke. Konkurrentene har alle lagt dette inn i sine toppmodeller, mens Apple fremdeles sitter på gjerdet.

For oss som forbrukere er det helt uvesentlig hva kommer først av høna eller egget – bare de som kan lage høner lager høner, og de som kan lage egg lager egg.

Nytt OS, nye muligheter - og umuligheter

Ellers er den nye funksjonaliteten i iPhone 5 stort sett et resultat av en overgang fra iOS5 til iOS6. Dette nye operativsystemet kan også lastes ned på eldre iPhone-er, og de nye funksjonene er behørig omtalt. Særlig gjelder det overgangen fra Googles kart til Apples egne.

Apples kart har noen fantastiske funksjoner som gir mulighet for å studere bygninger i enkelte byer i 3D. Men kartene, og særlig 3D-funksjonen, har så mange feil og svakheter at det er en skam. Vi våger å tro at Apple-gründer og perfeksjonist Steve Jobs har rotert kraftig i kista etter hvert som stadig flere utrolige feil og mangler blir trukket frem i lyset. Vi kan vanskelig forestille oss at denne løsningen ville vært lansert ennå med Jobs ved roret.

Kartene er et samarbeid mellom Apple og TomTom. TomTom har tidligere levert sin egen navigasjonsløsning via AppStore, og den har fungert utmerket. Vi har derfor tro på at problemet med kartene i iPhone er av forbigående karakter, i alle fall når det kommer til navigasjonsdelen. Vi setter pris på at også Apple tilbyr gratis navigasjon, selv om den foreløpig kan være mer villedende enn veiledende for en del steder i verden. Apple har også lagt til støtte for GLONASS, slik at faren for at du ikke skal klare å posisjonere deg er mindre enn noen sinne.

Når det gjelder 3D-kartene kan en god løsning ta litt mer tid. Når satellittbilder plasseres på toppen av nokså røft tilpassede terrengdata er det duket for mange rare utslag. Det viser ikke minst de mange bildene av humpete rullebaner og motorveier som er dukket opp på Internett siden lanseringen av iOS6.

Vi er heller ikke veldig fornøyd med søkefunksonen i kart-applikasjonen. Flere kjente steder dukket ikke opp når vi søkte, mens vi fikk treff på de samme adressene om vi zoomet ut i kartene.

Smartere taleassistent

Taleassistenten Siri kan nå hjelpe deg med mer enn noen gang. Hun har lært seg en hel masse om sport, film og mat, kan publisere på Facebook og starte programmer. Dessuten kan hun lese norske kart og gi opplysninger om interessepunkter i Norge. Du må riktig nok fremdeles snakke engelsk til henne, med mindre du snakker mandarin, kantonesisk, koreansk, italiensk eller ett av de andre språkene Siri har lært seg.

Sosiale medier er bedre integrert

iPhone har tradisjonelt vært mye brukt til ulike sosiale løsninger som Facebook og Twitter. Nå er det blitt lettere å oppdatere Facebook, ettersom Siri (taleassistenten i telefonen) kan gjøre det for deg. Det er også enklere å logge på, ettersom du legger inn påloggingsdetaljene i telefonens innstillinger. Den tette integrasjonen mot Facebook omfatter også oppdaterte kontaktbilder i Kontakter, og mulighet for å like det vennene dine liker i App Store og iTunes Store.

Business-funksjoner

iPhone 5 vil ganske sikkert ende opp som foretrukket modell i mange bedrifter. iPhone gir gode muligheter for enhetsstyring fra IT-sjefens side, stadig bedre sikkerhetsløsninger, og ikke minst høy driftssikkerhet, i alle fall historisk sett. Om det er den ideelle løsningen er en helt annen sak. Med dyre håndsett, begrenset tilgang til å bruke bedriftsinterne applikasjoner og et rigid rammeverk fra Apples side, vil ikke alle være like tjent med denne løsningen.

Vi savner også en god Office-løsning «rett ut av boksen». Du kan laste ned mange ulike tekstbehandlere og andre verktøy, og det finnes også Web-baserte løsninger. Men vil du bruke Apples iWork må du kjøpe tre ulike programmer – Pages, Numbers og Keynote. Med kobling til skytjenesten iCloud (eller alternativer som Dropbox) kan du velge å lagre dokumenter på internett, slik at de også er tilgjengelige fra en PC eller andre iOS-enheter.

Kalender og e-post

Kalenderen på iPhone 5 utnytter den ekstra skjermplassen, og det gir bedre oversikt over møter og aktiviteter. Kalenderen kan du synkronisere med flere ulike kilder. Vi synes nok Apple kunne lagt litt mer arbeid i den grafiske fremstillingen av kalenderen nå som plassen på skjermen er blitt bedre. Men Siden iOS6 også skal kunne kjøre på mindre skjermer (iPhone4S) så setter det muligens noen begrensninger for utnyttelsen på iPhone 5.

Skal du lese e-post på mobilen er applikasjonen Mail nesten uforandret fra tidligere modeller. Her kommer imidlertid den gode skjermen til sin rett, særlig om du leser e-posten i breddeformat. Har du tålelig godt syn kan du lese temmelig liten skrift på denne skjermen, ettersom oppløsningen er så høy. Ellers kan du selvsagt zoome inn og ut med to fingre, slik du har kunnet siden den første modellen av iPhone kom for fem år siden.

Den største endringen i e-postfunksjonen er muligens at du nå enkelt kan sende fler enn ett bilde per melding.

Det er også kommet til en ny funksjon for deling av bilder i Apples iCloud, og for samling av elektroniske kuponger og billetter. Instillingsmenyen er også endret. Blant annet er det enklere å aktivere en «ikke forstyrr»-funksjon, der du kan sette opp regler for hvilke hendelser som likevel skal få lov til å forstyrre deg.

Nytt og nyttig i den nye nettleseren

Nettleseren på telefonen har også fått noen nye funksjoner, og når både prosessor og nettforbindelser er raskere enn før, vil det også merkes når du laster ned sider og zoomer inn eller ut på dem. Forbedringene i nettleseren går på muligheten for å synkronisere faner mellom Apple-dingser, slik at du kan begynne å lese en nettside på telefonen, for så å fortsette på en iPad som er koblet til samme iCloud-konto.

Det er også kommet en forbedret funksjon for nedlasting av sider til bruk når du ikke er tilkoblet nettet. Mens det tidligere bare var URL-en som ble lagret, lastes nå hele nettsider med bilder og lenker ned på telefonen så du faktisk kan fortsette å lese offline. Kjekt om du skal på en flytur, og det ikke er Internett på flyet. Du vil riktig nok få problemer med å følge lenker videre.

En annen nyhet er at nettleseren har fått støtte for opplasting. Går du til en nettside som ber deg laste opp innhold, for eksempel et bilde, så kan du nå gjøre dette fra iPhone 5 (og andre enheter som er oppdatert til iOS 6). Forutsetningen er at siden ikke krever Flash, noe flere slike sider gjør.

Det du fremdeles ikke kan, er å lese sider med innhold som krever Flash eller Silverlight. Dette er typisk sider som viser filmklipp eller strømmer video. Etter fem år med iPhone har de fleste nettsteder innrettet seg etter dette, og tilbyr innhold i et format som også iPhone kan lese. At iPhone ikke støtter Flash spiller derfor mindre rolle nå enn det gjorde før.

Passbook passer kuponger og billetter

Den nye appen Passbook jobber sammen med andre apper for kjøp av billetter. Utvalget av slike apper er foreløpig nokså begrenset sett med norske øyne, men det er mulig å laste ned en billettapplikasjon som i alle fall har noen norske kinoer i seg.

Hensikten med Passbook er at alle kuponger, billetter, boardingkort og kundekort skal kunne lagres i elektronisk form på telefonen.

Forbedret telefonlyd

Det finnes også noen som fremdeles bruker mobiltelefonen til det mobiltelefoner opprinnelig var ment for, nemlig telefonsamtaler. Lydkvaliteten ved samtaler synes å være noe forbedret fra iPhone 4, mens radiofølsomheten fremdeles ligger noe tilbake for det vi kunne ønske. De fleste vil neppe merke store problemer med dekningen, ettersom nettene i Norge er godt utbygd. Men er du i en randsone kan du risikere at samtalene dine blir brutt. Vi opplevde også at telefonen hadde dårligere dekning i store deler av London enn det vi fikk med andre telefoner i samme nett.

Multimedia

Musikkspilleren er blant de områdene som har fått en ny design med iOS6. Her er fargene blitt mer eller mindre borte, i alle fall om du ser bort fra albumbildene som følger med musikken du kjøper. I tillegg blir funksjonsikonene for gjentakelse og tilfeldig rekkefølge oransje når de er aktivert. Ut over det er det aller meste som før. Du kan for eksempel fremdeles ikke døpe om en sang uten å gå veien om iTunes.

Nye og bedre øreplugger

Lydkvaliteten later heller ikke til å være endret. Men ørepluggene som følger med er noe bedre enn de som har fulgt alle iOS-produkter frem til nå. Du har fremdeles de samme funksjonene på trykk-knappen som sitter sammen med mikrofonen på ledningen. Pluggenes nye utforming gjør at du får lyden bedre kanalisert i øret. Det er fremdeles ikke plugger som går helt inn i øregangen og blokkerer omgivelseslyden ute, men det er likevel ganske god bassgjengivelse og atskillig fyldigere lydbilde enn hva du fikk ut av de gamle iPhone-pluggene.

Er du vant til formstøpte kvalitetsplugger vil du neppe bli imponert over EarPods, som er navnet på de nye ørepluggene til Apple. Men om du heller vil bruke pengene på andre ting er disse pluggene greie nok. Alle ører er forskjellige, så enkelte vil sikkert slite med å få de nye ørepluggene til å henge i øret.

De nye ørepluggene gir også mulighet for å spille litt høyere enn med de gamle. Nå blir du også advart med røde farger på volumindikatoren om du spiller for høyt. Det spørs om det er tilstrekkelig til å stagge franske helsemyndigheter, som tidligere har satt begrensinger for hvor høyt en musikkspiller skal ha lov til å spille.

Stillbilder

Kameraet i iPhone 5 er ikke helt ulikt det som sitter i iPhone 4S, med 8 megapiksler stillbildeoppløsning og en enkel diode som gir begrenset fotolys. Men optikken er byttet ut, og det sitter en ny signalprosessor i telefonen. Du kan komme tettere når du fotograferer med makro, og du kan ta bilder i dårligere lys.

Programvaren i telefonen lar deg også ta panoramabilder ved at du knipser ett bilde og fører kameraet langsomt over motivet. En pil og en linje på skjermen gjør det enkelt å få dette til. En annen nyhet er at du kan knipse bilder samtidig som du filmer. Ikke så praktisk kanskje, men det går.

En mer praktisk funksjon er delte bildestrømmer. Du kan velge hvilke kontakter du vil dele bildestrømmer med, og de kan se dine bilder på sin telefon, i iPhoto eller på sin Apple-TV. Delingen er enkel å sette opp

Du finner flere bider knipset med iPhone nederst på siden.

Forbedret videokamera

Når du filmer video får du fremdeles HD 1080 med 30 bilder per sekund. Bildestabilisatoren skal være forbedret, uten at vi syntes vi merket så mye til det. Vi er uansett rimelig fornøyd med resultatet vi får når vi filmer med iPhone 5. Noe actionkamera er det ikke, men under gode forhold med moderat bevegelse i motivet blir resultatet greit nok.

Vi er egentlig mer imponert over frontkameraet, som nå filmer med 720p. Om du lurer på hva det skal være godt for, kan du prøve FaceTime-funksjonen. Med iPhone 5 sender du i HD, og bildet som dukker opp på telefonen til den du snakker med er svært mye bedre enn før. Ypperlig for kjærester og andre som føler for å se den de snakker med.

Her er en video vi har filmet med iPhone 5:

Dobbelt letterbox

Om du vil se film er du fremdeles avhengig av at den er kodet om til formatet iPhone støtter. Alternativet er å laste ned en app som har bredere formatstøtte, for eksempel MoviePlayer. Denne kan spille de fleste format, og den kan også laste ned film direkte fra Internett, eller fra Dropbox-kontoen din.

Men i skrivende stund er den ikke tilpasset iPhone 5-skjermen, og dermed får du striper både over, under og på siden av videobildene dine. Dette blir antakelig fikset i en senere oppdatering. Heller ikke Apples egen iMovie eller bokleseren iBooks var tilpasset den nye skjermen da vi testet telefonen. Apple oppdaterte iMovie så sent som 19. september i år uten å ta høyde for at det kom en ny iPhone to dager senere.

Uten spill

I likhet med iPhone 4 er også iPhone 5 ribbet for spill når du kjøper den. Foreløpig er det heller ikke menge spill som er tilpasset den nye skjermen og den nye prosessoren i iPhone 5, så til så lenge blir spillopplevelsen temmelig lik den du fikk på iPhone 4S. Når det er sagt, er det lite å utsette på spillopplevelsen på iPhone 4S. Men når vi først har en større skjerm hadde det vært fint å kunne utnytte den bedre.

Konklusjon

iPhone 5 blir av kommentatorer beskrevet som alt fra genial til utdatert, og det er ingen tvil om at telefonen vekker følelser hos mange. Det holder å lese kommentarene til en hvilken som helst iPhone-artikkel, og bildet blir tydelig. Vi har nå testet telefonen i en uke, og iOS6 i ulike varianter har vi testet ennå lenger. Det gjør at vi har dannet oss et bilde av hva vi mener denne mobiltelefonen er god for, ikke bare sammenliknet med tidligere versjoner av iPhone, men også i forhold til andre toppmodeller på markedet.

Close, but no cigar

Den nye iPhone-en har for en gangs skyld ikke alt som skal til for å nå helt til topps på vår karakterskala. Det skyldes ikke at iPhone 5 er noe dårligere enn tidligere iPhone-modeller, men at konkurransen i toppen er hardere enn noen sinne. For mange vil iPhone 5 helt sikkert være den perfekte mobiltelefon, raskere, tynnere, lettere og med større skjerm enn forgjengerne. Men tiden da Apple synes å bane vei for resten av mobilmarkedet later til å være over. Nå er det andre som er pådrivere for å få frem ny teknologi og nye løsninger.

Designen på telefonen er nesten uendret fra iPhone 4. Skjermen er noe større, hvilket ene og alene skyldes at også Apple nå har valgt 16:9-format. Bredden er nemlig nøyaktig som før.

Super skjerm

Skjermen er ellers en av de aller beste som er laget for en mobiltelefon. Men den er altså fortsatt langt mindre enn det konkurrentenes flaggskip kan skilte med.

En ny bunnplugg gjør at du ikke kan bruke tilbehør som er tilpasset iPhone 4. I noen tilfeller kan dette løses ved hjelp av en adapter, men det er slett ikke alt utstyr som kan bruke dette.

Lydpluggen har havnet under telefonen. Det kan ha både fordeler og ulemper. Skal du stikke telefonen i lomma mens du hører på musikk, så er det bare å putte telefonen opp ned, og alt er som før. Men i noen holdere kan det skape tøbbel. De nye ørepluggene er for øvrig svært mye bedre enn de gamle.

iOS 6

Brukergrensesnittet har fått seg en oppdatering med iOS6. Apple har valgt å gå fra Google, og lanserer blant annet sin egen karttjeneste. Det var ingen lykkelig skilsmisse for selskapets brukere.

Søkefunksjonen i Apples nye kart suger. Kartene er på svært mange steder helt ubrukelige. Veier krysser flystriper, byer er borte eller plassert på helt feil sted, og fjorder er glemt. I tillegg er det tegnet veier der det ikke er mulig å kjøre. Dette må du som iPhone-kunde kunne forlange at Apple retter innen rimelig tid.

LTE du ikke kan bruke

Telefonen har LTE, i Norge kjent som 4G, men det virker bare i enkelte land. Norge er ett av landene der det ikke virker. Plasteret på såret er at telefonen har «dobbel 3G» (DC HSDPA), som gjør at du kan laste ned data lynraskt (opp til 42 Mbps) i 3G-nett som er forberedt for dette.

Telefonen har ikke NFC, noe alle konkurrentene nå har på sine toppmodeller. Selv mange midrangemobiler har nå fått denne brikken, som gjør at du med tiden kan bruke mobilen som trådløst nøkkelkort, kredittkort og mye mer. At NFC mangler på iPhone 5 er en av de store overraskelsene ved telefonen.

Det meste er som før

Alt i alt er iPhone 5 en mobiltelefon som helt sikkert vil dekke de aller fleste behov du måtte ha. At enkelte ikke vil ta i Apple-produkter med ildtang har nok mest med følelser å gjøre. Vi synes den fortjener en plass helt oppe blant de beste, men trekker den noe for pris, litt for mangelfulle kart og manglende NFC, men lar nåde gå for rett når det gjelder skjermstørrelse – det er ikke alle som ønsker seg større skjerm enn dette, selv om de kan få det fra konkurrentene.

På pluss-siden tar vi med at skjerm og kamera er meget bra, brukergrensesnittet er ryddig og enkelt å lære, og taleassistenten Siri kan nå hjelpe til med mer enn noen sinne.

Alternativene

Har du en iPhone 4S er det lite å vinne på å bytte til iPhone 5. Skjermen er større, har litt bedre kontrast og litt mindre reflekser. Kameraet er marginalt bedre, og den raske prosessoren gjør at appene åpner seg enda litt raskere enn før. Ellers er de fleste nyhetene i iPhone 5 knyttet til operativsystemet, og de endringene får du også om du oppdaterer din eksisterende iPhone (iPhone 4 eller 4S).

Er du på utkikk etter en rask mobiltelefon med stor og god skjerm, er HTC One X et godt alternativ. Den har raskere prosessor og mer kraft enn iPhone 5, selv om du i praksis nok ikke vil merke store forskjellen i ytelse. Det du vil merke er at One X har 4,7 tommer stor skjerm, og at den kjører et annet operativsystem, Android 4.0. Dessuten kan du spare et par tusenlapper på å velge denne modellen.

Samsung Galaxy S III minner svært mye om HTC One X, med samme OS og 4,8 tommer stor skjerm. Galaxy S III har en annen skjermteknologi som gir skarpere farger og høyere kontraster i skjermen.

Ønsker du en tilsvarende telefon som i tillegg er vanntett, er Sony Xperia acro S rimeligere enn både Galaxy S III og HTC One X. Den har et svært bra kamera, men noe mindre skjerm enn flagskipene fra HTC og Samsung.

Om du ikke ønsker en telefon med større skjerm enn det iPhone 5 har, får du Sony Xperia P med samme skjermstørrelse som iPhone 5, til litt over halve prisen. Denne telefonen har også et svært bra kamera, men skjermen er ikke riktig like høyoppløst som på iPhopne 5. Den har imidlertid teknologien White Magic, som gir et svært godt skjermbilde i kraftig sollys.

Karakter: 5

NB! Vi har hatt enkelte midlertidige problemer med karaktersystemet, slik at terningen under artikkelen i noen tilfeller har blitt feil.

annonse